Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 12 [ 277 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Manege instructeurs

 
Profiel   

Ik heb gezocht naar een interessant 'verzamel'topic voor manege-instructeurs, maar kon zo gauw niets vinden.
Ik zou het leuk vinden om wat ervaringen uit te wisselen en elkaars kennis te delen :j

Bijna 10 jaar geleden werkte ik op een manege bij een vakantiepark, veel buitenritten over het strand met de toeristen. Tijdens dit bijbaantje heb ik besloten mijn ORUN instructeursdiploma te halen.
Na twee jaar ben ik ander werk gaan doen. Op mijn eigen manege heb ik tijdens vakanties zo af en toe manegelessen gegeven.

Daarna een tijdje niets, en sinds een maand of zes ben ik juf op een kleine manege. Ik val in voor een vriendin die nu in het buienland studeert. Maar gezien de groei van de manege is de kans groot dat ik hier blijf.

Nog iedere week is het een uitdaging om een goede groepsles te verzorgen. Het begint al bij de indeling, de juiste combinaties van ruitertjes en pony's maken dat je les goed loopt. De indeling van het uur, hoe je de theorie vertelt, welke oefeningen je laat rijden, hoe om te gaan met verschillen in niveaus, hoe geef je iedereen de aandacht die hij nodig heeft, hoe ga je om met pubers, angst etc.

Ik leer nog wekelijks van mijn uurtjes in de bak, ik experimenteer wat met mijn manier van indelen/lesgeven etc.

Maar ik heb ook iedere week weer nieuwe vragen? Hoe zouden anderen dat doen? Kan dat beter? Anders? Leuker? En hoe zullen andere instructeurs dit aanpakken?


Genoeg stof lijkt me, dus om te beginnen: Wie is ook manege-juf/meester?
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 13:15 



 
Profiel   

Jaa, nog een manege juf meldt zich! Ik zat er ook al een tijdje over te denken om een topic te openen. Ik geef op twee verschillende maneges les. Al twee jaar op zaterdag aan meiden van 10-16 ongeveer en sinds september op woensdagmiddag beginners meisjes van een jaar of 7/8 en een uurtje volwassenen.

Ook ik loop soms nog tegen dingen aan hoor. De indeling, angst.. Erg lastig soms.. Wisselingen van de dieren, er gaat wat weg. Hoe speel je dit richting je lessers? Waar focus je op in je lessen? Hoe behoud je lessers?

Ik ga later meer antwoorden! Hoop op een leerzaam en gezellig topic!

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 13:20 



 
Profiel   

Leuk!

Alvast een leuke link waar ik wel eens inspiratie op doe:
http://www.paarden-blaadjes.nl/

Ik ben ook nog een beetje zoekende naar een interessante bijscholing speciaal over groepen en/of lesgeven. Veel bijscholingen worden gegeven richting instructeurs die privéles geven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 15:26 



 
Profiel   

Mag ik meelezen ? :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 15:29 



 
Profiel   

Meepraten is leuker ;-)

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 15:35 



 
Profiel   

Zal ook even reageren :) In 't bezit van m'n Orun diploma.. 3 Jaar lesgegeven op een grote 5 sterren manege en daarna weer gaan studeren en daar dus gestopt.
In april 2013 geholpen om manegelessen op te starten op een kleinschalig paardenhouderijbedrijf en dat loopt als een trein. Door studie in 't buitenland ben ik nu even gestopt en heeft Kelly, de TS, de lessen van mij overgenomen.

Wat ik vooral erg lastig vind is dat ik soms 't gevoel heb dat leerlingen niet vooruit gaan.
Bij de kleintjes zie je natuurlijk heel snel vorderingen in 't leren lichtrijden, leren sturen, leren galopperen maar daarna ? Vanaf een jaar of 10/12 als ze gewoon goed zelfstandig kunnen rijden..
Het blijft dan lastig om de les uitdagend te houden en te zorgen dat kinderen blijven leren.
En in mijn hoofd heb ik ook wel eens botsingen, bijvoorbeeld een oefening als wijken meepakken d.m.v voltes vergroten bijv. maar.. Niet alle pony's lopen lekker nageeflijk, aan het been. Dus dan stoot het mij tegen de borst om zoiets te doen, snappen jullie ?

Afijn, ik lees lekker mee, wie weet kan ik nog tips/ideeën kwijt en bijleren !

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 15:36 



 
Profiel   

Ik probeer iedere les een thema te geven, zo stimuleer ik mezelf om te variëren. Dus een les over stelling vragen, een les over tempowisselingen, zijwaarts en wijken, halthouden en achterwaarts, (onderdelen) uit proeven oefenen, tempowisselingen, houding en zit, cavaletti, carroussel, estaffettes en wedstrijdjes.

Ik probeer een opbouw te maken met losrijden, dan de oefening in stukjes aanbieden, en opbouwen naar moeilijker. B.v. eerst halthouden vanuit stap, dan vanuit draf, daarna kijken en voelen wat vierkant is, en tot slot achterwaarts. Steeds vorafgaand ana de oefening de hulpen uitleggen. En daarna laten oefenen, meekijken, soms om de beurt zodat ik per combinatie kan meekijken.

Het is inderdaad soms wel of ze even stilstaan in leerproces. Dan probeer ik toch maar eens iets moeilijkers aan te bieden en zo te prikkelen. En verder geloof ik er wel in dat uren maken soms gewoon nodig is om vooruit te kunnen, gevoel ontwikkelen lukt soms even niet lijkt het dan. Tot ze het voor de 100e keer geoefend hebben.

Ik vind het wel lastig om verder te gaan met de ruiters die het 'nageven' net hebben ontdekt. Ik wil eigenlijk niet dat ze gaan prutsen, maar dat het paard het aanbiedt. Het is gevoel en ervaring, en ik kan er wel 'wat' over zeggen maar het eindigt er al snel mee dat de ruiter gaat knijpen en wringen. De ruiter zoekt naar het knopje voor die mooie krul, dus je wil ze wel íets bieden als instructeur om mee te werken zonder dat gepiel in die mond....

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 15:59 



 
Profiel   

Ik zal even wat uitgebreider reageren. Heb mijn orun gehaald in 2012 en eerst niet zo heel veel mee gedaan, toen de zaterdaglessen overgenomen op de manege waar we ook de cursus deden. Vorig jaar in de zomervakantie werd ik gebeld of ik op de andere manege hier in de buurt wel de beginnerslessen op de woensdagmiddag wilde gaan geven en sinds kort is daar een volwassenen groep bij gekomen.

Wat jij zegt MaartJ loop ik inderdaad ook tegenaan. Op den duur wil je verder met die kinderen. Maar zijn de dieren niet fijn nageefijk of kunnen ook niet alles. We hebben hier laatst ook over gehad op de manege. Wat willen we? Doordat de dieren soms wat stugger zijn moet je toch wat meer je hand gebruiken dan we zelf graag zouden willen. Maarja, op den duur komen die meiden op een leeftijd dat ze hier toch wel mee bezig willen. Uitdagende lessen en een leerelement er in is soms echt lastig, bij mijn beste groep denk ik soms "nu ben ik bezigheidstherapie aan het doen" dus dan moet ik meer overbrengen. Maar soms weet ik ook gewoon niet wat ze willen. Vraag ze hier dan ook geregeld naar, maar er komt niet altijd zoveel uit. Dus ik probeer zelf maar leuke dingen te bedenken.
Mijn tweede groep zijn echte puber meiden, maar dan ook wel echt de verschrikkelijkste variant. Ik kan aardig goed met ze, ook al moet ik ze af en toe wel even terecht wijzen. Zij rijden allemaal nog niet zo lang en zijn dus ook nog niet zo ver. Vaak ligt het volgens hun aan een pony die stom is, niet door de hoek wil, niet door wil lopen of juist te snel gaat. Heb het al vaak met ze gehad over dat een pony geen robot is, je moet wel wat doen, ze zijn niet allemaal gelijk en ze kunnen niet elke week allemaal op hetzelfde dier. Stiekem vinden ze het allemaal gewoon best wel heel erg spannend.. Het gaat gelukkig wel steeds beter.

Met de kleine kids op woensdag is het één en al lol. Tuurlijk kan ik ook wel eens een pony of een kind achter het behang plakken, maar meestal gaat het aardig goed. Waar ik absoluut niet tegen kan, is ouders die zich er mee bemoeien. Ik heb ze eenmaal moeten vragen hun goedbedoelde tips voor zich te houden, en nu is het klaar. Daarna heb ik nog een uur volwassenen, in het begin vond ik het best een drempel om daar als broekie in de bak te staan en te zeggen wat zij moeten doen. Maar het gaat heel erg leuk, alleen één vrouw hoort me nooit ofzo, of luistert gewoon niet. Ik krijg geen hoogte van haar. Maar ze doet verder alles goed mee, dus ik vind het prima.

Zelf voel ik me meer betrokken bij de eerste manege. Ik zit in de activiteitencommissie en we hebben regelmatig vergaderingen over hoe het er voor staat en de gang van zaken. Waar we tegenaan blijven lopen is het financiële verhaal.. Helaas. En, het hebben van geschikte dieren. We zijn een kleine manege, er staat genoeg op stal, maar voor de echte beginners hebben we maar één hele brave pony en één paard. Dus de vraag blijft, waar vind ze voor een redelijk prijs brave dieren? Hoe doen jullie dit? Of is het bij jullie meer een kwestie van "braaf maken"?

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 16:00 



 
Profiel   

Kelly_ann schreef
Leuk!

Alvast een leuke link waar ik wel eens inspiratie op doe:
http://www.paarden-blaadjes.nl/

Ik ben ook nog een beetje zoekende naar een interessante bijscholing speciaal over groepen en/of lesgeven. Veel bijscholingen worden gegeven richting instructeurs die privéles geven.


Erg leuke site inderdaad! Ben al even aan het rondkijken. Jammer van die rottige achtergrond met witte letters.. :Y)

Ja, inderdaad, die bijscholingen. Dat is me wat. Ik ga morgen naar Beilen. Maar echt eentje speciaal voor manege instructeurs is er niet. Veel wat behandeld wordt in de bijscholingen heb ik helemaal niks mee te maken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 16:07 



 
Profiel   

Wat jij zegt probeer ik ook vaak Kelly, 1 onderwerp per les behandelen en dan inderdaad van makkelijk naar moeilijk.
Wat betreft het nageven ben ik 't ook volledig met je eens dat dat lastig is.
Vind ook wat San4nie zegt lastig, ze willen op een gegeven moment toch verder en daar komt een stuk ruitergevoel bij kijken wat sommige leerlingen gewoon niet hebben. Ook qua paarden, sommigen lopen al eeuwig op hun eigen manier en daar krijg je ze met het 'Naar de hand toe rijden' niet meer uit, terwijl de kids wel zouden willen dat 't paard ook eens 'aan de teugel' gaat..

Pony's en paarden kopen is en blijft heel erg lastig.. 't Enige wat je kunt doen is internet goed in de gaten houden of een goed contact hebben met een handelsstal die contact met je opneemt zodra zij wat op stal krijgen wat geschikt is. Daarna een proefperiode afspreken zodat je echt kunt testen of het dier is wat je zoekt. Vaak gezien dat ze de eerste paar lessen braaf waren doordat ze niet zo goed wisten wat ze overkwam en vervolgens ineens heel raar uit de hoek konden komen..

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 16:09 



 
Profiel   

Leuk, ik meld mij ook!

Ik heb een jaar op een ponyclub/rijvereniging lesgegeven en had daarnaast heel veel privélesklanten. Inmiddels werk ik vast op zaterdag bij een manege en doordeweeks privéklanten. Ik geef zo'n 60 tot 65 ruiters per week les.

Erg herkenbaar wat je schrijft in je laatste stuk Kelly_ann. Ik probeer ook mijn lessen een thema te geven en regelmatig te variëren zonder van hot naar her te vliegen qua onderwerpen. Ik moet wel zeggen, nu ik twee jaar les geef dat ik soms iets 'makkelijker' wordt. Zo heb ik een zeer gevorderde groep 's middags die ik ook wel eens zelf aan laat werken en ik kijk mee. Zij zijn een stuk zelfstandiger en kunnen ook zelfstandig met oefeningen die ik meegeef aan de slag. De andere lessen zijn echt thema's die ik probeer door te voeren. Ik heb het tot een halfjaar geleden zelfs wekelijks bijgehouden wat ik deed met ze... Gewoon om even terug te kunnen blikken op wat we al wel of niet hadden gedaan!

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 16:13 



 
Profiel   

Ik lees hier ook even mee. Ik geef les op een gehandicaptenmanege (wel met een instructrice boven mij) en het is zeker de bedoeling om over een paar jaar mijn ORUN te gaan halen zodat ik daar en op de manege waar ik zelf rijd (en help met beginners) ook echt les kan geven.
Omdat ik dus nog geen echte instructrice ben kruip ik onder de meeleessteen. :+

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-15 16:14 



 
Profiel   

Vaak zijn de wat oudere sportpaarden wel fijn om mee te werken, die staan aan de hulpen en zijn soms ook al eens leerpaard geweest voor iemand. Wij nemen nu een pony over van een pensionstal die op hun dorp ook op zaterdag lesjes ermee gaven.

Ik ga binnenkort denk ik eens het boekje 'Manegeruiters rijden beter' kopen, heb er ooit in gebladerd en ben nu toch wel benieuwd :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 07:42 



 
Profiel   

Ik meld me ook, ik ben manege-eigenaar.
IK geef zelf vrijwel alle lessen, en geef zelf al 24 jaar les.

Wat ik belangrijk vind is in elk geval dat je jezelf ook blijft ontwikkelen, en dus ook met grote regelmaat zelf lest.
Zo blijf je zelf fris en up to date.
Ook wedstrijden rijden vind ik een grote pre.Komt er hier in de toekomst een extra instructeur, dan wil ik dat die hoogste niveau opleiding heeft en minimaal M start op wedstrijden, liefst hoger.

Voor wat betreft de nageeflijkheid, hebben jullie niet de mogelijkheid om de paarden en pony's te longeren?
Ook het lesgeefniveau van de andere instructeurs is hierin natuurlijk belangrijk.
Maar toen ik zelf nog op een manege lesgaf met echt een dramatisch laag lesgeef niveau, en ik de paarden ben gaan longeren, en het personeel beter werd opgeleid, gingen alle paarden fijner lopen.

Er moet gewoon een allround basis manier van lesgeven komen,zoals geen schoppen en trekken, start hier met de kinderen mee en je krijgt allemaal fijne paarden.
Bij mij zijn zelfs de alleroudste beginnerspony's vlot voor de hulpen en zacht in de mond.

Maar goed mbt die basis vind ik het dus ook zo belangrijk dat de instructeurs zelf ook fanatiek rijden...

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 08:01 



 
Profiel   

CM, de paarden en ook sommige pony's zijn voormalig sportpaard, en worden ook gereden of geleased door meer ervaren ruiters. 'Mijn' probleem ligt dus niet bij de paarden, maar bij de ruiters die gaan voelen dat een paard nageeft (spontaan vanwege de fijne aanleuning). Zodra de ruiters dat hebben ontdekt ze gaan pulken en rommelen om dat weer voor elkaar te krijgen.

Ik merk dat veel mensen juist te lief zijn, en dan neemt paard of pony het ervan. Dus als hij na drie keer drijven nog niet in draf zit, gééf hem dan toch eens een ram met je zweepje!
Ik Vertel altijd dat we met kleine hulpen willen rijden, het liefst onzichtbaar. Volgens de regel van drie: 1. lief vragen 2. strenger zijn en 3. doorpakken: dan móet het gebeuren.

Ik wil best wel eens bij je gaan kijken CM, klinkt alsof het super voor elkaar is met heel fijn aan de hulpen staande paarden. Het klinkt zelfs een beetje neerbuigend naar de wat minder soepele maar brave manegepaarden en de goede instructeurs die zelf níet op niveau rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 09:38 



 
Profiel   

Hoi!

Ik meld mij ook even. Ik ben nu 6 jaar in het bezit van mijn Orun-diploma. En geef dan ook al 6 jaar les op de manege waar ik al sinds mij 8e rij. Het is een kleinschalige manege met allerlei verschillende paarden en groepen. De meeste volwassenen groepen komen om lekker recreatief te rijden. De jongeren willen meestal inderdaad vooral leren.

Ik geef zelf les aan kinderen vanaf 7 tot de jong volwassenen. Binnenkort ook 2 groepen volwassen ivm zwangerschap van een collega. De meeste lessen die ik geef zijn de privelessen voor kinderen die net beginnen voordat ze de groep in gaan en aan de tieners en jongvolwassenen. Ik vind het leuk om uit te leggen waarom een paard doet zoals hij doet. Hierbij hoort erbij dat ze kijken wat hun zelf niet helemaal goed doen en zeker niet de paarden de schuld geven. Waar ik voornamelijk op hamer is het sturen met zit. Dit doe ik dan ook voornamelijk door ze in het begin (vanaf een bepaald niveau) zonder zadel en met halster te laten rijden. Zodra ze die feilloos kunnen komt het hoofdstel terug en begin ik pas met aanleuning en het van achter naar voor rijden, waardoor vanzelf de nageeflijkheid komt doordat ze weinig aan het hoofd van het paard lopen te pielen.

Ook vind ik het leuk om kinderen met een mentale beperking te begeleiden en les te geven. Ik ben zelf naast instructeur ook pedagoog. Mede door dit en onze kleinschaligheid zijn wij erg aantrekkelijk voor kinderen die niet perse op een gehandicapten manege hoeven te rijden, maar de overdaad van grote manege mentaal niet aankunnen.

Wat CM zegt komt op mij ook wel een beetje neerbuigend over. Ik rij zelf nooit wedstrijden. Dus dat zou betekenen dat ik een minder goede instructeur ben? Dat vind ik niet kloppen. Je bent een goede instructeur als je ziet wat er goed gaat en niet goed gaat en dit ook duidelijk kan uitleggen aan jou lesklanten. Ook moet je oog hebben voor elke combinatie in je groep en je niet maar op 1 of 2 richten. Wel vind ik idd dat je jezelf moet blijven ontwikkelen door bijvoorbeeld les of bijscholing te blijven volgen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 10:22 



 
Profiel   

CM_ schreef
Ook wedstrijden rijden vind ik een grote pre.Komt er hier in de toekomst een extra instructeur, dan wil ik dat die hoogste niveau opleiding heeft en minimaal M start op wedstrijden, liefst hoger.


Ik heb juist de ervaring dat dat helemaal niet prettig hoeft te zijn voor klanten. Ik denk dat het voor klanten fijn is dat een instructeur goed didactisch onderlegd is maar vooral veel weet van de basis. De basis is immers het belangrijkste en 90% van de ruiters blijven vaak in het deel hangen: wel kunnen blijven zitten op een paard maar niet een paard kunnen trainen/nageeflijk rijden, etc. Daarin is denk ik een grote slag te maken. Ik denk dat wanneer je er een Z amazone neerzet, deze de vertaalslag van echte basis naar basis van trainen heel moeilijk kan maken.

Als ik kijk naar mijzelf; ik heb enkel mijn ORUN niveau 2 papier (oude ORUN), maar ik geef privé ook Z-combinaties les. Maar omdat ik zelf veel jonge paarden rijd, ken ik de strubbelingen in de basis. Tegen welke zaken je kan aanlopen en hoe het voelt als het niet automatisch gaat.

Ik zou me persoonlijk niet blind staren op niveau of papiertjes...

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 12:27 



 
Profiel   

Picassox schreef
Daarin is denk ik een grote slag te maken. Ik denk dat wanneer je er een Z amazone neerzet, deze de vertaalslag van echte basis naar basis van trainen heel moeilijk kan maken.

Ik zou me persoonlijk niet blind staren op niveau of papiertjes...


Dit mis ik ook wel een beetje, mijn theorieboek van de cursus was 90% theorie over inhoudelijk paardrijden en paarden verzorgen. En maar één hoofdstuk over didactiek.
Nátuurlijk moet je de inhoud van de stof en het gevoel kennen van een goedlopend paard. Maar kennis over hóe je goed die inhoud kan overbrengen en hóe je een groepsles met diverse doelgroepen fijn laat lopen heeft nu mijn aandacht.

Citaat
Waar ik voornamelijk op hamer is het sturen met zit. Dit doe ik dan ook voornamelijk door ze in het begin (vanaf een bepaald niveau) zonder zadel en met halster te laten rijden.


Leuk, ik ben daar pas ook mee bezig geweest, sturen d.m.v je houding en tempowisselingen maken met je zit.
Maar een ding vind ik wel lastig, zonder teugels/beugels/zadel rijden is minder veilig. Het veiligheidscertificaat is gericht op het (goed) gebruik van je hanarchement voor de veiligheid. Die komt in het geding als je dat een keer weglaat. Dus onze manege eigenaar is daar niet erg happig op. Hoe kan je dat nu mooi opvangen?
Want eerlijk is eerlijk,eens zonder zadel rijden is toch leuk én leerzaam, ondanks een hoger risico op vallen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 13:49 



 
Profiel   

Hoi, mag ik mij ook melden??

Ik geef nu zo'n 12 jaar les. Verschillende papieren behaald en ook begonnen met de opleiding IPG (instructeur paardrijden gehandicapten) maar die helaas door omstandigheden niet af kunnen maken.
Ik heb zo'n 10 jaar manegelessen gegeven op verschillende bedrijven in binnen en buitenland. En nu geef ik vooral privéles maar ik heb een manege bij mij in de buurt waar ik inval juf :D ben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 13:55 



 
Profiel   

Het is niet alleen het overbrengen, maar ook aanvoelen waar je doelgroep behoefte aan heeft. Sommige mensen zijn gebaat bij een uitleg, anderen niet. Daarbij heb je ook nog eens te maken met heel veel verschillende ambities en talenten binnen één groep (ook als dit goed ingedeeld is).

Het is en blijft een uitdaging, maar ik vind het wel ontzettend leuk! :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 14:04 



 
Profiel   

ik wil me ook wel melden!
heb 12 jaar een eigen manege gehad, toen een jaar weinig gedaan door medische klachten en operaties en sinds een jaar weer druk met lesgeven op twee maneges!
daarbij geef ik ook privelessen aan mensen met eigen paarden en ponys en ben dit jaar ook begonnen met speciale ijslanderlessen te geven op mijn eigen ijslanders :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 15:15 



 
Profiel   

Kelly_ann schreef
C\
Ik wil best wel eens bij je gaan kijken CM, klinkt alsof het super voor elkaar is met heel fijn aan de hulpen staande paarden. Het klinkt zelfs een beetje neerbuigend naar de wat minder soepele maar brave manegepaarden en de goede instructeurs die zelf níet op niveau rijden.


Is niet mijn bedoeling, zeker niet naar de paarden, bij de paarden is het de schuld van de instructeurs vind ik.
Ik geef alle lessen sportgericht, uiteraard is er veel ruimte voor recreatie, maar ook die ruiters krijgen sportgericht les, in de zin van technisch. Niet een beetje aanklooien dus, maar paard aan de hulpen zetten en gymnastiseren, alleen geef ik de recreanten op een wat mildere manier les.

Gezien dit mijn bedrijfsvisie is wil ik dus ook een instructeur die dit niveau kan waarborgen en zelf actief wedstrijden rijd.

Dit is dus mijn keuze ,omdat het aansluit bij mijn visie.
Maar wil daarmee niet zeggen dat een mindere ruiter ook per definitie minder goed lesgeeft.
Uiteraard is de dynamiek met de klanten veel belangrijker, maar mijn visitekaartje is dus kwaliteit en niveau.
Dit in combinatie met ontspanning. Ik wilde hier niemand mee beledigen, oprecht excuses hiervoor.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 18:02 



 
Profiel   

Citaat
Waar ik voornamelijk op hamer is het sturen met zit. Dit doe ik dan ook voornamelijk door ze in het begin (vanaf een bepaald niveau) zonder zadel en met halster te laten rijden.


Leuk, ik ben daar pas ook mee bezig geweest, sturen d.m.v je houding en tempowisselingen maken met je zit.
Maar een ding vind ik wel lastig, zonder teugels/beugels/zadel rijden is minder veilig. Het veiligheidscertificaat is gericht op het (goed) gebruik van je hanarchement voor de veiligheid. Die komt in het geding als je dat een keer weglaat. Dus onze manege eigenaar is daar niet erg happig op. Hoe kan je dat nu mooi opvangen?
Want eerlijk is eerlijk,eens zonder zadel rijden is toch leuk én leerzaam, ondanks een hoger risico op vallen![/quote]

Als jij het kan verantwoorden waarom dit veilig zou zijn, is er niets aan de hand. Je paarden moeten dan ook wel goed reageren op het rijhalster en het zonder zadel rijden gewent zijn.
Als je precies naar de wetgeving gaat kijken is het volgens mij zo dat elke ruiter een goedgekeurde cap op moet hebben, er een gediplomeerde instructeur in de bak staat en jij kan verantwoorden waarom je niet onnodig risico heb genomen. En natuurlijk zijn de klanten er echt wel afgegleden zonder zonder. Maar dat zijn nu de klanten die het best zitten en er eigenlijk nooit meer afvallen hoe druk het paard ook doet.

Ik mag op mijn eigen paard ook zonder zadel met halster het strand op, als ik zou willen. Ik ben dan altijd verzekerd als ik maar mijn cap op heb.

Wij waren vroeger altijd steunpunt Emiel Voest. Waardoor het bedrijf waar ik werk hier ook volledig open voor staat. Dus daar heb ik veel geluk mee.

Edit. Ik zie dat de quote niet goed gegaan is. excuses

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 20:21 



 
Profiel   

leuk om even mee te lezen. :)

heb 10 jaar lang lesgegeven, buitenritten begeleid etc.
ong 2 jaar terug de MMIcursus van de FNRS gedaan (al wat meer gericht op groepslessen geven, didactiek etc.) en ong. jaar terug ontslag genomen :') Nu weer op zoek naar een nieuw plekje.

Laatste jaren begon ik steeds meer met duidelijkere thema's te werken (ook lekker makkelijk voor jezelf :+ ) en dan binnen een paar lessen van heel simpel naar steeds een moeilijkere toevoeging/oefening. Zo kon je de theorie dan elke week herhalen zodat er hopelijk na een paar weken toch wat was blijven hangen :P (zo klinkt het wel heel erg, maar voor sommigen was het verschil stelling en buiging toch wel erg lastig :( ) en dan altijd wel iets leuks van maken, dus pionnetjes, balkjes in een figuurtje etc. Alleen al daarom lijkt het net of ze weer iets anders doen terwijl ze eigenlijk precies hetzelfde doen als bij de vorige oefening :)

Verder wilde ik wel dat ze heel duidelijk tegen de paarden waren. Als je wilt dat je paard reageert op een klein kuitdrukje moet je duidelijk maken dat het drukje wat nu komt bedoelt is om voorwaarts te gaan (en niet een per ongeluk bewegenlijk kuitdruk, want ja eerlijk is eerlijk "Jij" hebt ook soms wat bewegelijke benen) Dus eerst een waarschuwing (zithulp) met gevolg kuitdruk betekent voorwaarts. Paarden hadden dit dan ook heel snel door, en dus geen last van "niet-vooruit-te-schoppen-manegepaarden" . Dit wel in samenwerking met 1,2,3 systeem.

verder, zitlessen met de hele groep, horsemanship (heel veel kinderen zijn bang voor een bang paard tot ze weten waarom en hoe op te lossen aan de hand)
of belang van uitrekken voor het rijden, andere sporten, buikspieren etc.

Fijne boeken voor inspiratie of uitlegvoorbeelden vind ik (zo even uit mijn hoofd):
Beter paardrijden kun je leren (ulrieke thiel)
basisrijkunst (anne muller)
Ride right (D. stewart) invloed van lichaamstypen en invloed daarvan op het paard
rijden met gevoel (M. wanless)
Centered riding
spelletjes met pony's (F. Zeelen)

En ben ik echt even inspiratieloos dan : 101 trainingsoefeningen (Jaki bell) :P

En natuurlijk af en toe gewoon gek zijn :D spelletjes, gekke dingen etc. beetje aangepast op leeftijd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-15 20:49 



 
Profiel   

CM_ schreef
Ik geef alle lessen sportgericht, uiteraard is er veel ruimte voor recreatie, maar ook die ruiters krijgen sportgericht les, in de zin van technisch. Niet een beetje aanklooien dus, maar paard aan de hulpen zetten en gymnastiseren, alleen geef ik de recreanten op een wat mildere manier les.


Ik denk dat eigenlijk iedereen dit nastreeft... tenzij je misschien in de alternatieve hoek instructeur bent. En ook dan is techniek overbrengen wat je doet.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-05-15 13:32 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 12 [ 277 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen