Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 

Koken met kerst?

Heerlijk! Ben er maanden van te voren al mee bezig!
44 (46%)
Leuk, Maar alsjeblieft niet ieder jaar!
34 (35%)
Nog nooit gedaan, gelukkig
14 (14%)
Eens en nooit weer, dan liever FEBO!
3 (3%)

Totaal aantal stemmen: 95


Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-11-09 14:39

Nu we toch weer richting de kerst dagen, gaan ben ik wel heel benieuwd wat jullie gaan maken met kerst?

Hebben jullie nog goede ideetjes, of wordt het een expiriment op de avond zelf?
Ik ben er zelf nog niet helemaal uit.
Heb nooit eerder gekookt met kerst (altijd de luxe gehad om uitgenodigd te worden) Maar dit jaar ben ik officieel de Sjaak!

Ik denk dat ik wel met meerdere gerechten wil gaan werken en een spoon tussen door. (even het recept opzoeken hihi)

Vandaar mijn vraag:

Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-09 14:57

Lijstje is net (bijna) af:

Borrelhapjes:
- gehaktballetjes
- gekruide gemengde noten
- gevulde komkommerringen
- mss kwarteleitjes met cherrytomaatjes erop (soort paddestoel)

voorgerecht
- schaal met kreeft in een paar varianten
- schaal met meloen met ham

mss een spoom (heel simpel citroenijs met prosecco)

hoofdgerecht
- wsl gevulde kalkoenrollade met geconfijte citroensaus
- gevulde aardappelen en aardappelgratin
- groentetaartjes en sperziebonenrolletjes

nagerecht
- mss iets met sherry, anders gepocheerde peren met chocoladecreme

koffie met (zelfgemaakte) bonbons

Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-11-09 15:02

Wow klinkt als een keuken prinsesje! Ik krijg er een minderwaardigheids complex van haha!

kook je voor veel mensen? (jij schrijft trouwens spoom zie ik dat maakt het complex nog erger, als ik het niet kan schrijven laat staan maken hahahaha)

Citaat:
schaal met kreeft in een paar varianten


Nog nooit gemaakt, hoe doe je dat?

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-09 15:06

we zijn met 7 personen, dus dat valt wel mee.
Kreeft ben ik nog niet helemaal uit, dat moet ik eerst met de visboer overleggen. Ik zie mezelf niet helemaal een levende kreeft in het kokende water dompelen, dus ik wil eens kijken wat hij kan adviseren. Maar ik denk dat ik ze onder de grill doe en dan serveer in de schaal (dus half doorgesneden), 1 geflambeerd met pastis en de andere gewoon met gesmolten boter en citroensap.

kerst is voor mij echt de ultieme dag om lekker te koken, maar dat doe ik ook graag. Overigens zijn een paar dingen die ik ga maken echt supersimpel, oa de gevulde aardappelen en de groentetaartjes.

Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-11-09 15:08

waarmee ga je aardappel vullen? Ga je ze dan eerst koken?

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-09 15:09

Citaat:
voorbereiden
- vastkokende aardappels goed schoonborstelen
- circa 10/15 minuten koken (nog niet helemaal gaar)
- aardappels even laten afkoelen
- kapje eraf snijden
- de aardappels uithollen tot circa een halve cm van de schil
- het kruim vermengen met boursin (oid) en wat zure room en evt op smaak brengen met zout en peper
- het mengsel weer terug doen in de uitgeholde aardappels

bereiden
- aardappelen in een ovenschaal doen
- circa 15 minuten op 200 graden opwarmen

corientjuhh

Berichten: 9820
Geregistreerd: 19-11-07
Woonplaats: In een hunebed

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-09 15:10

Wij zijn met 15-20 personen
Ik wil als nagerecht dat stroopwafeltaartje maken ik zal even het topic opzoeken

corientjuhh

Berichten: 9820
Geregistreerd: 19-11-07
Woonplaats: In een hunebed

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-09 15:10

Nagerecht voor zeker 10 personen...

Ingredienten:
2 pakjes stroopwafels
75 g boter
5 eetl. amandellikeur
9 blaadjes witte gelatine (18 gram)
50ml sterke koffie
500 ml vanilliyoghurt
250ml slagroom, stijf geklopt
1 theelepel cacaopoeder
1 theelepel kaneelpoeder

Springvorm, ingevet en bekleed met bakpapier.

Voorbereiden
Verkruimel 1 pakje stroopwafels in een keukenmachine. Smelt de boter en meng deze met 2 eetlepels van de amandellikeur door de koekkruimels. Verdeel het kruimelmengsel over de springvormbodem en druk dit goed aan met de bolle kant van een lepel.
Halveer de rest van de rest van de stroopwafels en zet deze iets overlappend naast elkaar langs de rand van de vprm, met de snijkant op de koekbodem. Breek de stroopwafels die over zijn in kleine stukjes.

Bereiden
Week de gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm de koffie zonder deze te koken met de rest van de likeur. Knijp de gelatine goed uit en los deze op in het koffiemengsel.
Meng het gelatinemengsel in de yoghurt en spatel de slagroom er door. Schenk de helft van dit mengsel op de koekbodem in de springvorm. Verdeel daarover de stukjes stroopwafel en giet hierover de rest van het yoghurt mengsel.
Laat de taart 3 uur opstijven in de koelkast.
Verwijder de rand van de springvorm. Meng de cacao en kaneel en bestuif de taart.

Bereidingstijd ca. 30 minuten; 3 uur opstijven.

Variaties
- de taart kan ook in de diepvries worden gezet om sneller op te stijven en daarna licht bevroren geserveerd worden.
- stroopwafels kunnen vervangen worden door lange vingers, een vierkante schaal is dan makkelijker dan een ronde springvorm.

die :D
Van nickeltje

Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-11-09 15:12

oh die tiramisutaart! die heb ik ook al langs zien komen in een topic ja! zag er watertandend uit hihi

Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-11-09 15:13

Lielle schreef:
Citaat:
voorbereiden
- vastkokende aardappels goed schoonborstelen
- circa 10/15 minuten koken (nog niet helemaal gaar)
- aardappels even laten afkoelen
- kapje eraf snijden
- de aardappels uithollen tot circa een halve cm van de schil
- het kruim vermengen met boursin (oid) en wat zure room en evt op smaak brengen met zout en peper
- het mengsel weer terug doen in de uitgeholde aardappels

bereiden
- aardappelen in een ovenschaal doen
- circa 15 minuten op 200 graden opwarmen


Klinkt goed!

rainbow8

Berichten: 2407
Geregistreerd: 15-05-09
Woonplaats: Afgelegerije

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-09 15:16

Wij zijn met 8 personen. Vier kids, mijn ouders, mijn vriend en ik. Ik kreeg gisteren een telefoontje van mijn moeder dat ze alle vleessoorten al in huis heeft om bij ons te gourmetten tweede kerstdag. Ze had zelfs aan vegazooi gedacht voor bonus(klein)dochter. Dus ik heb weer geen keus dit jaar :)). Het voor- of nagerecht hebben we nog niet over nagedacht. Maar ik dacht om dit jaar appeltaart met ijs te doen of chocomouse of walnotentaart.

Corientjuhh: hoe maak je dat een stroopwafeltaartje? Klinkt in ieder geval lekker. Excuus het staat er al.

Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-11-09 16:00

ja gourmetten ook altijd leuk, maar ik wilde dit jaar eens ff aan de slag en me een goede kok voelen haha

Esgaroth

Berichten: 5247
Geregistreerd: 13-02-04

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-09 16:28

Dit jaar ben ik met kerst net een week verhuisd. Dus het wordt of boterhammen, of bij mijn ouders eten ;)

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 132059
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-09 16:32

Lielle, ik ben wel heel erg benieuwd naar de groententaartjes :)
Heppie misschien een receptje? :))

rainbow8

Berichten: 2407
Geregistreerd: 15-05-09
Woonplaats: Afgelegerije

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-09 16:34

Mayo ik zou voor het laatste kiezen. Ik zou het ook doen, maar mijn ouders hebben zo'n groot huis dat hun woonkamer bij ons in de hal past om over de keuken maar te zwijgen en daar kunnen geen 8 mensen aan een tafel zitten :D.

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-09 10:32

Oscar schreef:
Lielle, ik ben wel heel erg benieuwd naar de groententaartjes :)
Heppie misschien een receptje? :))

http://www.ah.nl/recepten/recept?id=591920

Citaat:
Zoete groentetaartjes
Ingrediënten
4 plakjes bladerdeeg (pakje 10 stuks, diepvries), ontdooid 2 eieren, losgeklopt 250 g tuinerwten (pak 450 g, diepvries) 100 g hamreepjes julienne (duopak 200 g) 1 doosje cherrytomaten (250 g), gehalveerd

Materialen
4 eenpersoonstaartvormpjes (a 10 cm), ingevet

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de taartvormpjes ieder met een plakje bladerdeeg. Prik gaatjes op de bodem. Klop de eieren los en schep de tuinerwten en de ham erdoor. Verdeel dit mengsel over de taartvormpjes. Verdeel de cherrytomaten over de taartjes. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Bak de taartjes midden in de oven in 20 tot 25 minuten gaar. Lekker met gehaktballetjes.

alleen ga ik voor die doperwten nog wat anders bedenken.

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 132059
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-09 21:33

Klinkt goed, bedankt voor het plaatsen!
Zo op het eerste oog lijkt het erg simpel om te maken en het is toch net wat leuker dan de standaard groenten :)

inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-09 12:26

O ik ben er ook al helemaal uit hoor. Hier op zich redelijk te doen, 8 personen :D.

Ik begin met een amuselepel van rodebiet met parmaham.

Vooraf: Terrine van zalm en spinazie, met daarbij een lekker sausje (die moet ik nog verzinnen)

Tussengerecht / amuse: home-made wildbouillon (klein beetje)

Hoofdgerecht: Eendenborst met daarbij een rodekoolstampot en gebakken kweeperen. Met een wijn-bessensaus.

Nagerecht: Denk dat ik maar gewoon een heerlijke ordinaire cheescake maak :D

Ik heb express allemaal gerechten gekozen die ik daags ervoor (of al eerder) voor een groot gedeelte klaar kan zetten. Ik ben denk ik op kerst zelf per gerecht nog een 5 minuten bezig alleen het hoofdgerecht nog 10 tot 15 minuten bezig in de keuken. Dus dan valt t allemaal wel mee voor mezelf.

Ik ben nu nog bezig met de hapjesschaal, ook die wil ik eigenlijk al zover klaar hebben dat ik het alleen nog eventueel in de oven hoef te schuiven en uit de koelkast kan pakken.

inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-09 12:33

Lielle schreef:
alleen ga ik voor die doperwten nog wat anders bedenken.


Wat erg lekker is met deze taartjes (ja ik maak ze ook regelmatig)

--> i.p.v. doperwten en ham
Prei met gerookt spek
Zeer aparte, maar altijd een geweldig resultaat hier, Prei met chorizo in kleine blokjes gesneden.
Harricoverts (kleiner gesneden) met ham / spek
Witlof met ham en kaas
En zelf vind ik het met champignons en ham het lekkerste :Y)

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-09 13:31

he, dat is leuk om te lezen. Ik zat idd aan prei met lente-ui te denken, in principe wil ik er geen vlees meer bijdoen omdat het al veel vlees is in het menu. Mss een beetje kaas erbij.

Inge, jij zit op mijn lijn met eten :j Ik ben idd ook van alles zoveel mogelijk voorbereiden, dat ik de dag zelf weinig meer hoef te doen. Dat lukt dit jaar ook wel, muv de kreeft die wel wat meer werk nog nodig heeft.

terorita

Berichten: 7180
Geregistreerd: 09-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-09 14:14

inge81 schreef:
Ik begin met een amuselepel van rodebiet met parmaham.

Vooraf: Terrine van zalm en spinazie, met daarbij een lekker sausje (die moet ik nog verzinnen)

.



heb je van deze gerechten miss het recept :D

voorgerecht ben ik nog niet helemaal uit, waarschijnlijk wat kleine amuses

hoofgerecht
lamsbout gevuld met pijnboompitten, geraspte kaas, basilicum en zongedroogde tomaatjes.
griekse bloemkool, geratineerde aardappels (alhoewel de gevulde aardappel van lielle ook heel kekker klinkt)en salade.


als dessert
sinasappel bavarois, met chocolade mouse en karameldraad

Silence

Berichten: 25599
Geregistreerd: 04-03-06
Woonplaats: Ikke in Maarheeze, Silence en Jimmy in Gastel.

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-09 14:22

Ik heb dit jaar ook aangeboden te koken op kerstavond.
Voor 3 personen, maar ben der nog totaal niet uit wat het wordt.
Vooral omdat pap nogal een kieskeurige eter is, maar ik wil ook wel eens af van altijd hetzelfde.

inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-09 15:16

amuse is heel simpel ;)

Ik doe het even voor 1 rode biet = ongeveer voldoende voor 5 amuselepels.

1 rode biet
2 lente-uitjes
5 plakken parmaham (of andere gerookte ham, welke je lekker vind)
3 eetlepels mayonaise
zout en peper
------
Rode biet (van die kant en klare uit de winkel, per 4 verpakt zeg maar). Deze goed prakken / pureren.
Lenteuitje, zeer fijn snipperen.
Rode biet met de mayonaise vermengen.
Leg een plakje parmaham over je amuse lepel. Doe daarop een bolletje rodebiet-mayonaise mengsel.
Klein beetje lente-uitjes eroverheen strooien en vervolgens de parmaham dichtvouwen.

Minimaal 1 uur in de koelkast houden voor serveren (dus een dag van tevoren ook goed te doen).
En geloof me, het klinkt smerig, maar ik heb het pas bij de kookclub gemaakt hier en t was heerlijk :P

De terrine - dit is voldoende voor 10 of 12 plakken (dus personen zo'n beetje ;) ):
Ingrediënten terrine van zalm:
500 g gerookte zalm aan plakken gesneden
500 g grote spinazie bladeren
1 kg verse zalm moten
Olijfolie
zout
1 dl visfond
1 dl witte wijn
10 g gelatinepoeder
Bereidingswijze terrine van zalm:
* Leg de verse zalm (die aan lange banen op maat van de terrine is gesneden) op een ovenschaal die ingevet is met olijfolie. Bestrooi de zalm met zout. Gaar de zalm in en oven van 120’C tot deze rosé is.
* Ondertussen de spinazie-bladeren blancheren: Zet een ruime pan water op, breng aan de kook. Zet een ruime bak ijswater klaar. Dompel de spinazie bladeren een paar tellen in het kokende water, daarna eruit scheppen en in het ijswater terug koelen. Laat de spinazie-bladeren daarna uitlekken, droog ze tussen papier.
* Week de gelatinepoeder los met iets koud water.
* Verwarm de visfond en de witte wijn bij elkaar in een pannetje. Als deze gaat koken van het vuur nemen. Los daarin de losgeweekte gelatine op.
* Laat de gelei op de werkblad staan.
* Als alles klaar is: De zalm, de spinazie, de gelei, Gaan we de terrine opbouwen.
De buitenkant bekleden met gerookte zalm en spinazie. Daarna bouw je laag voor laag je terrine op.
Gegaarde zalm, spinazie, gerookte zalm, spinazie, gegaarde zalm, spinazie etc……..En niet vergeten
overal een beetje gelei tussen te gieten.
* De terine voor minimaal 12 uur in de koeling zetten.

Echwel

Berichten: 12462
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Raalte

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-09 18:57

Eerste kerstdag
Voorgerecht: carpaccio
Hoofdgerecht: kalkoen met diverse aardappeltjes en groenten
Dessert: plakjes van vanilleschuim met zelfgemaakt ijs

Tweede kerstdag

Voorgerecht: kleine gerechtjes van vis en vlees in amuse-schaaltjes.
Tussengerecht: bouillon onder en dakje van bladerdeeg.
Een spoom van champagne en frambozen
Hoofdgerecht: Lamsbout gegratineerd en Rosbief en croute..aardappels in de oven en haricot verts/asperges
Nagerecht: grand dessert van chocolademousse/witte tiramisu/frambozenpudding/creme brulee/aardbeienmousse/crepe suzette/en een tompoes van philodeeg met notenparfait.
(dit alles in kleine glaasje en bakjes op een groot dienblad)

Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-11-09 12:13

Nou ik heb een klein stukje van mijn menu klaar. Ik begin met amuzes van:

toast met mozzerella pesto en tomaat
kort aangebakken geitenkaas met spek,
gevulde champignons met kaas, kruiden boter.

Vooraf;
Lekker een simpele carpaccio van rosbief met rucola,parmazaanse kaas,rode ui cherrytomaatjes, en balasamico azijn.

Daarna een spoom/n (geen idee hoe je het nu schrijven moet...)

Hoofd en toetje ben ik echt nog niet uit............