Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 14 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Het paard van Gypsy: Modena

 
Profiel   

*Bokt.nl
Bokt community
[ img ]
Foto: Irene van Erk


In deze rubriek lichten we elke maand een bekend of minder bekend Bokt-paard uit. Hoe heeft de Bokker in kwestie zijn of haar paard gevonden? Wat doen ze graag en wat is hun favoriete moment samen? Deze maand lees je over een prachtig, uit de kluiten gewassen warmbloed: Modena!

Wij kunnen natuurlijke leuke paarden op Bokt zoeken, maar weet jij nou het paard of de paarden van een Bokker die écht in deze rubriek moeten? Stuur dan een pb aan Suikerspinda.


Naam: Modena
Ras: Warmbloed x Boulonnais
Leeftijd: 19 jaar


'Recreatiepaard met power' was de titel van de advertentie die bokker Ikke naar Ciska stuurde. Het ging om een warmbloed x Boulonnais. De advertentie sprak haar wel aan, en zodoende ging ze naar België om dit bijzondere paard eens te bezichtigen. Daar aangekomen zat er al een jonge meid op, die zelfs nog trots aan de eigenaar meldde haar al goed moe gereden te hebben. "Normaal gesproken zou ik iedereen adviseren om na zo'n enorme rode vlag meteen om te draaien, maar aangezien ik er best lang voor onderweg was geweest heb ik toch maar gereden," vertelt Ciska.

[ img ]
Foto: Gypsy
Modena kwam niet meteen mee naar huis. Ciska heeft zelfs nog twee andere paarden bekeken, maar toch bleef ze maar denken aan dat ene Pippi Langkous-paard zonder stuur. Het was dus wel duidelijk, en zodoende kwam Modena naar Nederland.

Toen Ciska nog naar paarden aan het kijken was, heeft ze nog over verschillende namen nagedacht voor haar toekomstige paard. "Maar toen ik Modena eenmaal had gekocht kon ik haar naam niet meer veranderen. Zij is gewoon Modena en ik vind het een prachtige naam," legt ze uit. In de afgelopen veertien jaar heeft Ciska heel wat feitjes over 'Modena' verzameld: "Wist je dat er zowel een type ferrari als een stad in Italië zijn met die naam? En dat de stad Bologna in 1325 een heuse oorlog met Modena had over een emmer?"

De knappe merrie is ondertussen alweer 19 jaar. Ciska: "Ze is helaas echt een beetje oud aan het worden". Het is nu al 3 jaar bekend dat Modena artrose heeft, en onlangs heeft de dierenarts nog een controle gedaan hiervoor. Zoals wellicht eenieder met een ouder wordend paard wel herkend, is ook Ciska soms bang het niet meer goed te kunnen beoordelen. Gelukkig gaat het met Modena nog heel goed. "Ze is in goede conditie, fit, vrolijk en pijnvrij, maar ze loopt simpelweg niet meer hetzelfde als toen ik haar op haar 5e kocht."

Tegenwoordig is Ciska al erg gelukkig met een rustig stapritje. Of even met de trailer naar het strand, zodat Modena aan de hand lekker in het water kan spelen op warme dagen. In al die jaren samen hebben ze tenslotte alles al gedaan: "Western lessen, buitenritten, een trektocht, dressuurles, dubbele lijnen, langeteugelen," somt ze op. En oh ja, ook nog vrijheidsdressuur en grondwerk. "Van steeds hetzelfde wordt ze vervelend, maar ze is dol op afwisseling."

Dat niets Modena te gek is, blijkt ook wel uit de sneeuwpret die ze samen beleven. "Elke keer als het sneeuwt kun je haar zo weer voor de slee zetten. Ook al zit er 3 jaar tussen, ze loopt weg alsof ze het gister voor het laatst deed." Modena zelf vindt vrijheidsdressuur het leukste. En dan natuurlijk het liefst zoveel mogelijk kusjes uitdelen. "Lekker snoepjes binnenharken door de clown uit te hangen, dat is haar echt op het lijf geschreven!"

[ img ]
Modena's zwangerschapsshoot. Foto: Gypsy

Als er gevraagd wordt naar Ciska's favoriete herinnering met Modena, blijkt het lastig kiezen. "Ik denk aan zoveel buitenritten, de trektocht door Drenthe, fotoshoot met neckrope, of de 'neckrope versus hoofdstel-dag' waarbij ze zich in een vreemde omgeving met 10 andere paarden erbij op een neckrope door een schrikparcours liet sturen.."

Maar uiteindelijk blijkt het aller-allermooiste moment toch voor de hand te liggen: de nacht dat Modena's veulen Madeira geboren werd. Omdat Modena nogal zelfstandig is, was Ciska bang dat ze het stiekem zou doen. "Maar ze heeft keurig gekegeld en zo ongeveer voor ons uitgespeld 'joe het komt vannacht'," herinnert Ciska zich. Als een geboren moeder wist ze precies wat ze deed en haar mensen mochten er gewoon bij zijn. Het was een spannend moment voor Ciska, maar Modena stuurde dat kleintje heel handig met haar neus tegen de bips richting de uier. De nageboorte was er ook al af voordat Ciska zich er druk om kon maken. "Echt een kanjer. En dat ze me dan ook nog de merrie gaf waar ik zo op hoopte!"

Niet geheel onverwacht is de favoriete foto dan ook snel gekozen. "Na zoveel jaar samen is dat echt moeilijk, we hebben zoveel dingen gedaan en mooie foto's gemaakt," vertelt ze. "Maar de meest dierbare is denk ik toch wel de foto van haar zwangerschapsshoot."

Tenslotte wil Ciska nog melden dat Modena en haar veulen Madeira te volgen zijn op Bokt. Ze vindt het leuk als mensen eens een kijkje komen nemen in haar topic!
[KS-MK] Modena: Boulonnais x warmbloed x Lusitano

[ img ]
Modena met haar baby Madeira. Foto: Sierra Design
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-09-23 09:37  
Profiel   

Geweldig leuk gedaan! :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-23 14:31  
Profiel   

Leuk hoor <3

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-23 14:42  
Profiel   

Leuk om te lezen/ zien en Madeira is ook goed uitgepakt!

Beter dan dat ik toen verwacht had om eerlijk te zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-23 14:52  
Profiel   

Wat een leuk bericht.
En dat een paard zo door je hoofd blijft spoken :)
Ja die hoort dan toch ook echt bij je.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-23 14:57  
Profiel   

Ik zag een linkje in je andere topic, dat ik als meelezer bijhoudt. Leuk opening geworden zeg.

hopelijk kun je nog lang op een verantwoorde manier van je knappe dame genieten en neemt Madeira het stokje uiteindelijk over.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-23 15:33  
Profiel   

Wat een leuk idee om ook meer achtergrond te lezen over de paarden die hier op Bokt voorbij komen.
Erg leuk om meer over Modena te lezen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-23 16:12  
Profiel   

Weer mooi om te lezen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-23 19:59  
Profiel   

Leuk om zo wat meer te lezen over de paarden van bokkers :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-09-23 08:09  
Profiel   

Wat een leuk topic.
Ik vind die zwangerschapsfoto echt geweldig. Hoe kom je er op zo met die doek. Heel mooi!

Fijn dat ze je ook nog zo’n prachtig merrieveulen heeft gegeven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-09-23 09:18  
Profiel   

Wat een leuk topic. Heel leuk paard heb je Gypsy! :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-09-23 13:56  
Profiel   

Heel erg bedankt nog voor de leuke en lieve reacties! Ik vond het echt een eer dat Modena voor dit artikel even in de spotlight mocht staan.

Elisa2 schreef
Leuk om te lezen/ zien en Madeira is ook goed uitgepakt!

Beter dan dat ik toen verwacht had om eerlijk te zijn.


Dat is nou nog eens een sportieve reactie! Ik prijs mezelf erg gelukkig met Madeira, ik ben me er idd bewust van dat ik veel geluk heb met hoe dit uitgepakt heeft. :D


De zwangerschapsshoot zag ik ooit op internet ergens haha, en toen dacht ik jaaaaa, dat wil ik!

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-23 09:36  
Profiel   

Wat leuk, deze rubriek!

Ook leuk, om het verhaal achter de zoektocht etc te lezen. Het lijkt me ook een heel leuk paard, Gypsy!

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-23 09:40  
Profiel   

Ja, ik was toen negatief en ik zie nu dat dit geheel onterecht was.

Het is een prachtig dier geworden met de mooie Lusitano looks. Ben ook heel benieuwd hoe ze straks helemaal uitgegroeid is.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-23 12:44 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 14 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen