Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne
Mizora schreef:Ontsluiten heeft maar beperkt met de schil van de maiskorrel te maken en veel meer met de structuur van de zetmeelopslag in de korrel. In snijmais is het zetmeel dus waarschijnlijk nauwelijks beter te verteren.
De zetmeel in Gebroken maïs is voor 30% op tijd te verteren voor paarden (verder in de blinde darm waar het ruwvoerbacterien vermoord en gas produceert).
Maïsmeel, waarvan je zou verwachten dat als de korrelschil een probleem is, dit wel goed verteerd wordt, slechts voor 50%.
En ontsloten maïs zit tussen de 80-90%.
Wat snijmais wel voor heeft op pure maïs is dat het maar voor een klein deel zetmeel bevat, voornamelijk in die 2-3 kolven die mee gehakseld worden. Terwijl pure maïs voor 80% uit zetmeel bestaat.
Beter kan je niet meer dan 1g zetmeel/kg paard/ maaltijd voeren, dus dat is maximaal 600g dan. En des te slechter ontsloten, des te minder je per maaltijd kan voeren.