Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 8 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Nachtblindheid en paardenrassen

 
Profiel   

Hoi,

Ik weet niet dat het hier mag, maar voor mijn studie doe ik onderzoek naar CSNB oftewel nachtblindheid. Ik onderzoek nachtblindheid specifiek in paarden. Kent je of heb je een paard met nachtblindheid of denk je dat je een paard kent die misschien nachtblind is kun je dan asjeblieft mijn enquête invullen?

https://www.survio.com/survey/d/Q8T4A6T3T8D2F0S3C

Ook wanneer je niks af weet van nachtblindheid of nachtblindheid van paarden kan ik jou mening gebruiken! Vul dan de onderstaande link in!

https://www.survio.com/survey/d/W7J4U6D3T1P5K2E6N

Alvast bedankt.
Als ik zo iets hier niet mag plaatsen zeg het dan! dan kan misschien verwijdert worden.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-11-21 14:17  
Profiel   

Ingevuld, maar is het niet een beetje open deur?
Het is immers al even bekend met welke kleuren nachtblindheid genetisch gekoppeld is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-11-21 15:59  
Profiel   

2e enquête ingevuld, wat onderzoek je precies over nachtblindheid?

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-11-21 16:01  
Profiel   

Apart onderwerp om op deze manier te onderzoeken, heel veel eigenaren met dieren die zeker nachtblind zijn merken dit niet eens op. Op basis van het oordeel van eigenaren kan je dus eigenlijk niet af gaan in dit geval.

Daarnaast is er gewoon al informatie over de genetische basis van CSNB, wat heel 'handig' gelinkt is met de appaloosa kleur, dus het is iets wat je vaak (niet altijd bij marmerbonten die mogelijk homozygoot zijn) aan het fenotype kan afleiden. Dit is uitgebreid in de literatuur beschreven.

Begrijp me niet verkeerd, het is heel interessant als onderwerp. Maar als je in dit onderwerp wetenschappelijk gezien wat wil bijdragen is dit niet de juiste manier.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-11-21 16:13  
Profiel   

Ik heb een tobiano bonte die nachtblind is. Een Tinker. Of het vanaf de geboorte is weet ik niet. De enquête is ingevuld. Ik zou meer informatie over ontstaan en vererving hiervan graag ontvangen of in contact komen met lotgenoten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-21 03:26  
Profiel   

Voor je ingevuld maar is denk net als bovenstaande dat antwoorden al ruim bekend zijn op de vragen die je stelt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-21 07:59  
Profiel   

Caily, de overige vormen zijn waarschijnlijk niet gelinkt aan kleur. Dus als het geen appaloosa is dan is de oorzaak een andere onbekende mutatie. VGL UC Davis vat het als volgt samen:
Congenital stationary night blindness (CSNB) is the inability to see in low to no-light conditions.
Horses with two copies of the leopard complex white spotting pattern allele (LP) have CSNB. This includes horses from the Appaloosa, Miniature Horse, and Knabstrupper breeds, among others.
Other breeds without leopard complex spotting have also been reported to have this condition and further research will likely identify other mutations.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-21 10:07  
Profiel   

Ik heb een kleine Fewspot appaloosa die nachtblind is, ik neem aan vanaf zijn geboorte; want ik heb hem met 9 maanden gekocht en toen had hij dat al.
Hij weet niet beter, maar heel af en toe moeten wij hem halen als het donker is omdat hij niet weet waar hij heen moet (gelukkig neemt mijn ruin hem mee op sleeptouw) en meestal gaat hij al bij stal staan, waar verlichting is, zodra het gaan schemeren.
Na de zomer, de eerste keren op stal, laten wij de verlichting aan zodat hij weer even weet waar alles staat in stal (water en voer) en dan kan hij weer prima in het donker staan.
Omdat hij niet beter weet (hij is nu 5) is hij nooit in paniek, hij blijft gewoon stilstaan.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 10:54 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 8 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen