Koken voor een grote groep

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
mvdende

Berichten: 5686
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-17 11:56

Willen jullie meedenken met deze hersenkraker?

Situatie schets:

Groep van 25 - 30 mensen die de hele dag zeer actief buiten bezig zijn geweest. Het koken gebeurt buiten op een grasveldje, we hebben 3 grote branders, 2 grote pannen en 2 wokken/ koekenpanen. Omdat we s'ochtends al vertrekken, hebben we geen koelkast tot onze beschikking. Wel zijn er koelboxen. Het ontbijt en de lunch komen wel wel uit. Het handigst is dus om een soort éénpans gerecht te maken. Maar nu komt het... De groep heeft nogal wat verschillende allergieën, diëten en wensen. De makkelijkste groep, zijn de vleeseters. Zij eten eigenlijk alles inclusief vegetarisch, maar hebben natuurlijk liever iets van vlees.
Dan de vegetariërs, daar bedenken we wel altijd iets voor. Nu hebben we ook een veganist mee. En last but not least hebben we ook iemand met gluten allergie.
Dat wordt flink puzzelen dus. De hoofd organisatie en ik zitten nu wat met de handen in ons haar.

Wie helpt meedenken over een recept?

troi
Berichten: 17002
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 11:59

Das bijna niet te doen..

Ik zou de veganist en degene met de glutenallergie vragen hun eigen eten mee te nemen (zullen ze zelf waarschijnlijk alleen maar fijn vinden omdat er dan zeker weten niks mis kan gaan, mn bij de glutenallergie kunnen de gevolgen van een simpel foutje groot zijn en dat foutje is maar al te snel gemaakt) en vervolgens pasta koken met 2 sauzen, 1 voor en de vegetariers en 1 de rest.

eilleen333

Berichten: 12842
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Zwolle

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:02

Voor wanneer is het? Gewoon een BBQ neerzetten en wat salades die geschikt zijn voor de allergie mensen, vlees, wat groente burgers en brood?

Kahawa
Berichten: 5344
Geregistreerd: 05-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:04

Gewoon een lekker vegan eenpansgerecht doen? Kan ook gewoon stamppot of pasta zijn.

mvdende

Berichten: 5686
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-17 12:05

Er wordt idd al geopperd om die mensen hun eigen eten mee te laten nemen. Maar dan moeten ze ook eigen pannetjes en een brander mee nemen. De grote branders zijn nl niet geschikt voor normale pannen. Ook moet er dan gekeken worden naar het inschrijfgeld. Normaal zit het eten er natuurlijk bij inbegrepen.

Bandaloe
Berichten: 192
Geregistreerd: 30-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:06

Kahawa schreef:
Gewoon een lekker vegan eenpansgerecht doen? Kan ook gewoon stamppot of pasta zijn.


Of een bonenschotel/chili sin carne, evt met rijst erbij. Vegan is makkelijker dan het lijkt.

Many
Berichten: 8275
Geregistreerd: 30-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:06

Oei, dat is inderdaad een lastige opgave. Ik zou een gerecht maken dat iedereen zelf naar smaak kan samenstellen, zoals chili sin/con carne. Je maakt een grote pan met chili, maar laat het gehakt weg. Dat bak je in een aparte pan. Daar kun je dan verschillende dingen bij serveren: rijst (is glutenvrij), platbrood, een groene salade, guacamole, zure room, etc. Volgens mij is er dan voor iedereen iets te eten én hoef je niet allerlei verschillende gerechten te maken.

MarliesV

Berichten: 15173
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:08

Grote wokpan nasi maken met vlees en een grote wokpan nasi zonder vlees.

Zowel de rijst kan je van te voren koken en in bakken meenemen als het vlees. Dan hoeft je daar alleen nog maar het vlees op te warmen in 1 pan en daar de groente in te doen en in de andere pan alleen de groente te bakken. Kruiden en rijst er bij en klaar.

Potten augurken, atjar, gedroogde uitjes ed neerzetten. Zakken kroepoek halen en een dikke pan saté saus maken en klaar.

Voor de veganist en de glutenvrije zou ik echt vragen of zij hun eigen eten mee kunnen nemen. Dat is niet te doen met zo weinig voorzieningen. Vooral glutenvrij is een risico en de veganist zal ook op elk pakje en zakje willen kijken of daar niet wat in zit wat hij/zij niet wil eten.

Denise_Storm

Berichten: 2369
Geregistreerd: 29-01-14
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:09

Macaroni? 1 pan met saus met gehakt, 1 pan met saus met groenten? Goedkoop, makkelijk (je kan het van tevoren thuis maken, hoef je het alleen maar op te warmen), en je kan er nog wat salades bij maken!

Yunomi
Berichten: 3112
Geregistreerd: 04-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:09

Nasi, rijst kun je voorkoken en meenemen in de koelbox. Kan zonder vlees en eventueel kun je nog van die goedkope pakjes kant en klare saté opwarmen in een pan warm water. Zakken (casave)kroepoek erbij en klaar. :)

Veganist en glutenvrij dan inderdaad nog apart.

JorineV
Berichten: 1091
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:11

Flinke puzzel, zeg!

Ik zou beginnen vanuit de "moeilijkste" eters. Een basisgerecht kiezen dat glutenvrij en veganistisch is. Misschien iets uit de Marokkaanse of Aziatische keuken? Dan een paar kleine bijgerechtjes doen. Brood, salade (vulling eventueel los; spekjes, kaas, ei, olijven, nootjes, ...), en vlees of tofu/falaffel.

Als je makkelijke "alleseters" hebt, is iets met bonen of noten een aanrader. Genoeg vulling (eiwitten) dus vlees mis je dan niet zozeer, en wel lekker makkelijk als 1 pan te koken.

Succes en eet smakelijk alvast!

edit: Er wordt gesuggereerd om de vegan en glutenvrij zelf eten te laten meenemen. Als je al vega kookt is het in mijn beleving weinig extra moeite om dat vegan te maken. Glutenvrij is ook echt niet zo ingewikkeld, als je from scratch eten maakt. In pakjes saus en dergelijke zit idd wel vaak gluten - en melk - en allerlei allergenen. Die zul je met zo'n gemengde groep misschien sowieso willen vermijden. Maak voor jezelf de keuze, alles of niets. Ofwel je gaat van iedereen heel secuur na wat ze wel en niet mogen/willen hebben en zorgt zorgvuldig dat dat helemaal goed komt, ofwel je maakt het jezelf makkelijk en regelt dat men zelf iets meeneemt, wat ook prima is! Niets zo irritant als "ja komt goed", en vervolgens is er enkel een bakje kale rijst ;-).
Laatst bijgewerkt door JorineV op 29-03-17 12:19, in het totaal 1 keer bewerkt

mvdende

Berichten: 5686
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-17 12:16

Het vegetarische en de vleeseters gaan altijd al goed. Het is niet het eerste weekend dat we met z’n groep gaan. Wel het eerste weekend dat ik help organiseren. We gaan z'n 5 x per zomer met een grote groep er op uit. Wij struikelen voornamelijk over de veganist en de gluten allergie.

mvdende

Berichten: 5686
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-17 12:19

De vleeseters eten idd net zo makkelijk vegetarisch, maar hebben toch veel liever iets van vlees. Omdat het eigenlijk altijd al vegetarisch is. Dit is gewoon makkelijker, maar ik als vleeseter heb er soms wel last van. De couscous was heerlijk, maar na 4 borden zat ik nog steeds niet echt vol en de volgende ochtend werd ik wakker met buikpijn van de honger. Het voedde gewoon niet.

eilleen333

Berichten: 12842
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Zwolle

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:20

Een BBQ neerzetten geen optie? Dat de veganist en gluten allergist zelf wat meenemen?

JorineV
Berichten: 1091
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:24

mvdende schreef:
De vleeseters eten idd net zo makkelijk vegetarisch, maar hebben toch veel liever iets van vlees. Omdat het eigenlijk altijd al vegetarisch is. Dit is gewoon makkelijker, maar ik als vleeseter heb er soms wel last van. De couscous was heerlijk, maar na 4 borden zat ik nog steeds niet echt vol en de volgende ochtend werd ik wakker met buikpijn van de honger. Het voedde gewoon niet.


Dan was dat voor de vega/vegans vast ook niet vullend genoeg :') Een blik kikkererwten en een zak amandelen door de couscous doet wonderen!

Niet dat je nou per se iedereen vega moet voeren, maar het kàn wel. En ook degene die geen vlees eten, willen (moeten!) wel iets van eiwitten eten ;)

mvdende

Berichten: 5686
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-17 12:26

Dat is misschien wel een optie. T moet wel allemaal zeer budget zijn. Daar komt de makro vast van pas. En wat wegwep bbq of zo iets. Moet niet teveel ruimte innemen. We rijden middels een carpool en de gemiddelde auto is maatje VW polo. Tel daar de hele kampeer zooi en een grote tas klimmateriaal bij op, en kampioen zijn in inpakken is een must :D

mvdende

Berichten: 5686
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-17 12:27

Haha jorine, ik ben nou eenmaal een zeeer grote eter. De rest hield het bij 2 bordjes

karlli

Berichten: 2386
Geregistreerd: 30-05-12

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:36

Leger maaltijdboxen/rantsoen, in allerlei smaken en versies te krijgen, en sowieso ook vegetarisch, en bomvol calorieën. Ook makkelijk klaar te maken en geen koelkast nodig :P
Wat betreft veganistisch/glutenvrij zou ik niet weten of deze ook te krijgen zijn..

mvdende

Berichten: 5686
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-17 12:40

Dat koken ziet er dus zo uit ongeveer. Dit was de "beruchte" maar zeer smakelijke couscous
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Kahawa
Berichten: 5344
Geregistreerd: 05-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:40

mvdende schreef:
De vleeseters eten idd net zo makkelijk vegetarisch, maar hebben toch veel liever iets van vlees. Omdat het eigenlijk altijd al vegetarisch is. Dit is gewoon makkelijker, maar ik als vleeseter heb er soms wel last van. De couscous was heerlijk, maar na 4 borden zat ik nog steeds niet echt vol en de volgende ochtend werd ik wakker met buikpijn van de honger. Het voedde gewoon niet.


Dan lijkt me het voorstel van Many het makkelijkste. Dan kun jij lekker veel gehakt opscheppen ;)

Lieke

Berichten: 11351
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:41

Wraps. Grote pan maken met groenten en saus. Daarnaast apart klaar zetten, sla, tomaat, komkommer, creme fraiche en gerapte kaas. Evt aparte pan met vlees. Voor degene die glutenvrij-eet kun je glutenvrije wraps halen.

Zie dat het om een klimweekend gaat, leuk! Wij gaan ook regelmatig met een grote groep klimmen. Wraps zijn veruit het makkelijkste en snelst te maken.

Rijst met een grote groep op een bivakveldje vind ik een afrader. Helaas de ervaring dat dit vaak lang duurt en/of mislukt.

kiomiamigo
Berichten: 496
Geregistreerd: 15-12-10

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 12:45

Vegatarische nasi maken (rijst mag bij glutenallergie ook en n vegan ook) als je dit thuis maakt hoe je het alleen nog maar op te warmen. En sate mee voor de vlees liefhebbers, ook dit zou je thuis al kunnen bakken en daar op warmen.

mvdende

Berichten: 5686
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-17 12:52

Ik denk toch dat het iid iets van rijst wordt. Dan waarschijnlijk zilvervliesrijst. Is snel klaar en na het koken gelijk droog.

moonsparkle
Berichten: 21705
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 13:09

Pasta is altijd wel makkelijk En goedkoop en goed vegetarisch te maken alleen die glutenvrij eet daar heb je dan iets anders voor nodig

Monnie_

Berichten: 2701
Geregistreerd: 28-02-06

Re: Koken voor een grote groep

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-17 13:14

Zak linzen of erwten pasta of kelp ipv normale pasta.