Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 43 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Leer je goed paardrijden op een flegmatiek paard?

 
Profiel   

Hey allemaal!

Al een jaar lang over win ik allemaal obstacles met mijn prachtige lieve PRE. Maar ergens in mij blijft de vraag zitten: is dit een effectieve manier van leren, of juist niet.

Mijn paard is een flegmatiek type, van hem hoeft het rijden in de bak allemaal niet. Precies wat ik dus zelf graag wil leren.. Voor de rest heeft hij een 10/10 karakter en is hij echt betrouwbaarder dan wat. Een paard uit duizenden qua karakter, vele waarschuwen mij dus ook dat ik er spijt van krijg als ik hem weg zou doen mede omdat dit zo zeldzaam is om te vinden. Hier ben ik mij dus zeer goed bewust van.

Maar na 9 jaar niet rijden verbeteren we wel langzaam iets maar toch blijft het voor mij extreem lastig om op mijn zit te focussen en tegelijkertijd hem bij de les te houden. Als ik maar iets kleins als mijn hak meer uitdruk of even focus op mezelf om bijv mn voet meer naar binnen te draaien dan heeft hij dit per direct door. Het eerste wat hij dan doet is uit de gang vallen of zwaar terug komen in tempo. Voor mij zelf voelt het soms gewoon als teveel tegelijk, iets wat meer frustratie dan plezier geeft omdat je voor je gevoel niet kan verbeteren. Ook verzint hij steeds nieuwe trucjes zoals opeens niet meer links aan willen springen en is mij dan al voor als ik nog bezig ben met voorbereiden. Hij weet wat er aan zit te komen en springt al bewust rechts aan voor ik de hulp geef. De kleine dingen die het voor mij echt wel lastig maken om alle handelingen goed te verrichten. Overigens lukt dit uiteindelijk wel, maar met veel pijn en moeite en toch ook wel frustratie.

Mijn vraag is dus aan jullie:
Denken jullie dat je zo effectief leert rijden of is een leerpaard een betere weg om te in te slaan? Ik ben er van overtuigd dat je elk paard kan verpesten, maar als de basis er op zit is het dan niet makkelijker om zelf sneller effectiever te leren rijden en te verbeteren qua zit? Of leer je juist veel van een flegmatiek paard OMDAT je zoveel tegelijk moet doen.

Ik hoor graag jullie mening hierover en misschien ook wel eigen ervaringen!
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 14:20 



 
Profiel   

Alles wat je rijtechnisch moet leren om een goede ruiter te worden kun je ook buiten doen.

Dus ga die bak uit, zoek uit wat hij leuk vindt en doe daar je oefeningen. Je instructeur kan mee op een eigen paard of op de fiets.

Een bak is natuurlijk ook dodelijk saai wanneer dat de enige plek is waar gewerkt wordt. Een braaf paard is inderdaad goud waard.
Je kunt altijd eens les nemen op een 'heter' exemplaar. Maar dit paard verkopen krijg je inderdaad wellicht spijt van.

1 van de dingen die je een betere ruiter maken is de samenwerking; dus wat maakt jouw paard blij?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 14:24 



 
Profiel   

Een braaf paard is imo zn gewicht in goud waard.
Mijn paard is ook flegmatiek, ‘dressur’ rijden was voor ons een en al frustratie en strijd. Het nodigde mijn creativiteit uit om uit te gaan zoeken welke trainingswijze dan wel werkt voor ons beide. Wat vinden wij beide wel leuk en hoe komen we tot een compromis.
Onderweg heb ik veel kennis en ervaring op gedaan en inmiddels wil ik niet eens meer ‘dressuur’ rijden.

Ik het dressuur tussen aanhalingstekens, daarmee verwijs ik een beetje naar hoe ik vroeger les kreeg. Dus de standaard rondjes en figuren in de bak waardoor je een paard van B tot Z kan opleiden.

Ik heb nu de beste band met mn paard ooit, we doen alleen nog dingen die we beide leuk vinden (ook gewoon dressuren) en ik ben blij dat ik af gestapt ben van het standaard bak trainen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 14:45 



 
Profiel   

Ben wel benieuwd welke tips je krijgt,hier een beetje hetzelfde "probleem" ,maar de mijne gaat echt niet weg hoor.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 14:57 



 
Profiel   

Ik denk eerst kijken of je de motor aangeslingerd krijgt, dan pas op jezelf focussen.

Mijn pony houdt niet zo van in de bak rijden, maar nu ik ook tijdens het rijden clicker training gebruik, doet ze het zoveel beter.
Het zorgt er in mijn geval voor dat ze beter haar best doet.
Dus er is vast ook wat te verzinnen waardoor die van jou meer gaat lopen in de bak.
Als het verder een braaf paard is, zou ik hem echt niet weg doen :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 15:00 



 
Profiel   

Wat dit soort dingen betreft heb je letterlijk altijd wat. Willen ze van zichzelf te langzaam, dan ben je veel bezig met aan de gang houden maar de andere helft van de paarden zal graag te hard willen.

Dan krijg je nog erbij dat vluggere paarden toch vaak bv sensibel, of drammerig, of schrikkerig is erbij.

Zelf vind ik voorwaartse paarden wel het leukste over het algemeen, maar de meeste mensen vinden ze ook spannender :j. Het is persoon afhankelijk wat je prettige karakters vind om mee te werken

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 15:00 



 
Profiel   

Ik raad ook aan lekker naar buiten te gaan. Mijn merrie herken ik in jouw paard, nu rijden we enorm veel overgangen buiten, stap, draf, stap, galop, etc. Ze vind het geweldig. :') Staat al te dribbelen in stap.
Beetje passen en meten wat voor beide te doen is. Misschien kun je tijdens het rijden clicker training verwerken en eens een klein sprongetje of wat balkjes. Net wat meer dan figuren en tempowisselingen in hetzelfde rondje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 15:03 



 
Profiel   

Yep onze Hercule was ook een flegmatiek paard. Dus ga naar buiten met hem. Wij deden mennen met hem (vond hij zo erg leuk), carrousel rijden op muziek, kür op muziek en daar was hij wel ijverig (als hij niet voorop hoefde := ). Eenmaal een flegmatiek paard altijd een flegmatiek paard, maar we hebben hem wel voorwaarts gekregen hoor, maar dan praat je over een speciaal dieet geschikt voor sobere paarden met haver dat hij kreeg en dat toch sober was etc. Hij stond op een stal dat veel jonge sportpaarden en omdat hij zo betrouwbaar was begeleidde hij die paarden in de stap molen elke dag in de ochtend en in de middag (stap, draf en galop) en hij had dus een beren goede conditie waardoor hij met de dochter ook de dressuur en springwedstrijden kon doen.
We lieten hem in zijn jonge jaren echt stevige knallen en reden hem dan zo hard als we konden in galop buiten of op de baan (is echt goed voor ze galop training). Dus het programma was intensief en zwaar en hij kond dat in zijn jonge jaren heel erg goed aan (ik praat dan over periode 7 - 14 jaar waarin hij een pittig programma draaide dat opgebouwd werd met behulp van trainingsschema instructrice). Tja, hij deed het goed.
MAAR toen ik later Polie kreeg, die gewoon vanzelf liep en zeer voorwaarts was, vond ik dat nadat het gewend was wel heel heel heeeeeel erg tof. Die reed ik heel kort. Die was nl fysiek niet zo sterk en gezond en vanaf seconde één deed ze zo vreselijk haar best, en dacht mee. Dat was een totaal ander verhaal en erg prettig.
Maar Hercule was wel mijn grote paarden liefde.

Succes!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 15:35 



 
Profiel   

Ik zou in jouw plaats ook het paard zeker houden. Hij is zijn gewicht in goud waard.
Ik denk dat veel van de dingen waar je nu tegenaan loopt met goede instructie opgelost kunnen worden. Ze zijn zijn voor een deel rijtechnisch, denk ik, en liggen waarschijnlijk ook een stuk bij jou. Je zegt zelf dat je nog moet werken aan je zit en ik vermoed ook dat je wat consequenter en duidelijker zou moeten zijn met je hulpen.
Ik heb met mijn paard precies tegen dezelfde problemen aangelopen als jij, het is heel herkenbaar. Toen ik echter een professionele bijrijdster kreeg die een stuk beter rijdt dan ik zag ik hem zo veranderen. Het was een eyeopener mijn paard zo snel te zien veranderen. Ondertussen reageert hij heel goed op de hulpen is hij vooruit, en gaat het aanspringen als vanzelf.
Maar ook afwisseling is belangrijk. Flegmatieke paarden zijn vaak ook erg slimme paarden die snel verveeld geraken. Op zo’n dagen leg ik dan wat balkjes, doen we WE oefeningen (daar is hij gek op) , gaan we wandelen (gewoon met ons tweetjes) of doen we eens wat grondwerk. Ondertussen heb ik een heerlijk paard, werken we toe naar de passage, en geniet ik ten volle van alle voordelen van zijn flegmatieke karakter.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 15:36 



 
Profiel   

Mijn eerste paard had ook echt een enorme hekel aan werken in de bak, kon flegmatiek zijn en uiteindelijk kreeg ik hem getraind op M niveau. Hoe? Hou de lol er in!

Hendrik vond het buiten fantastisch, maar na 30 minuten in de bak had hij er wel de zak in. Wat deed ik? Stapwerk in de bak, beetje draven en nét voor het punt dat ik merkte dat zijn zin helemaal over begon te gaan ging ik de bak uit en lekker naar buiten met hem. Meneer de oortjes er op en ik ook lol er in. Buiten gingen we dan in allerlei vormen door de landerijen heen, lekker tempo er op en ook daar gewoon overgangen meepakken etc.

Mijn tweede paard was ook een meedenker, heel braaf dier en een echte leermeester. De kunst bij haar was om de training afwisselend te houden; haar geen moment de kans geven om zelf na te denken of de puntjes in te laten vullen en ook hier weer buiten gewoon lekker allerlei dressuurmatige oefeningen in de bossen rijden.

Voor nu zou ik vooral lekker focussen op de lol er in houden voor jou en je paard. Liever eentje die goed gaat met jou er misschien wat minder "perfect" er boven op dan vice versa. Stop voordat je merkt dat hij er mentaal de brui aan wil geven en ga dan samen wat leuks en ontspannends doen!

Heel veel succes en plezier gewenst *\o/*

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 15:51 



 
Profiel   

Ereste schreef
Ik zou in jouw plaats ook het paard zeker houden. Hij is zijn gewicht in goud waard.
Ik denk dat veel van de dingen waar je nu tegenaan loopt met goede instructie opgelost kunnen worden. Ze zijn zijn voor een deel rijtechnisch, denk ik, en liggen waarschijnlijk ook een stuk bij jou. Je zegt zelf dat je nog moet werken aan je zit en ik vermoed ook dat je wat consequenter en duidelijker zou moeten zijn met je hulpen.
Ik heb met mijn paard precies tegen dezelfde problemen aangelopen als jij, het is heel herkenbaar. Toen ik echter een professionele bijrijdster kreeg die een stuk beter rijdt dan ik zag ik hem zo veranderen. Het was een eyeopener mijn paard zo snel te zien veranderen. Ondertussen reageert hij heel goed op de hulpen is hij vooruit, en gaat het aanspringen als vanzelf.
Maar ook afwisseling is belangrijk. Flegmatieke paarden zijn vaak ook erg slimme paarden die snel verveeld geraken. Op zo’n dagen leg ik dan wat balkjes, doen we WE oefeningen (daar is hij gek op) , gaan we wandelen (gewoon met ons tweetjes) of doen we eens wat grondwerk. Ondertussen heb ik een heerlijk paard, werken we toe naar de passage, en geniet ik ten volle van alle voordelen van zijn flegmatieke karakter.



Thanks allemaal voor jullie antwoorden so far! Naar buiten gaan vind hij inderdaad leuk en het is zeker iets wat ik meer wil doen. Echter moeten we een spoor over en vind ik alleen op pad nog wel een dingetje. Ik ben wel stukjes na het rijden aan het oefenen, maar hij heeft ooit 1x het bit vastgepakt en toen heb ik hem met moeite terug gekregen. Dus ik wil dit niet te gehaast doen, voor de rest ben ik voornamelijk afhankelijk van wanneer anderen ook kunnen!

Het tweede van hierboven wat ik dus lastig vind is dat ik al best 'duidelijk' moet zijn. Het zweepje interesseert hem niet heel erg en voor je andere hulpen kan hij zich ook goed afsluiten. Je moet dus best 'lomp' zijn soms om zijn respect te krijgen en daar consequent in zijn weegt best aan mij. Ik hou er zelf eigenlijk gewoon niet van om zo door te pakken, ik wil hem niet forceren om echt iets te doen wat hij niet leuk vind. Echter weegt daar tegen op dat ik zelf WEL heel graag in de bak wil rijden en oefenen en wil leren. Dat is al iets wat vanaf dag 1 iets wat mij niet helemaal lekker zit. Echter zie ik dat hij het wel prima doet bij iemand met meer ervaring. Maar echt looplust of zin in het werk heeft hij niet.

Maar wellicht als het makkelijker is voor hem of we meer naar buiten gaan komt dat wel. Dit wil ik dus sowieso nog proberen. Tot volgend jaar lente ga ik sowieso door met dingen uitproberen en om ons de kans te geven om te leren. Ook door jullie verhalen, alle tips zijn nog welkom en ervaringen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 15:55 



 
Profiel   

Een goede ruiter kan met elk type paard rijden. Als je dus goed wil leren rijden, kan dat op elk paard. Ik vind het echt doodzonde dat je erover nadenkt om je brave, lieve en gezonde paard te verkopen, omdat je er tegenaan loopt dat hij flegmatiek is. Ik denk dat het aan je instelling ligt: bij een te snel paard loop je daar tegenaan. Net als bij een erg bang paard, een erg gevoelig paard, een eenkennig paard...

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 15:56 



 
Profiel   

Het is vooral wat je zelf wilt halen uit het paardrijden. Je leert op een flegmatiek paard goed om door te zetten :) En er zijn manieren om meer mogelijk te maken bij het rijden. Zoals uitvinden wat hij wel leuk vindt en dan de combinatie zoeken tussen leuk voor hem en leuk voor jou, steeds maken dat de keuzes die hij maakt om onder het werk uit te komen het voor hem ingewikkelder maken (dus bij verkeerd aanspringen als manier om onder het werk uit te komen - door blijven galopperen in de contragalop en voltes rijden die niet meer echt gemakkelijk voelen, mocht hij overwegen om te springen dan meteen lekker ontspannen ruimte geven rechtuit / grote volte. Terugkomen in tempo = tempo of gang omhoog, etc.)

Maar, uiteindeijk... werkt het over het algemeen toch een stuk fijner als wat jij wilt uit het rijden ook ongeveer is wat je paard wil. En hij geeft z'n mening vrij duidelijk dat hij al dat geklier in de bak in elk geval niks vindt. Dan zijn er vast ook andere mensen die een fijn paard voor buiten zoeken, en andere paarden die het best heel leuk vinden om daar wel degelijk in mee te werken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 15:58 



 
Profiel   

Elk paard komt met uitdagingen en zeker dingen als (op 1 hand) in de verkeerde galop aanspringen kom je bij allerlei paarden tegen. De ene kant is makkelijker, en waarom zou je het moeilijk doen als het ook makkelijk kan (en zeker als je vaker de leiding mag nemen, bijvoorbeeld bij het bepalen van het tempo).
En een doorgereden paard kan helpen, maar alleen in de zin dat de knopjes niet aangeleerd hoeven te worden. Maar als jij de knopjes niet weet te vinden, gaat dat paard nog steeds niets doen. Ik heb genoeg goed opgeleide paarden in een paar weken bij een nieuwe, minder handige ruiter zien veranderen in een niet zo goed gereden paard.

Maar, hoe pak je dit dan wel aan? Door de prioriteit te geven aan de juiste dingen. Zolang jouw flegmatieke paard niet voorwaarts is, kun je niet werken aan details van je houding. Maar dat kun je evenmin met een heet paard dat je niet rustig krijgt, of een scheef paard dat de binnenbochten door scheurt, of juist tegen de bakrand plakt.
Jouw instructeur zou je moeten helpen met het vinden van dat stukje dat prioriteit moet hebben. Daarbij kan het echter wel dat het grootste probleem waar je nu tegen aan loopt, net een stukje is dat voor jou persoonlijk nu (nog) lastig is. En als je daar niet door heen komt, dan is dit misschien voor jou niet het juiste paard (op dit moment). Want hoe 'zielig' het ook lijkt, als je paard niet reageert (en geen medische oorzaak of ander rijtechnisch probleem heeft), dan heb je geen andere keus dan je hulp vergroten. Als je dat echter echt consequent zou volhouden, zou dat minder moeten worden. Lukt dat niet, dan past een heter paard misschien wel beter bij je. Betekent alleen niet dat een flegmatiek paard niet goed is, maar kan wel dat het voor jou persoonlijk niet goed is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 16:18 



 
Profiel   

Paardrijden is gewoon zo makkelijk niet… en ja soms lijkt het of je aan 101 dingen moet denken en ben je met ene bezig dan verlies je weer het andere… zo werkt het als je aan het leren bent.
Wees blij dat je een braaf paard hebt… en ja misschien niet super enthousiast maar wel veiliger dan eentje die er voor elke vlieg en zucht in de paniek schiet. Zorg dat je zelf wel de lol erin houdt… ga niet een uur lang iets doen wat jij en je paard moeilijk vinden… houd de tijd in de bak kort maar krachtig, focus op wat wel goed gaat. Biedt afwisseling… en dat kan ook prima in de bak (een balkje erin, een ton of pionnen).

Ik denk dat als je 9 jaar niet gereden hebt dat een brave misschien wat flegmatiek paard juist een heel goed leerpaard is. Je kan namelijk fouten maken zonder dat het tot gevaarlijke situaties leidt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 16:43 



 
Profiel   

Mijn paard is ook (redelijk) flegmatiek en dan komt daar nog bij dat hij zo ontzettend slim is en mij heel vaak al voor is :')

Maar wij doen veel grondwerk en clickertraining, en hij vindt het geweldig gaat dan ook schattig zachtjes hinniken <3

Ook doen we ook veel poetsen, wandelen en lekker los gooien/vrij longeren.

Ik zorg dus wel voor afwisseling voor hem. Morgen is hij vrij, dus op een vrije dag doen we vaak clickertraining/NH of lekker lang poetsen en tutten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 17:02 



 
Profiel   

Ik heb ook een heel flegmatiek paard. Zo is hij ook gewoon in de groep, het hoort echt bij hem, alles gaat soort van in slowmotion.

Clickertraining helpt deels maar het verandert zijn aard niet. En het is voor mij ook erg frustrerend dat ik zoveel moeite moet doen om hem te motiveren om überhaupt te lopen, dat we nooit verder komen (naast dat hij de rest van z'n lijf ook niet mee heeft). Net als jij moet ik ook nog veel leren en dit paard geeft mij geen eerlijke spiegel onder het zadel. Ik kom niet echt verder, met dressuurmatig grondwerk stond ik bijvoorbeeld binnen een maand met mijn nieuwe A-pony al verder dan met mijn grote in een jaar, gewoon omdat die looplust heeft. En onder het zadel vond ik een van nature voorwaarts paard een verademing.

Ik heb dus besloten om op den duur op zoek te gaan naar een ander rijpaard (als ik uit de baby's ben). Hetgeen wat ík wil bereiken gaat met dit paard niet lukken, en mijn jaren waarin ik zelf nog jong en fit genoeg ben om dit te doen, duren ook niet eindeloos (wachten tot hij oud is, vind ik zonde van mijn eigen goede jaren).

Mijn paard hoeft echter nooit weg, hij loopt lekker aan huis, we gaan lekker grondwerken en misschien rustige ritjes doen. Het is verder echt een schat en ik weet zeker dat dat vele trainen voor hem eigenlijk niet hoeft.

Buitenom mijn eigen verhaal denk ik dat veel flegmatieke paarden niet per se van nature flegmatiek zijn, maar dat er vaak een trainingsprobleem onder zit. In die zin is dat natuurlijk wel leerzaam om op te lossen (liefst positief). Maar ik weet niet hoe het met het paard van TS zit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 17:55 



 
Profiel   

Ittakesmore, ik begrijp dat je na 9 jaar weer bent begonnen met rijden. Hoe lang ben je dan nu al weer bezig? Een jaar lang proberen en niet vooruitkomen is natuurlijk wat anders dan een paar maanden. Dus: geef jezelf en je paard in ieder geval de tijd.
Ik heb geen idee wat je niveau van rijden is, dus wellicht sla ik met mijn volgende opmerkingen de plank volledig mis. Maar, toch: Probeer als je rijdt steeds te voelen hoe je paard onder je beweegt en hoe jouw bewegingen hem wel of niet storen. Een paard wil nog wel eens langzamer lopen als de ruiter niet volledig "in sync" is met de beweging van het paard. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de ruiter het paard met de zit vooruit probeert te duwen of als de ruiter in draf met lichtrijden té actief sta-zit-sta-zit doet in plaats van mee te gaan met de opduwende beweging van het paard. Zet je verstand maar eens op nul en voel alleen maar.
En - zoals andere bokkers al schrijven - zoek iets waar je paard in de bak enthousiast van wordt. De mijne, bijvoorbeeld, vindt balkjes geweldig. Dan wordt ze enthousiast en heeft ze flink de vaart erin. Succes.

Edit: ik zie dat je inmiddels een jaar met je PRE rijdt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 18:12 



 
Profiel   

Doubtless schreef
Een goede ruiter kan met elk type paard rijden. Als je dus goed wil leren rijden, kan dat op elk paard. Ik vind het echt doodzonde dat je erover nadenkt om je brave, lieve en gezonde paard te verkopen, omdat je er tegenaan loopt dat hij flegmatiek is. Ik denk dat het aan je instelling ligt: bij een te snel paard loop je daar tegenaan. Net als bij een erg bang paard, een erg gevoelig paard, een eenkennig paard...


Ja, een goede ruiter kan met elk type paard rijden, maar bepaalde doelen ga je nooit redden met een paard dat daar niet een klein beetje aanleg voor heeft. Dus het is ook maar de vraag of een goede ruiter evenveel plezier haalt uit alle types die er zijn. Mijn paard is in principe het ideale paard voor rustige buitenritjes. Hij sloft met 4 km/u aan een lang teugeltje overal naartoe. Maar de dressuurbasissport uitrijden gaat hem niet worden. Dus om dan te zeggen van: "zonde, nooit verkopen!" gaat nergens over, want het hangt er maar vanaf wat je doel is natuurlijk.

(Kleine disclaimer: ik verkoop nooit iets, dus mijn paard blijft tot zijn dood, maar even het principe :+ )

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 18:14 



 
Profiel   

Doubtless schreef
Een goede ruiter kan met elk type paard rijden. Als je dus goed wil leren rijden, kan dat op elk paard. Ik vind het echt doodzonde dat je erover nadenkt om je brave, lieve en gezonde paard te verkopen, omdat je er tegenaan loopt dat hij flegmatiek is. Ik denk dat het aan je instelling ligt: bij een te snel paard loop je daar tegenaan. Net als bij een erg bang paard, een erg gevoelig paard, een eenkennig paard...

Maar of het voor beide even leuk is..
Ik had een trage Fjord, braver zou je ze niet vinden.
1000% verkeersmak, echt ontzettend braaf... maar ook snel traag.
Ja, ik kon haar met hangen en wurgen best leuk aan het lopen krijgen.
Buiten had ik haar al zo ver dat ze in een "redelijk" tempo door bleef lopen.
Maar of we elkaar een plezier deden?
Absoluut niet.

Ik ben het type voor een gevoelig paard, liever een "houwer dan een douwer" type.
Ja die zijn sneller wat rillig, maar daar kan ik veel beter mee overweg.
Ik hoef maar te denken "we gaan draven" en weg is hij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 18:24 



 
Profiel   

VogeltjeM schreef
Ja, een goede ruiter kan met elk type paard rijden, maar bepaalde doelen ga je nooit redden met een paard dat daar niet een klein beetje aanleg voor heeft.


Dat haal ik uit de post van TS: ze wil goed leren rijden. Dat bedoelde ik: Dat kan op elk paard, want een goede ruiter leert opstappen en wegrijden, ongeacht of het een flegmatiek of extreem voorwaarts paard is. Als TS bedoelt dat ze graag lichte tour wil starten, dan zal ze een paard wat een aardig rondje dressuur kan lopen nodig hebben. Maar dat staat voor mij niet 1 op 1 gelijk aan goed leren rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 18:26 



 
Profiel   

Ik denk niet dat daar een standaard antwoord op te geven valt. Iedereen en iedere combinatie is anders. Wat voor de een werkt, zal dat niet noodzakelijk voor de ander doen. En ook het moment in je (leer)proces kan meespelen. Iedereen heeft een eigen leerstijl en ook ieder paard heeft een eigen persoonlijkheid en andere leerstijl. Het is zoeken naar wat bij jou, bij jullie past.

Ik ben van mening dat sommige mensen zeker goed kunnen leren rijden op een paard zoals het jouwe, maar dat geldt niet voor iedereen.

De enige raad die ik je kan geven is om bij jezelf na te gaan wat jij zelf wil en haalbaar is voor jullie beide. Ik heb met mijn pony ook mijn verwachtingen moeten bijstellen. Maar ik ben blij dat ik dat gedaan heb. We doen nu waar we beide zin in hebben. En hij krijgt van mij ook een zekere autonomie, binnen welbepaalde grenzen. Zowel duidelijke grenzen als een gezonde portie autonomie zijn voor hem belangrijk. Op die manier kunnen wij nu heel goed samenwerken, afgestemd op wat zowel ik als hij nodig hebben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 18:27 



 
Profiel   

Mijn ruin is flegmatiek bij iemand die niet consequent is. Ook zwaar in de hand. Logisch gevolg.
Ben je dat wel is hij op kleine hulpen te rijden en blijft hij ook gewoon op tempo lopen.

Opzich wel fijn. Bij een beginner is hij dus liever lui dan moe en geeft zo vertrouwen. Bij iemand die verder is geeft hij ook dat gevoel.

Misschien ook bij jou zo? Niet consequent en duidelijk genoeg?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 18:32 



 
Profiel   

Doubtless schreef
VogeltjeM schreef
Ja, een goede ruiter kan met elk type paard rijden, maar bepaalde doelen ga je nooit redden met een paard dat daar niet een klein beetje aanleg voor heeft.


Dat haal ik uit de post van TS: ze wil goed leren rijden. Dat bedoelde ik: Dat kan op elk paard, want een goede ruiter leert opstappen en wegrijden, ongeacht of het een flegmatiek of extreem voorwaarts paard is. Als TS bedoelt dat ze graag lichte tour wil starten, dan zal ze een paard wat een aardig rondje dressuur kan lopen nodig hebben. Maar dat staat voor mij niet 1 op 1 gelijk aan goed leren rijden.


De vraag is dan inderdaad: wat is "goed rijden". Ik heb van mijn paard leren afstemmen en motiveren, en leren letten op kleine signalen. Maar goed dressuur rijden (op een hoger niveau) kan ik op hem nooit leren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 18:34 



 
Profiel   

In je openingspost lees ik dat hij je telkens voor is. Dus zo flegmatiek is hij niet. En dan denk ik, oh je, als dit brave paard je al te snel af is zou ik zeker niet aan een rillerig dressuurpaard beginnen want die raakt dan overstuur van jou. Ja, van een rillerig dressuurpaard dat al is opgeleid tot zeg maar M2 zou jij veel kunnen leren maar de kans is groot dat die over de zeik raakt als jij de hulpen verkeerd geeft. Dus dan merk je het wel als je iets fout doet, maar of het een prettige ervaring voor jullie beide wordt is dan de vraag. Ik zou gaan voor een goede instructeur/instructrice om het te leren met dit paard.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-08-21 18:38 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 43 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen