Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 2 van de 2 [ 41 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1, 2
Plaats een nieuw onderwerp

Studie rechten, hoe, waar, wat?!

 
Profiel   

@ Mirjam1202, gefeliciteerd met je diploma! En bedankt voor je bericht. Hoe was het om stage te lopen op een advocaten kantoor? Lijkt het op de serie Suits of gewoon echt niet :') En wat zou je na je master willen doen?

Ik vind veel lezen niet erg, dat doe ik nu ook graag. Ik weet alleen niet of ik echt pas in de juridische wereld. Lijkt me vrij hard soms? Al begin ik wel te denken dat ik een vertekend beeld heb en het ontzettend breed is.

@ Sheran, haha dat is ook handig ja! Wat doe je nu dan als ik vragen mag?

@ DiantaM, jouw baan klinkt erg interessant moet ik zeggen. Werken bij de rechtsbijstandverzekering heb ik eerder ook naar gekeken, hoe is dat werk in de praktijk?

Wat ik leuk vind om te doen: sporten (wielrennen, zwemmen) natuur (planten, duurzaamheid, moestuin, dieren, wandelen) reizen (verschillende culturen en mensen) ik verdiep me ook graag in gezondheid en psychologie, verschillende maatschappelijke thema's, doe graag vrijwilligerswerk.

@ Lieke, NN44, Jette, goed om te lezen dat er meer mensen zijn die niet per se advocaat willen worden na de rechtenstudie. Klinkt ook interessant wat jullie nu doen.
Kan je met rechten sowieso ook internationaal aan de slag of alleen met fiscaal recht?
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-01-22 11:29 



 
Profiel   

Bedankt! Ik heb een ontzettende leuke tijd gehad op het advocatenkantoor! Ik heb er mijn meeloopstage gehad, vervolgens heb ik er in de vakantie gewerkt en daarna heb ik ook mijn afstudeerstage daar gedaan. Tijdens mijn eerste periode was alleen de eigenaresse als advocaat aan het werk en was er een secretaresse. Tijdens mijn afstudeerstage was er ook een advocaat-stagiair aan het werk. Zij was dus al klaar met haar master en ging toen de beroepsopleiding tot advocaat volgen.
Het kantoor was voornamelijk gespecialiseerd in het (jeugd) strafrecht, maar had ook familierechtszaken en psychiatrisch patiëntenrechtszaken.
Zeker omdat je veel met het strafrecht te maken hebt, worden veel dagen best spannend. Tijdens de piketdiensten (in die dienst, krijgt de advocaat in zijn/haar regio als eerste bericht dat een verdachte is opgepakt en kan deze dus als client nemen), zijn je dagen heel on-planbaar. Tijden zo'n piketdienst kan het dus zijn dat je 's ochtends een melding krijgt van een verdachte die is opgepakt waarna je naar het politiebureau gaat om met deze persoon in gesprek te gaan waarna je daarna de hele dag in verhoren zit indien het gaat om een grotere verdenking. Ook de volgende dagen zit je nog in verhoren en na drie dagen volgt vaak een voorgeleiding en moet je dus naar de rechtbank. Mocht de verdachte naar het huis van bewaring worden overgebracht, betekent dit dat je hem daarna dus weer gaat opzoeken in de gevangenis om zijn zaak voor te bereiden.
Ik heb tijdens mijn stageperiode dus wel Suits-achtige taferelen gehad alleen dan in het strafrecht, wat bij Suits vaak niet het geval was. Echter zat je ook gewoon dagenlang op kantoor om dossiers en jurisprudentie te lezen om een goed pleidooi te kunnen maken. En voor een groot deel bestonden de zaken ook uit banketstaaf mishandelingszaken of diefstallen, al konden deze ook ontzettend interessant zijn!

Het hangt denk ik enorm veel af van je plek en waar natuurlijk je interesses liggen, maar het werk hoeft zeker niet saai en stoffig te zijn! Naar mijn ervaring kan de wereld zeker wel hard zijn, maar ik heb vooral ervaren dat het recht gewoon best wel hard is. Tijdens zo'n stage zie je opeens dat het echte mensen zijn en die dus ook écht naar de gevangenis gaan en daar met hele vervelende celgenoten te maken krijgt. Ik vond dit toch wel een soort van confronterend opeens... dat je bij iemand op bezoek gaat, die daar echt een hele ochtend naar uit heeft gekeken, dat je even met hem praat en het vervolgens over zijn zaak hebt, om vervolgens in de auto stapt om lekker weekend te gaan houden. Ik kan dit heel goed naast mij neer leggen, maar hoorde van medestudenten dat zij daar wel veel moeite mee zouden hebben. Dit hangt denk ik heel erg af van de persoon.

Ik wil na mijn studie waarschijnlijk eerst als jurist aan het werk, het liefst in het strafrecht. Ik nijg naar een advocatenkantoor, maar ik zou ook weleens bij het OM willen kijken hoe het er 'aan de andere kant' aan toe gaat. Op ten duur wil ik graag de beroepsopleiding tot advocaat volgen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-01-22 16:44 



 
Profiel   

Niks mis met togaberoepen O:)

Maar de meeste rechtenstudenten komen wel buiten de toga's terecht. Met jouw interesse in gezondheid en psychologie zie ik een hele mooie combinatie in letselschaderegelen, bijvoorbeeld, ofwel bij een verzekeraar ofwel bij een bureau. Veel met mensen, elke zaak is anders, en je kan een hoop voor een slachtoffer doen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-01-22 15:05 



 
Profiel   

Ik heb wo-rechten gestudeerd, over mijn vak kan ik zo openbaar niet heel veel kwijt maar je mag me een PB sturen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-01-22 10:21 



 
Profiel   

Ik zit momenteel in mijn tweede jaar hbo-rechten, maar ik wil hierna graag de hbo-master Recherchekundige doen bij de politie. Mocht dit niet lukken (zeer strenge selectie), dan zou ik graag de pre-master aan Maastricht University doen en daarna de master Forensica, Criminologie en Strafrechtpleging daar doen. Heeft iemand toevallig ervaring met deze master of de hbo-master tot Recherchekundige (Master of Criminal Investigation)?

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-01-22 17:32 



 
Profiel   

Ik heb rechtsgeleerdheid gestudeerd (in België) en ben nu aan de slag op een groot notariskantoor, waar ik enkel vennootschappen doe. (Oprichten, ontbinden, statuten wijzigen, fusies...) Ik stel dus notariële aktes op.

Ik vind het juist geen eenzaam beroep, ik ben letterlijk de hele dag bezig met emails versturen en overleggen met mijn collega's.
Ik heb zowel contact met particulieren alsook veel met advocaten die dan de tussenschakel zijn tussen de mensen achter de vennootschap en notaris.

Binnen een paar jaar wil ik eens kijken naar functies binnen de overheid, of misschien een poging doen om rechter te worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-01-22 20:14 



 
Profiel   

Bridleless schreef
Ik zit momenteel in mijn tweede jaar hbo-rechten, maar ik wil hierna graag de hbo-master Recherchekundige doen bij de politie. Mocht dit niet lukken (zeer strenge selectie), dan zou ik graag de pre-master aan Maastricht University doen en daarna de master Forensica, Criminologie en Strafrechtpleging daar doen. Heeft iemand toevallig ervaring met deze master of de hbo-master tot Recherchekundige (Master of Criminal Investigation)?


Ik heb zelf geen ervaring met deze master, maar ik weet wel van anderen dat het vooral een pretstudie is en dat veel mensen hem 'erbij' doen naast een andere harde rechtenmaster. De master is ook toegankelijk voor mensen zonder bachelor rechtsgeleerdheid dus het is qua niveau wel echt wat anders dan bijvoorbeeld een master burgerlijk recht of bestuursrecht. Zeker als je hbo hebt gedaan lijken de baankansen me gering met alleen deze master, omdat het, niet l*llig bedoeld, allemaal 'net niet' is vergeleken met andere juridische masters.

Aanvulling: ik bedoel dat niet vervelend richting het hbo, maar als je een master gaat doen om op wo-niveau aan het werk te kunnen in een juridische functie zal dat met deze specifieke master waarschijnlijk niet/moeilijk lukken gezien de inhoud ervan en je voorkennis. Ik zou er dan voor kiezen om naast deze master ook een master strafrecht of burgerlijk recht te volgen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-01-22 20:19 



 
Profiel   

Palmboom, dat is ook mijn ervaring met de studie, in mijn studiejaar waren er ook een aantal die de studie naast de master deden. Het niveau is wat ik begreep van hen niet vergelijkbaar met de wetenschappelijke masters.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-01-22 20:59 



 
Profiel   

Hmm als dat inderdaad zo is, dan kan ik beter een gewone master strafrecht doen en eventueel daarna nog een master criminologie. Het was meer het aspect criminologie dat in de betreffende master opgenomen was, maar wel civiel effect geeft.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-01-22 00:40 



 
Profiel   

Ik heb de master strafrecht en criminologie gedaan, in Groningen. Maar dit is wel WO.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-01-22 01:57 



 
Profiel   

Ik heb de masters strafrecht en criminologie en privaatrecht gedaan in Groningen. Tijdens en na mijn studie voltijds bij de rechtbank in de strafsector gewerkt en momenteel geen togaberoep maar wel wekelijks zitting bij de rechtbank.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-01-22 03:30 



 
Profiel   

Bridleless schreef
Hmm als dat inderdaad zo is, dan kan ik beter een gewone master strafrecht doen en eventueel daarna nog een master criminologie. Het was meer het aspect criminologie dat in de betreffende master opgenomen was, maar wel civiel effect geeft.


Daar zou ik dan inderdaad voor kiezen ja. Weet je zeker dat je met hbo ook civiel effect krijgt met deze master? Ik zie, als ik snel kijk, namelijk maar één 'echt' juridisch vak (waar dit er bij de wetenschappelijke masters meestal 5 à 6 zijn) en daarnaast staat dit op de website: De overgrote meerderheid van de alumni (84%) heeft een baan gevonden. De master Forensica, Criminologie en Rechtspleging biedt studenten met een academische bachelor Rechtsgeleerdheid carrièremogelijkheden in de gebruikelijke juridische beroepen binnen de rechtspleging, zoals in de advocatuur, de rechterlijke macht of het Openbaar Ministerie. Voorwaarde is dan wel dat zij een vooraf aangegeven route hebben gevolgd, die recht geeft op het zogenaamde civiel effect.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-01-22 12:07 



 
Profiel   

voor civiel effect moet je een universitaire master hebben, en in ieder geval een vastgesteld minimum aantal ects is het straf(proces)recht, bestuurs(proces)recht en burgerlijk (proces)recht hebben gehaald.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-01-22 13:04 



 
Profiel   

Palmboom95 schreef
Bridleless schreef
Hmm als dat inderdaad zo is, dan kan ik beter een gewone master strafrecht doen en eventueel daarna nog een master criminologie. Het was meer het aspect criminologie dat in de betreffende master opgenomen was, maar wel civiel effect geeft.


Daar zou ik dan inderdaad voor kiezen ja. Weet je zeker dat je met hbo ook civiel effect krijgt met deze master? Ik zie, als ik snel kijk, namelijk maar één 'echt' juridisch vak (waar dit er bij de wetenschappelijke masters meestal 5 à 6 zijn) en daarnaast staat dit op de website: De overgrote meerderheid van de alumni (84%) heeft een baan gevonden. De master Forensica, Criminologie en Rechtspleging biedt studenten met een academische bachelor Rechtsgeleerdheid carrièremogelijkheden in de gebruikelijke juridische beroepen binnen de rechtspleging, zoals in de advocatuur, de rechterlijke macht of het Openbaar Ministerie. Voorwaarde is dan wel dat zij een vooraf aangegeven route hebben gevolgd, die recht geeft op het zogenaamde civiel effect.


Ik meen te hebben gelezen dat civiel effect met de pre-master, speciaal voor hbo’ers die hbo-recht hebben gestudeerd, wel mogelijk is. Maar ik moet eerlijk toegeven dat het allemaal een beetje onduidelijk op de site vermeld staat.

Edit: ik heb even gekeken op de site van Maastricht University en na wat zoeken kwam ik dit tegen.

Pre-master voor kandidaten met HBO-rechtdiploma

Deze pre-master is een voorbereiding voor studenten met een HBO-recht diploma die een universitaire master willen behalen. Heb je je diploma HBO-recht (mits Nederlands recht programma) aan een erkende Hogeschool behaald? Dan kun je, onder voorwaarden, worden toegelaten tot deze pre-master. Dit programma geeft je toegang tot de masteropleidingen Nederlands recht, Recht en Arbeid en de Nederlandstalige track van de master Forensica, Criminologie en Strafrechtspleging.

De combinatie van het HBO-recht diploma, de pre-master én het diploma van één van de genoemde masteropleidingen levert je civiel effect op. Dat heb je nodig voor toegang tot een van de togaberoepen.“

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-01-22 01:03 



 
Profiel   

ergo: je hebt een masterdiploma nodig. Dat staat gewoon in artikel 2 van de advocatenwet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 31-01-22 10:35 



 
Profiel   

FloortjeM schreef
ergo: je hebt een masterdiploma nodig. Dat staat gewoon in artikel 2 van de advocatenwet.


Ik heb het denk ik verkeerd verwoord in mijn vorige post. Met de pre-master bedoelde ik dat je toegang krijgt tot de master die civiel effect geeft uiteindelijk. Sorry, voor de verwarring :+
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-22 21:26 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 2 van de 2 [ 41 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1, 2
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen