Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 42 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Angstige hond..

 
Profiel   

Ik hoop dat er bokkers zijn die tips hebben..

Ik zal het proberen kort te houden haha. Ik heb een 2,5-jarige Labrador x Golden retriever kruising. Als pup zijn we direct gestart met puppycursus, vervolgcursus er achteraan en daarna een tijd balans&coördinatie lessen. Het is een vrolijke, vriendelijke hond en echt mijn maatje. Helaas is hij voor 'onbekende' mensen of op andere plekken dan thuis erg angstig. Na een kleine stop zijn wij sinds een paar weken weer aan het trainen op de hondenschool (wekelijks). Zo gauw hij de auto uit springt is hij erg angstig, zo erg dat hij helemaal aan het trillen is. Ik kan hem dan slecht bereiken met bijvoorbeeld snoepjes om hem af te leiden. Dus dan starten we maar 'gewoon' met een simpele balans&coördinatie 'parcours' om hem weer bij mij te krijgen ipv eerst wat gymnastiekoefeningen. Gelukkig trainen we in kleine groepjes en houdt iedereen rekening met elkaar waardoor hij na 5/10 minuten rust vind en ook weer snoepjes aan neemt. Als hij dan rustig is wordt hij ook helemaal enthousiast tijdens de training! Een tijdje terug konden we een hondentuigje laten aanmeten op de hondenschool en had ik mij ook aangemeld. Maarja, dat is daar een onbekende vrouw die dat doet. Het was gewoon sneu om hem te zien. We hebben niks geforceerd, hem veel beloond etc en ik heb het meeste gedaan qua passen.
Ik neem hem ook vaak mee naar stal als ik alleen even uit hoef te mesten. Maar ook dan is hij de hele tijd aan het trillen en hijgen en wil geen snoepjes meer aannemen. Blijft prima in mijn buurt en kan ook wel in de buurt gaan liggen maar het blijft spannend. Staleigenaresse heeft hij een paar keer gezien en laatst durfde hij eindelijk naar hij toe te lopen. Hij duikt helemaal in elkaar en 'sluipt' naar haar toe maar durft wel even te snuffelen (zij gaat hem dan niet aaien of iets maar blijft gewoon rustig staan).
Naar het bos? Ook de eerste paar meter spannend en daarna is het weer leuk.

Dat hij niet op alle mensen en honden af wil rennen vind ik aan de ene kant prima. Maar ik vind het vooral sneu voor hem! Ik ben dan ook eigenlijk op zoek naar iets wat ik hem kan geven(?) of andere tips om hem meer zelfvertrouwen te geven.
Hij gaat graag mee in de auto, heeft geen verlatingsangst en verder gaat alles ook gewoon goed. Zoals bijvoorbeeld vuurwerk is ook geen groot probleem. Maar gewoon andere mensen, andere plekken..
Op de hondenschool kwam ze met bach(bloesem) druppels. Deze kan ik als het goed is zaterdag meenemen. Maar ik wil toch even verder kijken

En nog even een foto van deze held op sokken :D
[ img ]
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-23 22:00  
Profiel   

Hoe was zijn puppytijd? Heeft hij dit altijd gehad? Uit je verhaal kan ik niet goed afleiden of het nu erger wordt of beter...?

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-23 22:08  
Profiel   

Misschien een stalje verder dan de "gewone" hondenschool en hier eens een gedragstherapeut naar laten kijken?
Is idd heel sneu voor hem.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-23 22:10  
Profiel   

Van wat voor fokker komt hij? Hoe is hij opgegroeid en hoe zijn de ouders kwa karakter?
2,5 jaar terug, volle bak coronatijd. Heb je toen genoeg mogelijkheid gehad om hem te socialiseren met van alles?
Is hij gecastreerd?

Ik zou ook een 1op1 gedragstherapeut gaan zoeken. Bij een hondenschool is leuk, maar vaak is de kennis daar vrij algemeen en kunnen zij niet heel veel met probleemgedrag.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-23 22:16  
Profiel   

Ik heb het gevoel dat het als pup zijnde minder erg was dan nu. Maar waardoor het precies komt weet ik niet. Er is voor zover ik weer ook geen gekke dingen gebeurd met hem.

Ik heb hem 2x chemisch laten castreren maar dat is nu sowieso al een paar maanden uitgewerkt.


Hij is opgegroeid bij ex en mij thuis als enige hond. Super gemakkelijk als pup. Snel zinderlijk, weinig ongelukjes etc. Wekelijks naar de hondenschool waarbij ze soms mochten spelen met elkaar als dat uit kwam in kleine groepjes. Elke week mee naar mijn ouders die 2 honden hebben & speelt ook vaak genoeg met de honden uit de buurt (nogsteeds). Gaat allemaal goed. Ook wel eens meegeweest naar losloopgebieden maar vermijd dat tegenwoordig wat meer. Een keer meegeweest op vakantie & ook paar keer meegeweest naar een restaurant.

Fokker.. Tsja. Heel eerlijk komt hij niet bij een 'erkende' fokker weg en hij heeft bijvoorbeeld geen stamboompapieren. Maar ik vond het er niet lijken op een broodfokker en heb ook een heel net contract getekend.

Gedragstherapeut heb ik ook wel eens over zitten denken. Mij nog niet in verdiept! Dus therapeuten in de buurt van Hoogeveen/Hardenberg etc mogen altijd doorgegeven worden haha

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-23 22:27  
Profiel   

Een bekende van mij heeft goede ervaringen met Happy Tails. 2 import traumahondjes die inmiddels weer relatief normaal uit te laten zijn.

Lastig probleem hoor, zelf als je weet dat het in sommige gevallen vrij snel beter wordt lijkt het me niet fijn om te zien. Het klinkt alsof hij toch heel onzeker is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-23 22:58  
Profiel   

Goed dat je eerst chemische castratie hebt geprobeerd. Had je het idee dat het toen erger was?

Heb je hem als pup kunnen blootstellen aan nieuwe mensen? Ik lees nu vooral dat hij met honden goed gesocialiseerd is maar onbekende mensen op visite in je huis is ook een belangrijke. Of prikkels op doen in de dierenwinkel, als jonge pup al.
Kun je nu natuurlijk niks meer aan veranderen maar als dat (door Corona) niet goed is gelukt, kan daar een deel van de oorzaak zitten.

Is hij bij de fokker wel in huis opgegroeid?

Paar tips die ik je zo kan geven:
- hou een dagboekje bij. Wat heb je vandaag gedaan met hond? Waar gewandeld, waren er spannende momenten onderweg (bv een hond die op hem af rent), kwam er visite in huis?
Wat deed de hond? Zag je al gedrag verandering voor hij begon te trillen / het extreem werd? Wat heb jij toen gedaan? (Comfort, naar huis gegaan, zelf laten uit zoeken etc).
Zo kun je voor jezelf misschien duidelijkheid krijgen of er een patroon in zit én het werkt heel fijn voor als de gedragstherapeut komt.
- een simpele manier om aan z'n zelfvertrouwen te werken: trucjes leren! Lekker makkelijke dingen en vooral bekende trucjes herhalen en heeeel goed belonen.
- Hersenwerk! Likmat, snuffel mat, snoepjes door de tuin, whatever hij leuk vindt. Snuffelen werkt ook ontzettend stress verlagend voor ze. Niet te moeilijk maken, het moet geen frustratie en stress géven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-23 23:21  
Profiel   

Prachtige hond!

Ik zou ook HappyTails aanraden, die kunnen hier echt goed in begeleiden en zit aardig in je regio.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 00:42  
Profiel   

@Zonnebloem
Happy tails zet ik op het lijstje, dankje! Die zit ook wel in de buurt.
Ja, vaak wordt het op 'onbekende' plekken na een paar minuten beter maar het blijft sneu inderdaad.. Onzeker is ook een goed woord wat bij hem past.


@Nyaleti
Voor mijn gevoel was er weinig verschil toen hij chemisch gecastreerd was en nu..

Ja, er komen ook genoeg mensen over de vloer. Als ze rustig gaat zitten en hem even negeren en hem zelf op hun af laat komen gaat het wel goed. Maar als ze direct op hem aflopen raakt hij direct in de stress. Ook naar de dierenwinkel is hij vaak genoeg meegeweest. Heb zelf in een dierenwinkel gewerkt, vandaar. Maar ook daar doe je hem geen plezier mee.. Hij gaat nogsteeds vaak mee en laatst was er niemand in de winkel (op 2 medewerkers na die hij een paar keer heeft gezien) en heeft hij los kunnen lopen. Toen heeft hij zelfs een nieuwe knuffel aan kunnen pakken en liep er mee rond. Terwijl hij dat normaal in de winkel niet doet

Ja, hij is wel in huis opgegroeid

En dagboek bijhouden ga ik doen! Goed idee.
Thuis/in de tuin let hij altijd goed op mij en wordt hij heel enthousiast van trainen. Dan kan hij bijvoorbeeld ook een flink stuk netjes naast mij lopen terwijl dat op een wandeling erg moeilijk is en dan ook de snoepjes bijna niet meer aanneemt en zo snel mogelijk naar huis wil..
En zou enthousiast als thuis is hij na een tijdje ook wel op de hondenschool, maar dat duurt dus echt wel een tijdje..
Hersenwerk heb ik ook in huis! Snuffelmat en likit-matten etc. Vind hij erg leuk inderdaad! Op de hondenschool gebruiken we ook vaak een snuffelmat, maar daar doet hij ook niet altijd wat mee omdat het te spannend(?) is

@Mjelleke
Dankjewel!
Fijn dat Happytails nog een keer wordt aangeraden, haha. Ik ga alles van hun even doorlezen

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 09:11  
Profiel   

Ik denk dat je snoepjes niet krachtig genoeg zijn als beloning. Je zou iets moeten vinden dat al de rest overtreft. Bij mijn hond is dat de Kalkoenworst van de ALDI... Maar het kan ook een speeltje zijn bijvoorbeeld.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 09:14  
Profiel   

Hulp inschakelen van een expert is altijd goed.

Mijn cocker was toen hij jong was erg verlegen, tikkeltje angstig.
Ik ben agility met hem gaan doen.
In het begin drama, wilde niet bij mij weg.
Uiteindelijk deed hij het geweldig. En thuis zag je hem ook zelfverzekerder worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 09:31  
Profiel   

Misschien is het bij de socialisatie van het nest zelf niet goed gegaan.
8 weken zijn zo over en vaak worden essentiële dingen of vergeten of "fout" gedaan.
2 voorbeelden :
Er komen geen mensen over de vloer bij het nest, geen stofzuiger, geen alledags geluiden (vaak bij buitenlandse honden - maar ook bij mensen met pretnesten.
Pup heeft dan dus veel gemist en wordt in de nieuwe omgeving angstig.
Ander extreem : te veel mensen komen bij het nest, iedereen graait naar de pubs en die worden dan ook angstig... gebeurt ook vaak bij mensen met pretnesten.

Die angsten komen er dan pas later echt uit.

Mijn 5e hond was 2,5 jarige Tervuren met 4 baasjes voor mij - die heeft zijn trauma opgelopen toen hij met anderhalf van ruime boederij met roedel op eens 3hoog achter in de grote stad kwam.
Bang en paniek voor echt alles... en dat hij dan nog 3 keer via mp verkocht werd hielp ook niet.

Ik dacht ook eerst, dat cursus, gedragskundige,overal mee naar toe nemen, enz enz kunnen helpen.
Nope ... het werd eerst erger.
Toen alles los gelaten en 1 jaar lang alleen maar babystepjes... dus uitlaten in vertrouwde, saaie omgeving, gewenning aan geluiden.
Hij was ook met de lekkerste snoepjes niet te verleiden- in tegendeel: onder stress weigerde Léon somds dagenlang voer.
Het heeft mij in totaal 3 jaar gekost totdat hij -voor zijn doen- zelfverzekerd werd en echt op mij vertrouwde.
Hierna kon hij overal mee naartoe.
Vroelijk en relaxt.

Nu heb ik een 14 maanden oude teefje.
Heb haar nu 3 maanden.

Zij kwam met 12 weken uit Frankrijk, leefde hierna volledig vrij bij een fokker.
Perfect gesolliciteerd met honden maar daar geen mensen over de vloer, geen alledagse lichten,geluiden enz,enz.
De eerste 4 weken waren de horror kwa angst.
En ik weer dezelfde fout ingaan: cursus en overal mee onder de mom van "laten wennen"
Na 5 lessen, waar ik op cursus een compleet andere hond zag (in negatieve,nog onzekerdere zin), heb ik mijzelf onder de kont geschopt.
En de lessen geskipt.
Eerst bij de oorspronkelijke fokker geïnformeerd hoe zij in het nest gesocialiseerd werd.
Dan alle nieuwe, spannende dingen (zoals cursus op vreemd terrein) geschrapt.
En bij "0" begonnen.
Fokker 1 vertelde : stofzuiger kennen de pups - ok, dus stofzuiger.
En ja, heee, dat herinnert zij...
Dan korte,saaie ,wandelingen door de wijk... een buurvrouw gestrikt, dat zij iedere keer even voor de deur komt en praatje maakt... en als Tootsie intresse toont, dan haar een aai of snoepje geeft...
En zo opgebouwd.
Natuurlijk is het afhankelijk , waar en hoeverre de angst is...
Maar voor ons werkten dus de baby-stepjes en als het ultraeng is : ook troosten.
Inmiddels dus 3 maanden verder en nu komt een vrolijke ,energieke hond tevoorschijn.

Dus als je ziet, dat jouw hond stress ervaart op stal of in de winkel - dan laat het voorlopig.

Begin gewoon weer bij "O" ,bevestig dingen die goed gaan en bouw vanaf hier weer op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 11:10  
Profiel   

Je kunt dit eens proberen:
https://www.horseflex.nl/product/flexre ... or-honden/

Ik geef het mn hond ook, omdat zij uit angst ook nog wel eens vindt dat de aanval de beste verdediging is.
Ik merk dat ze veel meer gebalanceerd is.
Het vervlakt/versuft niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 11:20  
Profiel   

Tieneke schreef
Ik denk dat je snoepjes niet krachtig genoeg zijn als beloning. Je zou iets moeten vinden dat al de rest overtreft. Bij mijn hond is dat de Kalkoenworst van de ALDI... Maar het kan ook een speeltje zijn bijvoorbeeld.

Bij echte angst maakt het helemaal niets uit hoe lekker iets is. Ze leren ook niets tijdens angst en stress, tenminste geen positieve dingen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 11:21  
Profiel   

Misschien is het interessant om eens het boek BAT 2.0 van Grisha Stewart op te zoeken, maar ook aanvullend iemand in de buurt wie deze specifieke cursus aanbied. Deze gedrags training (Behaviour Adjustment Training) is gefocust op de onzekere/angstige hond. Hiermee ga je leren hoe je je hond laagdrempelig, wanneer ze Wel nog open staan ergens voor, kunt trainen om situaties aan te kunnen waarin ze nu extremere angst/onzekerheid vertonen, even compact beschreven. Je leert hier zelf ook ontzettend veel van; hoe je je hond nog beter kunt leren lezen in bepaalde situaties, hoe je kunt anticiperen en beter kunt omgaan ermee, waardoor je in the long run normaliter echt wel progressie zou moeten zien :j Alles op een positieve manier ook uiteraard. Ik denk dat het volgen van de BAT-methode bij jullie ook echt een meerwaarde zou hebben.

Is gewoon ontzettend rot TS :( Het precies achterhalen waar het nu allemaal wringt, het uitzoeken van de methode/aanpak wat bij jullie gaat werken en de timing van training/belonen e.d. Je kunt aanvullend aan de slag met supplementen en dan in basis zou ik dan inderdaad toch wel echt naar een gedragstherapeut gaan of een instructeur wie bekend is met bv. BAT-methode of iets vergelijkbaars, maar in ieder geval wel waar ze weten wat ze doen :)


Laatst bijgewerkt door cursebreaker op 22-11-23 11:30, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 11:25  
Profiel   

Een echt lekkere snack kan wel degelijk helpen om ze even te laten aarden. Dit wordt ook aangeraden door echte proffesionals.

Mijn hond is extreem angstig voor knallen. Als er iets knalt tijdens het wandelen, wilt hij naar huis. Klaar. Voor z'n gewone snoepjes heeft hij dan echt geen oog. Ik neem Bifi worst of zo'n tube smeerkaas mee. Commando aanplakken dat hij weer dat hij dat lekkers krijgt (voordeel van de worst is dat hij het ook al ruikt). Dan komt hij wel naar me toe hoor. Even aarden, gedachten op iets anders.
Het echt lekkere ook alleen gebruiken 'in geval van nood' en dus af en toe om het commando er in te houden.

Ik kan je de cursussen van Monique Bladder aanraden. Ze heeft een cursus angst en dat is wel voornamelijk gefocust op angst voor knallen of voorwerpen, maar je gaat daar zoveel aan hebben. Hoe jij handelt als baasje is key.
Voor nu zou ik aanraden om eerst eens een paar keer met een therapeut 1 op 1 te werken zodat er een beter beeld is van je hond. En ik denk dat je best veel baad kan hebben bij het dagboekje :)
En routine is ook zo belangrijk. Niet telkens nieuw situaties opzoeken. Dat kan straks als je 10 stappen verder bent in de training. Nu gewoon routine en herkenbare plekken aanhouden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 11:30  
Profiel   

herr_balou schreef
Tieneke schreef
Ik denk dat je snoepjes niet krachtig genoeg zijn als beloning. Je zou iets moeten vinden dat al de rest overtreft. Bij mijn hond is dat de Kalkoenworst van de ALDI... Maar het kan ook een speeltje zijn bijvoorbeeld.

Bij echte angst maakt het helemaal niets uit hoe lekker iets is. Ze leren ook niets tijdens angst en stress, tenminste geen positieve dingen.


Hmm, niet helemaal mee eens. Er is duidelijk wel een manier waarop hij eruit geraakt, dan is het een kwestie van te achterhalen wat dat is en enorm in te zetten op socialisatie.
Mijn hond was ook erg angstig voor andere mensen. Uiteindelijk na heel veel succeservaringen met die specifieke worst en blijven socialiseren zonder tijdsdruk is hij nu goed aan het vorderen in z'n opleiding als reddingshond. Met onze gewone snoepjes was dat nooit gelukt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 13:53  
Profiel   

Er is altijd een moment te vinden waarop de hond 'open genoeg' is om toch met een beloning te kunnen trainen, alleen die grens weten te zien bij je hond is soms lastig als je er zelf middenin zit en even niet meer weet wat te doen. Dat moment vinden waarop het wel nog kan is gewoon moeilijk. Met bv de BAT-methode ga je die opzoeken en leren herkennen. En qua Wat je inderdaad gebruikt als beloning is vaak ook zeker nog wel wat te doen/proberen. Gebruik je normaal gewoon trainers/koekjes/brok? Probeer dan nu eens frikandel, smac worst, knakworst bij wijze van spreken - of dat ene speciale speeltje waar ze een moord voor doen. Vaak staan ze daar sneller open voor. En soms ook gewoon niet en dan moet je dat even accepteren en proberen op een ander moment weer op te pakken.

Onze hond was bv. met vuurwerk angst Extreem van het een op andere moment (dankzij vuurwerk protesten de dag nadat ze gecastreerd was en nog niet helemaal in orde was, en dat hakte er ontzettend hard in bij haar) en dat eerste jaar was ze absoluut niettttt 'open' voor eten. Gewoon niet dus daar had echt niemand anders met het lekkerste voer ooit verschil kunnen maken, we hebben echt alles geprobeerd maar toen was de stress en angst gewoon Veel te heftig en konden we ook gewoon echt niks eraan veranderen om een moment te creëren waarop het net genoeg af nam om verschil te kunnen maken. Maar door het jaar erop al vroeg ermee te trainen, hebben we haar wel zover gekregen dat ze zich daarvoor open is gaan stellen en vanaf toen hebben we ook echt stappen gemaakt en maken we nog steeds. Maar wanneer ze idd niet open staan voor voedsel of welke andere beloning dan ook, kun je op dat moment ook vrij weinig behalve uit een situatie gaan.

Elk individu met angsten/onzekerheden e.d. heeft een grens qua 'wel nog bereikbaar' en 'niet meer bereikbaar'. Je moet daar net onder zien te blijven waar je idd wel nog invloed hebt op je hond en daar moet je gebruik van maken en uiteraard met de meest interessant mogelijke beloning, welke dat dan ook mag zijn voor je hond. Maar dat is heel erg moeilijk in het begin, het zoeken naar de juiste beloning en het juiste moment om te werken eraan.

Daarom dat ik zo'n fan ben van de BAT-methode. Die helpt hier echt enorm bij met dit soort honden en voor de eigenaren, want je leert zoveel over hondentaal, hun emoties e.d. :j Maar uiteraard is een goede steun en toeverlaat in de vorm van een therapeut/trainer ook gewoon belangrijk als je er zelf niet (meer) uitkomt. Iemand die jou en je hond van dichtbij ziet ipv online op een forum. Waar je telkens op terug kunt vallen tijdens het trainings traject e.d - waar ik in deze situatie ook zeker naar zou gaan kijken :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 14:01  
Profiel   

Bedankt iedereen voor de reacties! Heel fijn om alles door te lezen.

@Tieneke
Hmmm. Durf ik geen antwoord op te geven. Het is best een kieskeurige eter (en dat voor een labrador :+) en snoepjes vinden waar hij überhaupt enthousiast van wordt is altijd een zoektocht. Als pup zijnde werd hij helemaal enthousiast van zo'n tube cheese spread die je bij de bugles kan eten. Die gebruikte ik alleen als we iets moeilijks gingen oefenen bijvoorbeeld om hem écht te belonen. Tot we weer eens bezig waren met het leren naast lopen. Ik pakte die tube er bij, hij rook er aan en liep zo van me weg en vond de tube niet meer interessant genoeg. En dat na nog geen 5x gebruiken. Op de hondenschool keken ze ook even van oliebol, dit was het enige waar hij zó enthousiast van werd :')
Als hij zó in zijn stress/angst zit of hoe je het wil noemen kan ik hem gewoon niet bereiken. Of misschien heb ik nog niet iets gevonden wat hij écht suuuper lekker vind. Maar ik heb menig snacks geprobeerd met hem.

@Luuntje
Agility heb ik ook aan zitten denken! Daarom waren we ook eerst begonnen met balans&coördinatie omdat hij nog te jong ervoor was. Ik wil me daar nog wel in verdiepen en opzoek naar een hondenschool aangezien 'mijne' dat niet doet.. Het is ook lastig om een goede hondenschool te vinden waar ze om weten te gaan met een hond zoals de mijne. Ik ben ooit bij 1 wezen kijken en die sleurde de hond naar een bepaalde hindernis. Hij wou er niet heen, vond 'm doodeng. Maar vorige keer ging die er wel over dus moet nu ook maar. Ja dat werkt dus niet voor de mijne haha.

@Sasja
Ja, dat is de andere kant natuurlijk. Juist helemaal terug naar 0 en langzaam opbouwen. Maar welke van de 2 het beste werkt voor mijn hond (terug naar 0 of toch juist overal mee naar toe nemen) moet ik gaan bekijken. En ik denk dat dat slim is om te doen met hulp.
Met alles wat 'eng' is wat we doen blijf ik hem ook belonen en aaien etc etc. En vaak gaat het na een tijdje op die 'enge' plek ook wel goed en komt hij wat tot rust. Maar het is vaak het begin.

@Babootje
Dankje! Eten ze het gemakkelijk? Aangezien het een poeder is. Blazen ze het niet weg? :+

@cursebreaker
Dankje! Ga het boek eens opzoeken, nooit van gehoord haha. Maar het klinkt zeker interessant!
Jaa, ik wil er ook graag mee aan de slag. Het is voor hem erg sneu maar ik zou het zelf ook leuk vinden als hij rustig mee kan als ik eens ergens ga lunchen of dat hij gewoon 100% relaxed is tijdens een wandeling.
Meer leren van de hondentaal en hoe te handelen en weten/zien wanneer je hond nog wel te bereiken is lijkt me ook erg interessant!


@Nyaleti
Er kan er proberen een commando aan te hangen. Nog niet over nagedacht.
Ik ga die cursus ook eens opzoeken, dankjewel!


Ik zal nog eens verder gaan kijken voor een écht lekkere snack voor meneer. Dus heerlijke snacks mogen ook zeker genoemd worden. Enige nadeel; Er mag niks van gevogelte in zitten want meneer is daar allergisch voor haha

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 20:03  
Profiel   

cursebreaker schreef
Er is altijd een moment te vinden waarop de hond 'open genoeg' is om toch met een beloning te kunnen trainen, alleen die grens weten te zien bij je hond is soms lastig als je er zelf middenin zit en even niet meer weet wat te doen. Dat moment vinden waarop het wel nog kan is gewoon moeilijk. Met bv de BAT-methode ga je die opzoeken en leren herkennen. En qua Wat je inderdaad gebruikt als beloning is vaak ook zeker nog wel wat te doen/proberen. Gebruik je normaal gewoon trainers/koekjes/brok? Probeer dan nu eens frikandel, smac worst, knakworst bij wijze van spreken - of dat ene speciale speeltje waar ze een moord voor doen. Vaak staan ze daar sneller open voor. En soms ook gewoon niet en dan moet je dat even accepteren en proberen op een ander moment weer op te pakken.

Onze hond was bv. met vuurwerk angst Extreem van het een op andere moment (dankzij vuurwerk protesten de dag nadat ze gecastreerd was en nog niet helemaal in orde was, en dat hakte er ontzettend hard in bij haar) en dat eerste jaar was ze absoluut niettttt 'open' voor eten. Gewoon niet dus daar had echt niemand anders met het lekkerste voer ooit verschil kunnen maken, we hebben echt alles geprobeerd maar toen was de stress en angst gewoon Veel te heftig en konden we ook gewoon echt niks eraan veranderen om een moment te creëren waarop het net genoeg af nam om verschil te kunnen maken. Maar door het jaar erop al vroeg ermee te trainen, hebben we haar wel zover gekregen dat ze zich daarvoor open is gaan stellen en vanaf toen hebben we ook echt stappen gemaakt en maken we nog steeds. Maar wanneer ze idd niet open staan voor voedsel of welke andere beloning dan ook, kun je op dat moment ook vrij weinig behalve uit een situatie gaan.

Elk individu met angsten/onzekerheden e.d. heeft een grens qua 'wel nog bereikbaar' en 'niet meer bereikbaar'. Je moet daar net onder zien te blijven waar je idd wel nog invloed hebt op je hond en daar moet je gebruik van maken en uiteraard met de meest interessant mogelijke beloning, welke dat dan ook mag zijn voor je hond. Maar dat is heel erg moeilijk in het begin, het zoeken naar de juiste beloning en het juiste moment om te werken eraan.

Daarom dat ik zo'n fan ben van de BAT-methode. Die helpt hier echt enorm bij met dit soort honden en voor de eigenaren, want je leert zoveel over hondentaal, hun emoties e.d. :j Maar uiteraard is een goede steun en toeverlaat in de vorm van een therapeut/trainer ook gewoon belangrijk als je er zelf niet (meer) uitkomt. Iemand die jou en je hond van dichtbij ziet ipv online op een forum. Waar je telkens op terug kunt vallen tijdens het trainings traject e.d - waar ik in deze situatie ook zeker naar zou gaan kijken :j

Eens.
Hier een hond die helaas na jaren dat er geen enkele reactie was angst voor schoten (jacht meerdere malen per week, soms 6 dagen achtereen, direct rond het huis), vuurwerk en onweer heeft gekregen. Buiten hebben we als oplossing een stevige knuffel (fysiek) geven en/of met een lievelingsspeeltje (liefst naar eigen keuze want het wisselt) spelen. Binnen gaat er muziek (geen klassiek, (hard)rock e.d. of rap, wél ambiente en jazz) aan. Het helpt om te benoemen wat de angst veroorzaakt waardoor duidelijk is dat wij het ook geregistreerd hebben. Eten en snoepjes wordt totaal genegeerd of als het echt het allerlekkerst is soms aangenomen en direct uitgespuugd, zowel binnen als buiten. We zijn allang blij dat buiten bij ons komen de eerste reactie is in plaats van het blind op een lopen te zetten. Dat hebben we een beetje moeten begeleiden. We praten altijd veel in volzinnen tegen de hond en dat heeft geholpen om te leren wat 'blijf bij ons/mij' inhoud.
Praat met je hond, zeg wat je gaat doen, wat er gaat gebeuren of kan gebeuren. Ze begrijpen uiteindelijk echt veel.
Er wordt altijd beweerd dat dieren geen tijdsbesef hebben maar wij hebben ervaren dat onze hond het verschil begrijpt tussen 'tot zo', 'tot vanavond', 'tot morgen' en 'tot later' Waarbij die 'tot later' onbepaald is; dat kan 30 minuten maar ook een paar dagen zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-23 20:14  
Profiel   

Ik heb de bach-druppels binnen dus daar ga ik mee starten! Ben heel erg benieuwd :D.

@herr_balou
Ik praat heel veel tegen hem en dat werkt vaak ook wel. Als hij in zijn eigen wereldje zit en ik roep hem/maak een geluidje of hou een snoepje voor zijn mond kan ik hem vaak wel (eventjes) laten focussen op mij. Wel een idee om te kijken of ik dat kan uitbreiden..

Wel lastig ook voor jullie! Die angst.. Fijn dat jullie wel een beetje een oplossing hebben gevonden. Het is zo'n puzzel soms haha

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-11-23 17:07  
Profiel   

Bach bloesem is een natuurlijk product en werkt ondersteunend, en dan dus ook echt alleen wanneer je de onderliggende emotie kent waar je hond mee dealt..
Anders heb je kans dat het nog steeds niks doet. je kunt allerlei trainingen doen, maar ik denk in dit geval dat het het beste is en meeste resultaat behaald als je 1 op 1 met een gedragstherapeut aan de slag gaat.

Ik kan je Marion Venema aanraden! Daar zit je echt goed!

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-23 00:11  
Profiel   

Je schrijft dit:
Maarja, dat is daar een onbekende vrouw die dat doet. Het was gewoon sneu om hem te zien. We hebben niks geforceerd, hem veel beloond etc en ik heb het meeste gedaan qua passen.

Veel beloond?

Een angstige hond moet je niet belonen of troosten, daarmee beloon/bevestig je het angstige gedrag.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-23 06:22  
Profiel   

ThreeFingers schreef
Je schrijft dit:
Maarja, dat is daar een onbekende vrouw die dat doet. Het was gewoon sneu om hem te zien. We hebben niks geforceerd, hem veel beloond etc en ik heb het meeste gedaan qua passen.

Veel beloond?

Een angstige hond moet je niet belonen of troosten, daarmee beloon/bevestig je het angstige gedrag.


Ongelooflijk dat dit nog gedacht wordt. Wat een grap. Angst is een emotie en dat kan je niet belonen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-23 09:00  
Profiel   

ThreeFingers schreef
Je schrijft dit:
Maarja, dat is daar een onbekende vrouw die dat doet. Het was gewoon sneu om hem te zien. We hebben niks geforceerd, hem veel beloond etc en ik heb het meeste gedaan qua passen.

Veel beloond?

Een angstige hond moet je niet belonen of troosten, daarmee beloon/bevestig je het angstige gedrag.


Waar haal je die onzin vandaan? Hoe kun je dat belonen en bevestigen? Leg me dat eens uit….
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-23 16:22 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 42 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen