Ik vind het altijd heerlijk, nu kwam ik in een oude allerhande het recept tegen.
Lekker voor met Sinterklaas. Het is op zich redelijk makkelijk te maken, maar je moet er wel een beetje handigheid in hebben.
Borstplaat
Ingrediënten
250 g fijne kristalsuiker
5 eetlepels slagroom
Materialen
bakpapier, 6 borstplaatvormen (doorsnede 5 cm), ingevet
Bereiden
Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen. In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 el water op laag vuur verwarmen. Continu roeren met pollepel. Gesmolten suiker 3-5 min. al roerend zachtjes laten doorkoken.
Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur. Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjes verdelen (tot ca. 1/2 cm dikte).
Borstplaat 10-15 min. laten afkoelen. Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen. Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 min. laten afkoelen. Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.
Tip
Borstplaatvariatie 1: meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker.
Tip
Borstplaatvariatie 2: roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door.