Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 25 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Longeren met Ivy en Shan in zijn natuurlijke habitat

 
Profiel   

Afgelopen maand heb ik een les gehad van Mireille den Hoed in longeren aan de enkele longe. Deze les heb ik gehad bij haar thuis met haar paarden. Daarin heb ik geleerd hoe je een paard nageeflijk kan laten lopen zonder bijzet aan de longe. Met haar paarden ging het nog een soort van oke, maar toen ik het op Ivy ging uitproberen bleek het nog aardig lastig te zijn. Hier een aantal filmpjes van, denk er wel aan dat ik echt nog aan het leren ben. De filmpjes staan niet op volgorde.












Daarna kwamen we nog een hele enge kliko tegen die even nader onderzocht moest worden :')

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Met Shan gaat alles nog steeds lekker. Hij staat fijn op de wei met zijn vriend en langzaam pakken we het werk steeds iets meer op.
Voordat ik iets met hem ga doen, gooi ik hem altijd even los. Zodat hij zijn energie kwijt kan raken en zodat hij zich daarna goed kan concentreren op wat we gaan doen.

[ img ]

[ img ]


Als we weer klaar zijn, krijgen hij en zijn vriend altijd een paar wortels. Wat zijn het dan ineens twee voorbeeldige paarden!


[ img ]

[ img ]



Bedankt voor het kijken en reacties en tips zijn altijd welkom!
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 08:26 



 
Profiel   

Zomaar even een vraagje ( ik ben van de oude stempel :-) ) Maar heb je de longeerlijn nu aan 1 bitring vast? Trek je dan niet het bit door mijn mond als hij eens gek gaat doen bijvoorbeeld? Nogmaals niet aanvallend bedoeld maar het viel me op.
Wij deden het altijd door het bit heen onder de kin en dan vastklikken aan de buitenste bitring.
Verder ziet het er relaxed uit hoor, heerlijk op die manier met je paardje bezig te zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 16:06 



 
Profiel   

Het ziet er mooi en rustig uit.
Wel bevestig ik de longeerlijn als ik met hoofdstel longeer aan een tussenstukje. Ik vind dat iets eerlijker naar het paard toe. Ieder paard kan gek even doen bv door een schrikreactie en dan trek je het gehele bit naar 1 kant van de mond toe en zoveel kosten die tussenstukjes niet dat je het om deze reden zou moeten laten

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 16:21 



 
Profiel   

WouOele schreef
Zomaar even een vraagje ( ik ben van de oude stempel :-) ) Maar heb je de longeerlijn nu aan 1 bitring vast? Trek je dan niet het bit door mijn mond als hij eens gek gaat doen bijvoorbeeld? Nogmaals niet aanvallend bedoeld maar het viel me op.
Wij deden het altijd door het bit heen onder de kin en dan vastklikken aan de buitenste bitring.
Verder ziet het er relaxed uit hoor, heerlijk op die manier met je paardje bezig te zijn.

Zo doe ik het ook :j
Paard loopt al mooi ontspannen.
Hals verder laten zakken doe ik meestal door de cirkel een beetje te verkleinen (op dat moment moet je paard hard werken) en dan terug te vergroten. Bij het vergroten heb je het meeste kans dat de hals zakt.
In stap mag het een beetje actiever !
Ik ben helemaal voor deze manier van longeren zonder bijzet. Je ziet dan onmiddellijk of het paard echt ontspant zonder dat er een geforceerde houding bijkomt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 16:27 



 
Profiel   

Wat loopt Shan belabberd zeg... Doet hij dat altijd zo?

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 16:33 



 
Profiel   

liekec schreef
Wat loopt Shan belabberd zeg... Doet hij dat altijd zo?


Dat is ook wat mij opviel, hij loopt niet erg prettig.

Neemt niet weg dat ik ze beide heel erg leuk vind :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 17:43 



 
Profiel   

WouOele, ja klopt. Ik maakte het altijd eerst ook anders vast, maar volgens Mireille kon je het het beste aan een kant vastmaken, zodat je op de goede kant inwerkt. Ook zei ze dat je het bit bijna nooit door de mond kan trekken. Alsnog ga ik idd weer even kijken naar andere manieren van vastmaken!
ElviraKelan, tussenstukje heb ik ook gebruikt idd. Nadeel vond ik dat dat heel onrustig was en heel veel bewoog tijdens het longeren. Maar ik ga er nog eens naar kijken!
Sclimpre, bedankt voor je tips! Ga ik mee aan de slag!
Lieke, het filmpje was van het einde, toen ik geen enkele drijvende hulp meer gaf. Normaal als ik dus wel iets doe, loopt hij een stuk actiever en met iets meer lichaamsgebruik. Veel is het niet, maar dat komt ook omdat hij daar nu totaal niet in getraind wordt :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 18:34 



 
Profiel   

Een paard heeft geen training nodig om normaal te draven hoor... Ik zou me ernstig zorgen maken moest mijn paard er zo bijlopen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 20:09 



 
Profiel   

Wat leuk dat je recent longeerles hebt gehad. Ik vind longeren zonder bijzet(ten) ook altijd het fijnste. Wat is haar idee met nageefelijk laten lopen aan de longe? Ik zie op de filmpjes niet precies wat je probeert. Ben wel benieuwd!

Helaas ook eens met de bokkers boven mij. Ik schrok ook even van hoe Shan liep. Zo stijf en totaal niet door het lijf heen. Ik zou hier toch wel even een een dierenarts bij halen. Dit gaat verder dan niet getraind worden denk ik. Sterkte!

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 20:13 



 
Profiel   

liekec schreef
Een paard heeft geen training nodig om normaal te draven hoor... Ik zou me ernstig zorgen maken moest mijn paard er zo bijlopen.


Mag ik vragen wat je er aan ziet?

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 20:17 



 
Profiel   

felicity schreef
liekec schreef
Een paard heeft geen training nodig om normaal te draven hoor... Ik zou me ernstig zorgen maken moest mijn paard er zo bijlopen.


Mag ik vragen wat je er aan ziet?

Krappe passen, loopt totaal niet met zijn benen onder zijn lijf. Weggedrukte rug, onderhals gaat er op en zijn hoofd 'bounced' zelfs mee met zijn passen. Het baart mij ook zorgen dat hij in stap deze krampachtige hoofd/halshouding blijft vasthouden. Meeste paarden ontspannen dan, hij doet dit slechts een pas en gaat daarna weer naar het hele riedeltje wat ik hierboven beschreef.
Dit paard zijn loopje ziet er uiterst ongemakkelijk uit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 20:24 



 
Profiel   

Goed bezig! Het ziet er al leuk uit!
Wat is precies de methode voor meer nagefelijkheid? Wij doen ook de longe door de binnenste ring en dan vast aan de buitenste bitring om bovengenoemde reden. Heb zelf ook het idee dat mijn paardje daar beter op loopt. Misschien vindt Ivy dat ook fijner :) Maar is zeker niet als kritiek bedoeld hoor! Fijn dat je het aandurft om hier foto's em filmpjes te posten! Je gaat op een vriendelijke manier met je paarden om, kunnen velen nog heel wat van leren! Hopelijk gaat het rijden ook terug zo fijn :)

Shan loopt wel gek, wat stijfjes precies. Is dat ook zo als je hem wat meer naar voren drijft? Mijn paard durft dat doen als hij mag slenteren. Maar loopt als een trein als ik wat meer tempo vraag.

Edit: ik zag net je bovenstaande reacties. Laat maar :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 22:52 



 

Wat leuk dat je deze filmpjes deelt! Ik heb zelf ook gelest bij Mireille met eigen paard en ben erg fan van voorwaarts neerwaarts longeren zonder hulpmiddelen, maar ben minder fan van kleine voltes als leerhulpmiddel omdat dat toch een aanslag is op de benen. Wat ik een wat minder belastende variant vind is vierkanten longeren: je vraagt steeds elke keer dat je een hoek maakt stelling en buiging naar binnen, maar laat het paard dan weer rechtuit lopen tot je de volgende hoek vraagt. Op die manier kun je de hoeken gebruiken voor stelling, buiging en voorwaarts neerwaarts stimuleren (een hoek is namelijk een kwart van een volte), maar kan je paard de rechte lijnen gebruiken om weer rechtop te komen. Het risico van kleine voltes op hogere snelheden (jouw paard draaft/galoppeert nog wat te vlot) is namelijk dat ze zichzelf niet rechtop kunnen zetten maar schuin in de bocht blijven hangen, en je paard moet juist recht boven zijn hoeven komen te staan om correct zijn lichaam te kunnen buigen.
Bij mijn huidige instructrice hebben we hetzelfde doel, voorwaarts-neerwaarts en met correcte stelling en buiging zonder hulpmiddelen, maar in plaats van dat we het paard op een kleine volte zetten tot hij zich overgeeft aan de buiging stuur ik gewoon met de zweep het lichaamsdeel weg dat hij vastzet/naar binnen duwt. Als een paard zijn onderhals/schouder/ribbenkast/achterhand naar binnen duwt, dan krijgt hij tegen dat lichaamsdeel een tikje plus eventueel een ophouding aan de longeerlijn zonder dat we de volte verkleinen. Dat werkt geweldig, veel directer dan alleen cirkels lopen. Daar heb je echter wel een instructeur voor nodig die ook echt biomechanisch onderlegd is (bijvoorbeeld chiropractor, fysio, dierenarts of osteopaat) want die moet je echt kunnen wijzen op wat welk deel van het skelet op welk moment goed/fout doet.
Mireilles manier van cirkels verkleinen werkt ook, alleen iets minder direct, en het is in mijn ogen niet geschikt voor paarden met echte rug/beenproblemen omdat die juist slechter kunnen worden van werken op kleinere cirkels. Met Shan zou ik dit dus ook echt niet doen, tot er helemaal uitgezocht is wat er mis met hem is.

Ik zou Shan inderdaad eens laten onderzoeken door een dierenarts. Een normaal paard verlengt zijn bovenhals namelijk in draf en Shan verkort hem juist, zelfs tegen het natuurlijke ritme in. Dit ziet er extreem oncomfortabel uit en het zou niet eerlijk zijn om een paard dat zo loopt met longeerlijn en zweep te vragen om voorwaarts-neerwaarts te gaan lopen, want een paard loopt alleen op deze afwijkende manier als hij lichamelijk echt niet anders kan, want deze manier van lopen is erg pijnlijk, alleen al voor de spieren zelf.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-06-19 23:46 



 
Profiel   

Hij loopt zeker niet lekker, maar of dat medisch is, weet ik niet.
Hij loopt vooral met erg weinig zelfhouding en balans en is enorm zoekend. Gooit zijn gewicht op zijn schouders ook. Daardoor kunnen ze onregelmatig lijken, maar niet noodzakelijk iets mankeren.
Nakijken is nooit verkeerd overigens hoor, door een dierenarts en / of osteopaat.

Ik weet natuurlijk niet precies de geschiedenis van jouw paard. Mijn paard kon toen ze drie was ook wel eens zo sukkelen en hupsen en onregelmatig lijken - wel enkel in draf. En was het niet. Die miste enorm balans én impuls. Ze was toen wel pas 3. Inmiddels is ze 5, kan ze haar bovenlijn op lengte brengen, achterbeen eronder brengen en is 100% regelmatig. Tot ze afgeleid is of stress heeft, en dan duikt ze met haar gewicht op de linkerschouder en lijkt ze 'net niet goed'. Voorkeurshouding die niet handig is. Niet meer en niet minder.

Wat het bij jouw paard is, kan ik zo natuurlijk niet zeggen. Ik zou de focus houden op stap en draf, niet te kleine voltes en iets meer impuls (hoeft niet met meer tempo, impuls kan ook écht langzaam (hey, de meest actieve gang is de piaffe...) maar iets meer 'welwillend voorwaarts gaand' is wel nodig van wat ik hier zie). Werk je ook dressuurmatig aan de hand met hem? Zodat hij met iets meer ondersteuning kan leren wat je precies van hem vraagt? Want zo'n longeerlijn is natuurlijk een beetje 'zwemmen in het diepe' voor veel paarden: ze lopen ver van jou vandaan, dus hebben geen steun aan jou. Als ze óók nog moeten zoeken naar hun eigen balans, houding, tempo en contact met jou, kan dat soms wat veel zijn. Aan de hand kun je wat meer kaders geven vind ik.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 06:29 



 
Profiel   

Ik zie inderdaad ook een paard wat op een filmpje van 30 sec niet helemaal lekker loopt. Maar om nu van dit filmpje zonder achtergrond informatie al te zeggen dat hij niet goed is en je er een dierenarts bij moet halen vind ik wel heel rot over komen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 07:05 



 
Profiel   

felicity schreef
Ik zie inderdaad ook een paard wat op een filmpje van 30 sec niet helemaal lekker loopt. Maar om nu van dit filmpje zonder achtergrond informatie al te zeggen dat hij niet goed is en je er een dierenarts bij moet halen vind ik wel heel rot over komen.


Zeker waar ja. Als ze nou overduidelijk écht kreupel zijn: ja, dan moet je daar iets mee.
Zonder alle achtergrond, kun je gewoon niet zeggen of dit écht fysiek niet in orde is of niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 07:08 



 
Profiel   

Wat leuk dat je een les hebt gevolgd bij Mireille! Ik vind echt dat er al een paar leuke stukken tussen zitten. Lekker dooroefenen en lessen, dan gaat het helemaal goedkomen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 07:16 



 
Profiel   

ElviraKelan schreef
Het ziet er mooi en rustig uit.
Wel bevestig ik de longeerlijn als ik met hoofdstel longeer aan een tussenstukje. Ik vind dat iets eerlijker naar het paard toe. Ieder paard kan gek even doen bv door een schrikreactie en dan trek je het gehele bit naar 1 kant van de mond toe en zoveel kosten die tussenstukjes niet dat je het om deze reden zou moeten laten


Tussen stukje is het meest grote onding ooit bedacht. :+
Je hebt dan altijd alleen de buiten bitring, wat enorm onlogisch is.

Net zoals binnen bitring, over het hoofd buiten ring vast. Dat werkt als een ophaal trens en is onvriendelijk.

Meest duidelijke is gewoon alleen binnen bitring. Of binnen bitring door de neusriem haken of binnen bitring extra omheen haken buiten bitring.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 07:38 



 
Profiel   

Shan is idd medisch niet goed, dat hebben jullie goed gezien :)
Vandaar dat hij al een tijd niet gereden wordt en hij 24/7 buiten staat op het land. Hij gaf zelf aan dat hij graag weer iets wilde doen, dus ben ik heel langzaam hem weer wat aan het oppakken. Hij heeft ook een flink opstaptrauma, daar ben ik nu heel langzaam hem aan het leren dat dat echt niet eng is. Ik ben nu al zo ver dat ik gewoon op het krukje naast hem kan staan met mijn voet in de lucht tot hij ontspant. Zo spelen we lekker door zonder druk. Ik werk op dit moment ook niet dressuurmatig aan de hand, alleen basis grondwerkoefeningen.
Dierenarts komt er de komende tijd even niet bij. Hij is zo doodsbangvoor haar, dat dit meer slechtvalk doen dan goed.

Freetorun, we begonnen in de les met het vierkant in stap, wat xyzutu2 ook al uitlegd. Dit heb ik met Ivy ook gedaan, maar dat staat niet op film. Daarbij was het heel belangrijk dat je eerst het hoofd naar buiten stuurt, het hoofd moet dus eerst gaan, daarna moet het lijf mee gaan. Als ze dat doet, wending maken en zelf stilstaan, daarna weer actief meelopen. Dit is om ze te leren dat ze niet op de binnenschouder mogen vallen.
Daarna gingen we wel een cirkel maken. In stap, draf en galop. Het paard kan alleen nageeflijk zijn, als ze recht is. Daarom moet ze exact op mijn lijn lopen en moet hetgewicht gelijk verdeeld over de schouders zijn. Dus valt het gewicht op de buitenschouder, naar binnen sturen, valt het gewicht op de binnenschouder, stuur dan naar buiten, dat al geoefend bij vierkant.

Poekkie, volgens haar moest hij aan debinnenste, zodat ne aan de juiste kant inwerkt op het hoofd. Je wilt iets van de binnenkant, dus clip je hem aan de binnenkant :)

Verder bedankt voor alle tips! Ga ik lekker mee verder!


Laatst bijgewerkt door Kimmie25501 op 06-06-19 14:04, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 13:47 



 
Profiel   

Wat jammer dat Shan niet goed is. Weet je ook wat het probleem is of is dat nog niet vast gesteld?

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 13:52 



 
Profiel   

Ja probleem weet ik, maar zet ik liever niet openbaar op bokt. Heb namelijk veel problemen gehad met andere details die ik over hem op bokt heb gezet. Als je het graag wil weten, stuur me dan een pb :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 14:09 



 
Profiel   

Top dat je rekening met hem houdt en hem voor zover hij het kan gewoon lekker bezig houdt +:)+

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 16:30 



 
Profiel   

Dank je!

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 17:13 



 
Profiel   

Bedankt voor de longeeruitleg!
Ik vind het wat verwarrend, tegen mij hadden ze altijd gezegd 'buiten teugel is het stuur en je wil je paard altijd op buitenteugel houden ipv vals naar binnen te trekken, dus longeerlijn aan buitenteugel'. Maar jou redenatie klinkt ook aannemelijk. Ik ben ik de war :s

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 17:19 



 
Profiel   

Ik kan je verder ook niet echt helpen haha, ben nog niet ver genoeg om je dat uit te kunnen leggen :')
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-06-19 17:36 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 25 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen