Kilimanjaro trekking

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Varekaj
Berichten: 22068
Geregistreerd: 07-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 13:27

Je zal toch ergens een compromis moeten sluiten vrees ik. Je kan het niet allemaal willen, én goedkoop én snel én op de manier zoals jij graag wenst met nog alle bijzonderheden erbij.
Daarnaast kan het alsnog na boeken wijzigen. Wij hadden van oorsprong voor Nepal een overstaptijd van 3 of 4u geloof ik. Dat is last minute gewijzigd naar 8u of 12u, wat ook een overnachting meebracht in de luchthaven halverwege én plots de totale reistijd op meer dan 20u bracht. Normaal ben je in die tijdspanne van Europa naar Australië gefladderd.

Als je alles heel krap gaat plannen puur om de centen en "het kan best" dan zou je dat heel duur en zuur komen te staan.
Hou ook in de gaten of je zelf je bagage moet oppikken en aanmelden voor de transfer, of dat alles automatisch gaat. Als je zelf moet oppikken en alles weer inchecken moet je daar ook voldoende tijd voor meetellen.

Fly_high

Berichten: 3300
Geregistreerd: 01-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 13:34

germie schreef:
JIJ LIEGT NU ENORM. Ik heb daar absoluut GEEN SCHIUJT aan. Maar dat maak je er van. En je zult nu vast een binnenpretje hebben, samen met anderen die dit lekker lezen, maar helemaal niet weten wie ik ben. Ethisch op reis doe ik altijd. Ook als het de Kili wordt, ik betaal ook netjes de fooi, zoek een (vanuit hier ogende) nette organisator uit, enz.
Dus ethisch reizen, ja, dat doe ik absoluut. En sta zeker niet achter uitbuiting.


Omdat je echt enorme moeite lijkt te hebben met begrijpen van context en subtekst, ga ik het toch maar als een lijstje neerzetten.

Ik lieg nergens over en hoef jou helemaal niet te kennen om te weten, dat jij:

- niet geeft om KPAP lidmaatschap en ziet daar geen waarde aan hecht, een van jouw vele uitspraken hierover:

Citaat:
Wel of geen kpap maakt niet uit, het zegt uiteindelijk niets over de porters is wat ik inmiddels begrepen heb. Het wegen van het gewicht is verplicht per porter bij inschrijving in het park.



- van plan bent om de goedkoppste aanbieder te kiezen, wat ook bij gebrek aan KPAP-lidmaatschap aansluit. En je voorkeuren zijn gebaseerd op vermakken die je er zo goedkoop mogelijk bij krijgt

- je ten koste van het kost boven wilt komen, met enorme focus op slagingspercentage, wat nogal botst met je enorme gebrek aan empathie voor mensen die jouw in feite naar boven gaan brengen

KPAP is veel meer dan alleen gewicht, het is heel gebruikelijk dat dragers op Kili simpelweg onvoldoende te eten krijgen (3x per dag is minimum van KPAP, en dan nog zonder eisen wat betreft kwaliteit van eten). Er zijn tientallen reviews over dragers die restjes van klanten moeten eten, losgezien daarvan is het redelijk "normaal" dat dragers het de hele trek met 1 of 2x per dag brood en ugali moeten doen. Heb je weleens foto's gezien van tenten waarin dragers slapen, zonder ground sheets of slaapmatjes, erin gepropt als sardijntjes in een blikje? Hoeveel dragers geen fatsoenlijke gear hebben, geen wandelschoenen, niets. KPAP post er regelmatig over, en zelfs hun goede voorbeelden (wat ze dus wel toereikend vinden voor hun leden) zijn nog net acceptabel als je daar objectief naar kijkt.
Het zijn schrijnende toestanden die je zonder te letten op zaken zoals KPAP niet kunt controleren. Ga je echt op de dag van vertrek durven af te zeggen en je duizenden euro's voor niets hebben betaald als je merkt dat dragers slechte schoenen dragen, of een lekkende tent of onvoldoende eten krijgen...?

Sorry hoor, maar je bent verwend genoeg (en met zo wenig relevante bergsport ervaring blijkbaar) dat je durft te zeuren over koude douches, slapen in een tentje op bevroren grond, lange vluchten en al die kleine ongemakken die er gewoon onvermijdelijk bij horen en die echte bergwandelaar voor lief neemt. Maar dezelfde ongemakken moeten jouw dragers maar kunnen slikken, want KPAP is al te veel geld en moeite en jij wilt wel je "bucketlist dingetje" afgevinkt hebben. Je hebt het over liefde voor bergen en bergsport, maar wat houdt het dan voor jou dan in als je grenzen verleggen, uitdaging buiten je comfortzone opzoeken en daadwerkelijk trainen en moeite voor willen doen er blijkbaar niet bij horen? Wees eens eerlijk tegen jezelf, hoeveel kans zou je maken om zo'n berg als aplinist te beklimmen, zonder dragers en all that, met je eigen tent, gear, eten en water? Als je zo ervaren meent te zijn weet je dan toch ook dat het gewoon niet te vergelijken is met een rondje Ardennen, Sauerland of andere Veluwe? Zou je dan wel daadwerkelijk gaan trainen, of zou je nog steeds af en toe een dagje wandelen zonder bepakking dat de meeste Nederlandse bejaarden ook aankunnen nog steeds voldoende vinden?

En nee, ik beleef er heel weinig binnenpretje aan dat er blijkbaar toeristen zijn zoals jij, die ten koste van hun medemens en zonder spoor van empathie zichzelf als "echte bergwandelaar" willen bewijzen. Ik word er hooguit onwijs verdrietig van :( Dat is namelijk precies de oorzaak van al die wantoestanden op Kilimanjaro en op alle andere commercieel antrekkelijke treks. Het is dan ook geen toeval dan Kilimanjaro vooral beklommen wordt door mensen voor wie het de eerste (en meestal de enige) bergsportervaring is, en die zichzelf heel stoer vinden terwijl hun dragers al het zware werk doen.

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Re: Kilimanjaro trekking

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-12-22 13:56

En wie zegt dat ik inmiddels niet andere organisaties gevonden heb die wel in kpap zitten? Sowieso was ik van plan om wandelschoenen die mij te klein geworden zijn mee te nemen en daar achter te laten. Hier krijg je er toch niets voor, daar is iemand er dankbaar voor. De organisaties die nu op mijn shortlist staan hebben goede reviews, en ook op het gebied van verzorging van dragers. Dus daar is niets mis mee. Ook krijgen ze dan gewoon hun fooi.
Ik ben een echte bergwandelaar, gelukkig wel, en met empathie. Alles netjes uitgezocht voor zo'n reis, juist materialen geregeld. De laatste jaren is er weinig tot niets meer terecht gekomen van wandelen in de bergen, dat kan, maar dat betekent niet dat de liefde verdwenen is. Ik ben geen alpinist, daar heb ik geen behoefte aan, maar daarom ben ik niet minder ofzo. De meeste mensen zijn gewoon wandelaars en vinden dat genoeg.
Het is HETZELFDE als ik ga zeggen van goh, je bent als duiker in een cavern geweest, zonder lijn, in de daglichtzone, en met een gids. Als je daadwerkelijk een grot in gaat komt er meer bij kijken. Dat mag je zeggen, maar ook die cavernduiker heeft plezier aan zijn ervaring. En wil meestal helemaal niet echt in het donker duiken langs een lijn met risico te verdwalen. Het is waar je behoefte ligt. Bij mij is dat gewoon door lekker te wandelen, en door ECHT de grotten in te gaan. Jij doet graag aan alpinisme, en veel duikers vinden een cavern al meer dan zat. Dat is niet erg, maar doe er niet denigrerend over.
Ik heb overigens meer bergsportervaring, inclusief via ferrata. Geen alpinisme. Nog wel wat offpiste skien. Ik heb in Slovenie, Frankrijk en Italie een paar trektochten gedaan. Ja, in jouw ogen te min en te simpel, maar ik vond het wel leuk. Dus voor mij is het een verrijking van de ervaring die ik al heb. En als het om touwwerk gaat, dan doe ik liever aan SRT voor speleo dan aan sportklimmen. Ook dat is een keuze en maakt iemand niet beter of minder. Hoe ver iemand wil gaan in een training is echt aan de persoon zelf. Daar heb jij of ik niets over te oordelen. Moet ik al die duikers die een advanced open water genoeg vinden dan geen duikers noemen? WANT DAT IS WAT JE ZEGT.
Gelukkig zit ik zo niet in elkaar, iedereen die duikt is een waterliefhebber, maar de 1 is bereid verder te gaan dan de ander. En zo is het ook met bergsport.
DUS ALS ER IEMAND NIET BEGRIJPT DAT IEDEREEN OP ZIJN MANIER DUIKSPORT OF BERGSPORT BEOEFENT, DAN BEN JIJ HET WEL. Wandelaars zijn absoluut niet minder dan een alpinist. En die zgn. advanced duiker ook niet. Maar die komt niet op de plekken waar ik kom onder water. En zo is het ook met alpinisme, daar kom ik niet, geen behoefte aan.
En heel toevallig heb ik nog nooit op de Veluwe gewandeld en nooit in Sauerland. Ik ben daar alleen geweest voor de wintersport of het duiken. :D :D :D
En ik zeur niet over een koude douche, ik zeg alleen dat ik die dan gebruik om te wassen, ik ga er niet onder staan. Ik heb me al vaak genoeg gewassen in een rivier. Dat is gewoon een stukje ongemak wat je dan voor lief neemt. Daar is niets mis mee.
Maar goed, ik doe in ieder geval niet denigrerend over de minder ervaren duikers. En dat er mensen zijn bij wie de Kili de enige trektocht ervaring is, tja, je moet ergens beginnen denk ik dan maar. Het is niet mijn eerste trekking in ieder geval.

mvdende

Berichten: 5690
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Re: Kilimanjaro trekking

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 15:04

Germie,

Ik denk dat je het verkeerd ziet....

Draai het eens om...

Ik open een topic dat ik wil gaan duiken. Ergens in een land waar de betrouwbaarheid van materialen niet 100% gewaarborgd is, en waar in het verleden al eens nare ervaringen/ ongelukken zijn geweest door verkeerd/ technisch niet in orde materiaal.

Óók zijn er naast goede duikscholen, meedere duikscholen met een slechte reputatie...

Ik wil daar gaan duiken, maar heb weinig ervaring, zwem een paar keer per jaar in een zwembad en heb in het verleden wel eens een proefduik gemaakt/ gsnorkeld.

De duiken die ik nu wil gaan maken, zijn gevaarlijke duiken, waar als er iets mis gaat, het gelijk goed mis is. Ik vertrouw erop dat de duikschool mij goed materiaal verhuurd, maar de zekerheid van goed materiaal heb ik niet.....


Hoe zou jij dan reageren? Dan zeg je als duikliefhebber toch ook niet "top plan, moet je zo doen als onervaren duiker"

Iedereen in dit topic wil je alleen maar helpen!

De Kilimanjaro is namelijk wél iets anders dan een dagje Belgische Ardennen.

Je hoeft helemaal geen Alpine ambities te hebben, maar iets meer aannemen van meer ervaren bergsporters kan geen kwaad....


Als ik in jouw plaats stond, dan ging ik 1 eerst echt goed trainen = hoogtemeters maken en zeer regelmatig meerdaagse wandeltochten mèt bepakking als oefening lopen.

En 2, zou ik geen zin hebben er daar ter plekke achter te komen dat het 5* materiaal eigenlijk afgetrapte pleuris zooi blijkt te zijn.... ooit misschien nieuw en redelijk geschikt voor het beoogde doeleinde, maar ondertussen na de 1000e toerist volledig versleten.

Ik zou dan eerder heft in eigen hand nemen en zelf goed materiaal aanschaffen. Desnoods via marktplaats of 2e hands aankopen via Base-Camp of daar je materiaal huren...

En als A tm/ Z zich niet laat combineren, dan zal je consessies moeten maken. Dan maar niet in één reis tegelijk naar Zanzibar, of genoegen nemen met minder camera materiaal. 1 goede camera + onderwaterhuis en een extra batterij zal echt wel voldoende zijn om wat moois te schieten. En vergeet vooral niet lekker in real life te genieten van al het moois onderwater.

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-12-22 15:46

Nee, je vergelijking gaat volledig mank.
Dit gaat om een wandeling. De training heb ik al gedaan, en ik hou het wel bij. Ik heb afgelopen weekend hoogtemeters gemaakt. En die test is doorstaan, en daarmee ben ik dus fit genoeg. Maar die conclusie had ik in september ook al getrokken toen ik een testwandeling met hoogtemeters gemaakt heb.
Materiaal is hier niet echt aan de orde, want dat neem je zelf verder mee, de schoenen huur ik niet, die heb ik hier al gekocht, evenals kleding en stokken. De porters werken voor diverse organisaties, dan weer kpap, dan weer gewoon bij een ander. Dus waar je ook boekt je kunt dezelfde gidsen, porters en koks treffen, en daarmee ook dezelfde kwaliteit aan kennis. Het verschil zit hem dan in het eten wat ze krijgen, als dat al wat uitmaakt. De slaapzak en tent huur je en zie je voordat je op pad gaat. De slaapzak haal je gewoon uit een soort winkel en dan kun je ook voelen en ruiken. Een 4-seizoenentent is ook wel herkenbaar. En als de reviews online goed zijn, dan moet je wel heel erge pech hebben wil je een tent vol gaten treffen en ook dat staat dan direct online natuurlijk.

Met duiken heb je goede en slechte duikscholen, maar als ze ergens bij aangesloten zijn horen ze minimale standaarden te hebben. Ook hier kun je reviews lezen. Het huurmateriaal kan goed of slechter zijn, maar bij de Kili heb je gewoon shops waar je ter plaatse kunt huren en dus waar je ook boekt, je huurt gewoon hetzelfde zeg maar. Met duiken kan een leek niet zien of het goed of slecht is, maar dat kun je met wandelen wel zien. Bij slecht duikmateriaal lees je dat absoluut terug in reviews. En ja, er kunnen fake reviews zijn, maar als je op meerdere plekken reviews zoekt, dan vind je echt wel een gemiddelde waarheid.
De trektocht naar de top van de Kili is te vergelijken met een duik voor een advanced open water duiker in enige nieuwe omstandigheden. Niet de meeste eenvoudige duik misschien, maar ook geen grotduik zoals je alpinisme kunt zien. Ik vraag niet naar alpinisme, net zo min als veel duikers vragen naar grotduiken.
Dus de vergelijking zou pas kloppen als een beginner zou vragen naar een trimixduik of een grotduiken. Dan kun je het vergelijken, maar ik vraag niet naar alpinisme, want daar doe ik niets aan.
Dus feitelijk vraag ik naar een advanced open water duik als reeds gebrevetteerde advanced duiker met ook al wat meer ervaring dan alleen een brevet.

Een dagje Ardennen is bij mij mijnduiken, daar wandel ik niet. ;)

En met minder cameramateriaal mislukt de reis. Voor mij is dat gewoon materiaal wat ik absoluut nodig heb. Ik heb er niets aan als ik met net niet vakantiekiekjes thuiskomt terwijl ik magazinemateriaal gewend ben. Voor mij is onderwaterfotografie een hele serieuze bezigheid, en dat kun je dan vergelijken met alpinisme op een hikingroute. Misschien niet nodig, maar voor het plezier wel.

Overigens zal geen duikschool je als onervaren duiker meenemen op een advanced duik. Daar zijn gewoon standaarden voor. Dus je hoeft je daarom geen zorgen te maken.

Je kunt pas een vergelijking vragen als ik zou vragen hoe ik naar de top van een berg zou willen boven de 5800m die je alleen met alpinismekennis zou kunnen doen. Dan kun je het vergelijken met een advanced duiker die een grot in wil. Maar die vragen heb ik niet gesteld. Dus daarmee is er totaal geen vergelijking.
Als een anderr zou zeggen dat die naar de Kili wil, dan zou er positief gereageerd worden, dus waarom nu zo negatief naar mij toe? Ik heb de conditie, ik ben me aan het orienteren, ik vraag geen onmogelijke dingen waar ik de kennis of kunde niet voor heb, want ik ga geen alpinisme doen. Ik heb het over een hike, een trektocht, niet meer en niet minder. Dat dat ding dan op een bucketlist staat, dat is irrelevant, als je iets wilt doen, dan doet het argument waarom er niet toe. De voorbereidingen zijn feitelijk gedaan en de conditie is er. Alleen de centjes nog niet. Het enthousiasme is er, de nodige twijfels zijn er, er wordt netjes naar ethiek gekeken, er wordt zelfs fooi gegeven zoals het hoort daar, enz.

iirrssjjee

Berichten: 5936
Geregistreerd: 03-08-09
Woonplaats: 's-Gravendeel

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 17:18

germie schreef:
Je kunt pas een vergelijking vragen als ik zou vragen hoe ik naar de top van een berg zou willen boven de 5800m die je alleen met alpinismekennis zou kunnen doen. Dan kun je het vergelijken met een advanced duiker die een grot in wil. Maar die vragen heb ik niet gesteld. Dus daarmee is er totaal geen vergelijking.
Als een anderr zou zeggen dat die naar de Kili wil, dan zou er positief gereageerd worden, dus waarom nu zo negatief naar mij toe? Ik heb de conditie, ik ben me aan het orienteren, ik vraag geen onmogelijke dingen waar ik de kennis of kunde niet voor heb, want ik ga geen alpinisme doen. Ik heb het over een hike, een trektocht, niet meer en niet minder. Dat dat ding dan op een bucketlist staat, dat is irrelevant, als je iets wilt doen, dan doet het argument waarom er niet toe. De voorbereidingen zijn feitelijk gedaan en de conditie is er. Alleen de centjes nog niet. Het enthousiasme is er, de nodige twijfels zijn er, er wordt netjes naar ethiek gekeken, er wordt zelfs fooi gegeven zoals het hoort daar, enz.


Even dit eruit gepikt... Negatief of realistisch? Je vraagt om ervaringen en meningen, die krijg je. Maar je weet het zelf blijkbaar allemaal maar al te goed... Je weet waarmee het te vergekijken valt, zonder dat je er ooit bent geweest....

Misschien vat jij het negatief op, maar alles wat hier word gezegd zijn puur adviezen (zo lees ik ze tenminste).

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-12-22 17:27

Ervarinhen mogen gedeeld worden, maar wat leuk is bepaal je nog altijd zelf. En daar gaat het om. Ik ben geen onervaren hiker, maar de kili isjuist ook voor beginners die willen doorzetten. Het is geen technische tocht, net als ebc. De keuze om wel of niet te gaan ligt bij mij.
Wat ik wel of niet kan, of wel of geen ervaring in heb, daar ben ik de enige die alle ins en outs weet.
Ik heb fotos zat waar ik in de bergen wandel, maar ik hoef me niet te bewijzen vind ik.
Dit topic is verziekt omdat er mensen zijn die aannames doen. Als je ze corrigeert komt er geen sorry, maar blijft men een poot stijf houden. Maar ik laat me geen onervaren hiker noemen, want dat ben ik niet. Een babysitter heb ik niet nodig. De materialen en kleding zijn aangeschaft. Door pech wegens een hondenbeet ben ik er nog niet geweest, en heb ik eerst andere keuzes moeten maken. Maar de wens is er nog steeds. Of het financieel waar te maken is, is de vraag. Soms ga je liever goedkoper weg.

Varekaj
Berichten: 22068
Geregistreerd: 07-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 18:44

Ben je 100% zeker dat duiken op diepte hetzelfde is als hiken op bijna 6000m hoogte? Uiteraard is er het zuurstofverhaal en de waterdruk, maar vergeet niet dat water jouw lichaam nog altijd een soort van "draagt". Het is minder belastend voor je gewrichten en je hebt hulp van zwemvliezen. Dit is een type inspanning die ik echt niet zou durven vergelijken.

Ik zou voor ik aan zoiets begin hoe dan ook eerst langsgaan bij een sportarts die hierin ervaring of specialisatie heeft. Kost wat geld, maar als het mis gaat heb je wel richting verzekering toe een bewijs dat je "fit to compete" was om het zo te zeggen.
Hoewel ik relatief fit ben en makkelijk kan wandelen in de Vogezen, ben ik sommige stukken van onze relatief makkelijke hike in Nepal zowat naar boven gekropen. De stukken over vlakke paden, straat, ongelijke zandwegen, dat mocht fiks omhoog of naar beneden gaan, dat was peanuts. Maar de trappen, die waren moordend. De stukken waar ik door mijn korte beentjes meer moest klauteren, die heb ik vervloekt vanuit het diepste van mijn ziel.

Onderschat de tocht niet. Wat de ene omschrijft als "hike in de Vogezen, geschikt voor alle leeftijden vanaf 12 jaar" kan alsnog lelijker uitpakken dan je denkt. Zeker op die hoogtes. Als je daar nog nooit geweest bent, nog nooit inspanning hebt gedaan, wees dan alsjeblieft gewoon wijs en voorzichtig. Zeggen "ik bepaal het zelf wel" is bij hoogteziekte het domste wat je kan bedenken.

Avalanche

Berichten: 15981
Geregistreerd: 28-04-16
Woonplaats: Zuid, Zuider Zuidst

Re: Kilimanjaro trekking

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 18:45

Eens, ik had het op 1250 meter hoogte echt wel moelijker dan een flinke wandeling hier.

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-12-22 20:03

Beseffen jullie wel hoe erg je iemand kwetst? Ja, dat doet pijn.
Zelfs de fit to compete is allang geregeld.
En 100m of meer diep vraagt ook heel veel van je. Wel een verhoogd po2 en pn2, maar het vraagt ook training en fitheid. Ook daar een fit to compete voor nodig.

Varekaj
Berichten: 22068
Geregistreerd: 07-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 20:11

Maar als je duikt kan je dat toch zelf regelen/bijstellen? Tijdens zo'n trek loop je zonder die flessen, voor zover ik het begrijp is dat niet te vergelijken.

Of het klinkt in ieder geval helemaal niet hetzelfde.

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-12-22 21:57

Varekaj schreef:
Maar als je duikt kan je dat toch zelf regelen/bijstellen? Tijdens zo'n trek loop je zonder die flessen, voor zover ik het begrijp is dat niet te vergelijken.

Of het klinkt in ieder geval helemaal niet hetzelfde.

Voor beiden moet je fit zijn. Voor beiden is een nee nee nee lijst feitelijk genoeg, maar als duikinstructeur heb je ook een duikmedische keuring, heb ik ook. Dit kan ook voor elke duiker, maar wordt veelal alleen gedaan bij een ja op de nee, nee nee lijst.
Voor de Kili is er geen contra indicatie als je gewoon gezond bent. Feitelijk net als bij duiken. Maar bij de kili wordt nergens om gevraagd. Dat is boeken en gaan, met het advies bij twijfel het even bij een arts na te vragen. Ik kan gewoon diamox regelen is er gezegd mocht ik het willen, als ik fit ben om te duiken, dan ben ik het ook voor de kili. Heb geen gewrichtsklachten, geen ziektes en gebruik geen medicijnen.
Een echte keuring zoals bij duiken is er voor de kili niet. Geen idee of zoiets er is voor alpinisme. Ik ben in ieder geval voor zowel duiken als hiken fit to compete. Voor zover je van een compete kunt spreken in niet competitiesporten. Goedgekeurd is dan het betere woord denk ik. En dat ben ik.

manzano

Berichten: 23923
Geregistreerd: 22-10-01

Re: Kilimanjaro trekking

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 22:47

Ik denk dat we je gewoon maar veel succes met sparen moeten wensen!

Fly_high

Berichten: 3300
Geregistreerd: 01-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 23:46

germie schreef:
Dus waar je ook boekt je kunt dezelfde gidsen, porters en koks treffen, en daarmee ook dezelfde kwaliteit aan kennis. Het verschil zit hem dan in het eten wat ze krijgen, als dat al wat uitmaakt.


-O- -O- -O-

Je voelt je zo enorm gekwetst dat iemand op het internet over je conditie twijfelt, maar dat mensen die letterlijk je hele kamp gaan meesleuren op steile rotsen het mogelijk zonder voldoende eten moeten gaan doen, wat maakt dat nou uit.

Ga jij maar 7 dagen in de bergen hiken terwijl je alleen maïsmeel met water eet, en laat ons weten hoe dat bevalt.

Het hele stuk over geen alpinist zijn was uitsluitend bedoeld om een punt te benadrukken: dat je als toerist volledig afhankelijk bent van je dragers. En dat welzijn van je dragers daardoor je absolute prioriteit zou moeten zijn. Omdat je zonder die mensen nergens komt.

Zo, duidelijker kan niet.

Met duiken zijn er geen dragers en geen vergelijkbaar vlak voor uitbuiting. Als je het al per se ergens mee moet vergelijken, is het meer een meerdaagse tocht op magere paarden met slecht passend tuig.

Je vergelijkingen van hiken met Advanced Open Water slaan ook als een tang op een varken. Conditie die je voor Advanced nodig hebt is in mijn ervaring... niet doodgaan van benauwdheid onderweg van je bank naar je WC? Zoiets. Je hoeft er helemaal niet fit voor te zijn zolang je enigszins gezond bent. Er zijn duikers met flinke obesitas die eerder doodgaan dan 1000m omhoog klimmen maar wel op Advanced niveau op hun gemak blijven duiken. Het is geen activiteit waar uithoudingsvermogen of spierkracht überhaupt bij komen te kijken.

Bergwandelen, zeker meerdaagse tochten, is veel meer belastend. Maar daar lijkt je gewoon geen geschikte referentiekader voor te hebben.

Maar goed, dat doet er niet zo toe, het is je eigen risico als het straks niet zo lekker gaat. Als je er maar voor zorgt dat geen dragers er onder komen te lijden is het verder je eigen keuze :o

mvdende

Berichten: 5690
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Re: Kilimanjaro trekking

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-22 01:53

Ik wil je nog 1 tip geven Germie: wordt lid van de NKBV en neem hun reisverzekering. Mocht er dan wat mis gaan, dan is dat verzekerd. Bergsport en expedities (Kili is wél bijna een 6 duizender) worden vaak niet gedekt bij normale reisverzekeringen. De NKBV dekt dit soort vakanties wél.

Ik zeg hierbij niet dàt het fout gaat, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en een enkel is zó verzwikt in dat terrein.

Varekaj
Berichten: 22068
Geregistreerd: 07-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-22 09:29

Ik bedoel vooral dat als je fit bent, zoals voor het duiken, dat je die duiken gewoon kan maken. Eenmaal op diepte heb je de optie om je zuurstofgehalte aan te passen als ik zo ongeveer begrijp hoe het onder water werkt.

Heb ooit een initiatieduik gehad in een zwembad en dat was geen succes. Ik draaide ondersteboven met de zuurstoffles...

Indien nodig kan je bijgevolg onder water regelen als je merkt dat je zuurstof tekort komt. Pas nadien is de stap om terug naar het ondiepere te gaan. Klopt dit een beetje?
Verschil is, als je op de Kili toch te maken krijgt met die hoogteziekte en zuurstofproblemen, want dat is altijd wel gokken, dan heb je geen flessen op de rug om daar eerst op terug te vallen. Diamox nemen is ook niet zomaar zonder risico of garanties dat het goed gaat.

Vanuit het duiken heb je heel veel ervaring en kennis, alleen zou ik dat nooit als zekerheid durven inzetten voor dit soort tochten. Het is letterlijk elkaars uiterste: van diepte en verhoogde druk in je omgeving naar hoogte en steeds maar ijler.

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-12-22 10:25

Wederom worden er weer conclusies getrokken over wat ik nooit gezegd heb. Ik zorg echt wel dat die dragers goed betaald worden, daar heb ik mijn shortlist inmiddels op uitgezocht. Wat in het begin mijn shortlist was is inmiddels aangepast. Dat het niet zonder dragers kan of mag is bekend, maar dat lukt zelfs de beste alpinist hier niet omdat het gewoon vanuit de overheid zo geregeld is.

Mijn conditie is voor dit soort tochten prima, er zijn vast mensen met een betere conditie, maar ik heb gewoon een prima basisconditie. Het is een hikingtocht, niet meer dan dat. Conditie, je hebt ook wat kracht nodig in de benen. Ik sleep ook 50 kg aan duikmateriaal over de dijken in Zeeland. Dat doet ook lang niet elke duiker. Ja, dat zijn geen lange afstanden als hele dagen, maar iemand die niet fit is doet dit ook niet. Het is een krachttraining zeg maar. Ik wandel notabene bijna elke dag, dit naast andere sporten als paardrijden en duiken en soms doe ik ook nog aan circuittraining/crossfit. Hiermee is de basisconditie voor een trek als de Kili gedekt. Dat staat ook in elke handleiding beschreven. Ik heb voor de zekerheid een paar testen gedaan zelfs. Onvoorbereid gebeurt dus NIET.
Diamox heeft weinig bijwerkingen (maar natuurlijk nog wel kans op), er wordt wel aangeraden om het voor vertrek even te proberen om te kijken of je echt nergens last van krijgt, maar het is in principe een veilig middel. Je moet er alleen veel van plassen. Zo ver ben ik ook al dus, zelfs dat heb ik al uitgezocht en nagevraagd.
Of je het nodig hebt is een tweede. Er zijn mensen die het zonder doen, maar het is wel zo dat als je eenmaal echt last van hoogteziekte hebt dat het voor Diamox te laat is. Hier adviseren ze het dan op dag 2 te nemen zodat het al werkt voordat je echt hoog bent.
Een andere manier om makkelijker boven te komen zonder problemen met ams is door gebruik te maken van de ademhalingstechnieken uit het freediven, oftewel Wim Hof. Ik ben helemaal geen zweverig type, maar dit als extra kennis meenemen kost niets en schaadt ook niets.
1.5 jaar geleden heb ik nog op 2400m gewandeld bedenk ik me nu, kan me niet herinneren dat ik daar al last had. Met de auto naar boven, daar een duik gemaakt en daarna nog naar een meer gewandeld. Nee, geen 5000m, geen trektocht toen, maar iemand vroeg of ik wel eens op hoogte al wat gemerkt had. Nee. Ook eerder niet op 3200m.

Duiken is wel anders zoals je beschrijft. Ja, je gaat de diepte in, met wandelen de hoogte in. In beide gevallen is er wat met een PO2. De PO2 op hoogte is lager, maar feitelijk spreekt men van minder zuurstof in de lucht. Met duiken is dat compleet anders. Sportduiken doe je met perslucht, of met verrijkte lucht (zuurstof aan toegevoegd). Bij perslucht zit er gewoon 21% zuurstof in de lucht, maar dan tot 200 of soms zelfs 300 bar geperst. Wat je ademt is gewoon 21% of bij ean een hoger percentage. Dan daal je af en neemt de omgevingsdruk toe, en daarmee ook de PO2. In de fles blijft gewoon 21% zuurstof en 79% stikstof, maar je ademt niet meer zoals aan de oppervlakte een PO2 van 0.21bar, maar op bijvoorbeeld 30m 0,84 bar zuurstof. Ga je te diep, dan wordt zuurstof giftig. Bij een PO2 boven de 1.4 of 1.6 ligt de grens, afhankelijk van de organisatie waar je bij hebt leren duiken.
Bij Technisch duiken zegt men vaak 1.4 in de werkfase, 1.6 in de decofase. Het is geen harde lijn, mariniers zitten vaak op 2.0 bij een zuurstofrebreather die ze tot 10m diepte gebruiken (Pure zuurstof heeft aan de oppervlakte een PO2 van 1.0, op 10m is de druk 2 keer zo hoog, dus is het daar 2.0 bar. Maar de gevoeligheid voor zuurstof is afhankelijk van de conditie, leeftijd, vorm van de dag, enz. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen tussen de 1.3 en de 1.6 bar problemen kregen. Onder water is zuurstofvergiftiging vaak dodelijk omdat de bekende convulsies betekenen dat je geen automaat in de mond kunt blijven houden. Met een full face mask krijg je ook convulsies, maar is de gastoevoer wel gegarandeerd. In decotank gaat men tot 2.5 bar en ook daar krijgen mensen convulsies, maar ja, je zit er droog en zult dan geen water gaan ademen.
Dit is een beetje theorie sportduiken en dit is al wat meer dan wat je in een open water direct voorgeschoteld krijgt. Dan gaat het netjes met plaatjes, extra uitleg, enz. Dus wie wil gaan duiken hoeft niet bang te zijn dat je het niet gaat snappen. Maar een sportduiker kan geen zuurstofgehalte onder water aanpassen. Je neemt perslucht mee en hoe diep je ook zit, het blijft de verhouding 21% en 79% in de fles. Het heet overigens ook geen zuurstoffles, maar een duikfles, duikcylinder, persluchtfles, maar er zit juist GEEN zuustof in die fles.

Technische duikers, dan ga je dus dieper dan de sportduiklimiet van veelal 40m en die duikers gebruiken vaak meerdere gassen. Dan kan 100% zuurstof ingezet worden vanaf 6m diepte tot de oppervlakte. Ook daar wordt geen zuurstofgehalte aangepast, maar wordt door gaswissels uit te voeren de PO2 tijdens de opstijging weer omhoog gebracht zodat je een betere ontgassing krijgt van de inerte gassen die je lichaam door verhoogde druk ook opbouwt (wat bij een sportduiker ook gebeurt overigens). Door de zuurstofgradient te verhogen kunnen inerte gassen beter afgevoerd worden via het longfilter. De enige manier om te veel stikstof, CO2 (afvalprodukt) en helium af te voeren is via het longfilter.

Onder water is te weinig zuurstof bij Open circuit technische duikers en sportduikers maar zelden een probleem. Een te hoge PO2 is wel een risico. Pas als technische duikers met hypoxische mixen gaan duiken is er een kans op een te lage PO2. Hypoxische gassen zijn gasmengsels met minder zuurstof dan 18% aan de oppervlakte (sommige organisaties spreken van hypoxisch bij alles onder de 21%, maar veel normoxic trimixopleidingen gaan uit van 18% en daarmee val je niet dood neer aan de oppervlakte). Dus als ik een 15/55 (15% zuurstof, 55% helium, rest stikstof) ga ademen, dan zou ik een probleem kunnen krijgen. Nog niet direct zittend op de bank, maar als ik ga wandelen met een flesje 15/55 op de rug kan ik wel een probleem krijgen. Als je afdaalt is die 0.15 als PO2 al binnen een paar meters weer binnen de norm en is er al niets meer aan de hand. Maar als je met 15% zuurstof in je waffel gaat zwemmen, dan merk je dat echt wel en dus is dat niet verstandig om te doen. Ik heb thuis ook wel 6/72 staan, 6% zuurstof, 72% helium, en ga ik dat in de woonkamer ademen, dan krijg ik toch echt wel hypoxie verschijnselen, maar vanaf 20m diepte is er onder water niets meer aan de hand. Je moet echter niet afdalen op dit gas, daarvoor gebruik je dan een ander gas.
Bij open circuit technisch duiken is het risico aanwezig dat een verkeerde gaswissel gemaakt wordt. Alleen door een gaswissel te doen verander je het zuurstofgehalte, maar belangrijker de PO2 van het gas wat je ademt. Maar niet in de fles zelf verandert wat.

Rebreatherduiken is weer compleet anders. Daar duik je op een vaste PO2, meestal 0.7 en wat dieper op 1.3. Je kunt manueel zuurstof bijpompen of met een verdunningsgas flushen om bij problemen de PO2 te veranderen zodat het weer een adembaar mengsel wordt. Maar dit is niet iets waar een sportduiker mee te maken krijgt. Die komt geen zuurstof tekort, die kan hooguit de fles leeg ademen door niet op de manometer te kijken of te laat te gaan stijgen. Rebreatherduiken vraagt veel meer oplettendheid, en heeft meer potentiele risico's, waarbij een te lage PO2 ook tot de risico's behoort.

Bij decompressieduiken moet je langzaam stijgen om het teveel aan inerte gassen kwijt te raken. Daarom maak je dan decompressiestops. Dit is feitelijk vergelijkbaar met een veiligheidststop in het sportduiken, maar daar zou je deze stop kunnen overslaan.

In de bergen wordt lucht ijler en daarmee is het dus anders dan duiken. In de bergen duiken verhoogt de kans op decopressieziekte, maar met wandelen heb je daar geen last van. Dunnere lucht betekent ook minder stikstof overigens. Ongeacht hoogte of diepte, je CO2 produktie blijft hetzelfde, deze is afhankelijk van inspanning. Hoe meer je je inspant, hoe meer zuurstof je lichaam nodig heeft, hoe meer CO2 er geproduceerd wordt. Met wandelen in de hoogte krijg je minder zuurstof binnen en dat begint al voor sommigen merkbaar op 2000m hoogte. Maar je lichaam moet nog steeds zuurstof gebruiken voor je metabolisme. Dus daarom moet je dan al rustiger gaan lopen. Maar ook door net wat anders adem te halen (ademhalingstechnieken freediven, wim hof of wat dan ook) kan betekenen dat je lichaam net wat anders omgaat met de hoeveelheid beschikbare zuurstof. Daar waar je lichaam op hoogte echt last gaat krijgen van ams, dat wisselt per persoon, maar kan ook per trip wisselen. Ook de snelheid waarmee een lichaam zich aanpast wisselt van persoon tot persoon. Dat is niet te voorspellen.
Mocht iemand echt last krijgen van ams, dan is net als bij decompressieziekte bij duiken zuurstof het eerste hulpmiddel. En dan in de bergen afdalen.
Bij stikstofnarcose bij duiken is opstijgen het advies.
Maar feitelijk is technisch duiken PO2 management en bij wandelen op hoogte is het lichaamsmanagement om je lichaam te laten wennen aan hoogte.

En dat je met een introduik op de kop kwam te hangen, dan is de duikset niet goed gebalanceerd geweest. Daar had de instructeur dan naar moeten kijken. Veelal kun je de fles net wat anders hangen of lood verplaatsen.

Maar goed, de conditietesten zijn geslaagd, kleding is grotendeels aangeschaft, verzekering kan ik regelen als ik geboekt heb, nu alleen nog geld bij elkaar sparen. Ik heb er zeker zin in. En hou er ook rekening mee dat andere reizen financieel eenvoudiger zijn en dan voor gaan. Maar ik geef deze reis niet direct op en heb zeker zin er in om het te doen. Het stuk voor Zanzibar staat nog open. Daar ben ik nog met uitzoeken bezig, maar goed, dat heeft de voorbereidingen voor de rest niet tegengehouden. Nog steeds zin in, maar wanneer het door kan gaan is nog de vraag. De zin blijft :D

Urbanus

Berichten: 44946
Geregistreerd: 05-02-08
Woonplaats: Tollembeek

Re: Kilimanjaro trekking

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-22 10:39

Germie, als mensen jou continue verkeerd begrijpen, leg jij het dan verkeerd uit of is de rest dom?

Het wordt wel een topic met heel veel ruis ondertussen, maar goed, ik hoop dat je je antwoorden hebt.

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-12-22 11:08

En weer een niets zeggende reactie, jammer.
Ik lees geen ruis van mijn kant. Ik lees vooral veel vooroordelen. Dus gewoon niet goed lezen en zomaar wat bedenken. Dat is wel heel irritant voor mij en het kwetst mij ook. Het laat mij zelfs huilen, maar dat vinden jullie vast leuk om te lezen. Er worden steeds woorden in de mond gelegd die ik niet gezegd heb, en daaruit worden dan onjuiste conclusies getrokken en die moet ik steeds weer corrigeren.
Nu is dit wel min of meer mijn topic en op mijn topic heb ik het laatste woord, maar ik weet absoluut wat ik wil gaan doen en hoe ik moet trainen. De tips over Zanzibar e.d. neem ik mee. Maar het is niet noodzakelijk dat ik mij steeds moet verdedigen om wat ik wil gaan doen omdat iemand weer wat verkeerds concludeert.
Bij een ander die hierin reageert dat die geboekt heeft komt geen negatieve reactie, maar wel als ik wat regel of zeg. Niemand kent mij hier, en als ik zeg kom eens langs, dan doet men het ook niet.
Ik leg niets verkeerd uit en ben ook niet dom. Ik schrijf ook niet dat een ander dom is, maar wel dat er vooroordelen zijn en gewoon van daaruit verkeerde conclusies getrokken worden. En daarop antwoord ik dan weer netjes om het te weerleggen en uit te leggen.

Maar goed, om het nogmaals te vertellen:
-Ik ben een bergsportliefhebber, geen alpinist, maar hou wel van bergen en wandelen, via ferrata, grotten en skien.
-Ik heb een redelijke basisconditie, goed genoeg voor deze tocht. Dit inmiddels 2 keer getest. Ik zal het bij blijven houden. En als het nog langer duurt voordat ik ga, dan komt er vast nog wel een test vooraf.
-Ik heb een shortlist van aanbieders die bij kpap zijn aangesloten
-Ik betaal gewoon fooi
-Ik ben geen beginnende hiker
-Ik wil ook graag een safari en Zanzibar
-Zanzibar is het lastigst en mogelijk moet dat geschrapt worden
-Sparen moet ik nog, want door de onzekerheid wegens de hielspoor gaat een andere vakantie eerst voor
-Ik heb iemand gesproken die de Kili overrated vond, dat zet je wel even aan het denken, waarna ik nog steeds zelf de keuze mag maken.
-Het is massaal en gereguleerd.
-Bij een safari is de big 5 zien niet gegarandeerd, dat weet ik, ik heb nooit gezegd dat een vakantie dan mislukt is als je het niet ziet
-Materialen zijn al grotendeels gekocht
-Slaapzak wordt gehuurd
-Als ik op de top sta zal ik zeker trots zijn, dat mag, maar de mensen die gegaan zijn zijn allemaal trots geweest
-Slapen in een tent kan afzien worden, daar heb ik me op ingesteld
-Niet douchen is bekend, dat accepteer ik voor die 8 dagen. Wassen kan met warm water wat je krijgt.
-Ik probeer een paar woorden Swahili te leren om ook mijn dragers te kunnen bedanken of een kort woordje mee te wisselen. Ik ben niet de reiziger die daar geen contact mee wil hebben. Het zijn ook mensen, dus die behandel je dan ook netjes.
-De safari wordt low budget omdat het mij om de dieren gaat en niet om het luxe overnachten
-Safari wordt Tarangire, Serengeti en de krater
-Mount Meru doe ik niet, want het kost weer extra en zo veel dagen heb ik niet. Alles moet in een week of 3 te proppen zijn wegens beperkte vakantiedagen.
-Zanzibar doe ik niet georganiseerd dan, want de lokale aanbieders vragen echt te veel en ze denken allemaal dat je daar nog excursies wilt doen, maar ik hoef geen specerijentour.
-Ik heb daar contact met 2 duikscholen die aan mijn wensen lijken te voldoen qua duiktijd
-In het verleden heb ik wel in de bergen gewandeld. En ik heb zelfs in hooggebergte gedoken.
-Het zal m'n duurste reis ooit worden en ja, ik ben eerlijk als ik zeg dat ik soms wel twijfel of ik het wegens het geld wel moet doen.
-Een fit to compete is er
-Een verzekering wordt dan geregeld
-Ik ben inmiddels wel op het Afrikaanse continent geweest in Egypte, maar heb nooit een safari gedaan.
-Dit was het wel zo ongeveer denk ik, ik ben vast wel wat vergeten, maar het meeste is denk ik genoemd.

En dan neem ik nu een lekkere kop thee, ondanks dat de theehuizen in Nepal te vinden zijn. :D

maaikemuis
Berichten: 5278
Geregistreerd: 16-06-06
Woonplaats: Het randje van Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-22 11:12

Over je ethiek en conditie ga ik geen uitspraken doen. Ik geloof dat je mij verkeerd gaat begrijpen, of dat ik jou verkeerd begrijp. Dat laat ik.

Over diamox. Er is geen enkel voordeel aan het slikken van diamox, dat is doormiddel van studie bewezen. Er was geen enkel verschil tussen succes op hoogte en het ontwikkelen van hoogteziekte tussen proefpersonen die preventief geen diamox gebruiken en diegenen die dat wel deden. Paracetamol, aspirine en dexamethason waren overigens ook meegenomen in dit onderzoek. Je hebt alleen de nadelen van het gebruik, de bijwerkingen (die er zeker wel zijn) en het feit dat je nog meer water moet drinken dan je al moet op hoogte (reken op 3-4 liter per dag). Diamox zorgt dat je verzuurt waardoor je richting hyperventileren gaat. Hence, je verliest veel vocht via je ademhalen en je gaat heel veel plassen. Neem het mee, en wanneer je verschijnselen krijgt ben je op tijd om het dan te nemen en om te kijken of je door kunt klimmen. Maar voordeel uit preventief gebruik is er niet.

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-12-22 11:17

Grappig, ik heb contact gehad met zo'n inentingsboer omdat ik dan ook nog gele koorts moet halen en die zei dan van probeer het thuis uit, en neem het ook al preventief vanaf dag 2, maar ken ook de nadelen.
Aspirine is wel genoemd, net als ibuprofen en paracetamol tegen de hoofdpijn wat je sowieso wel gaat krijgen zegt men. Dexamethason is niet genoemd.
Ik heb onderzoeken gelezen die beweren dat het werkt, anderen van niet. Maar ik zal niet zonder die kant op gaan. Net als ik ook gewoon Malerone zal meenemen, en dan ga zien of ik het kan verdragen. Tot nu toe moest ik steeds stoppen voordat ik weer thuis was met malerone, dus slikken tot de week na thuiskomst nooit gehaald. Sommige aanbieders adviseren om geen malariamiddelen te slikken in de dagen voor de trek. Hier adviseren ze het wel te doen. Ik weet dath et op de berg niet nodig is, maar als je ook maar 1 dag daar bent voor de trek loop je wel een risico.
Meestal gaat 1.5 week malerone goed. Maar laatste keer dat ik het gebruikt heb tegen malaria was in 2007, dus het kan best zijn dat je nu toch anders er op reageert.
Maar ik calculeer dus ook een bedrag in voor diamox en malerone, want ook dat kost geld. En als je het niet gebruikt, dan denk ik van beter mee verlegen dan om verlegen.

Varekaj
Berichten: 22068
Geregistreerd: 07-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-22 11:23

Ik ben gewoon benieuwd naar hoe het zit qua zuurstof etc bij zowel duiken als sporten op hoogte omdat dat interessante materie is :P (maar wel ingewikkeld als leek). Het menselijk lichaam is een wonderbaarlijke machine en de omstandigheden waar we die machine aan blootstellen is niet altijd zo alledaags.

Qua geld en budget, dat ik voor iedereen persoonlijk. Punt is wel dat aan bepaalde reizen en ervaringen sowieso al een prijskaartje hangt, alleen om ter plekke te raken. Als de uiteindelijke ervaring dan tegenvalt is dat naja... Zuur.

Wij geven bijvoorbeeld veel minder geld uit aan onze trip naar Antarctica die op de planning staat, maar wij hebben dan ook geen nood aan een gigantisch cruiseschip met alle luxe van dien. En €20k/persoon aftikken met geen enkele garantie dat je alle landingen of activiteiten kan doen ivm de enorme groep medereizigers, nee bedankt.
Wij hebben nu na 11 jaar wachten een aanbieder gevonden die én goedkoper is én vele kleinere reisgroep én landingsplekken waar geen andere aanbieders komen én door de kleine groep veel hogere slagingskans dat de activiteiten/excursies doorgaan.

Dus afwachten en doorsparen kan ook wel degelijk lonend zijn, op alle vlakken. Geen idee of dat een optie is Germie? Een reisgenoot zoeken en uitvogelen of je via een organisatie de reis op persoonlijk formaat kan maken/boeken ipv met een grote groep? Dan kan je eventueel ook op een gunstiger en goedkoper afreismoment mikken. Of kijken voor een groepje geïnteresseerden en zelf dingen regelen?

Edit: bekijk ook de risico's op nierfalen of nierproblemen als je zoveel moet drinken! Niet alleen is het veelvuldig plassen een ding (tenzij je een luier wel dragen) maar al dat vocht moet door je lichaam ook verwerkt kunnen worden. Nieren hebben zeker hun limieten en daar wil je gnds geen gezeik mee.

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Re: Kilimanjaro trekking

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-12-22 11:34

Luiers draag ik wel met duiken, haha. Maar dat wandelt niet fijn hoor.

Ik ben wel benieuwd wat jullie dan nu aftikken voor Antarctica, want 10.000 lees je al snel als bedrag. Mag ook via pb. Want mede daarom heb ik dat nooit op mijn lijst gezet, want dat ga ik nooit kunnen betalen.

Ik tot nu toe geen specifieke groepsreis in het vooruitzicht hoor. Maar wel dat ze dan anderen in de groep zetten of dat ik aansluit bij een groep op die dag. Dus geen individuele trektocht. Dat is gewoon prijstechnisch ook niet zo gunstig. Groepen veelal van 2-10 personen max. Dus niet groot. De aanbieders die ik gekozen heb laten mij bepalen wanneer ik aankom en zoeken dan een groep er bij. Het kan dus ook zijn dat ik wel alleen ben. De periode is vooral wegens mijn werk.

Alleen reizen vind ik sowieso minder leuk. Ik heb dat in februari wel gedaan naar Finland en in het verleden ook wel naar Azie, maar ik heb gewoon graag wat aanspraak. Daarom staat er nu ook eerst een grotduiktrip gepland.

Natuurkunde is zeker interessant. En ook het idee achter bijvoorbeeld een elevation mask. Want je blijft gewoon 21% zuurstof inademen, maar door een hogere ademweerstand train je wel je longen. Het is feitelijk totaal niet te vergelijken met werkelijk op hoogte zijn. En dan heb je nog hoogtetenten, onbetaalbaar, maar wel even leuk om naar te kijken en voor dit niet nodig.

Ik heb gelukkig nog meer wensen op het lijstje staan dan de Kili. Dus als het niet de Kili wordt, maar wat anders, dan is dat ook prima. Ik ga echter niet meteen iets afschrijven wat nu niet haalbaar is.

Fly_high

Berichten: 3300
Geregistreerd: 01-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-22 11:58

Inhuren van dragers op Kilimanjaro is niet verplicht. Ook nooit verplicht geweest overigens.

germie schreef:
Dus waar je ook boekt je kunt dezelfde gidsen, porters en koks treffen, en daarmee ook dezelfde kwaliteit aan kennis. Het verschil zit hem dan in het eten wat ze krijgen, als dat al wat uitmaakt.


Als je niet dom bent en niets verkeerd uitlegt, dan zijn uitspraken zoals deze toch heel erg moeilijk te slikken.

En zo zijn er veel meer in dit topic die op jouw absoluut gebrek aan empathie wijzen.

Je mag jezelf verder een onwijs ervaren hiker vinden, maar je "tests" en "training" die allemaal als een tang op een varken slaan :') foto's van "hiken", al die misplaatste vergelijkingen met duiken, voorbeelden van bergwandelingen ooit uit je kindertijd, dat wijst er ook allemaal op dat je gewoon 0 referentiekader hebt wat bergsport betreft.

Maar goed, van jouw algemene manier van schrijven en reageren en enorme moeite die je telkens hebt met andere mensen begrijpen, vooral als het om context en emoties gaat, maak ik op dat er waarschijnlijk toch iets meer aan de hand is. Mocht het zo zijn dan denk ik dat het wel handig is om er iets over in je profiel te vermelden zoals andere bokkers te doen, dan scheelt het enorm veel wederzijdse frustratie :o

Varekaj
Berichten: 22068
Geregistreerd: 07-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-22 12:03

Voor de nieren zou ik wel uittesten hoe goed je met een grote toevoer aan vocht omgaat. Ik kan gerust 2L per dag drinken maar dan pis ik me te pletter en, niet onbelangrijk, dan begint het ook pijn te doen. Dat drinken is 1 ding, ze moeten het ook allemaal kunnen verwerken. Dit kan je wel gewoon nu al proberen. En ook je blaas trainen op zulke hoeveelheden natuurlijk.

Antarctica zal bij ons incl vluchten vermoedelijk rond de 10k/persoon zitten. Dat is verblijf, boottocht, de excursies, alle maaltijden en dranken tijdens de trip, annulatieverzekering, reisverzekering en dan vluchten inbegrepen. Enkel de vluchten is nog afwachten, die zijn meestal ergens €1300/persoon gemiddeld. Wij hebben wel geopteerd om een dag eerder aan te komen en een dag later terug te vliegen.


Wat ik bedoel is, stel zelf een groep van 2 tot 10 man samen als de reis kan wachten? Dan weet je met die je de berg op gaat, heb je een idee van conditionele gelijkheid en ervaring, kan je porters en gids regelen voor jullie eigen groep en het is waarschijnlijk ook gewoon gezelliger.