BigBen schreef:Ik heb niet alle reacties gelezen, mijn excuses daarvoor. Suikergehalte in hooi meten met een refractometer lijkt handig, maar het is onzin. Een refractometer meet het percentage opgeloste stoffen in een vloeistof.
Hooi heeft een droge stof gehalte van 80 tot 85%. Daar krijg je met een refractometer echt geen sap meer uit.
In de blog van purehorse wordt gezegd dat je het hooi met water moet mengen in een verhouding 1:1. Ik betwijfel of je op die manier werkelijk sap uit het hooi perst, maar zelfs als dat het geval zou zijn, is dat sap voor de helft verdund met water. Wat betekent dat het suikergehalte de helft te laag zal worden ingeschat.
Dat is dan in de veronderstelling dat door te weken écht hooisap vrij komt. Zoals gezegd, ik heb daar mijn twijfels over. Waarschijnlijk krijg je een afgietsel van hooi, dat bestaat uit water, met daarin stof, zand, en deeltjes organisch materiaal. Waarschijnlijk is dat het aandeel dat je meet met de refractometer.
Het suikergehalte in gras meten kan wél met een refractometer. Bij gras is het namelijk net omgekeerd, het bestaat voor 80 tot 85% uit sap. Met een robuuste knoflookpers kun je sap uit gras persen. Wat je meet is het percentage van alle suikers samen, dus sucrose, fructose maar ook oligosaccharides, zoals fructaan.
Dat is trouwens de enige juiste meting. Als je met een blender aan de slag gaat komt er organisch materiaal in je sap terecht, waardoor het percentage "opgeloste" stoffen constant te hoog zal worden ingeschat.
Interessant....
Wat ik me afvraag: hoe wordt het ruwvoer bemonsterd wanneer je dat instuurt naar agro bijv?