Uit: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw, de kunst van lekker eten uit de oven. Door Nigella Lawson
Citaat:
Koffie-en-walnootklodderkoekjes
Dit zijn koekjes Amerikaanse stijl, met andere woorden: ze zijn gewoon in vrije val op de bakplaat terechtgekomen. Probeer instant espressopoeder te gebruiken: door de echte koffie of korrelige instantkoffie met wate verandert de textuur van het deeg en zit je tenslotte met een iets te cake-achtige sturctuur (of een te slappe smaak). Deze koekjes hebben ook wel iets cake-achtigs, maar dat moet niet meer zijn dan de bedoeling is.250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
200 gram zachtgeroerde boter
75 g fijne kristalsuiker
60 g lichte basterdsuiker
2 eetlepels instant espressopoeder
2 grote eieren, losgeklopt
200 g walnoten, in stukjes
2 bakplaten, met bakpapier bekleed
Verwarm de oven voor op 180 graad Celsius, gasovenstand 4
Meng bloem, bakpoeder en zout. Roer in een andere kom de boter en de suikersoorten romig. Doe de espressopoeder bij en dan, als die is opgenomen, de eieren. Roer er het meelmengsel en de stukjes walnoot door, maar ga niet te grond te werk.
Schep met een eetlepel of een betrekkelijk kleine ijsschep klodders deeg op de bakplaten die je hebt klaargezet. Neem een tussenruimte van 5 cm in acht, want ze lopen uit
Bak de koekjes 12 minuten, ze moeten dan aan de bovenkant goudkleurig zijn en net stevig aanvoelen.
Laat ze afkoelen op een metalen rooster.
Voor 30 koekjes.
Mijn ervaringen:
Gezien ik een pleister had aan mijn vinger vind ik dat toch niet zo hygiƫnisch, en heb dus een mixer gebruikt, dat ging wel, maar af en toe wat loshalen en prutsen. Het mengde wel netjes. De walnoten heb ik gewoon gekraakt, niet gelet of ze er netjes uit kwamen, maar in schaal gedaan, vervolgens met de handen de halve walnoten fijngeknepen.
Voor de espressopoeder heb ik zes (6) van die aanmaak - zakjes - espresso van Nescafe gebruikt. Dat zijn twee ruime eetlepels, maar zo is de smaak toch beter. Het deeg smaakt sterk naar de koffie, de gebakken koekjes niet zo sterk, dus dat is fijn. Bakplaten heb ik gewoon ingevet, zorg dat de klodders ook dik zijn, en niet ergens een dun randje, dat bakt nl aan.
Gezien wij op een oven met gas uit een gastank koken, en het een heel krachtige oven is. Ik heb de boel gebakken op 165/170 graden voor 10 minuten, nog eens 10 minuten in de oven gelaten, maar wel uit. Daarna op rooster. Zo vond ik ze net goed. Ze moeten een beetje zachtjes, maar niet echt zacht, aanvoelen tijdens eruit halen. Bij afkoelen harden ze nog wat af.
Erg lekker Geen overheersende smaak van het een of het ander, maar gewoon een lekker koekje