Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 81 van de 84 [ 2095 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Mijt/mok/rasp/huidproblemen topic

 
Profiel   

Goedenavond allemaal, kan iemand van jullie mij vertellen wat dit kan zijn?
Op de achterbenen kan ik plukken haar eruit trekken en dat ziet er dan zo uit zoals op de foto's. Ook zijn alle 4 hoeven aangetast.


[ img ]

[ img ]

[ img ]
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-06-22 21:39 



 
Profiel   

Wat is er met hoeven mis dan? Ik zie op die foto niks geks…wat betreft de haren, bewegen die zwarte puntjes, oftewel zijn het beestjes? Heeft je paard jeuk? Kale plekken

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-06-22 16:39 



 
Profiel   

ik denk nog oud haar op de benen.
flink poetsen en dan komt het wel in orde denk ik.
de rand op de hoeven is wat droog lijkt het.
dat randje noem je periopel.
op google vind je er wel wat info over.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-06-22 18:43 



 
Profiel   

Hallo,

Net nieuw op dit topic en al zoveel info dat ik het niet meer bij kan houden. Dus het kan zijn dat dit al een keer ter sprake is gekomen.

Ik heb sinds oktober een Shire merrie die al sinds ik haar heb mok klachten heeft. Al van alles geprobeerd (sudocreme, andere mokzalven, sokken geschoren en uiteindelijk ook dectomax via de DA en wassen met byemite). Na het wassen met byemite, een aantal keren gedaan iom DA en ook de omgeving, leek het weg te zijn. Maar nu na een kleine twee maanden zijn de plekjes toch weer terug. Het zijn kleine open plekjes met daar omheen witte schilfers. Ik zit er aan te denken om te starten met pig oil, maar hoe & hoevaak gebruiken jullie dit?

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-22 17:30 



 
Profiel   

Je kunt dat elke week doen, als ik plekjes zie doe ik het een paar keer na elkaar met 1-2 dagen tussen.

Toevallig pas een studente dierenarts hier op stal geweest die haar eindwerk of thesis (of hoe het ook heet allemaal) doet over CPL en beenverzorging en die gaf de complimenten over olie+sulphur behandeling!

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-22 22:16 



 
Profiel   

Ondanks dat het een saaie KWPN'er is, weet een van jullie met de schat aan kennis wat zij heeft?

Sinds afgelopen week heeft ze allemaal speldenpuntjes als het ware op haar been. Ik denk zelf dat het iets van mijt of rasp is en denk er over om het woensdag, als de zon iets minder sterk is, te wassen met betadine. Kan dat kwaad of niet en een goede eerste stap?

[ img ]

[ img ]

Het gekke is, dat ze het heeft sinds we terug zijn gekomen van een weekendje Veluwe.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 13:46 



 
Profiel   

heeft je paard in hoog gras gelopen?
kan ook reactie zijn op grasmijt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 14:38 



 
Profiel   

Iemand hier ook ervaring met ‘cleaver & marigold’? Ik zag het in zo’n facebookgroep staan en vroeg me af wat het resultaat was en hoe veel ik er van kan verwachten.

Het is relatief goedkoop en gemakkelijk en ik zit met een logé-merrie bij mijn trekpaard omdat ze allebei kreupel staan momenteel. Beide in behandeling maar zo kon ik in ruil mijn paarden daar op de boerderij zetten om in dubbelspan te leren en hier kunnen de dames rustig ‘revalideren’.

Echter heeft de logé ernstig CPL en ik heb daar weinig tot geen ervaring mee (gelukkig). Ik wil haar helpen en verzorgen binnen mijn mogelijkheden maar ga natuurlijk geen bakken geld smijten naar een paard dat niet van mij is…
Als iemand andere ideeën heeft, mijn eigen merrie moet elke dag 2 keer haar been gekoeld hebben dus iets wat ik in de tussentijd bij de andere merrie kan doen is zeker handig. Of iets qua voer? Iets om de vliegen er vandaan te houden,…

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 14:45 



 
Profiel   

Op de CPL FB groep en bijhorende website staat heel veel nuttige info qua voer en producten.

Qua voer is de vuistregel eigenlijk sober voeren. Zo min mogelijk suikers & zetmeel (<10%), liefst luzerne & biotine vermijden (luzerne ivm eiwitten, biotine ivm hyperkeratose/rasp), idealiter graanvrij. Hooi en geen kuilvoer. Gras (fructaan = suikers) ook beperken. Cleaver & Mariegold is in het Nederlands kleefkruid en goudsbloem. Ik voer het regelmatig een bepaalde periode en dan specifiek vooral in de winter. Het is géén wondermiddel, maar wel een fijne ondersteuning. De paarden eten het graag. Kleefkruid kan je gewoon in het wild plukken en net na het plukken gewoon voeren. Of je kan het langer drogen en in stukjes knippen om door het voer te mengen. Alleen vind ik doseren dan wel lastiger.

Tegen de vliegen schijnt Battles Summer Fly Repellent Cream fijn te zijn (https://www.amazon.co.uk/Battles-Summer ... B003Y3SSE0). Maar beter zijn vliegenbeschermers voor de benen. Alleen zijn die dus quasi niet vindbaar in grote maten.. We hadden via de CPL groep een oproep gedaan om de afmetingen van trekpaarden te verkrijgen zodat The Big Horseshop ze kon gaan produceren. Alleen kregen we bitter weinig response (en dat voor een groep met 10k members en wetende dat er écht nood is aan ze).

[ img ]

Er was nu wel een Belgische dame die vliegenbeschermers ging beginnen maken. Haar naam is Ann Mangelinchx op Facebook. Ze heeft er reeds gemaakt maar ik ga eerlijk zijn dat ik niet onder de indruk ben van de pasvorm :o Echter is het beter dan niets denk ik dan (zolang het niet schuurt tenminste).

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 14:59 



 
Profiel   

Ik denk dat ik inderdaad in die facebookgroep zit van die website, ik herken de foto’s. Daar zag ik ook die tip.
Ze krijgt hier alleen hooi maar ik geef nu ook bietenpulp bij omdat ze echt veel te mager stond :(

Ik heb gedacht om zulke vliegenbeschermers te maken van franje frontriemen! Misschien eens doen. Die van Cashel heb ik eens getest in de grootste maat voor mijn clydesdale en die paste ze al niet, die heeft half zo’n zware benen als deze merrie. Ben wel handig op de naaimachine dus ik overweeg zoiets na te maken van kapotte vliegendekens ofzo. Ik ga eens kijken wat die mevrouw gemaakt heeft misschien kan ik er wat mee!


Laatst bijgewerkt door Granoek op 18-07-22 15:19, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 15:17 



 
Profiel   

Edit: dubbel

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 15:18 



 
Profiel   

Zeker je creatie delen! Misschien dat nog mensen er baat bij hebben :j Bietenpulp is volgens mij oké hoor trouwens. :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 16:44 



 
Profiel   

elke dag veerust spuiten op de kootholtes kan ook wel helpen tegen de vliegen.
als ze sprayen eng vind even op een nat sponsje wat veerust en de kootholte insmeren.
of een insectenspray voor mensen op basis van Deet.(kruidvat)
dat ruikt vaak wel naar citroen ,vinden de vliegen ook niet fijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 17:00 



 
Profiel   

Nee veerust kan prima dat doe ik zo veel ik kan maar helpt niet eeuwig natuurlijk. Ik zal laten zien wat ik er van bak haha

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 17:32 



 
Profiel   

ellepel schreef
heeft je paard in hoog gras gelopen?
kan ook reactie zijn op grasmijt.


We hebben door van alles gelopen op een gegeven moment, doordat we de weg helemaal kwijt waren. Dit kan heel goed zeker!

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 21:27 



 
Profiel   

Freyr schreef
Ondanks dat het een saaie KWPN'er is, weet een van jullie met de schat aan kennis wat zij heeft?

Sinds afgelopen week heeft ze allemaal speldenpuntjes als het ware op haar been. Ik denk zelf dat het iets van mijt of rasp is en denk er over om het woensdag, als de zon iets minder sterk is, te wassen met betadine. Kan dat kwaad of niet en een goede eerste stap?

[ [url=m/BVhOdH.jpg]Afbeelding[/url] ]

[ [url=m/F47uSa.jpg]Afbeelding[/url] ]

Het gekke is, dat ze het heeft sinds we terug zijn gekomen van een weekendje Veluwe.

Mijn pony had dat altijd op zn vorige stal. Sinds hij thuis staat nooit meer. Waarschijnlijk bacterieel iets geweest wat hij in de stapmolen opliep bv

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-22 22:29 



 
Profiel   

Ik heb 1,5 week geleden mijn paarden in een nieuwe kudde gezet. Van de week dacht ik al dat ik ze zag schuren. Maar nu heb ik ook bultjes. En rooie vlekken. Mijten dus.

Blijkbaar was de hele kudde besmet. Ik heb vanmorgen meteen pyrethrine gesprayed. Maar nu vraag ik me af of het hele weiland ook is besmet? Komt het dan elke keer weer terug?

Liever wil ik met deze warmte niet scheren want roze huid verbrand nogal snel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-08-22 20:35 



 
Profiel   

Bultjes en rooie vlekken lijkt mij niet persé gelijk aan mijten? Of betreft het effectief een paard met sokken? Want bij warmbloedrassen en koudbloeden zonder sokken komt het veel minder tot niet voor. Althans, wat Chorioptes mijten toch betreft. Sarcoptes, de gravende mijten, zijn vrij zeldzaam in de Benelux bij paarden.

Heeft een DA bevestigt dat de hele kudde besmet was met effectief mijten? Het kan namelijk ook perfect luizen geweest zijn.

Wbt weiland - in theorie wel ja. Als je 100% zeker wilt zijn, voorzie je een leegstand van min. 4 weken op dat weiland. Maar, dat is pas slim als de paarden dus allemaal behandeld zijn geweest. Ze verhuizen dan best even naar een ander weiland, die vervolgens dus ook idealiter min. 4 weken niet gebruikt wordt. Dit wordt zo beschreven door Mehlhorn in het boek 'Animal Parasites' (2016). Specifiek voor stallen en spullen wel, maar ik denk dat de lijn perfect kan doorgetrokken worden wat weilanden betreft.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-08-22 21:02 



 
Profiel   

Kaatastrof schreef
Bultjes en rooie vlekken lijkt mij niet persé gelijk aan mijten? Of betreft het effectief een paard met sokken? Want bij warmbloedrassen en koudbloeden zonder sokken komt het veel minder tot niet voor. Althans, wat Chorioptes mijten toch betreft. Sarcoptes, de gravende mijten, zijn vrij zeldzaam in de Benelux bij paarden.

Heeft een DA bevestigt dat de hele kudde besmet was met effectief mijten? Het kan namelijk ook perfect luizen geweest zijn.

Wbt weiland - in theorie wel ja. Als je 100% zeker wilt zijn, voorzie je een leegstand van min. 4 weken op dat weiland. Maar, dat is pas slim als de paarden dus allemaal behandeld zijn geweest. Ze verhuizen dan best even naar een ander weiland, die vervolgens dus ook idealiter min. 4 weken niet gebruikt wordt. Dit wordt zo beschreven door Mehlhorn in het boek 'Animal Parasites' (2016). Specifiek voor stallen en spullen wel, maar ik denk dat de lijn perfect kan doorgetrokken worden wat weilanden betreft.



Ik heb andalusiers. Helemaal bijna geen sokken. Zal morgen eens een foto maken. De kudde is nieuw samen gezet. De gene die al in de wei stonden zijn 1,5 maand geleden behandeld met een injectie van de veearts tegen luizen (zegt de eigenaar). De nieuwe krijgen dus allemaal nu ongeveer symptomen.
Enige gekke is dat die van mij ook staart schuren. Maar aan de andere kant ze hebben nog nooit zo iets gehad, dus de jeuk zal ze ook heftig overkomen.

Ik hoop dat iedereen wil gaan behandelen. Maar op dit moment zit nog niet iedereen op 1 lijn. Wat alles lastig maakt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-08-22 21:16 



 
Profiel   

En staan er paarden met sokken in het weiland? Want dan kunnen ze zeker wel andere paarden besmet hebben. Maar vaak zijn de warmbloeden asymptomatisch. Al heb ik hier wel al geweten dat de Shetjes ook letseltjes krijgen van de Chorioptes mijten.

Het verschil tussen luizen en mijten is dat je paardenluizen normaliter echt wel goed kunt zien. Zeker op een natte, witte vacht zie je die gele kriebelbeestjes zo kruipen. Eens door de vacht gaan met een furminator of netenkammetje is ook altijd handig om te kijken of je er zo kan opvissen.

Die injectie zal Dectomax (Doramectine) geweest zijn gok ik. Op zich is de behandeling van mijten en luizen vrijwel hetzelfde. Het enige verschil is behandelen voor luizen vaak vergevingsgezinder is. Mijten zijn een stuk hardnekkiger omdat de topicale insecticiden de eitjes niet doden. Wat vaak voor beide gebruikt is, maar vooral in vergelijking echt goed werkzaam lijkt te zijn tegen luizen, is Byemite (actief bestanddeel Phoxim).

Probleem is dat je dan in theorie heel de kudde moet op voorhand wassen, dan van top tot teen in de Byemite zetten (en laten drogen, niet terug afspoelen) en ook simultaan àlle spullen behandelen waarmee de besmette paarden in contact zijn gekomen. Als in; stallen, borstels, zadeldekjes, ... Anders zijn ze in mum van tijd gewoon weer herbesmet.

Het is dus zeker belangrijk dat je toch probeert iedereen te overhalen om mee te behandelen.. Anders is het echt emmers water naar de zee brengen.

Als je echt meer uitsluitsel wil, zou je een afkrabsel kunnen laten nemen door een dierenarts. Dit is specifiek om mijten op te sporen. (Let op, ook niet 100% waterdicht) Maar ik zou eerst eens proberen op zoek gaan of je luizen kan vinden.

Vaak begint het bij één paard met een verminderd immuunsysteem heb ik het idee wat luizen betreft. Sinds mijn paarden vitaminenbrokken krijgen heb ik nooit meer luizen gehad namelijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-08-22 21:31 



 
Profiel   

Ja er staan 2 haflinger en 1 shetlander. Ik denk dat 1 van die haflingers het heeft, mag niet aan z'n benen zitten maar zo op afstand heeft die mok achtige verschijnselen.

Ik spoel echt haast elke dag af met dit weer, heb nog geen beestjes gezien. Alleen dus die bultjes op hun benen. Maar ik ga morgen wel even met een kam aan de slag. Ik zag dat luizen in ieder geval wel dood moeten gaan van het middel dat ik nu gesprayed heb volgens de verpakking. Dus misschien duurt het even een paar dagen voor ik het zie.

Ga morgen wel even appen met de veearts ook, vragen wat die ziet als opties. Ik hoop dat ik wat mensen geporred heb vanavond en dat als ze er even over gedacht hebben dat ze toch wel willen wassen.

Ik ben trouwens mega blij dat ik nog niet al mijn spullen mee had genomen. ik wilde veel nog wassen. Dus dat blijft voorlopig nog even thuis. Wat nu daar al gebruikt is heb ik vanavond voor ik weg ging in kokend water gegooid.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-08-22 22:59 



 
Profiel   

bultjes op de benen en jeuk klinkt als grasmijt.(google even voor info)
staan ze in lang gras?
de staartjeuk kan trouwens ook van het gras komen,maar dan meer omdat er misschien teveel suiker in zit.
andalusiers zijn daar wel gevoelig voor :j

ik zou even goed navragen,want luis zit praktisch nooit op de benen,maar juist onder de manen of staart en in de liezen omdat het daar warm is.
mijt zie je vaak wel omdat dan de huid op die plek echt raar word.

hier al 15 jaar de tinker tussen andere paarden en nog nooit meegemaakt dat een ander dier luizen of mijt van ze kreeg. dan moeten ze echt zo dicht huid contact hebben dat de luizen over lopen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-08-22 08:01 



 
Profiel   

De veearts reageerde al over de app. Dat is van de herfstmijt. Blijkbaar is dat het zelfde als grasmijt en staat die polder er om bekend dat die daar veel voorkomt. Dat de ene het veel erger heeft dan de andere lijkt te komen omdat ze er allergisch voor is (verbaast me dan weer niks).

Gelukkig is de behandeling inderdaad pyrethrine wat ik al een beetje verwachten (en dus al besteld heb). Dus dan kan ik daarmee behandelen. Nadeel, dat blijkt dus elk jaar terug te komen. Maar in September verdwijnen ze weer. Dus dat moet ik even goed op de agenda zetten voor volgend jaar in Juli/augustus/september.

Ik had vandaag alvast derfen gebruikt tegen het jeuken. Daarna lekker 2 uurtjes op stal voor de hitte en je zag ze steeds minder jeuken. Dus dat is alvast fijn voor ze.

Ellepel bedankt! Ik wist trouwens wel dat ze gevoelig waren voor suiker, hou dat altijd heel sterk in de gaten. Daarom staan ze ook al hele tijd met graasmasker. Nadeel, ze schuren die mee en ze worden dus kaal op hun hoofd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-08-22 16:58 



 
Profiel   

ja dat is echt heel vervelend, ik heb er een gehad die zijn hele benen open beet door die mijten :j
zodra het gras kort was was het ook weer over.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-08-22 18:31 



 
Profiel   

Herfstmijt geeft hele heftige jeuk. Je kunt ze soms herkennen als kleine oranje stipjes.

Hier een tijd geleden last van raps, tijd geleden wel de plekken geschoren zodat er lucht bij kon. Door tijd gebrek en goede aanbindplek om te wassen had ik nog steeds de vetsoothe shampoo niet gebruikt. Gister weer even gekeken en de rasp is zo goed als weg. Hij staat nu aleven op alleen hooi en kale wei. Nu weL naar het nieuwe ingezaaide stuk, wel fructaanlight, dus hoop dat dat meevalt.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-08-22 21:14 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 81 van de 84 [ 2095 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen