Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 171 van de 201 [ 5009 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 201  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

[INFO] Voeding voor het oudere paard

 
Profiel   

Zal ik wat kilo's van Jip aan jouw merrie doneren, Hilli :))
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-19 20:12 



 
Profiel   

Oh dat lijkt me een prima deal! :):)

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-19 20:13 



 
Profiel   

Ik zei het al bij de nuggets.....Maar je wil op tijd beginnen met zoeken. Als je ouderdom al gaat zien en je wil dan nog wat doen is het veel lastiger bijtrekken, dan als je op tijd gaat kijken naar je voer.

En je weet gewoon niet hoe het loopt. Als je paard nu nog kauwt en op gewicht is, kan je al wat smaken proberen voor als kauwen wel lastig wordt. Dan ga je vaak iets weglaten en moet je meer van de vervangers geven.
Ik vind het echt heel wat van een stal dat ze dan naar een dergelijk product gaan kijken om te voeren wanneer nodig ipv het hooi.
En er zit verschil in wat stal tijdens de voerbeurten geeft en wat je zelf kan bijvoeren. ( als je op stal staat )

Onze paarden zijn 20tm26 en mn merrie van 26 is sinds de zomer 1 kies kwijt en heeft diastasen. Ze eet goed, maar had 18+ meegenomen om te proberen een tijdje. Ze laat best veel uit haar mond vallen, dus denk niet dat ik nog een dergelijk product ga geven. We voeren nooit granen eigenlijk en blijkbaar is dit niet haar ding. Dan voer ik ook liever met minder rotzooi bij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 00:40 



 
Profiel   

Wat bedoel je met rotzooi?

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 07:42 



 
Profiel   

Maris, dat is correct!!
Maar die man was gewoon toevallig op stal voor een gesprek en de stalhouder heeft met mij samen nog een keer overlegd wat zijn idee is en wat goed is. Ik vind dat een heel positief gebaar van de stalhouder, ze zijn wel degelijk aan het meedenken over Chico.

Meerdere mensen/bedrijven vragen heeft in mijn ogen meer zin dan alleen bv PAVO vragen.... "wij van PAVO adviseren PAVO"... en zo.

En het gaat om het ruwvoer, kortstengelig / gehakseld.
Of dat nu van Hartog Lucerne of gras mix is.... Daily Plus van Pavo of de Hippoluz van Vente maakt mij niet zoveel uit. Ook niet wat betreft wat erin zit, dáár is hij niet zo gevoelig op. Het gaat erom dat hij nog gewoon ruwvoer binnenkrijgt voor zijn darmen. En ik nog niet op geweekt over hoef.

Daarbij blijft hij gewoon die merriebrok krijgen dus "het behandelplan" wat je noemt verandert niet....
we gaan over op kortstengelig/gehakseld ruwvoer ipv hooi ( wel een plukje voor het idee erbij)

Wanneer Vente dit ook kan leveren en stal gaat erin mee is dat toch gewoon beter voor iedereen.
Ik ga niet op heel veel extra kosten naast het stalgeld, stal kan het gewoon meebestellen met de bulk en de rest,

Vente was wel de eerste die over die Acid Buf begon en ik zeg ook dat ik me in ga lezen over dat product.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 08:31 



 
Profiel   

Superpony: Er mogen absoluut geen voertonnen, bakjes etc etc bij de boxen, ook geen dekens etc, ivm de netheid, in de weg staan bij calamiteiten en brandgevaar etc etc. Vindt ik een goede actie, het ziet er altijd keurig uit op stal.


Iedere klant die eigen voer geeft mag dat in een grote voerkist plaatsen, en dan vullen ze de voerscheppen, bakjes met jouw voer. Óf je zet voerbakjes klaar op de voerkist en dat geven ze dan, net als medicatie, supplementen etc etc. Dat gaat altijd perfect.

Dit gaat om ruwvoer, het is lastig om op de hooiwagen, waar 1 grote baal op kan óók nog eens losse bakken met ruwvoer voor Chico te zetten dus er komt ws bij uitzondering een grote ton bij Chico zijn box ( gelukkig hoekbox met een muur) waaruit ze iedere keer dat ze langskomen zijn voerbak vullen met het ruwvoer. Dan krijgt hij niet 3x daags met hooi geven een gevulde bak maar steeds als er personeel langskomt kunnen ze vullen. Hij eet niet alles tegelijk op dus dat zal best meevallen...
Nogmaals, ben blij met zulke stalhouders!

Nog 6 weken en dan gaat de wei open....weg ellende...

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 09:24 



 
Profiel   

Marije_jiplover schreef
Wat bedoel je met rotzooi?


De ingredienten van 18+

Het is mooi dat het bestaat en je dingen kan aanvullen bij oudere paarden, maar dat kan ik ook met betere producten meer gericht doen. Zoals bijv eiwitten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 12:20 



 
Profiel   

Ik ben wel benieuwd wat jij dan betere eiwit producten vindt eigenlijk .....

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 13:38 



 
Profiel   

Maris schreef
Ik ben wel benieuwd wat jij dan betere eiwit producten vindt eigenlijk .....


Dat ligt eraan in welke vorm je het wil geven, hoeveel en waarom.

In 18+ zitten veel granen, melasse etc. Daar kun je wat extra's uithalen, maar dat kan ook op een gezondere manier.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 16:01 



 
Profiel   

Maar dan nog geef je geen écht antwoord op de vraag, superpony. Ik denk dat een goed onderbouwd verhaal meer zin heeft dan een 'dat ligt eraan'.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 16:49 



 
Profiel   

Hilli schreef
Maar dan nog geef je geen écht antwoord op de vraag, superpony. Ik denk dat een goed onderbouwd verhaal meer zin heeft dan een 'dat ligt eraan'.


Het ligt er ook aan!! Je kan online niet zeggen welke eiwit verstandig is om te geven. Iedereen voert andere ruwvoer, voert iets anders bij en wil op een andere manier of een andere hoeveelheid bijvoeren.

Online adviseren vind ik dan ook echt wel slecht, want dan geef je een standaard antwoord voor een niet standaard vraag.

Zodra een paard ouder begint te worden en je wil eiwitten extra voeren, begin je misschien met kleinere hoeveelheden dan als je wat te laat begint of het paardje echt ouder wordt en al begint te tonen. Dan heb je het over hele andere hoeveelheden.

Ik zou bijv nu wat lucerne bij kunnen geven, maar zou nooit 100% over gaan op enkel en alleen lucerne. Geef je een andere mix als vervanger en de lcerne samen, maar blijkt dit toch niet voldoende kun je bijv een coolstanca bijvoeren of een whey poeder.
Vele kilo's muesli/brok zou ik dan niet kiezen. ten eerste vanwege de ingredienten en ten tweede omdat paarden vaak in porties krijgen en dan vaak 2x daags erg veel eten in 1x voorgeschoteld krijgen.

Maar je moet realistisch zijn en een ouder paard wordt nou eenmaal ouder. Ik zou nooit oneindig blijven voeren om het paard op het oog er mooi uit te laten zien.

maar NOGMAALS, het is niet even te zeggen wat iemand zou moeten doen en wat verstandig is. Elke situatie is anders en elk paard ook.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 18:17 



 
Profiel   

Ik vroeg het eigenlijk meer voor in het algemeen. En omdat ik zelf eigenlijk geen goede eiwitbronnen ( behalve voorjaarsgras en zefls dat is soms al ? ) ken voor paarden.
Mijn paard kon b.v. geen lucerne verdragen ( kreeg hij dikke benen van ) en grasbrok vond hij niet lekker ( en at hij dus niet ). Dus ik was destijds nog steeds op zoek naar een fijne eiwitbron.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 19:14 



 
Profiel   

Maris schreef
Ik vroeg het eigenlijk meer voor in het algemeen. En omdat ik zelf eigenlijk geen goede eiwitbronnen ( behalve voorjaarsgras en zefls dat is soms al ? ) ken voor paarden.
Mijn paard kon b.v. geen lucerne verdragen ( kreeg hij dikke benen van ) en grasbrok vond hij niet lekker ( en at hij dus niet ). Dus ik was destijds nog steeds op zoek naar een fijne eiwitbron.


Ik weet dat mensen met bijv pssm paarden die heel prcies gevoerd worden, whey poeder krijgen soms. Dan moet je zelf wel op zoek naar een goed merk met goede kwaliteit.

Lucerne kreeg onze merrie van nu 26 ook altijd dikke benen van. Had gedacht dat dit sinds 24/7 buiten dan minder zou zijn, maar dat viel alsnog tegen. Als de rest niet meer kan, zou ik het op haar echt oude dag nog geven, maar beperkt.

Het is ook waarom ik zei; kijk per geval. Bij een gevoelig paard een muesli of brok pakken en daar kilo's van geven, omdat het hoog in eiwitten zit, zou ik niet doen als je ook wat directer de eiwitten kan toedienen.

En vergeet niet dat bij oudere paarden je ook opname problemen kan krijgen. Dan kan je voeren wat je wil, maar als ze slechter voeding kunnen opnemen, dan is dat ook een punt van aanpak.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-19 23:51 



 
Profiel   

Hmmm, nou had ik op een hele lijst, of ieder geval paar producten gehoopt met eiwitten erin. Maar ik geloof dat jij het ook moeilijk vindt een goed eiwitproduct te vinden ?
Whey gaat zo tegen mijn idee in, paarden melk voeren ...... Zelfde met soya, zou ik zelf niet in grote hoeveelheden willen voeren, zelfs liever helemaal niet.
Ik weet niet wat er in Atleet van Subli zit ? Misschien is dat een fijn product ????

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-19 10:09 



 
Profiel   

Wij voerden in principe graanvrij en probeer zo min mogelijk ''zooi'' plat gezegd toe te voegen.

Whey vind ik niet ideaal, maar dan weet je altijd nog beter wat je geeft dan met muesli. Daar moet je vaak ook steeds meer van geven. Maar om meer eiwitten te voeren, geef je dus alles wat erin zit meer en dat staat me erg tegen.

Dus nee een lijst met muesli's of brok die hoog in eiwitten zitten, heb ik niet.

Daarnaast hou in het oog waarom je denkt dat je meer eiwitten moet voeren. Als een paard gaat tonen dan kan het ook een tekort of opname probleem zijn. Alleen maar veel eiwitten willen geven, is ook niet altijd de oplossing.

Ik had trouwens ook coolstanca copra genoemd die je makkelijk ergens doorheen kan doen.

Maar wil je echt een muesli of brok, moet je misschien op voervergelijk voeren naast elkaar gaan zetten. Helaas zal er in veel wel gebruik gemaakt worden van lucerne. Hoeveel je paard daar van kan hebben, zal van je paard afhangen. Hier kan een beetje op zich wel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-19 11:39 



 
Profiel   

Even voor de duidelijkheid, ik heb geen paard meer ;( Maar ik was destijds wel op zoek naar een goede eiwitbron. Gewoon omdat hij met hooi en sp terug viel in bespiering en dat 2 weken voorjaarsgras altijd wonderen deden. Eiwit tekort dus in het rantsoen in de winter.
Net als jij, dan het liefste een eiwitbron zonder granen. Lucerne en grasbrok vielen af dus wat dan ?!

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-19 12:24 



 
Profiel   

Oke. Ja, dat is heel lastig hoor. Ik gaf wheypoeder als voorbeeld, omdat die bijv aan pssm paarden wordt gegeven en dan toch redelijk ''veilig'' is als keus wanneer je heel gericht wil voeren.
Natuurlijk niet wat je in een paard wil stoppen, maar je hebt het over specifieke gevallen. Oudere paarden hebben niet meer het eeuwige leven en die laatste dagen moeten ook kwaliteit hebben. Als je dat in brok of muesli vorm geeft, voer je ook rotzooi die er niet in hoort.

Op zich mag een paard in de winter best iets terugvallen, zolang dat in de zomer maar hersteld.

Grasbrok of wiesencobs valt voor ons niet af. Maar ik voer alleen in najaar hoog bij, omdat ze 24/7 zonder deken rondlopen en ik niet wil dat ze teveel inleveren. Moet nu ook echt snel zakken met voer, want nu begint de merrie te zwaar te worden.

Als wij straks een huis met grond hebben kan ik nog beter alles aanpassen. Dan willen we 1 of 2 weitjes met paarden gras als snack wei. Hebben nu ook voor de snack een weitje, maar achterstallig onderhoud ( niet van onszelf )
Dan zou ik wie het nodig heeft verdeelt over de dag er vaker op kunnen zetten. Vaker een hapje tussendoor kunnen geven etc.

Ook ben ik bezig met inlezen over een kruidentuin en paard vriendelijke beplanting.

Qua leeftijd moet je ook op een gegeven moment dingen accepteren. Als tanden en kiezen slechter worden, moet je blij zijn als ze nog wat binnen krijgen en een paard waardig leven kunnen leiden. Maar het gaat links of rechts, hoe goed je het doet ook altijd effect hebben. Dat moet je jezelf nooit kwalijk nemen, dat hoort er toch echt een beetje bij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-19 15:28 



 
Profiel   

Dat ben ik niet helemaal met je eens superpony dat je zo maar moet accepteren dat ze mager worden als ze ouder zijn! Ik kreeg mijn oude pony-hengst zwaar vermagerd terug nadat ik hem aan een wedstrijdruitertje had uitgeleend. Maar ach hij was al oud. Met goede voeding is deze 29-jarige kanjer inmiddels weer lekker rond en gezond. En dat terwijl hij echt geen hooi meer kan eten. Gewoon op onbeperkt Hartog grasmix en Aveve All-in Soup met 2x een half schepje Beste Jahre van St Hippolyt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-19 19:11 



 
Profiel   

blue_sky schreef
Dat ben ik niet helemaal met je eens superpony dat je zo maar moet accepteren dat ze mager worden als ze ouder zijn! Ik kreeg mijn oude pony-hengst zwaar vermagerd terug nadat ik hem aan een wedstrijdruitertje had uitgeleend. Maar ach hij was al oud. Met goede voeding is deze 29-jarige kanjer inmiddels weer lekker rond en gezond. En dat terwijl hij echt geen hooi meer kan eten. Gewoon op onbeperkt Hartog grasmix en Aveve All-in Soup met 2x een half schepje Beste Jahre van St Hippolyt.


Dat zeg ik niet! En er is een heel groot verschil tussen laten vermageren, slecht voeren of ouderdom gaan zien. We hadden het over het laatste en daar ontkom je echt niet aan. Mijn merrie is 26, ziet er super uit, maar ik zie wel verschil met toen ze 5 was.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-03-19 21:02 



 
Profiel   

Hier het weekend op de Hippoluz van Vente gehad. Volgens de zak hebben ze aan 0.8 kg / 100 kilo = 4 kilo genoeg voor een hele dag, ik vond het érg weinig.... maar goed.
Eerst vrijdagavond een speciekuip gevuld met 4 kilo van dat spul en er zelf een kilo grasbrokjes doorheen gemengd.
Stalhouder heeft het zaterdagochend gevoerd en heb de hele dag gekeken hoe dat ging, om 17.00 uur had hij nog genoeg over.

Zaterdag om 17.00 uur wederom de bak gevuld met 5 kilo Hippoluz en een schep grasbrokjes en in de box gezet, zondag was ik er om 09.00 uur en hij was nog half vol, om 17.00 uur zat er wederom nog in.
Blijkbaar heeft paardlief er genoeg aan. Hij eet ook nooit gulzig alles op.

Stal hoeft nu ook niets klaar te zetten, er hoeft niets voor de box te staan en ik vul zelf de speciekuip dagelijks om 17.0 uur voor de volgende 24 uur. Mocht op de dag de kuip leeg zijn kunnen ze een schep erin gooien.

Dit gaan we even aankijken ho het loopt. Verder krijgt hij zijn merriebrok van Vente en na het wrtk slobber met glucosamine, ik moet ook beetje oppassen met zijn chronische HB, kn niet onbeperkt er van alles in gooien...

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-03-19 08:20 



 
Profiel   

Maar hij eet ook nog hooi toch ?

Met 4 kilo lucerne per dag moet je trouwens echt wel aan compenseren gaan denken ivm fosfor : calcium. Of is dat al in de hippoluz zelf gebeurd ?

edit : even gekeken, nee dus. Plus wow hoog suiker/zetmeel gehalte !

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-03-19 10:01 



 
Profiel   

Nee hij eet geen hooi meer, dat is juist het hele probleem waar ik mee zit. Hij krijgt het niet meer weg.
En juist vanwege de HB moet ik om het suikergehalte denken. Dus niet teveel mag ie
Per 1 mei gaat de wei weer open en lost een deel zichzelf even op....
Maar voor de aankomende periode doen we het even zo.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-03-19 10:38 



 
Profiel   

Ooh helemaal verkeerd begrepen, ik dacht dat hij ook nog hooi kon eten !
Maarre zit Hippoluz dan niet veel te hoog in suikers ( gras/hooi zit op 10% gemiddeld, hippoluz veeel hoger ) En denk aan die balans he, tussen calcium en fosfor. Met 4 kilo lucerne per dag zal dat een probleem worden.

En krijgt hij nu dan maar 5 kilo ruwvoer per dag ? Hoe groot / zwaar is je paard dan ?

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-03-19 11:05 



 
Profiel   

daarom zeg ik: oppassen met zijn HB wat betreft de suikers.
Verhouding calcium fosfor moet ik even op broeden, scheelt niet heel veel met de grasmix volhgens mij...
En hij krijgt in zijn supplement voor artrose ook magnesium.

Ja hij krijgt 5 kilo per dag, hij eet het niet eens allemaal op.
Hij weegt 450/500 kilo en het moet 0.8 /100 kilo = 4 kilo zijn.
Daarbij zit ook schep grasbrok.

Paard is altijd een slechte hooi-eter geweest, en hij heeft nooit haast, schrokt niet, voer boeit hem nooit.
Is nooit te dik, ziet er altijd prima uit, en verder goed gezond.
Zijn hooi had hij ook nooit op...

afgelopen zaterdag:
[ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-03-19 11:16 



 
Profiel   

Wat eet hij dan weinig ruwvoer ! 8 kg zou toch eigenlijk zo'n beetje het minimum voor hem moeten zijn, maar dat at hij aan hooi dus ook nooit ?
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-03-19 11:18 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 171 van de 201 [ 5009 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 201  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen