Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 39 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Ervaring kruisband operatie?

 
Profiel   

Hoi allemaal.. een paar maanden geleden heeft de hond van een vriendin een verkeerde move gemaakt, waarna hij mank liep. Na het twee weken te hebben aangekeken, gingen ze naar de da, die constateerde een gescheurde kruisband. Hij is toen geopereerd, en kreeg, uiteraard, rust voorgeschreven. In mijn ogen en van wat ik om mij heen zie, benchrust.. dit advies hebben ze genegeerd, want een ebnch zou hij afbreken.

Wel werden de wandelingen ingekoort en aangelijnd ( ter info..ze wonen op de 2e etage zonder lift).
Na 5 weken gaat het lopen nog steeds niet goed, en de dierenarts gaf aan dat er een ontstekingsactie zit door het hechtmateriaal.. dus ab mee en wederom "rust"...

Inmiddels zijn ze 7 weken verder, en de hond mankt nog steeds..gisteren zijn ze weer geweest, weer ab mee gekregen en over twee weken moeten ze opnieuw ter controle.. als het dan niet beter gaat, moet er misschien weer geopereerd worden..

Eigenlijk zou de hond hydrotherapie moeten volgen, maar dat willen ze niet omdat ze er het geld niet voor hebben en de hond een hekel heeft aan zwemmen..


Nu mijn probleem.. ik ben van mening dat dit voorkomen had kunnen worden door de benchrust in acht te nemen.. en tja hydrotherapie, hoe zuur ook, ik had het wel gedaan..

Wat is jullie idee over dit verloop, hoevaak komt het voor dat eenhond nogmaals geopereerd moet worden, en hoe groot is dan de kans op genezing?

Persoonlijk, houd ik mijn hart vast in dit verhaal
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 20:09 



 
Profiel   

Ik heb bij mij vorige hond beide kruisbanden laten opereren.
Ten eerste vraag ik me af welke methode gedaan is en om wat voor hond het gaat. En door wat voor Da het uitgevoerd is (specialist)
Ten tweede is die rust idd erg belangrijk, zeker de eerst 2 weken is het echt alleen poepen/plassen en weer naar binnen, Daarna begint pas het opbouwen. Door te snel te gaan belasten kan er verkeerd herstel of zelfs weer wat kapot gaan, dus het kan daar zeker aan liggen.
Hydrotherapie kan het herstel zeker bevorderen, maar is niet perse noodzakelijk. Ik heb het niet gedaan, maar was ook iet nodig bij die van mij, die heeft beiderzijds een TPLO gehad en na de normale revalidatie mocht ze gewoon weer verder opbouwen en heeft ze weer behendigheid gelopen (juni laatste OK gehad en vanaf sept weer rustig behendigheid opgebouwd). Ik kan dus niet oordelen wat/waar/wie er fouten zijn gemaakt, maar er kan een hoop mis gaan en daarom zou ik ook zelf altijd een specialist aanbevelen voor dit soort OK's.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 20:17 



 
Profiel   

Idd welke techniek is gedaan en hoe groot is de hond. Na een tto/tta moet er ook rust genomen worden maar doorgaans kunnen ze gelijk lopen. Kunstband heeft echt rust nodig.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 20:31 



 
Profiel   

Ik weet eigenlijk niet welke methode is toegepast, wel dat het door een specialist is gedaan. Het betreft een uit de kluiten gewassen sharpei. Ze zei me gisteren dat zijn bespiering ook helemaal weggevallen is nu..iets datnaar mijn idee ook komt doordat hij hem door pijn niet belast.. in stap gaat het schijnbaar nog iets, maar vanaf snellere stap belast hij hem in het geheel niet. Ik heb de hond zelf nog niet gezien omdat hij gek wordt als hij mij ziet, en we dat niet willen forceren. Overigens, wordt hij ook dolenthousiast als de baasjes thuiskomen, inclusief opspringen enz.. wat zou een eventueel vervolg kunnen zijn qua herstel? Oja, ze vertelde me ook dat een meniscus totaal kapot was?

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 21:07 



 
Profiel   

Oh wat zonde zeg! Mijn hond heeft dit ook gehad jaren geleden. Ik heb mij echt eraan gehouden wat de DA toen zei. Ik tilde haar op mee naar buiten (meer dan 20 kg), liet haar behoefte doen en weer naar binnen. Normaal was zij ook heel actief en vrolijk maar ze moest van mij echt rustig aan doen. Was met opbouwen met wandelen te voorzichtig want haar bespiering was niet voldoende ontwikkeld weer dus ben toen meer gaan wandelen.
Bij mijn hond was de kruisband helemaal door en deze hebben ze vervangen. Ze gaven toen aan als dit niet zou werken dan was er nog een andere techniek maar die klonk behoorlijk heftig.

Als eigenaar vind ik ben je verantwoordelijk voor je dier en het is geen goedkope operatie en het herstel zal je soms streng mee moeten zijn. Druk doen bij bezoek corrigeer ik sowieso en gebeurd ook amper.
Geen idee wat het vervolg zal gaan zijn bij deze hond. Ben wel benieuwd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 21:19 



 
Profiel   

Deze hond weegt tussen de 25 en 30 kg, en is wat gezondheid betreft al een echtzorgenkind, allergieen koortsaanvallen, en nu is ook geadviseerd te starten met artrose supplementen.. de hond is 6 jaar. Een ander vriendin had ook een hond met knie operatie, zij heeft zich volledig consequent aan de benchrust gehouden en deze hond is een half jaar later weer fit..

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 21:26 



 
Profiel   

Mijn hond is ook geopereerd aan d’r kruisband via een tplo methode ... de dierenarts raadde juist bench rust af omdat je dan een explosieve hond kan krijgen ... die klopt de energie op en zo gauw je haar eruit laat worden ze alleen gekker. Dus gewoon binnen haar eigen van laten gaan alleen geen traplopen niet springen en geen lange wandelingen ... ze sliep altijd bij ons boven maar vanaf toen niet meer uitlaten deed ik in de tuin want het eerste mogelijkheid was 10 min heen en 10 min terug en een rottweiler van 50 kilo ga ik niet dragen...

Als de plaatwerk gaat ontsteken moet deze eruit gehaald worden en dan kan het zijn dat de operatie mislukt is. Ik denk dat je altijd wel “iets” zal blijven zien 100% rad zullen ze niet meer worden denk ik al rent en springt die van mij als een jong beetje alleen in haar pas zie je wel wat anders als normaal

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 21:26 



 
Profiel   

Ik kan me indenken dat het baasje genoegen neemt met een pijnvrij leven..ze heeft zich er al bij neergelegd dat een losloopgebied er niet meer inzit met hem.. maar er zitten toch geen platen in bij een kruisbandoperatie?

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 21:28 



 
Profiel   

eponine schreef
Ik kan me indenken dat het baasje genoegen neemt met een pijnvrij leven..ze heeft zich er al bij neergelegd dat een losloopgebied er niet meer inzit met hem.. maar er zitten toch geen platen in bij een kruisbandoperatie?


Die van mij loopt gewoon los hoor ze is 8 en het is gewoon een stuiter balletje al merk ik wel dat ze met slecht koud weer wel last heeft maar doe ik alles ook aan. Ze krijgt glucosamine en ik heb nu een back on track deken voor d’r.

Bij een tplo operatie wordt de onderbeen doorgezaagd en andersom geplaatst zodat en geen knieband meer nodig is want het gewricht wordt vastgezet.
[ img ]

[ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 21:33 



 
Profiel   

Thanks! In dat geval vraag ikme ook afwelke methode de chirurg gebruikt heeft! Toen ik nog paraveterinair was, lang lang geleden, werd het nl met kunstof straps gedan? Kruislings over het gewricht?

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 21:44 



 
Profiel   

eponine schreef
Thanks! In dat geval vraag ikme ook afwelke methode de chirurg gebruikt heeft! Toen ik nog paraveterinair was, lang lang geleden, werd het nl met kunstof straps gedan? Kruislings over het gewricht?


Dat is de tightrope dan heb je de tta en tplo de 2 laatste lijken op elkaar maar ik heb me ee toen in verdiept welke de meeste slagingspercentage had en toen kwam ik bij deze uit. Het is wel rigoureus maar ik heb een vrolijke hond en dat is dus niet minder geworden. Ze zeggen wel dat bij 86% van de honden binnen een jaar de tweede knie ook gaat dus ik ven nig wel erg voorzichtig en ik doe ook geen honden sport meer met haar want ik wil haar niet nog een keer dit laten doormaken en de kosten zijn ook niet mis ik was €3000 kwijt voor operatie en nazorg (grote hond)

5 januari ga ik weer foto’s maken omdat ik zeker wil zijn dat het bot goed hersteld is en ze geen reactie heeft op de schroef (ze heeft een klein Bultje tenhoogte van de laatste schroef) dan is het anderhalf jaar geleden dat ze de ongeluk gehad heeft.
Wel heeft er maar 1 dag tussen gezeten dat ze haar knieband gescheurd had en ze geopereerd werd. Wel verbaasde ik me eigen over hoe makkelijk dit gebeurde want ze was aan het spelen en ineens hoorde ik haar piepen en liep ze mank daarna heeft ze nog gewoon verder gespeeld maar dag later liep ze ee nog mank op en heb ik meteen foto’s laten maken. Haar miniscus was verbrijzeld en de knieband was helemaal door. Je kon ook de onderbeen zo heen en weer wiebelen was echt wel heel eng.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-17 21:58 



 
Profiel   

Mijn vriendin was ca 1000 euro kwijt voor deze operatie, dus ik vermoed dat het de tightrope is dan. Ik heb het haar gevraagd maar ze wist het niet te vertellen ..

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 11:59 



 
Profiel   

Onze hond is 2 keer geopereerd aan de kruisbanden. 2e keer zijn er platen in gegaan. Daarna nooit meer last van gehad.

Daarna ook geen therapie oid gehoeven.


Laatst bijgewerkt door Banyu op 28-12-17 12:28, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 12:13 



 
Profiel   

Mijn hond heeft twee keer een tta operatie gehad. Een keer toen ze 5 was ej een keer toen ze 9 was. Dat koste de laatste keer 1.300 euro. Bij grote honden doen ze eigenlijk alleen de TTA of de TLPO. Tightrope doen ze eigenlijk niet meer bij grote honden omdat het bandje vaak alsnog weer scheurd.
Het is echt heel erg belangrijk dat je hond rust krijgt. In een bench of in een stukje afgezette woonkamer. Traplopen is echt verboden.

Mijn hond is overigens van beide operaties weer helemaal hersteld.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 12:23 



 
Profiel   

Mijn Hondje ook aan alletwee de kruisbanden geopereerd beide de tplo. De duurste maar wel de beste voor een jongen heel drukken engelse stafford. tweede keer liep ze er dezelfde dag al weer op. Maar moest echt zes weken benchrust houden. nu 4 maanden na de laatste operatie en mevrouw loopt weer als een kiviet. Springt weer een meter hoog en kan weer jonge hond zijn. Het heeft bij elkaar 6000 euro gekost maar blij dat ik het gedaan heb. Ze kon nu tenminste weer lekker genieten van het leven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 12:28 



 
Profiel   

Het kan overigens ook zijn dat de meniscus alsnog kapot is gegaan. Dan blijven ze ook kreupelen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 12:30 



 
Profiel   

Bij onze hond (Hovawart van 47 kilo) is 6 weken geleden een Tight Rope operatie uitgevoerd. Bewuste keuze, omdat wij TPLO en TTA een te rigoureuze ingreep vonden. Twee dagen lang mij een slag in de rondte gelezen op PubMed en de teleurstellende conclusie is dat kruisbandoperaties hoe dan ook een mislukkingskans van rond de 30% hebben. Alles staat of valt met een correcte uitvoering van de gekozen methode, maar als dat het geval is dan zijn alle methoden even geschikt. Vandaar dat wij voor de tightrope zijn gegaan. (Inderdaad net geen 1000 euro versus de bijna 3000 euro voor TPLO)

Morgen moet hij voor de eerste controle (normaal had dat eerder gemoeten, maar de kliniek waar de operatie uitgevoerd is, zit op ruim 2 uur enkele reis). Wij hebben hem consequent rustig gehouden in een kamerkennel, het revalidatieschema keurig aangehouden en inmiddels loopt hij aan de lijn 3 tot 4x per dag 20 à 25 minuten. Niet 100% rad, maar met een kleine hinkel belast hij hem wel gewoon, zowel in stap als draf. Als het schema klopt zou hij met pakweg 16 weken alles weer mogen doen. Tot die tijd moet hij rustig gehouden worden en mag uitsluitend aan de riem uitgelaten worden.
Bij hem was het duidelijk een trauma bleek tijdens de operatie. Voorste kruisband door, middelste meniscus kapot, achterste kruisband gedeeltelijk ingescheurd, maar kraakbeen gelukkig nog keurig glad.

Volgens mij heeft een sharpei een redelijk rechte stand achter en dat zou een contra-indicatie zijn voor tightrope. Maar na 7 weken nog niet rad lopen, vind ik eigenlijk niet gek.


Edit: Tight Rope is niet hetzelfde als een kunststof knieband, zoals ze die bij lichtere honden (en katten) wel gebruiken. Ander materiaal, en eigenlijk juist voor grote en grotere honden ontwikkeld.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 12:34 



 
Profiel   

Ik heb er een die beide knieën kapot heeft (kostenplaatje 4000 euro voor tta), tightrope wordt niet aangeraden voor grote honden. Mijn hond is ontzettend actief, 8 jaar al (grote hond) en geen weken stil te houden (is een erfhond). Hele tijd op de pijnstilling gehad en nu loopt hij weer vrij goed zonder. Wel krijgt hij nog gewrichtssupplementen erbij. Heel lang getwijfeld maar besloten zo even te kijken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 14:01 



 
Profiel   

Tja niet erg slim van ze geweest.

Mijn hond is 2 keer geopereerd aan de kruisbanden met precies een jaar ertussen. Beide keren liep de hond dezelfde dag op 4 poten en heeft ook nooit een pas kreupel gelopen. Wel heb ik strikte benchrust gegeven, waarbij ik minimaal heb opgebouwd tot aan de eindcontrole. Op 6 weken liepen wij een kwartiertje per dag aan de lijn. Dit heeft er wel voor gezorgd dat deze hond nu ook weer terug in de sport loopt.
Ze is geopereerd via de TTA methode.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 14:16 



 
Profiel   

Cemlys: het is de simpele kunststof knieband die niet geschikt is voor grote honden. Tight Rope juist wel. Gemaakt van ander materiaal dat ook gebruikt wordt in de humane geneeskunde en andere bevestiging aan/bij het gewricht. Tight Rope heeft als grootste nadeel de grotere kans op infectie van het gedraaide bandje. TPLO en TTA hebben als complicaties o.a. problemen met schroeven, breuk scheenbeen, ook infectie (maar simpeler te bestrijden met antibiotica) en afstotingsverschijnselen, waarbij de plaat uiteindelijk verwijderd moet worden. Er is geen 'beste' methode. Alles kan werken, mits correct uitgevoerd. Het is trouwens alleen in Amerika al een industrie van 1,4 miljard dollar op jaarbasis, die TTA en TPLO-operaties. Ik kan me zo voorstellen dat je als orthopedisch specialist die operaties perfect in je vingers hebt en dan geen aanleiding ziet te gaan 'experimenteren' met een methode die 1/3 deel van het geld kost en die je je weer helemaal opnieuw eigen moet maken. De narcoseduur bij Tight Rope is trouwens meer dan de helft korter, vond ik zelf ook een belangrijk punt. Maar zoals al eerder gemeld: bij dit soort kruisbandoperaties is de kans op complicaties altijd hoog (15 tot 30%). TPLO stamt al uit de jaren '70 van de vorige eeuw, daar is veel ervaring mee opgedaan. Tight Rope is ontwikkeld begin jaren 2000, maar grotere onderzoeken dateren pas van 2013.

Toevoeging: onze hond is ook (een erg drukke) erfhond, bijna 9 jaar en 47 kilo. Bij de vergelijking van de beschikbare methoden heb ik dan ook bewust de revalidatietrajecten laten meewegen. Die zijn min of meer gelijk, waarbij de eerste twee weken echt absolute rust geldt en dan voorzichtig opbouwen. Bij TTA en TPLO is 'goed' ook meteen goed, bij Tight Rope spelen littekenweefsel en spiermassa ook een rol bij het stabiliseren van het gewricht en dat moet zich dus ontwikkelen. Maar daar staat weer tegenover dat je niet in het scheenbeen hoeft te zagen en dat er geen nieuw bot aangemaakt hoeft te worden. Alles heeft zijn voor en tegen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 16:33 



 
Profiel   

ik heb in de jaren nu 7 knieband operaties achter de rug bij verschillende honden, ik laat het doen bij onze DA , zij gebruiken geen kunstbandje maar eigen materiaal,kosten rond de 400 euro voor toch wel grote honden.

verder heb ik nog nooit de honden hoeven opsluiten in kooitjes ( zou ik ook absoluut niet doen) ,ze liepen gewoon in huis en ook met de roedel mee na operatie,alleen de eerste dagen maken ze kortere rondjes,maar dan lopen ze ook nog niet goed op hun geopereerde poot,maar binnen 2 weken heb ik ze eigenlijk weer gewoon mee laten lopen met de roedel uitlaten...

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 17:01 



 
Profiel   

Wat een verschillen allemaal,zowel in kosten als in herstel ervaringen.. en adviezen! Als ik het zo lees, is er dus best nog hoop voor deze hond. De sharpei, en deze hond zeker, heeft inderdaad helaas een vrij steile knie. Ik kan me indenken dat dat op zich al een uitdaging is.. ik ben heel benieuwd wat de uitkomst over twee weken is, maar ook blij dat er meer mensen zijn waarbij de hond na 7 weken nog niet rad liep, dat biedt hoop.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-12-17 18:43 



 
Profiel   

Mijn hond is aan beide knieën geopereerd via TTA ivm gescheurde kruisband. Ze was toen 7 en 8 jaar (eerst ene knie, een jaar later de andere knie). Ze heeft helaas wel veel artrosevorming in haar knieën dus ze zit nu dagelijks aan de pijnstillers maar buiten dat om, is het helemaal goed gekomen. Ze kon na de operatie & revalidatie (rustig opbouwen) weer normaal lopen en rennen :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-17 11:02 



 
Profiel   

Zit nu even filmpjes terug te kijken en die van mij liep zo na 6 weken:
https://www.facebook.com/10000832207308 ... _video_tab
Hoop dat hij het doet zo ;)

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-17 20:18 



 
Profiel   

Die van ons zit nu op 6,5 week na de operatie en loopt in stap en draf iets beter dan die van Fannetje. Vrijdag bij de specialist geweest en volgens hem gaat het herstel normaal. Helemaal rad is gewoon een kwestie van tijd. Over 6 weken weer controle, maar nu het gewricht goed blijkt en geen vocht bevat mogen we versneld opbouwen naar een uur per keer wandelen. Aan de lijn, niet los, om het gewrichtskapsel niet te overbelasten. Dus TS: het kan maar zo dat alles toch normaal uitpakt bij de sharpei.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-12-17 10:32 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 39 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen