Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 25 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Ga ik ooit mijn droomberoep vinden?

 
Profiel   

Ik heb zoals waarschijnlijk wel meer mensen de stress dat ik niet zo goed weet wat ik met mijn leven moet op het gebied van werk... Ik ben recent afgestudeerd en merk dat ik gestressed raak van het zoeken van een baan en me het gevoel steeds meer bekruipt dat waar ik voor gestudeerd heb, niet het geen is wat ik wil doen.

Laat ik even vertellen wat ik allemaal heb gedaan :+ ik ben begonnen met verpleegkundige, dit heb ik een jaar gedaan en was niets voor mij. Overigens maar goed ook want lichamelijk zou ik het ook niet eens meer aankunnen. Daarna heb ik mijn MBO diploma gehaald in grafisch vormgeving. HBO was de volgende stap dus dat werd communicatie en mediadesign, echter was dat niet uitdagend genoeg en besloot ik fotografie te studeren. Halverwege de studie vond ik het al niets, omdat ik vond dat de school alles slecht organiseerden etc. Toch heb ik deze opleiding afgemaakt om het papiertje.

En nu? ik weet dat ik niets in de kunst/fotografie wil doen, want als kunstenaar zou ik het niet kunnen maken. Grafisch vormgeving begint mij ook steeds meer tegen te staan. Ik zou het op zich nog wel leuk vinden om in een klein bedrijf de grafische taken op mij te nemen, maar ik zie ook dat er steeds meer vraag is naar copywriting, animatie, video en social media beheer binnen deze functie.

Ik voel me echt een zeur nu, maar het zit me hoog, dus sorry als het verhaal vaag en depri is. Ik heb vroeger nooit gehad: dit wil ik later worden. Ik weet het nu nog steeds niet. Iets vinden in mijn vakgebied is erg lastig op het moment.. Ik werk graag met mijn handen, dat weet ik wel. Ik ben precies, handig, heb goed inzicht, kan goed plannen en ben creatief. Als ik nu een beroepskeuzetest doe komt er vaak de richting techniek in, en dat klinkt wel leuk, maar lichamelijk zit ik niet zo goed in elkaar waardoor ik geen zwaar werk kan verrichten.

Is er iemand die enig idee heeft waar ik naar kan kijken? wat ik kan doen om uit te zoeken wat wél bij mij past? ik ben bijna 27, dus een studie erbij wil ik liever niet. Respect als je deze chaos hebt gelezen.:+
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 18:09  
Profiel   

Uxdesigner? Daar werk ik veel mee samen en lijkt me ook ontzettend leuk werk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 18:11  
Profiel   

Als techniek je aanstaat zou je kunnen kijken naar technisch tekenaar. Mijn vriend is technisch tekenaar in de installatie techniek en heeft een werken leren opleiding gedaan dus kreeg gewoon al betaald.
Dan hoef je niet lichamelijk zwaar werk te verrichten. Er is momenteel ook ontzettend veel vraag naar.

Hij tekent water/CV/mechanische ventilatie/riool etc in in woningen die nog gebouwd moeten worden.

Als je een vraag hebt mag je altijd een pb sturen dan wilt die ze zeker wel beantwoorden. Ik weet er het fijne niet van haha

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 19:04  
Profiel   

Ik heb totaal geen verstand van deze richting, maar maak je geen zorgen dat je niet helemaal de juiste opleiding hebt gedaan. Ga ergens werken en je ontdekt vanzelf wat je echt leuk vindt. En op de werkvloer leer je echt genoeg. Zo veel mensen die totaal iets anders gestudeerd hebben dan wat ze uiteindelijk doen.

En hopelijk hebben andere mensen goede tips in welke richting je kan kijken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 19:16  
Profiel   

Eens met janna, je bent zo breed mogelijk opgeleid voor jou vakgebied om in verschillende functies aan de slag te kunnen. Je schrijft dat je nog geen werkervaring heb, probeer het gewoon :) bij ieder bedrijf is een andere cultuur, andere verwachtingen en (een) andere (nadruk op) taken. Dat je ene stage misschien niet bij je paste wil niet zeggen dat je gelijk een hele richting af moet schrijven.

Ik denk met jou vak dat je nog heel wat kanten op kan, een communicatie/design bureau met meerdere klanten zal heel anders werken dan en bedrijf waar je in dienst bent om alle communicatie/design voor te doen. Er zijn zo enorm veel takken waar je terecht kan, bv overheden, industrie of instanties/goede doelen, dat zijn al 3 totaal verschillende factoren met toch allemaal een communicatie medewerker in dienst :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 19:53  
Profiel   

Hoe is het gesteld met je leidinggevende capaciteiten?
Ik heb een project onder handen met een leidinggevende die geen flauw idee heeft waar het inhoudelijk over gaat, maar die heel precies de juiste vragen durft en kan stellen om de techneuten scherp te houden en intussen prima overzicht heeft over wie er wat gaat doen en hoe dat bijdraagt aan de oplossing.

Tekenaar/ontwerp/engineering is iets dat eigenlijk wel een beetje in jouw richting zit, als in: je moet af en toe hele creatieve kronkels hebben om aan specifieke klantvragen te kunnen voldoen.
Kan niet bestaat niet in de techniek maar er hangt soms wel een prijskaartje aan :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 20:04  
Profiel   

Niet te bang zijn dat je ergens aan vast blijft zitten, probeer wat uit. Ik ben nu aan mijn 3e carrière bezig in 10 jaar :')

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 20:39  
Profiel   

Ik ben 32 jaar, en weet nog steeds niet wat ik wil doen.
Ik weet vooral wat ik niét wil doen :+

Waar ik wél super hard naar uitkijk, is naar mijn opleiding die volgende maand start. Gids in het Fort van Breendonk.
Maar dat is naast mijn 4/5de job, dus helaas niet mijn hoofdberoep :+

Ik zou zeggen: probeer gewoon wat! Wat je niet uitprobeert, kan je niet goedkeuren/afschrijven :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 20:42  
Profiel   

Kijk eens naar de meer creatieve advertising agencies. :) ik ben zelf creative en hard aan de weg aan het timmeren in de reclamewereld, en echt, het is zo'n geweldig en prachtig beroep. Het gaat absoluut niet over dingen verkopen, maar juist heel erg over het oplossen van problemen door ze heel creatief om te denken, en alles bij elkaar zoeken wat nodig is om je oplossing tot leven te brengen. En ja, dat is vaak voor of in samenwerking met (grote) merken, en daar begin je eigenlijk ook meteen al mee.

Het is echt een ontzettend spannende, bruisende en heerlijke wereld. Je bent eigenlijk altijd bezig met goede ideeën bedenken die mensen ook écht tof vinden. En regelmatig betreffen die goede ideeën ook nog eens maatschappelijke problemen. En dat kan echt héél ver gaan. Soms is het zenuwslopend wanneer er een idee moet komen en het komt niet (want ja, het is best lastig om iets te bedenken wat nog niet bestaat), maar als het er dan is en je dat in je maag voelt, dan is die kick enorm en de energie groot. :j

Je hebt dus een heel heel creatief beroep, maar je hoeft geen kunstenaar te zijn. Het is zegmaar ook een business, maar niet zo'n nare; er is veel aandacht voor mentale gezondheid. Ook word je erg goed betaald en werk je op mooie plekken; alle ad agencies die ertoe doen zitten in hartje Amsterdam. Voor mij is het echt een droomberoep, maar het vergt wel echt inzet. Als je geïnteresseerd ben kan ik je eventueel wel wat plekjes sturen. :)


Laatst bijgewerkt door Soepblik op 17-09-21 21:20, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 21:14  
Profiel   

Zelf ook CMD gedaan en wist ook niet zo goed wat ik daarna nou moest doen. Doe nu marketing en communicatie maar daar mis ik dan weer het stukje creativiteit. Nog cursussen animatie gedaan, maar voor een baan daarin voelt het dan weer alsof ik alsnog te weinig weet.
Dus ik snap je probleem :')

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 21:15  
Profiel   

LWDaisy schreef
Ik zou zeggen: probeer gewoon wat! Wat je niet uitprobeert, kan je niet goedkeuren/afschrijven :)


Dit. Ik zou stoppen met erover nadenken en random opleidingen volgen en gewoon eens ergens aan de slag gaan. Je moet een beroep echt ervaren voordat je kunt zeggen 'dit is niks voor mij'.
Ik denk dat iets in de social hoek bij een creatief bureau helemaal niet gek is; creativiteit, plannen en precisie zijn daar allemaal belangrijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 21:50  
Profiel   

Sowieso zou ik een beroep niet afschrijven op basis van een studie die niet uitdagend was oid. Het maakt zo ontzettend veel uit in welk bedrijf je zit en of het klikt met collega's, dat dezelfde werkzaamheden zowel een hemel als hel kunnen zijn.

Ik had hetzelfde, vind zo veel leuk en niks specifiek voor beroepsmatig écht. Nu werk ik met enorm veel plezier voor mijn eigen bedrijf :+ wellicht ook iets om te overwegen :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 22:15  
Profiel   

moonsparkle schreef
Niet te bang zijn dat je ergens aan vast blijft zitten, probeer wat uit. Ik ben nu aan mijn 3e carrière bezig in 10 jaar :')


Eigenlijk is dit voor heel erg veel mensen enorm hoopgevend.

Ik denk dat ts echt niet de enige is hierin!!

Toitoitoi ts.
(Dat technisch tekenen lijkt me opzich ook wel wat als ik dat zo lees. Ben benieuwd wat je uit eindelijk gaat doen)

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 22:51  
Profiel   

En werken bij een drukkerij of uitgever? Is dat niet een instap?

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 23:14  
Profiel   

Ik ben ook heel ergens anders terecht gekomen dan waarvoor ik ben opgeleid (of wat ik ooit in gedachte had) en heb het heel erg naar mijn zin! Geen baan is per se vast, je bent nog jong genoeg om uit te vinden door middel van werkervaring wat bij je past!

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 23:21  
Profiel   

Ik heb verschillende jobs in verschillende branches gehad. In iedere baan heb ik weer nieuwe nieuwe mogelijkheden ontdekt en vaardigheden ontwikkeld. Niet dat het allemaal gemakkelijk was, en ook niet altijd passend.
Maar het leverde mij wel veel levenservaring op. Ik had nooit de baan (als adviseur/trainer/coach) nu kunnen doen zonder al die ervaring. En ook nu overweeg ik om weer een overstap te maken om mij verder te specialiseren in een andere richting.
Misschien kun je een tijdje via uitzendbureaus werken om je ervaring wat te verbreden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 23:41  
Profiel   

Ja pin je er niet op vast.

Ik begon met een logopedie opleiding. Vond het vreselijk, dus ben pabo gaan doen.
Heb toen 3 jaar lesgegeven en gestopt om een admin baan te doen want ik wilde iets met minder heisa.
Na een jaar terug het onderwijs in voor nog eens 4 jaar maar begonnen met een cursus honden trainer. Dat een tijd naast mijn fulltime baan gedaan.

Nu doe ik het fulltime en ben ik volledig uit het onderwijs en ik vind het heerlijk. Niet alleen het honden trainer maar vooral ook eigen baas zijn en alles wat erbij komt kijken vind ik super uitdagend en waardevol.

Als je mij 10 jaar geleden had verteld dat ik een eigen bedrijf in honden training en massage had, had ik je recht in je gezicht uitgelachen.

Dus, pin je nergens op vast. Begin en probeer en zie waar het schip strand.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-21 00:07  
Profiel   

Ik HEB cmd gestudeerd en BEN eerder benoemde user experience designer. Leuk als je van problemen oplossen houd en onderzoek doen. Minder leuk als je houd van kleur en fotografie. Kies dan eerder user interface designer. Deze twee gaan ook vaak samen in 1 functie hoor en er is werk genoeg. Visual designer kan ook, zie je geregeld in combinatie met fotografie!

Na of tijdens mijn opleiding wist ik ook niet dat ik dit ging of wilde worden hoor. Gewoon iets gaan doen wat je leuk lijkt en doen zolang het leuk blijft. Ik ben inmiddels aan mijn 4e baan in 7 jaar tijd. Leuke functie, nu nog het juiste bedrijf.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-21 00:27  
Profiel   

;) ach, een vriend van me zei altijd: "als je het helemaal niet meer weet kun je altijd nog buschauffeur worden"

Had ik maar 10 jaar eerder naar hem geluisterd, dat had me veel stress en een burnout bespaard...

Van een kantoorbaan naar de bus...

Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en elke dag maak je weer gekke dingen mee. Geen dag is hetzelfde en ik heb nog energie over als ik thuis kom.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-21 00:45  
Profiel   

Wat een hoop berichten! ik ga proberen zoveel mogelijk te antwoorden:
in UX designer zal ik me eens verdiepen, weet niet precies wat dat inhoud. Amber_anne, ik ga je later een pb sturen!

@ boeflover; volgens mij schrijf ik nergens dat ik nog geen werkervaring heb, dat heb ik zeker wel bij verschillende soorten bedrijven (stages en een contract) Het stuk communicatie heb ik ook nooit gehad dat was maar een paar maandjes want juist het stuk communicatie vind ik niks.

Het klinkt een beetje knullig, maar juist het vele contact met mensen/klanten vind ik dus verschrikkelijk :+ Het geeft me wel hoop om te lezen hoeveel routes sommige hebben gelopen en dat je niet perse in je vakgebied hoeft uit te komen.

Drukkerij/uitgever heb ik inderdaad ook naar gezocht, maar momenteel vind ik er geen vacatures in.

User interface designer klinkt interessant, het is niet dat ik perse wat met fotografie wilt doen. Ik heb echt de kunstrichting ervan gedaan dus weinig theorie:+ ik zal er zeker eens naar kijken!

Anne: fijn dat je nu plezier hebt in je werk! Het lijkt me ook wel leuk om lekker rond te rijden! Heb even gekeken naar pakketbezorger om die reden, maar gezien er altijd gezegd word dat het zo zwaar werk is ga ik het toch maar niet proberen.

Ik had ook gesolliciteerd voor een assemblage baan onder het mom van: dan heb ik iets en kan ik van daaruit verder zoeken, maar toen werd ik gebeld door een dame van dat uitzendbureau en die reageerde een beetje lacherig dat het vast niet was wat ik zocht en het saai werk was en ze wel wat in de grafische hoek hadden voor me (nou wilde dat bedrijf liever een ander uiteindelijk) maar het verbaasde me eigenlijk hoe lacherig er werd gedaan over assemblage. Je hebt namelijk ook technischere assemblage vacatures. Maar ik vraag me af of het dan echt zo'n laag/saai baantje is, of dat die dame gewoon idioot reageerde.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-21 18:26  
Profiel   

Stage gaan lopen bij een zorginstelling en kijken of je iets kunt gaan doen op het gebied van smart home etc!

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-21 18:35  
Profiel   

VanHuisUit schreef
Stage gaan lopen bij een zorginstelling en kijken of je iets kunt gaan doen op het gebied van smart home etc!

Smart home en de zorg? Wat voor iets bedoel je dan? ik heb stage gelopen in een verpleeghuis, maar ik zie de link niet helemaal met smart home :+ kan je dit uitleggen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-21 18:37  
Profiel   

VanHuisUit schreef
Stage gaan lopen bij een zorginstelling en kijken of je iets kunt gaan doen op het gebied van smart home etc!

Smart home?
Joh, dat bestaat al zeker 25 jaar en wat doet het? Juist, helemaal niks. Niche-markt voor de enkele technofiel.
Leuk als je het ergens bij kunt doen, maar voorlopig zit er niet heel veel meer in.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-21 18:41  
Profiel   

:D je mag een dag met me mee hoor. Aanbod geldt trouwens voor iedereen.

Stuur maar PB, dan is dat te regelen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-09-21 22:30  
Profiel   

Ah sorry ik las het zo; net afgestudeerd en nu op zoek naar je (1e) baan, verkeerde conclusie dus dat het niet je 1e baan is.

Ik ken meerdere mensen die communicatie doen in verschillende bedrijven, en geen 1 heeft dezelfde taken ;) het gaat van content/social media/webdesign (communicatiebureau) tot het organiseren van beurs- en klantbezoeken, met daarbij dus layout van de stand, folders, goodies, tijdschriften etc. (chemisch bedrijf).
Zo is het met heel veel beroepen overigens, dus mijn tip is schrijf niet een hele vacature-markt af door 1 ervaring :)

Ik hoop dat je met alle tips je droombaan gaat vinden, niets is leuker als fluitend naar je werk gaan :)
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-09-21 13:27 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 25 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen