Informatie met betrekking tot endurance

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Lenneke_
Berichten: 18614
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Garderen

Informatie met betrekking tot endurance

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-02-08 16:43

Nadat ik weer eens een stuk heb overgetypt uit de BIT kwam ik op het idee om een soort verzameltopic te maken met endurance-relevante informatie.
Hier kun je ingescande of overgetypte artikelen, links naar websites of wat je ook maar kwijt wilt, kwijt. Hierdoor krijgen we denk ik een mooie verzameling waar iedereen die dat wil veel van kan leren. Een soort bibliotheek.

Laat ik zelf beginnen.
-----------------------------------------------
Trainen met de hartslagmeter

‘Train slimmer, niet harder’ is het motto van Cees van Beckhoven van ‘Heart for horses’ en vader van Nederlands kampioen enkelspan pony’s Dirk van Beckhoven.
“Het gebruik van een hartslagmeter is een hulpmiddel bij ons streven paarden optimaal te managen”, verteld hij. “In de eerste plaats denk ik daarbij aan het welzijn. Daarnaast train je gericht, waardoor je de prestaties verhoogd.” Het belangrijkste ingrediënt van elk trainingsprogramma is de mate van inspanning. Te lang en te had trainen is een uitnodiging voor blessures en oververmoeidheid. Trainen met een te lage inspanning heeft weinig effect. Hartslagmeting is de graadmeter voor efficiënt en verantwoord trainen.
“Door de hartslag van een paard te monitoren tijdens de training krijg je een idee van de conditie en de hersteltijd”, legt fysioloog dr. Eric van Breda uit. “Tijdens de training pompt het hart bloed van de longen, waar het zuurstof opneemt, naar de spieren, waar de zuurstof als brandstof gebruikt wordt. Hoe zwaarder de training, des te meer brandstof de spieren nodig hebben en hoe harder het hart moet werken om zuurstofrijk bloed ronde te pompen. Is je paard in goede conditie, dan kan zijn hart elke harstalg meer bloed rondpompen. Het hart hoeft dan minder slagen te maken. Hoe minder slagen het hart hoeft te maken, hoe langer het meegaat.
Overigens is het niet zo, dat de hartslag in rust daalt wanneer de conditie stijgt. Bij mensen werkt dit zo, bij paarden niet. In de top van iedere discipline is steeds meer en betere training nodig om het paardenlichaam aan de eisen van het steeds zwaarder wordende proeven te laten voldoen.

Elektronische hartslagmeter
Vroeger mat men de hartslag van een paard met een stethoscoop of met de vingertoppen aan de kaakslagader. Onpraktisch en vaak niet accuraat. Bovendien was het meten van de hartslag tijdens de training onmogelijk. Tegenwoordig loop je voor de helft van de prijs van een goede stethoscoop een elektronische hartslagmeter. “het principe van deze elektronische hartslagmeter is simpel”, legt van Beckhoven uit. “Het paard draag een transmissieriem, de trainer of ruiter draagt een ontvanger om de pols. Wanneer de training begint, schiet de hartslag omhoog
De transmissieriem neemt de elektrocardiogram (ECG) waar en stuurt een signaal naar de polsontvanger, waarop de hartslaggegevens verschijnen. “Zelf met de hartslagmeting aan de gang gaan is mogelijk, maar een trainingsprogramma samenstellen op basis van hartslagmeting kan beter gebeuren onder begeleiding. “Allereerst schatten we de maximale hartslag van een paard. Vervolgens wordt getraind op een bepaald percentage van deze hartfrequentie”, verteld van Brad.
“Hierdoor werk je heel gericht aan de prestaties en conditie van je paard. De maximale hartslag is overigens bij een paard niet nauwkeurig vast te stellen. Beter is het met behulp van een melkzuurcurven het punt waarop het lichaam het moeilijk krijgt vast te stellen. Vervolgens trainen we rondom dit punt op basis van de hartfrequentie die daarbij hoort”.
De maximale hartslag verschild per ras. Bij warmbloeden ligt dit punt rond de 220, terwijl de maximale hartslag bij volbloeden op kan lopen tot 250 slagen per minuut. “De hoogte van de hartslag verschild sterk per paard”, weet van Breda. “Voor hartslagmeting bij paarden werken we dus niet met standaardwaarden, maar bekijken we elk paard afzonderlijk. In stap varieert de hartslag tussen de 40 en 75, in draf is die 75 tot 125 en tijdens galop kan de hartslag tot boven de 180 komen.”

Intervaltraining
Een belangrijke waarde is de herstelperiode. Hoe lang doet een paard erover om zijn hartslag weer onder de 80 te krijgen als je gaat stappen. Bij intervaltraining kont dit duidelijk naar voren.
Vaak gebruikt men tussen twee intervallen herstelperiodes van drie tot vijf minuten. Daarbij is maatstaf dat de hartslag aan het eind van de herstelperiode tot onder de 8 slagen per minuut moet zijn. Is dit niet het geval, dan betekend het dat de training te zwaar is of je paard langer moet herstellen. “Zo mat ik eens de hartslag van een springpaard bij een intervaltraining,”verteld van Breda. “De herstelperiode werd na verloop van tijd steeds korter. Dit betekend dat de spieren efficiënter waren geworden en de conditie verbeterd.”
Over de betrouwbaarheid van de hartslagmeter zijn zowel Cees als Eric het eens. “Heel betrouwbaar,”meent Cees. “Waar je wel rekening me moet houden zijn factoren als luchtvochtigheid, bodem en spanning. Je ziet soms zelfs dat de hartslag van een paard stijgt wanneer de ruiter nerveus wordt.”Training op basisi van hartslagmeting wordt vooralsnog veel gebruik in de eventing- en endurancesport, maar ook in de men-, spring- en dressuursport is de hartslagmeter in opkomst.
“Verder vind ik dat iedere paardenhouder de basiswaarden van zijn aard moet kennen”, zegt van Beckhoven.
“De rusthartslag van een paard varieert van 25 tot 40”, vult van Breda aan. “Stress, pijn en ziekte kunnen de hartslag verhogen.
Hartslagmeting is een uitstekende manier om je paard te leren kennen. Wanneer de hartslag dagelijks op 28 meet, weetje dat er iets mis is wanneer de meter op een op 50 staat. Een kwestie van ‘ken uw paard’.”

Melkzuur- en hartfrequentiecurve om het omslagpunt waarop het lichaam het zwaar krijgt te bepalen.
Met behulp van een rekenprogramma wordt het omslagpunt berekend. Hier hoort een hartslagfrequentie bij, waar de training vervolgens op wordt afgestemd. Omdat e training het omslagpunt kan veranderen wordt deze test minimaal twee tot drie maal per jaar afgenomen.
http://www.heartforhorses.nl


--------------------------------------------------------------
Top 10 endurance rassen
Door Marjolein de Rooij

1
Anglo-arabier
"Mijn absolute nummer één". Marjolijn heeft iets met kruisingen van Engels volbloed en Arabier. "Ik ben geen grote arabierenfan. Ik vind ze qua bouw niet zo geschikt, het zijn geen echte atleten. Negen van de tien arabieren hebben een te stijl achterbeen, waardoor ze het in zwaar terrein moeilijk krijgen en snel verkrampen. In zwaar terrein heeft de Anglo-arabier het makkelijker omdat hij meer de bouw van de volbloed heeft, dus meer een gebogen achterbeen.
Mijn favoriet is Gemini Courth House, het paard van sjeik Hamdan die op het EK in Punchestown vorig jaar een tweede plaast behaalde. Op de hele wedstrijd had hij slechts elf minuten hersteltijd nodig. Dat is écht uniek. Wat een wereldpaard! De volgende dag was hij weer zo fit als een hoentje."

2
Arabier
"Gezien de overmacht in de uitslagen moet ik de arabier wel op de tweede plaats zetten. Maar toch: je ziet ze zoveel omdat iedereen denkt dat dit het paard is dat nodig hebt voor endurnance.
Alleen hebben negen van de tien dat rechte achterbeen. Ik vind ze mooier als ze niet zo'n enorme Arabische uitstraling met dish in hun neus hebben, ik hou meer van de Arabieren met de pony-uitstraling. Ik vind pony's gewoon leuk"

3
Anglo-arabo-sando
"Uit een test voor geschiktheid voor de endurance kwamn deze kruising als winnaar. Het is een Italiaans ras, gekruist met Anglo-arabier. Bij ons zou je het een NRPSer noemen.
De arabier werkt veredelend in een kruising. Dat is goed.
Maar in een kruising met een pony is het karakter toch vaak wat moeilijk. Mijn eigen paard Vajda is een vreemde kruising: Anglo-arabier x draver. Dravers zijn opzich helemaal niet geschikt voor endurance, want ze lopen vaak achter te breed om te kunnen sporen op smalle paadjes. Die van mij kan wel smal lopen, die is heel handig. En ze heeft meer voordelen: de 'ausdauer' van beide rassen in combinatie met het loopgemak van de draver. Dravers zijn gefokt op snelheid en vooruitgaan. Maar voor de endurance: realiseer dat dravers niet zomaar altijd met veel strijklappen en andere bescherming om hun benen lopen, omdat het nodig is"

4
Selle Fransais
"In Nederland tref je ze niet veel in de endurance, maar in Frankrijk wel. En ze doen het goed. Wat er dan weer precies voor bloed in zit weet je niet. Voor endurance heb je paarden nodig die te klein gebleven zijn voor springen en dressuur. Groot is vaak niet goed. Marathonlopers zijn ook vaak kleine mannetjes en vrouwen. Wel is de trend dat de arabieren in de endurance steeds groter en groter worden.
Maar pas op met grote paarden: grote honden worden toch ook niet zo oud?"

5
Russen
"Vooral in Duitsland hebben veel toppaarden Russisch bloed. Je ziet veel Anglo-Kabardiners. De Russen herken je aan die typische gloed op hun lichaam, een speciale metaalglans. Het is zoiets als metallic bij auto's. Akhal Teke's zijn een voorbeeld van Russische paarden. Ze hebben vaak geen mooi hoofd, een beetje een enge dunne pierennek en zo'n geprononceerde schoft. Akhals zijn relatief duur en ze hebben zich in de sport nog niet echt bewezen.
Budjonny's zijn ook veel voorkomende Russen. Er is nu één Budjonny die het goed heeft gedaan in de sport. Je hoort trouwens wel een kristische opmerkingen over het karakter van paarden met Russisch bloed"

6
Shagya arabier
"Die is weer wat steviger dan een gewone arabier. Je ziet ze in Nederland maar weinig en in Duitsland iets meer. Dat je er weinig ziet komt waarschijnlijk grotendeels door de prijs. Een Nederlander geeft niet zoveel uit voor een endurance paard." Nederlanders rijden met allerlei rassen in de endurance: KWPN, Haflinger, Fjord, Tinker et cetera. "Voor deze rassen geldt dat ze meestal maximaal klasse 3, 120 km, kunnen lopen. Koudbloeden zie je in de echte sport niet terug. Bij koudbloeden is de verhouding tussen de grote lichaamsomvang ten opzichte van het hart en de longen, niet goed. Ze hebben daarom veel hersteltijd voor de hartslag nodig. De huid is ook te dik, ze zweten te veel. Deze rassen zijn leuk om veel plezier mee te hebben, maar voor sportprestaties op niveau zijn ze niet geschikt"

7
Engels Volbloed
"Daar ben ik nou gek op. Alleen hebben ze vaak last van slechte voeten en dat kun je niet hebben voor een endurancepaard. De ijzers gaan er snel onderuit. Simply the Best van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum is één van mijn favorieten. Een vrij groot paard dat het goed doet in de sport. Maar het probleem is vaak: waar haal je een goede volbloed vandaan die niet op de baan gelopen heeft? Als ze dat gedaan hebben hebben ze vaak last van slijtage. Nieuw-Zeelandse volbloeden zijn vaak weer te groot."

8
Trakhener
"Het probeem van Trakheners is toch vaak het karakter. Ze zijn moeilijk. Ik heb er nooit één gehad, maar ik ken de verhalen van eigenaren: 'als ik erop ga zitten en de pet staat verkeerd kan ik beter afzadelen, want dan gaat het niet. Ook niet na drie uur rijden en veel geduld' Bovendien hebben ze nog wel eens smalle voetjes."

9
Berber kruisingen
"Volbloed Berbers zijn heel klein, te klein. Paarden met Berberbloed zie je maar weinig. Maar degene die je ziet doen het vaak goed. Een endurancepaard moet geen kasplantje zijn, je moet geen paarden hebben die tuttel-tuttel zijn opgevoed. Ze moeten een beetje hardheid hebben. Een klein dingetje waar hij last van heeft wordt op 160 km al snel een groot iets dat je op je bord krijgt."

10
Tenessee Walker
"Alleen als ze de running walk kunnen, dan zijn ze geschikt voor de sport. Als je een hele goede hebt zeg je 'park out' en dan gaan ze als een kameel liggen zodat je op kunt stijgen en als je 'park in' zegt, staan ze op.
Ene mijnheer Truman-Privat schijnt er op hoog niveau mee te rijden, ze zijn comfortabel en goed.
In Nederland heb je nu ook Singlefooters, die bewegen apart maar comfortabel. Die zijn nog niet op hoog niveau gesignaleerd. Het zijn snelwandelaars onder de paarden. Ze kunnen niet draven en vaak ook niet stappen. Daarom is het een probleem om te beoordelen of ze rad zijn."

Muildier
"De zwaarste endurancewedstrijd in de Verenigde Staten, de Tevis Cup, is een wedstrijd waarbij ze tegen bergen op moeten.
Echt loeizwaar. Die werd al eens gewonnen door een muildier. Muildieren zijn zo taai als ik weet niet wat. Ze zijn geschikter dan muilezels, want die zijn erg klein. In Frankrijk lopen ook speciaal gefokte ezelkruisingen. Heel imponerend! Maar of die kunnen lopen?"


----------------------------------------------------

Als dit niet mag van de modjes spijt me dat
Laatst bijgewerkt door lindake op 17-12-11 13:47, in het totaal 2 keer bewerkt
Reden: Sticky verwijderd

Lenneke_
Berichten: 18614
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Garderen

Re: Informatie met betrekking tot endurance

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-02-08 17:58


Lenneke_
Berichten: 18614
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Garderen

Re: Informatie met betrekking tot endurance

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-02-08 22:28

Dit schema hoort bij het artikel 'trainen met de hartslagmeter'
Afbeelding

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Re: Informatie met betrekking tot endurance

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-08 11:16

Indd een goed idee om alle belangrijke informatie in 1 topic te zetten Ja

Djilna

Berichten: 31009
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Re: Informatie met betrekking tot endurance

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-08 12:01

Ik maak er een sticky van. Wel is het slim hier dan alleen artikelen te posten en geen reacties als 'oh leuk' en 'wat handig'. Dat is in dit geval vervuilend Knipoog

Moderatoropmerking:
Hierna dus svp alleen posten als je teksten of links naar interessante artikelen plaatst. Anders wordt je post verwijderd.

Lenneke_
Berichten: 18614
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Garderen

Re: Informatie met betrekking tot endurance

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-02-08 13:26


SamCo

Berichten: 2340
Geregistreerd: 23-10-07

Overzicht + BPM-waarden van 6 trainingsmethoden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-08 14:56

De aangegeven hartslagwaarden zijn gebaseerd op de waarden van mijn paardje Cenny, dewelke een maximale BPM heeft van 211 en een aërobe/anaërobe drempel van 175.

Warming-up: het doel van de warming-up is niet alleen lichamelijke maar ook geestelijke voorbereiding voor beiden natuurlijk Knipoog. De lichaamstemperatuur en met name die van de spieren worden verhoogd. Hierdoor worden allerlei betrokken processen in het paardenlijf, efficiënter verlopen en dus rendement training hoger. Plus natuurlijk kans op blessure’s duidelijk verlagen.

Hoe = 10 tot 20 minuten stappen om voorts 10 minuutjes rustig drafje (iniminie versnellinkjes). Je kan ook denken aan wat losmakende oefeningen zoals laag hoofd en nageeflijk (Anky van Grunsven-methode). Door deze laag en nageeflijk wordt paard ook een stuk rustiger in zijn hoofd en daarbij is het een goede “discipline”- oefening.

Duur = afhankelijk van de soort training daaropvolgend. Bij een rustige duurloop is heel langzaam starten voldoende. Als voorbereiding op een intervaltraining moet je 15 minuten uittrekken (je gaat immers zwaar werken boven de aërobe/anaërobe drempel bij intervaltraining).
Bij koud weer ook meer tijd voor een warming-up.



A.) Duurlooptraining

Bij duurlooptraining wordt er gelopen in eenzelfde tempo, dus zonder onderbrekingen en tempowisslingen

Bij vermelde hartslagen gelden voor een anaërobe drempel van BPM 175. En de daarbij behorende aërobe hartslag van BPM 131 (75% van 175).
Onderverdeling:
- tempo 1 Lange Rustige Duurloop:
heel rustig (75%) en rustig (80%) Hartslag 131-145
Duur = 01.00 tot 03.00 uur
Aeroob
Bevordert een efficiënter verloop van de koolhydraat-en vetstofwisseling, hormoon en enzymenwerking. Toename van fijne haarvaten in de vooral langzamere spiervezels kapillarisering. Vergroting van het hartvolume. Door de training van de vetstofwisseling zal het lichaam eerder en ook bij hogere snelheid keizen voor vetverbranding dus besparing koolhydraten tijdens wedstrijden
tempo 1 De Extra Lange Duurloop
Bovenstaand en bovendien toename glycogeen voorraad door supercompensatie
tempo 1 Hersteltraining
versnelde afvoer van afvalstoffen. Heeft echter geen opbouwend effect
Dus accent/verbetering van:
1. aëroob uithoudingsvermogen
2. zuurstofopname in spieren
3. hartvolume
4. stimulering vetverbranding
5. water-, warmte-, en elektrolytenhuishouding

- tempo 2 Gemiddelde Duurloop:
gemiddeld (85%) en wat harder (90%) Hartslag 145-155
Duur = 0.15 tot 0.45 uur
Aerobe vermogen nog meer verbeteren zo ook hart/longen/bloedcirculatie, de energieomzetting van de koolhydraten naar de spieren en uiteraard alles wat in tempo 1 staat, maar dan weer een stapje verder.

- tempo 3 Intensieve Duurloop:
marathontempo (93%) en hard (95%) Hartslag 160-165
Duur = 0.15 tot 01.00 uur
Hier zoeken we het grensgebied van de aëroob/anaëroob drempel. Deze duurlopen verbeteren het aërobe vermogen en de aëroob/anaëroob gemengde systemen. De snelle duurlopen verbeteren in sterke mate de hoogte waarmee we van de maximale zuurstofopname gebruik kunnen maken. Dus:
1. verhoging anaërobe drempel
2. verhoging van de maximale zuurstofopname
3. aëroob uithoudingsvermogen
4.training koolhydraat- en vetstofwisseling
5. hartfunctie
6. toename glycogeen-voorraad (minder rap op bij/door prestatie)


A.) Intervaltraining
Train je dus in anaëroob gebied, te weten 175 BPM en hoger en zit je paard in zijn verzuring!


B.) Tempoduurtraining
Deze zware trainingsvorm bestaat uit lange stukken gegallopeerd met hoge snelheid en beperkt aantal herhalingen (1 tot 3)
De pauze duurt lang (tot max. 20 min), zodat er bijna volledig herstel plaatsvindt
De lange stukken gegalloppeerd is 3 tot 5 km met hartslag 160-185, met een duur van 10 tot 30 minuten.

De effecten zijn eender aan die van de duurlopen in tempo 3. Je traint extra de toename van de maximale zuurstofopname en de wedstrijdhardheid.

C.) Fartlek training = Duintraining
Ookwel vaartspel genoemd. Er wordt gereden met wisselende snelheden. Niet gebonden aan een vooraf bepaald plan: er wordt gereden naar het vermogen van dat moment en waar je zin in hebt Knipoog.Door de variatie in deze trainingsvorm worden er verschillende energiesystemen en spiergroepen getraind. Door in de duinen te trainen worden deze tempowisselingen automatisch bereikt.

Effecten = betere aërobe uithoudingsvermogen, verbetering energieomschakeling en verhoging van de maximale zuurstofopname

D.) Heuveltraining
Heuvel, dijk of viaduct.
Heuveltraining niet het hele jaar: zo’n 6 tot 8 weken in het algemene de voorbereidingsperiode.
Bovenaan de heuvel ffkes actieve rust in de vorm van stappen/ joggen. Heuvel naar beneden weer wat sneller (indien veilig). Dit is goed voor de coördinatie van 4 benen.

E.) Hersteltraining
Heeft geen opbouwend effect, maar versnelt herstel. Er wordt gelopen in een zeer laag tempo. Hierbij is de hartslag maximaal 75% van de anaërobe drempel (bij mijn paardje Cenny is deze 175. Maximale hartslag overigens 211). Dat betekent voor mij en Cenny dus niet boven 131 BPM.
Duur = maximaal 1 uur.
Effecten = geen opbouwend effect maar het grote voordeel is dat er eerder met de volgende training kan worden begonnen, die dan wel een trainingseffect/prikkel geeft.
Door de rustige hersteltraining gaan ook de kleinste bloedvaatjes in de spieren gemakkelijker zuurstof en koolhydraten en vetten opnemen en afvalstoffen afvoeren.
Als de training goed is uitgevoerd, voelt je paardje direct na afloop al beter!!!



Cooling-down:
Doel = na afloop training om de lichaamstemperatuur weer te laten zakken en om de afvalstoffen beter af te voeren. Paard zal bij een goede cooling-down ook sneller herstellen van alle inspanningen. Ook worden de loopspieren weer op lengte gebracht.

Hoe = hetzelfde als warming-up, maar dan andersom.. Beginnend met hele kleine/langzame/laag tempo (RUSTIGE!) versnellinkjes en voorts lekker uit te stappen wellicht ook met hoofd laag en aan de teugel = bovenlijn (rug van het paard) ietwat laten strekken.

Duur = netals warming-up afhankelijk van de voorgaande training. 10 tot 15 minuten. Niet te lang zo’n cooling-down.

Lenneke_
Berichten: 18614
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Garderen

Re: Informatie met betrekking tot endurance

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-08 18:18


Lenneke_
Berichten: 18614
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Garderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-03-10 19:31