Welke studie? Psychologie, sociologie, ISW, taalwetenschap...

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Shetloveerrr
Berichten: 329
Geregistreerd: 12-06-16

Welke studie? Psychologie, sociologie, ISW, taalwetenschap...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-01-24 19:58

Hoihoi,

Ik zit nu in 6 vwo dus ik moet zeer binnenkort mijn studiekeuze maken. En hoewel steeds meer klasgenoten om mij heen hun definitieve keuze maken, weet ik het echt nog niet. Ik krijg er echt een beetje stress van haha, ik ben een controlfreak en heb nu nog geen idee wat ik over een half jaar ga doen.
Nouja, helemaal geen idee is niet waar. Ik weet dat ik richting de sociale, culturele of taal wetenschappen wil. Ik heb al aan online voorlichtingen meegedaan, open dagen bezocht en proefstudeerdagen gevolgd. Ik heb trouwens vakkenpakket met wis A, geschiedenis, aardrijkskunde, economie, frans en duits. Economie vind ik echt niet leuk, de rest wel.

Studies die voor mij nog een optie zijn, zijn: psychologie, sociologie, culturele antropologie en ontwikkelingssociologie (CAOS), taalwetenschap, interdisciplinaire sociale wetenschappen, europese talen en culturen.

Psychologie is numerus fixus dus voor de zekerheid doe ik mee aan de selectieprocedure. Elk van bovenstaande studies zou ik in Nijmegen willen gaan studeren, dat lijkt mij een leuke stad en is het meest dichtbij (nog steeds 1,5 uur treinen maar goed..). Alleen interdisciplinaire sociale wetenschap zou ik in Utrecht doen of Europese talen en culturen in Groningen want die zitten niet in Nijmegen.
Ik ben geïnteresseerd in talen, maar ik wil niet een studie van 1 taal doen. Dit omdat ik niet één taal heb die mij mega trekt, en ik niet perse vertaler of docent wil worden. Dus kwam ik uit bij taalwetenschap, omdat je hier ook juist naar verbanden tussen talen kijkt. Echter gaat dit ook wel veel de bèta kant op, je gaat naar AI en datasystemen enzo kijken. En je gaat echt tekst en zinsopbouw analyseren enzo, ik weet niet of ik dat nou zo leuk vind.
Ik vind de culturele aspecten van taal interessanter, daarom kwam ik uit bij Europese talen en culturen (ik heb deze studie deze week pas ontdekt dus ben nog niet in Groningen geweest). Daarbij kijk je juist naar bijv het historische aspect van taal en dialecten, wat ik mega interessant vind.

Psychologie lijkt mij ook interessant, dit is een van de weinige studies waar ik ook echt een beroep voor me zie waar ik een beeld bij heb en me leuk lijkt. Het lijkt mij heel leuk om ofwel onderzoek te doen naar of te werken als psycholoog met kinderen met autisme en adhd bijvoorbeeld, of als psycholoog op een school of met ouderen. Alleen is psychologie wel een heel biologische studie, ik heb geen biologie in mijn pakket. In de onderbouw vond ik het wel prima maar ik weet niet hoe dat in die studie voor mij gaat zijn. Bij psychologie zou ik dan wel weer misschien een beetje de taalkant op kunnen gaan, wat een heel leuke combinatie is. Alleen mis ik bij deze studie dan een klein beetje het culturele aspect denk ik.

Sociologie en CAOS zouden dan misschien meer wat voor mij zijn, geen biologie en meer cultuur. Alleen staan deze studies helemaal in het thema van ongelijkheid en conflicten, en ik wordt er niet perse warm van. Het lijken me op zich leuke studies, alleen weet ik niet of het hét voor mij is.

Dan heb je nog interdisciplinaire sociale wetenschappen, toen ik achter het bestaan van deze studie kwam dacht ik dat deze echt perfect voor mij zou zijn aangezien het een combinatie is van psychologie, sociologie, antropologie, pedagogiek en nog meer. Maar ik ben er naar toe geweest en vond het toch een beetje tegenvallen.

Voor mij is naast de inhoud van de studie de kleinschaligheid ook wel belangrijk, bij psychologie en ISW in Utrecht ontbreken deze wel nogal. Bij taalwetenschap is dit wel enorm aanwezig, met elk jaar maar iets van 20 eerstejaars :') En bij sociologie, CAOS, en europese talen en culturen is het ook wel prima, rond de 50 tot 100 eerstejaars.

Ik heb al talloze studiekeuzetests gedaan, meestal komen hier als hoogste uit studies als religiestudies, theologie, islamstudies, en de studie van elke taal die er is. En verder ook wel richting de sociale wetenschappen. Ook heb ik veel gesprekken met mijn decaan die mij probeert de helpen en heb ik het er met vrienden over, wat zij bij mij vinden passen.

Het probleem is dus niet dat ik nog helemaal niet week wat ik leuk vind, maar ik twijfel al een hele tijd tussen deze studies en er zit nog niet echt vooruitgang in. Ik krijg nu vaak de vraag welke ik op dit moment zou kiezen als ik er 1 móest kiezen, en daar heb ik oprecht geen antwoord op.

Een andere factor die voor twijfel zorgt bij mij, is de werkgelegenheid en baankansen na de studie. Sowieso is het met de meeste van deze studies een beetje vaag wat je er mee kan worden (is natuurlijk bij elke uni studie wel), maar dit zijn ook wel een paar van de studies met de slechtste baan kansen. Dan zit op zo'n site met lijstjes van best en slechtst betaalde studies (moet ik eigenlijk ook niet doen
hahaha) en dan staan bijna alle studies die mijn interesse hebben in de top slechtst betaalde studies. Dat is niet echt motiverend. Echter wil ik wel gewoon iets gaan doen wat ik leuk vind, maar toch heb ik ergens wel die angst dat ik dan 4+ jaar studeer en dan geen baan kan vinden. Dus steeds vaker begin ik te twijfelen van, moet ik niet gewoon een studie gaan doen die wat betere kansen bied. Technische en medische studies sluit ik wel helemaal uit want dat kan en wil ik absoluut niet. Maar bijvoorbeeld bestuurskunde, of GPM (geografie, planologie en milieu). Daar zijn denk ik wel iets meer banen in en heeft ook wel een beetje gemeen met sociologie en antropologie enzo.

Nu ben ik benieuwd of er mensen zijn die tussen de zelfde dingen twijfelden en wat het uiteindelijk is geworden. Of mensen die überhaupt een van deze studies doen/deden en wat je ervaring met die studie is, en wat je ermee geworden bent. Er staan natuurlijk altijd beroepen die je met die studie zou kunnen worden, maar ik ben wel benieuwd naar wat concrete voorbeelden van mensen die deze studie gedaan hebben. En tips voor mijn studiekeuze zijn natuurlijk altijd welkom!

NadjaNadja
Hoofdmoderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 6647
Geregistreerd: 28-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 20:18

Ik heb psychologie gestudeerd (en ben nog steeds heel blij met die keuze) :j Ik werk nu dan ook als psycholoog, maar je kunt best veel kanten op met de studie. Ik heb in Groningen gestudeerd en ik vond de studie daar niet veel gericht op biologie. Ik had ook geen biologie in mijn vakkenpakket, maar heb geen moeite gehad met de biologische aspecten van de studie.

De baankansen in het psychologie-werkveld zijn op dit moment overigens wel goed, dus daar hoef je je denk ik niet direct zorgen om te maken ;)

Shetloveerrr
Berichten: 329
Geregistreerd: 12-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-01-24 20:37

NadjaNadja schreef:
Ik heb psychologie gestudeerd (en ben nog steeds heel blij met die keuze) :j Ik werk nu dan ook als psycholoog, maar je kunt best veel kanten op met de studie. Ik heb in Groningen gestudeerd en ik vond de studie daar niet veel gericht op biologie. Ik had ook geen biologie in mijn vakkenpakket, maar heb geen moeite gehad met de biologische aspecten van de studie.

De baankansen in het psychologie-werkveld zijn op dit moment overigens wel goed, dus daar hoef je je denk ik niet direct zorgen om te maken ;)

Oh niet? Zou dat dan nog erg verschillen per universiteit hoeveel biologie je krijgt? Bij radboud heb je namelijk een syllabus met alle biologische kennis die je eigenlijk als basis moet hebben, die je kunt gebruiken om je voor te bereiden voor de studie. Heb daar even globaal doorheen gekeken maar als dat alleen al de basis is gaat het er waarschijnlijk nog veeel dieper op in. Ik haalde in de onderbouw wel goede cijfers voor biologie, maarja het niveau onderbouw middelbare school en universiteit zijn natuurlijk niet te vergelijken.

Licor

Berichten: 2950
Geregistreerd: 10-04-06
Woonplaats: Weert

Re: Welke studie? Psychologie, sociologie, ISW, taalwetenschap...

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 20:46

Ik heb in Nijmegen pedagogiek gestudeerd.. niet heel biologisch en best wel cultureel ook.. zeker als je t aanvult in je vrije deel met sociologie vakken..

Communicatiewetenschappen is wellicht ook nog een optie als je van taal en cultuur/sociaal houdt..

Binnen alle studies kun je vaak in je vrije deel keuzes maken die je een bepaalde richting op sturen die je interessant vindt..
Zo heb ik bij pedagogiek vakken van sociologie en psychologie gekozen.. en heb ik me gericht op agressie.. terwijl andere studenten juist met doven/slechthorende kinderen gingen werken bijvoorbeeld.. ik denk dat dat bij alle studies wel zo is

Sakura789

Berichten: 2830
Geregistreerd: 19-06-16

Re: Welke studie? Psychologie, sociologie, ISW, taalwetenschap...

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 20:54

Is culturele antropologie niets voor je?

Pharootz

Berichten: 310
Geregistreerd: 20-10-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 20:54

Zou je geen meeloopdagen kunnen doen bij de studies die op je lijstje staan of met studenten praten? Dan kun je afbakenen :)

Shetloveerrr
Berichten: 329
Geregistreerd: 12-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-01-24 20:57

Sakura789 schreef:
Is culturele antropologie niets voor je?

Jawel, heb ik ook genoemd in het topic hahah. In vind in principe cultuur wel interessant en het gaat natuurlijk wel over het gedrag van mensen zonder de biologie ervan. Maar ik ben naar de voorlichting op de open dag geweest en heb een proefstudeerdag gedaan, en vond het best prima maar werd er niet echt mega enthousiast van. Dus ik weet het niet zo goed met deze studie

Shetloveerrr
Berichten: 329
Geregistreerd: 12-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-01-24 20:59

Pharootz schreef:
Zou je geen meeloopdagen kunnen doen bij de studies die op je lijstje staan of met studenten praten? Dan kun je afbakenen :)

Heb bij elk van deze studies al een proefstudeerdag/meeloopdag gedaan, behalve europese talen en culturen. Dat is dus ook een beetje mijn probleem, ik heb zo'n beetje alle voorlichtingsactiviteiten wel gedaan en weet het nog steeds niet. Ik wil in ieder geval wel proberen een paar studies weg te kunnen strepen, hopen dat ik er dan 2 overhoud en dan misschien nog een 1 op 1 meeloopdag aanvragen.

Kimmie25501

Berichten: 7564
Geregistreerd: 19-01-14

Re: Welke studie? Psychologie, sociologie, ISW, taalwetenschap...

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 21:19

Misschien is een studiekeuzecoach iets voor je? Die weten vaak precies de juiste vragen te stellen voor dit soort situaties :)

Achterom
Berichten: 23033
Geregistreerd: 28-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 21:26

Ik heb bestuurskunde gestudeerd (in Twente) en ik kan je vertellen dat de baankansen heel goed zijn na die studie :j Iedereen was eigenlijk meteen aan het werk, mijn oud studiegenoten vind je op allerlei plekken. Zelf ben ik de zorg ingerold als adviseur (beleid en kwaliteit), maar je ziet eigenlijk van alles. Iemand zei ooit dat het belangrijkste dat je leert tijdens je studie een bepaalde denkwijze is, waarmee je in staat bent om diverse perspectieven te combineren. Voor mij klopt dat als een bus.
Vanuit mijn werkervaring weet ik ook dat de baankansen voor psychologen op dit moment goed zijn, sterk nog: als je een werkgever vindt waar je de GZ-opleiding kunt doen, dan ben je in feite de rest van je loopbaan verzekerd van werk.
Ik lees ook regelmatig kinderen in je verhaal, pedagogiek is dan vaak een logischer keuze.

Een vriendin van me heeft toegepaste taalwetenschappen gestudeerd en daarna nog een promotietraject gedaan. De baankansen bij die studie zijn eigenlijk gewoon beroerd. Ze is voor de klas geëindigd, dus als je dat niet wil: geen handige studiekeuze :n

Myrthe64
Berichten: 1014
Geregistreerd: 25-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 21:45

Ik heb psychologie gestudeerd in Nijmegen, je mag mij altijd een pb doen met vragen!

Ik vond de studie, buiten de verplichte brein-vakken en een vak over medicatie om, niet heel biologisch. Mensen die geen biologie hadden gehad, vonden deze vakken soms lastig, maar er is genoeg herhaling van dingen, die mensen die eindexamen hebben gedaan in biologie al weten. De opleiding speelt er dus wel op in dat niet iedereen biologie heeft gehad.

Ook de baankansen zijn op dit moment vrij goed. Ik ben net afgestudeerd en eigenlijk heeft iedereen om mij heen (inclusief ik) snel een baan gevonden in het vakgebied.

Als je de taalkant op wilt, is Nijmegen ook interessant. Het Max Planck instituut zit hier en volgens mij werkt de universiteit hier ook mee samen. Ik heb bijvoorbeeld ook een keuzevak gevolgd over Language. Er zijn ook keuzevakken over cultuur.
Laatst bijgewerkt door Myrthe64 op 27-01-24 21:54, in het totaal 2 keer bewerkt

Joy_Mennings

Berichten: 2286
Geregistreerd: 18-03-13
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 21:47

Licor schreef:
Communicatiewetenschappen is wellicht ook nog een optie als je van taal en cultuur/sociaal houdt..


Dit dacht ik inderdaad ook. I'm studeer nu zelf communicatie en informatiewetenschappen in Tilburg (bachelor in Brussel gedaan) en heb klasgenoten die hun bachelor in Nijmegen gedaan hebben. Ik geloof dat je in Nijmegen best wat op taal kan focussen, maar het is zelf een breed vakgebied en je kunt veel kanten op.

verootjoo
Berichten: 35645
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 22:13

Shetloveerrr schreef:
Pharootz schreef:
Zou je geen meeloopdagen kunnen doen bij de studies die op je lijstje staan of met studenten praten? Dan kun je afbakenen :)

Heb bij elk van deze studies al een proefstudeerdag/meeloopdag gedaan, behalve europese talen en culturen. Dat is dus ook een beetje mijn probleem, ik heb zo'n beetje alle voorlichtingsactiviteiten wel gedaan en weet het nog steeds niet. Ik wil in ieder geval wel proberen een paar studies weg te kunnen strepen, hopen dat ik er dan 2 overhoud en dan misschien nog een 1 op 1 meeloopdag aanvragen.


Soms moet je ook gewoon een keuze maken en dan kijken/voelen of het de juiste is.
Het is ook geen schande om na het eerste jaar te switchen van opleiding als het je niet past.
Dé keuze bestaat niet, maar ‘fout’ kiezen ook niet.

Suliko

Berichten: 4316
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-24 23:17

Heb je al eens naar de bachelor Humanistiek gekeken? Dit is een interdisciplinaire sociale studie, voornamelijk een combinatie van psychologie, sociologie en filosofie. Is aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Ik ben nu de bachelor aan het afronden en toevallig werk ik ook al als persoonlijk begeleider met autistische jongeren in de zorg, dus als je meer wilt weten kan je me zeker een pb sturen.
De bachelor is breed, maar met veel diepgang en je kan erna een master doen die meer specialistisch is.
Ik twijfelde tussen psychologie en deze bachelor en heb uiteindelijk voor humanistiek gekozen.

Het voldoet volledig aan de sociale en culturele aspecten die je interessant vindt. Daarnaast komt de rol van taal ook veel terug, bijvoorbeeld in hoe we betekenis geven aan het leven door middel van narratief en hoe heersende discoursen in de maatschappij ontstaan.
Het kijkt zowel naar de mens als individu dat zoekt naar zingeving, als naar in- en uitsluitingsdynamieken in de maatschappij. Hoe de moderne tijd onze levensloop beïnvloed en hedendaagse ethische vraagstukken. De rol van religie, cultuur en geschiedenis komt er ook veel in terug.

Verder is het een hele fijne en kleinschalige universiteit, ik loop er nu 4 jaar rond en ga er nog altijd met een prettig gevoel naartoe. Ik denk dat er weinig andere studies bestaan waar er zo'n gezellige en huiselijke sfeer is. Docenten zijn aanspreekbaar, je bent geen nummertje en je ontmoet makkelijk mensen uit je eigen jaar.

Lijsken
Berichten: 1025
Geregistreerd: 10-02-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-24 00:30

Suliko schreef:
Heb je al eens naar de bachelor Humanistiek gekeken? Dit is een interdisciplinaire sociale studie, voornamelijk een combinatie van psychologie, sociologie en filosofie. Is aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Ik ben nu de bachelor aan het afronden en toevallig werk ik ook al als persoonlijk begeleider met autistische jongeren in de zorg, dus als je meer wilt weten kan je me zeker een pb sturen.
De bachelor is breed, maar met veel diepgang en je kan erna een master doen die meer specialistisch is.
Ik twijfelde tussen psychologie en deze bachelor en heb uiteindelijk voor humanistiek gekozen.

Het voldoet volledig aan de sociale en culturele aspecten die je interessant vindt. Daarnaast komt de rol van taal ook veel terug, bijvoorbeeld in hoe we betekenis geven aan het leven door middel van narratief en hoe heersende discoursen in de maatschappij ontstaan.
Het kijkt zowel naar de mens als individu dat zoekt naar zingeving, als naar in- en uitsluitingsdynamieken in de maatschappij. Hoe de moderne tijd onze levensloop beïnvloed en hedendaagse ethische vraagstukken. De rol van religie, cultuur en geschiedenis komt er ook veel in terug.

Verder is het een hele fijne en kleinschalige universiteit, ik loop er nu 4 jaar rond en ga er nog altijd met een prettig gevoel naartoe. Ik denk dat er weinig andere studies bestaan waar er zo'n gezellige en huiselijke sfeer is. Docenten zijn aanspreekbaar, je bent geen nummertje en je ontmoet makkelijk mensen uit je eigen jaar.


Dit wilde ik ook tippen, onbekende en kleine universiteit maar ga er zeker eens kijken :)

Dannon

Berichten: 389
Geregistreerd: 12-07-13
Woonplaats: Julianadorp (bij Den Helder)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-24 01:01

Kamp Taalwetenschap hier, hoewel al weer een tijdje geleden ;) Ik kwam toen uit de IT hoek, dus als ik nu lees dat ze AI er bij betrekken denk ik "hoera! Eindelijk!"

Maar; TW was naast de 'technische' kant van talen juist ook leuk vanwege taalstoornissen, met de oorzaken en impact; en juist ook voor de vakken rondom hoe taal cultuur beïnvloed en vice versa.

boeflover

Berichten: 6045
Geregistreerd: 28-06-03
Woonplaats: zeeland

Re: Welke studie? Psychologie, sociologie, ISW, taalwetenschap...

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-24 07:22

Je geeft aan dat je bij een aantal studies niet zo veel zicht hebt op het soort banen die je daarna zou kunnen gaan doen. Focus je daar eens op zou mijn tip zijn: zoek uit over welke beroepen het gaan en ga eens in gesprek met mensen die dat beroep uitoefenen. Hoe ziet hun dag er uit? Is er veel afwisseling? Etc etc. Misschien vind je zelfs wel mensen waar je eens een dag bij mee mag lopen, dan heb je nog meer een idee.
Mogelijk is daarna de studie keuze iets gemakkelijker te maken

LoveBodin

Berichten: 4355
Geregistreerd: 18-12-09
Woonplaats: Under The Northern Lights

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-24 10:26

Shetloveerrr schreef:
Sakura789 schreef:
Is culturele antropologie niets voor je?

Jawel, heb ik ook genoemd in het topic hahah. In vind in principe cultuur wel interessant en het gaat natuurlijk wel over het gedrag van mensen zonder de biologie ervan. Maar ik ben naar de voorlichting op de open dag geweest en heb een proefstudeerdag gedaan, en vond het best prima maar werd er niet echt mega enthousiast van. Dus ik weet het niet zo goed met deze studie


Ik dacht voor jou ook aan antropologie. Een (Canadese) vriendin doet namelijk op dit moment onderzoek in de linguïstische antropologie. Ze kijkt bvb naar code switching (in tweetalige landen worden soms op hetzelfde bord in twee talen iets anders gezegd wat wel dezelfde strekking heeft).
Omdat je zei dat je vooral geinsteresseerd bent in het culturele deel van taal dacht ik dat zoiets dus wel zou passen. Ik weet alleen niet hoe dit hier in Nederland zit natuurlijk met opleidingen en hoe je hier komt :)

Shetloveerrr
Berichten: 329
Geregistreerd: 12-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-01-24 15:46

Achterom schreef:
Ik heb bestuurskunde gestudeerd (in Twente) en ik kan je vertellen dat de baankansen heel goed zijn na die studie :j Iedereen was eigenlijk meteen aan het werk, mijn oud studiegenoten vind je op allerlei plekken. Zelf ben ik de zorg ingerold als adviseur (beleid en kwaliteit), maar je ziet eigenlijk van alles. Iemand zei ooit dat het belangrijkste dat je leert tijdens je studie een bepaalde denkwijze is, waarmee je in staat bent om diverse perspectieven te combineren. Voor mij klopt dat als een bus.
Vanuit mijn werkervaring weet ik ook dat de baankansen voor psychologen op dit moment goed zijn, sterk nog: als je een werkgever vindt waar je de GZ-opleiding kunt doen, dan ben je in feite de rest van je loopbaan verzekerd van werk.
Ik lees ook regelmatig kinderen in je verhaal, pedagogiek is dan vaak een logischer keuze.

Een vriendin van me heeft toegepaste taalwetenschappen gestudeerd en daarna nog een promotietraject gedaan. De baankansen bij die studie zijn eigenlijk gewoon beroerd. Ze is voor de klas geëindigd, dus als je dat niet wil: geen handige studiekeuze :n

Bij wat voor banen kom je dan terecht na bestuurskunde en wat doe je bij zon baan zoal? Ik vind het heel moeilijk om me voor te stellen hoe dat eruit ziet hahaha

_Lot

Berichten: 1449
Geregistreerd: 20-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-01-24 15:19

Lastige keuze, TS!
Ik heb zelf Psychologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en ben nog steeds blij met die keuze :)
Ik had op de middelbare school geen biologie in mijn vakkenpakket, maar de biologievakken tijdens mijn studie vielen me enorm mee! In het derde jaar heb ik als specialisatie zelfs Brein en Cognitie gedaan en met mooie cijfers afgerond. Ik had trouwens helemaal niet het idee dat ik qua biologie een enorme achterstand had t.o.v. studiegenoten die wel 6 jaar lang biologie hebben gehad op de middelbare school.

Wat betreft de baankans heb ik nooit veel problemen ervaren. Tijdens mijn studie heb ik in het tweede jaar een bijbaan gehad als begeleider bij een centrum voor revalidatie voor mensen met NAH. Hier veel van geleerd en na mijn bachelor een leuke baan gekregen als ambulant begeleider en intake consulent bij een zorgorganisatie. Mijn ervaring is wel dat het belangrijk is om tijdens je studie al wat werkervaring op te doen in het vakgebied, dit hoor ik ook terug van oud studiegenoten.

Inmiddels ben ik er trouwens achter gekomen dat ik de link tussen fysieke en mentale gezondheid enorm interessant vind, en ben ik daarom inmiddels fitnesstrainer en daarnaast begonnen aan een masteropleiding Gezondheidswetenschappen :) Een ander vakgebied weer, maar ik kon zonder premaster aan deze master beginnen. Dus wat dat betreft zou ik ook zeggen: kies voor je bachelor iets wat je leuk vindt, universitaire studies zijn vrij breed en je kunt er achteraf meer verschillende kanten mee op dan je van tevoren zou denken.

Veel succes met je keuze! :D

Shetloveerrr
Berichten: 329
Geregistreerd: 12-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-01-24 21:32

_Lot schreef:
Lastige keuze, TS!
Ik heb zelf Psychologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en ben nog steeds blij met die keuze :)
Ik had op de middelbare school geen biologie in mijn vakkenpakket, maar de biologievakken tijdens mijn studie vielen me enorm mee! In het derde jaar heb ik als specialisatie zelfs Brein en Cognitie gedaan en met mooie cijfers afgerond. Ik had trouwens helemaal niet het idee dat ik qua biologie een enorme achterstand had t.o.v. studiegenoten die wel 6 jaar lang biologie hebben gehad op de middelbare school.

Wat betreft de baankans heb ik nooit veel problemen ervaren. Tijdens mijn studie heb ik in het tweede jaar een bijbaan gehad als begeleider bij een centrum voor revalidatie voor mensen met NAH. Hier veel van geleerd en na mijn bachelor een leuke baan gekregen als ambulant begeleider en intake consulent bij een zorgorganisatie. Mijn ervaring is wel dat het belangrijk is om tijdens je studie al wat werkervaring op te doen in het vakgebied, dit hoor ik ook terug van oud studiegenoten.

Inmiddels ben ik er trouwens achter gekomen dat ik de link tussen fysieke en mentale gezondheid enorm interessant vind, en ben ik daarom inmiddels fitnesstrainer en daarnaast begonnen aan een masteropleiding Gezondheidswetenschappen :) Een ander vakgebied weer, maar ik kon zonder premaster aan deze master beginnen. Dus wat dat betreft zou ik ook zeggen: kies voor je bachelor iets wat je leuk vindt, universitaire studies zijn vrij breed en je kunt er achteraf meer verschillende kanten mee op dan je van tevoren zou denken.

Veel succes met je keuze! :D

Bedankt, hier heb ik serieus heel veel aan!! Vind psychologie toch wel steeds interessanter klinken voor mij. En idd een geruststelling dat je alsnog een richting kunt kiezen binnen een studie

Shetloveerrr
Berichten: 329
Geregistreerd: 12-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-01-24 21:34

Joy_Mennings schreef:
Licor schreef:
Communicatiewetenschappen is wellicht ook nog een optie als je van taal en cultuur/sociaal houdt..


Dit dacht ik inderdaad ook. I'm studeer nu zelf communicatie en informatiewetenschappen in Tilburg (bachelor in Brussel gedaan) en heb klasgenoten die hun bachelor in Nijmegen gedaan hebben. Ik geloof dat je in Nijmegen best wat op taal kan focussen, maar het is zelf een breed vakgebied en je kunt veel kanten op.

Daar heb ik wel eens naar gekeken, maar denk dat dat toch iets minder mijn interesse heeft. Wat voor kanten kun je daar zoal mee op dan?

Shetloveerrr
Berichten: 329
Geregistreerd: 12-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-01-24 21:37

Suliko schreef:
Heb je al eens naar de bachelor Humanistiek gekeken? Dit is een interdisciplinaire sociale studie, voornamelijk een combinatie van psychologie, sociologie en filosofie. Is aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Ik ben nu de bachelor aan het afronden en toevallig werk ik ook al als persoonlijk begeleider met autistische jongeren in de zorg, dus als je meer wilt weten kan je me zeker een pb sturen.
De bachelor is breed, maar met veel diepgang en je kan erna een master doen die meer specialistisch is.
Ik twijfelde tussen psychologie en deze bachelor en heb uiteindelijk voor humanistiek gekozen.

Het voldoet volledig aan de sociale en culturele aspecten die je interessant vindt. Daarnaast komt de rol van taal ook veel terug, bijvoorbeeld in hoe we betekenis geven aan het leven door middel van narratief en hoe heersende discoursen in de maatschappij ontstaan.
Het kijkt zowel naar de mens als individu dat zoekt naar zingeving, als naar in- en uitsluitingsdynamieken in de maatschappij. Hoe de moderne tijd onze levensloop beïnvloed en hedendaagse ethische vraagstukken. De rol van religie, cultuur en geschiedenis komt er ook veel in terug.

Verder is het een hele fijne en kleinschalige universiteit, ik loop er nu 4 jaar rond en ga er nog altijd met een prettig gevoel naartoe. Ik denk dat er weinig andere studies bestaan waar er zo'n gezellige en huiselijke sfeer is. Docenten zijn aanspreekbaar, je bent geen nummertje en je ontmoet makkelijk mensen uit je eigen jaar.

Wel eens voorbij zien komen! Maar ik snapte het niet zo goed, is dat nou een universiteit met maar 1 bachelorstudie? De combinatie van aspecten die je noemt klinken idd heel interessant voor mij, en het kleinschalige lijkt me ook heel fijn! Alleen als ik er over lees is het misschien iets te "zweverig" voor mij? Weet niet zo goed hoe ik dat moet verwoorden hahaha. Omdat het ook veel over filosofie en zelfontwikkeling gaat, ik weet niet zo goed hoe dat er in een studie uit ziet en hoe dat is

kampioen2be
Berichten: 365
Geregistreerd: 05-08-21
Woonplaats: Groene hart

Re: Welke studie? Psychologie, sociologie, ISW, taalwetenschap...

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-24 22:10

Hey TS,

Ik doe zelf een studie die niet op je lijstje staat; geschiedenis.
Wat ik even wilde toevoegen is dat je je niet moet blindstaren op werkgelegenheid. Ga vooral iets doen wat je leuk vind en kan volhouden. 3 jaar (en daarna master) is best lang als je niet blij bent met je studie.
Toen ik met mijn bachelor begon dacht ik ook dat de baankansen voor mij erg beperkt zouden zijn. Is gelukkig niet het geval (en hoewel ik wel mijn bevoegdheid gehaald heb, heb ik geen intentie om voor de klas te staan ;) ).
Je kan vaak meer kanten op met je diploma dan alleen wat je gestudeerd hebt. Je hoort zo vaak mensen die totaal iets anders zijn gaan doen uiteindelijk. Je leert op je vervolgopleiding ook vaardigheden als schrijven, onderzoek doen en analyseren.

Mijn grote tip zou dus echt zijn: kies een studie die je leuk vind. Studeren is dan zo veel makkelijker en leuker. De baan komt echt wel.

Shetloveerrr
Berichten: 329
Geregistreerd: 12-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-02-24 19:30

kampioen2be schreef:
Hey TS,

Ik doe zelf een studie die niet op je lijstje staat; geschiedenis.
Wat ik even wilde toevoegen is dat je je niet moet blindstaren op werkgelegenheid. Ga vooral iets doen wat je leuk vind en kan volhouden. 3 jaar (en daarna master) is best lang als je niet blij bent met je studie.
Toen ik met mijn bachelor begon dacht ik ook dat de baankansen voor mij erg beperkt zouden zijn. Is gelukkig niet het geval (en hoewel ik wel mijn bevoegdheid gehaald heb, heb ik geen intentie om voor de klas te staan ;) ).
Je kan vaak meer kanten op met je diploma dan alleen wat je gestudeerd hebt. Je hoort zo vaak mensen die totaal iets anders zijn gaan doen uiteindelijk. Je leert op je vervolgopleiding ook vaardigheden als schrijven, onderzoek doen en analyseren.

Mijn grote tip zou dus echt zijn: kies een studie die je leuk vind. Studeren is dan zo veel makkelijker en leuker. De baan komt echt wel.

Bedankt, dit is bij mij wel echt een punt van twijfel. De studies die ik genoemd heb vind ik trouwens allemaal wel wat leuks en interessants aan, als ik voor de baankansen zou gaan ging ik wel iets technisch doen ofzo. Maar deze studies vind ik dus allemaal leuk, en het liefst wil ik inderdaad echt doen wat ik het allerleukst vind. Maar als ik bijv psychologie en taalwetenschap even leuk vind en bij psychologie is de arbeidsmarkt goed en bij taalwetenschap verschrikkelijk, dan is dat wel een factor die meeweegt voor mij.