Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 5 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Coronavirus en paardensport: update 24 februari

 
Profiel   

KNHS.nl
Sport

[ img ]
Groepsles in de buitenbak mag binnenkort weer voor mensen t/m 26 jaar.
Foto: Jackgirl/ Bokt Wiki


Sinds 18 februari kent de KNHS tijdelijk winst- en promotiepunten aan onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor jeugd t/m 17 jaar. Deze activiteiten moeten buiten plaatsvinden en zijn alleen toegankelijk voor leden van de eigen vereniging of manege. Vanaf 3 maart verruimt de KNHS de leeftijdsgrens voor onderling manege- en verenigingsactiviteiten van 17 jaar naar 26 jaar.

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op 23 februari werd duidelijk dat het vanaf 3 maart jongvolwassenen t/m 26 jaar onder dezelfde voorwaarden als kinderen en jeugd t/m 17 jaar buiten in teamverband mogen sporten op de eigen sportaccommodatie. Dat betekent dat voor ruiters van 18 t/m 26 jaar vanaf dat moment (per 3 maart) buiten ook onderlinge activiteiten georganiseerd mogen worden, zoals trainingen en onderlinge dressuurproeven en parcoursen op de eigen vereniging of manege die meetellen voor winst- en promotiepunten.

Voor het deelnemen aan en organiseren van onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor de jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar zijn bepalingen verbonden. Klik hier voor alle bepalingen per 3 maart en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

Klik hier voor het bericht.


UPDATE 23 FEBRUARI

Corona-update: lichte verruiming maatregelen, groepslessen t/m 26 jaar buiten toegestaan

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat de huidige maatregelen op slechts enkele vlakken worden versoepeld. Ook binnen de sport vindt een versoepeling plaats: voor jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar wordt buitensporten in teamverband op de sportaccommodatie weer toegestaan. Dit betekent voor de paardensport dat er vanaf 3 maart weer groepslessen in de buitenrijbaan gegeven mogen worden aan ruiters t/m 26 jaar. De overige overheidsmaatregelen en daarmee ook de maatregelen in de paardensport worden met twee weken verlengd t/m 15 maart 2021. Op maandag 8 maart neemt de overheid een besluit over de periode na 15 maart.

Voor de paardensector betekent dit ook dat de coronamaatregelen, waaronder de avondklok, met twee weken worden verlengd t/m 15 maart 2021.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen t/m 15 maart:

1. Paardenhouderijen
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen zijn paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.

Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

2. Individueel rijden en verzorgen toegestaan
Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen niet toegestaan voor alle leeftijden. Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden. Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Zij mogen in groepen buiten paardrijden, buitenritten maken en deelnemen aan een groepsles.

Aan volwassenen vanaf 27 jaar mogen geen groepslessen gegeven worden. Voor volwassenen vanaf 27 jaar geldt voor lessen of buitenritten een maximale groepsgrootte van twee personen op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan. Privélessen zijn buiten toegestaan voor alle leeftijden.

3. Verbod op wedstrijden
Wedstrijden, en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.

De KNHS kijkt op basis van de huidige verruiming van de maatregelen voor sporters t/m 26 jaar of er ook een verruiming in leeftijd mogelijk is als het gaat om het toekennen van winst- en promotiepunten aan onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor jeugd t/m 17 jaar op de eigen manege of vereniging. Hierover zal woensdag 24 februari meer informatie beschikbaar komen op knhs.nl.

4. Fokkerij-activiteiten toegestaan
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’(zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).

5. Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

6. Avondklok – Geldt t/m 15 maart half vijf in de ochtend
De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor dringend (medische) hulp van paarden. (zie link rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... -avondklok)

Uitzondering voor paardenverzorgers
Er is een uitzondering voor verzorgers van hobbydieren (zoals paarden) als er een noodzakelijke reden is om onderweg van of naar het dier te zijn. Verzorgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken geven, mag niet tijdens de avondklok. Maar als het paard noodzakelijke medische verzorging nodig heeft, mag u wel naar buiten. Bijvoorbeeld als het dier elke 4 uur een medicijn nodig heeft. (zie link rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/wanneer-wel-en-niet-buiten-tijdens-avondklok)

Hiervoor moeten zij het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 21.00 uur ’s avonds. Er geldt ook een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 21.00 uur de weg op moeten. Zij hebben dan het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ én ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.

Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.

Verklaring voor paardenverzorgers
De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:

Werkgeversverklaring avondklok: voor werknemers verkrijgbaar via de werkgever. Download hier het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.

Eigen verklaring avondklok: hierin moet men aangeven dat het noodzakelijk is op dit tijdstip een paard te verzorgen. De eigen verklaring moet door de invuller ondertekend zijn. Download hier het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.

De verklaringen moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.

Lees hier het volledige bericht inclusief een overzicht van alle maatregelen en veelgestelde vragen.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-02-21 18:38 



 
Profiel   

Uitzondering voor paardenverzorgers
Er is een uitzondering voor verzorgers van hobbydieren (zoals paarden) als er een noodzakelijke reden is om onderweg van of naar het dier te zijn. Verzorgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken geven, mag niet tijdens de avondklok. Maar als het paard noodzakelijke medische verzorging nodig heeft, mag u wel naar buiten. Bijvoorbeeld als het dier elke 4 uur een medicijn nodig heeft. (zie link rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... -avondklok) Als ik de verzorging maar lang genoeg niet mag uitvoeren dan wordt het vanzelf medisch als je pech hebt. Snap dit dus niet goed maar dat zal wel aan mij liggen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-02-21 15:11 



 
Profiel   

Als je de verzorging gewoon voor 21u doet redden ze het echt wel. Ideaal is het niet, maar ze vallen niet gelijk neer. Zorgen voor voldoende water en hooi.

Ik weet niet zo goed wat ik van die punten voor onderlinge wedstrijden moet vinden. De eerste vereniging hier in de buurt heeft dus alweer een clubwedstrijd uit geschreven voor leden onder de 27. Ook voor leden die daar niet op stal staan.
Beetje zoeken naar een maas in de wet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-02-21 20:20 



 
Profiel   

Utixo schreef
Ik weet niet zo goed wat ik van die punten voor onderlinge wedstrijden moet vinden. De eerste vereniging hier in de buurt heeft dus alweer een clubwedstrijd uit geschreven voor leden onder de 27. Ook voor leden die daar niet op stal staan.
Beetje zoeken naar een maas in de wet.


Let s.v.p. op hoe je formuleert. Het zijn absoluut géén wedstrijden. Het is een mogelijkheid om buiten voor winstpunten te rijden. Lijkt mij een beduidend kleiner risico dan een voetbaltraining waar 22 man in het veld staan voor een onderling partijtje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-02-21 20:32 



 
Profiel   

Er zijn wel meer dingen die niet mogen waarbij beduidend minder risico gelopen wordt dan bij voetbal. Het neemt niet weg dat de KNHS op deze manier op zoek is naar een maas in de wet, en ik niet zo goed weet wat ik daarvan moet denken. Je gaat toch inloop op stallen creëren die je anders niet hebt. Heel veel mensen zijn wel lid van een vereniging, maar staan niet op dezelfde stal als de vereniging.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-02-21 22:04 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 5 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen