Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 51 van de 54 [ 1348 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

 
Profiel   

Piekosjj schreef
Dat is inderdaad een plaatje die Kardash! Kan niks anders dan een enorm gaaf veulen woren Jo :j
wbt de warmbloeden fokkerij, ik vind het zelf allemaal altijd erg snel-snel-snel gebeuren. Elk jaar word er weer ontzettend veel nadruk gelegd op de nieuwe 3-jarige hengsten om zo snel mogelijk meer 'kwaliteit' en nieuw bloed er bij te krijgen. Hierdoor krijg je elk jaar zo veel nieuwe hengsten er bij en verdwijnen de 'oudere' (lees; 10-15 jarigen) al best snel naar achter in de pedigree. Zelf vind ik dit erg jammer, je hebt imo een veel beter overzicht in de hengst als deze wat ouder is, volledig uitgegroeit is en zichzelf heeft kunnen bewijzen in de sport of in offsprings. Maargoed, ik ben dan ook wel echt 'n leek in het fokken hoor :D


Er is natuurlijk ook wel een verschil mbt de hoeveelheid paarden die überhaupt worden aangeboden (of alleen al geboren) bij bijv. het KWPN vs de Akhal-Teke. Ben het er mee eens dat het soms zonde is, maar er staat nu eenmaal ook gewoon veel sneller een nieuwe lichting klaar.
Binnen een kleiner stamboek val je sneller terug op oudere hengsten ook met het oog op kwaliteit en inteelt.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-02-17 14:58 



 
Profiel   

JoSav schreef
Haha, Bente. Moet ik ook nog een speciale bestelling influisteren bij vader en moeder in spé? :P :P


Goudvalk natuurlijk :P Alhoewel die ene leuke grote (te dure) hengst ook nog steeds best op mijn balkonnetje afgeleverd mag worden, maar dan krijg ik ruzie met je vriend :Y) (Hij mag wel langs komen om 'm te poetsen }> )

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-02-17 15:02 



 
Profiel   

Ja dat is zeker zo, er zijn natuurlijk een paar duizend nieuwe kwpn veulens per jaar in NL vs een paar honderd (?) Tekes wereldwijd. Dat maakt natuurlijk al een heel verschil :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-02-17 15:10 



 
Profiel   

Dat is dan inderdaad wel een verschil, en daarbij heeft Bente een sterk punt want er zijn zó veel warmbloedpaarden versus maar een paar duizend AT, met een nog kleinere aanwas.
Een van de redenen dat ik zo over deze hengst te spreken ben is juist dat hij nog op hoge leeftijd heeft gepresteerd, op nationaal niveau is uitgebracht in eventing, springen én dressuur (niveau Z en hoger) en fijne, werkbare veulens geeft. Nog los van het type dat hij vertegenwoordigt.
Menig AT hengst kan hier een puntje aan zuigen en het is me in die zin een doorn in het oog als ik zie met wat voor kromme bokken er soms in Europa gefokt wordt en een hengst als deze nauwelijks de interesse van andere AT fokkers weet te wekken. Idioot, als je het mij vraagt, maar een kanttekening is dat veel mensen deze hengst niet kennen.
Vorig jaar (of het was het jaar ervoor, dat weet ik niet meer) hebben de Russische keurmeesters nog benadrukt dat ze graag nog wat raszuivere nakomelingen zagen van deze hengst. Hij is de laatste zoon van de legendarische Omar, heeft zelf niet onverdienstelijk gepresteerd in de sport en getuige de foto's is hij nog in uitmuntende conditie ondanks zijn leeftijd. Allemaal criteria die hem m.i. zeer waardevol maken.


Wat betreft hoeveelste fokker ik zou zijn van AT in Nederland, daar hou ik me verder natuurlijk niet zo mee bezig.
De test is aangevraagd, maar we hebben vooraf besloten dat als onze merrie drager is wij haar te waardevol vinden om er niet mee te fokken. Als er geen test was geweest hadden we de gok namelijk ook genomen. Gezien de afstamming van je merrie is het denk ik erg verstandig dat jullie haar tzt laten testen, maar dat vind ik eigenlijk sowieso van alle AT waarmee gefokt wordt, nog los van het aantal verdachte dragers in de afstamming. Dat zegt nl. ook lang niet alles.

Goudvalk? :D Ik zal het ze toefluisteren! Zelf een fokken is voor ons natuurlijk veel leuker en spannender dan een hele dure kopen. Dus als hij kan kiezen kiest ie liever een gouden of zwarte hengst uit onze lieve merrie dan een dure uit Rusland halen. Hihi, natuurlijk hoeft een veulen voorlopig nog niet bij jou te wonen. Die hoeft de komende paar jaar nog niet bij jullie op het balkon. :Y)

De kleurkansen zijn overigens als volgt:

Beide zijn heterozygoot E/e en A/a.

28.13% -
Buckskin
28.13% -
Bay
12.50% -
Red (Chestnut/Sorrel)
12.50% -
Palomino
9.38% -
Smoky Black
9.38% -
Black

Of we het veulen kunnen aanhouden is afwachten, dus in principe fokken we met het oog op verkoop.
In dat geval is een merrie makkelijker en een goudvalk commercieel interessanter.
Als het puur voor mezelf zou zijn zou ik een (metallic) zwarte hengst met een sneb willen, maar voor mij geldt eigenlijk het cliché als merrie en veulen maar gezond zijn. :j Kans op een zwarte is niet zo groot en daar heb ik de hengst natuurlijk niet op uitgekozen. Als ie zwart of crème was geweest was het een bonus geweest, maar verder totaal niet van belang.
Eerst maar eens aftellen tot we Muzanna brengen en dan een maand of wat in de rats, omdat mijn lieve merrie zo ver weg is. := Ben wat dat betreft echt een muts. :')

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-02-17 15:54 



 
Profiel   

Josav wat jammer dat deze hengst dan zo weinig bekend is.
Klinkt goed dat hij zo veelzijdig ingezet is en zelfs tot op latere leeftijd actief is.
Doen de fokkers zelf misschien niet zo veel aan de p.r?

Ik schrik er wel een beetje van als je zecht dat er in Europa gefokt word met kromme bokken, kan en mag dat dan zomaar? Binnen het stamboek?
Moet een hengst niet aan bepaalde eisen voldoen voordat hij mag dekken?
Wanneer word een hengst goedgekeurd voor dekkingen? En is dat dan voor het leven of afhankelijk van zijn nakomelingen?
Of kan er met elke hengst gedekt worden, en papieren verkregen worden?
Ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat zit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-02-17 20:10 



 
Profiel   

Voor een hengst volstaat in principe de aanvraag van een deklicentie na/met puntentoekenning (grading). Die ziet er zo uit.

In principe mag elke elite en klasse 1 hengst worden ingezet en is er een negatief advies en advies tot ruinen voor lager geklasseerde hengsten (klasse 2). Klasse is op basis van aantal punten met nadruk op type en conformatie. Kwaliteit van nakomelingen speelt op latere leeftijd meer een rol.
Ik heb toch geregeld vraagtekens bij de puntentoekenning. Bij een 9 op conformatie stel ik me een uitmuntend gebouwd paard voor, maar dat is lang niet altijd zo. Hoe kan een paard met matige bovenlijn/rug, voorbeen onder de massa, achterbeen (nogal ver) achter de massa, een 8 of 9 krijgen op conformatie? Het moet toch minstens een harmonieus gebouwd paard zijn dan, toch? Uiteraard bekeken met een AT oog, geen warmbloed oog, want het is natuurlijk een heel specifiek ras dat is ontstaan onder heel specifieke omstandigheden, wat zich vertaalt naar de conformatie. Dat gezegd hebbende, extreme sabelbenigheid of een véél te lang achterbeen, voorbeen steevast onder de massa, of een ronduit slechte rug waardoor het paard uit twee stukken lijkt te bestaan en te bewegen, hadden de Teke van weleer over het algemeen niet (daar gingen ze makkelijker stuk van). Waarom dan toch hoge scores?
Omdat de tijden zijn veranderd? Of spelen er ook andere zaken?

Lichte sabelbenigheid kwam "altijd al" veel voor. Altijd is relatief, want beschikbaar referentiemateriaal gaat niet eeuwig terug. Lichte koehakkigheid kwam in berggebied vaker voor en heeft zich naar een percentage binnen de populatie vertaald. Beide bleek historisch en praktisch een voordeel.
Allerhande conformatiedingetjes in steppepaarden, woestijnpaarden en bergpaarden zijn veelal te verklaren vanuit selectie naar omstandigheden en gebruiksdoel. Dat is/was bij de Teke niet anders. Dat is ook niet te vergelijken met een westerse warmbloed - welke warmbloed dan ook.
Veel typische dingen in de bouw zijn in Centraal-Azië een voordeel maar onder warmbloeden niet gewenst omdat de eisen anders zijn. Bijvoorbeeld kleine hoeven. Ik heb onlangs nog een kenner van warmbloedsportpaarden gesproken. Die was erg te spreken over mijn paard, maar had vraagtekens bij de in zijn ogen te kleine voeten. Hij vond het ponyvoetjes die niet pasten bij een paard van zo'n stokmaat. Ik heb hem uitgelegd dat kleine, spijkerharde voeten resultaat zijn van eeuwenlange selectie in een gebied met harde woestijngrond en onherbergzame bergketens. Zo heeft de AV over het algemeen naar verhouding grotere voeten voor zijn kleine lijf, omdat ze gefokt zijn in een woestijngebied met los, zacht zand ipv harde, stenige bodem. Dat is een kwestie van selectie. Dat maakt dat de AT naar verhouding kleine voeten heeft voor zo'n groot paard.
De hals is ook zo'n typisch ding. Niet te verwarren met een (behoorlijke) hertenhals. Langgelijndheid is iets anders dan een paard (vaak met een matige, strakke rug en gezonken middenstuk/achter de schoft) dat uit twee stukken lijkt te bestaan. Op conformatie krijg je "toch" geen 4, ook al is ie op de kop met matige benen en een hertenhals en lijkt ie uit twee paarden te bestaan en te bewegen. Beweging is sowieso (helaas) geen criterium.

Mijn opmerking was wat gechargeerd. Maar, ondanks dat de AT toegankelijker is dan ooit, betaalbaarder dan ooit (afgezien van de periode dat ze voor een appel en een ei op transport naar het westen kwamen samen met o.a. dons en budjonny's), het makkelijker is geworden paarden te importeren en hengsten uit het buitenland te gebruiken, blijft de overgrote meerderheid in zijn of haar eigen straatje plakken en gebruikt men liever de eigen, mindere hengst dan een betere of beter passende hengst van buiten.
Zijn veel fokkers dan niet kritisch genoeg? Of is het zuiver economisch? Vinden ze hun eigen hengst(en) oprecht de beste? Als ze hem lelijk vonden hadden ze hem vast niet gekocht, maar als ze meer geld hadden was de keuze misschien toch anders geweest. Ja, logisch.
Bovendien worden veel hengsten jaar in, jaar uit gebruikt, vaak in dezelfde combinatie. Dit gebeurde in Rusland en Centraal-Azië ook wel, maar veel minder en dan ook vaak niet zo extreem dat er 6, 7 of zelfs 10 veulens uit dezelfde combinatie werden/worden gefokt. Een tweede keer als de eerste enorm geslaagd is. Nog een derde keer als ook die tweede heel goed is. Daarna nog eens? Gebeurt/gebeurde erg weinig. Want anders loop je het gevaar bloedspreiding te missen. In Europa lijkt dat voor veel fokkers een non-issue.

Wat nou genenspreiding. Wat nou gaan voor de beste combinatie.
Te weinig fokkers in Europa werken écht samen. Er worden nauwelijks hengsten uitgewisseld. Iedereen vindt zijn eigen hengst de beste. Iedereen dekt met de eigen hengst. Bijna niemand gebruikt een hengst die aan de andere kant van het continent staat. Goed, dat is allemaal iets gechargeerd. In de tijden van weleer reisden Turkmenen honderden of duizenden kilometers met hun merrie voor de juiste hengst. Dat is tegenwoordig logistiek een stuk eenvoudiger geworden, maar in Europa zie je het onder AT fokkers relatief weinig.

Tuurlijk: smaken verschillen. Maar een goed paard is een goed paard. Er zijn m.i. nog té veel AT hengsten, zeker in het Westen, waarvan ik me oprecht afvraag waarom de eigenaar daar een dekhengst cq. vaderdier in ziet. De nafok voegt daar alleen maar meer vraagtekens aan toe. En het steeds dezelfde combinatie doen is ook een serieus probleem in mijn ogen, ongeacht of het een goede hengst/combi is of niet.

En dan heb ik het nog niet over het probleem dat het ras nog altijd veel te weinig in de sport wordt uitgebracht. Noemenswaardig niveau is een zeldzaamheid.
Teveel dekhengsten zijn veredeld tuinornament of hobbypaard. Prima voor een fokmerrie, want dat is nu eenmaal ingewikkelder om te organiseren rondom dracht, en makkelijk met een ruin, maar voor een dekhengst vind ik het eigenlijk onacceptabel deze niet in de sport uit te brengen. Het is verdorie geen hobbelpaard, standbeeld of tuinornament. Hoe moet een merrie-eigenaar of potentiële koper van een nakomeling dan bepalen of de hengst voldoende kwaliteit heeft, niet stuk gaat als gebruiksdier?
Hoe kunnen fokkers dan hun veulens verkopen voor, naar hobby en particuliere maatstaven, veel geld en aanprijzen als prospect voor deze of gene discipline? Wat is dan het criterium? Volgens de keurmeester een goede conformatie? Naar welke maatstaf? Voor welke discipline? En als ie niet is uitgebracht hoe kun je dan wat over een veulen zeggen? Laten we wel wezen: in Europa zijn de meeste AT voor verkoop nog niet of niet lang genoeg onder zadel om daar een zinnig woord over te zeggen, dus dan moet je sowieso naar de ouderdieren kijken, de bouw van het veulen en de ouders en het karakter. Maar wat als de hengst alleen dekt en verder niks?
Omdat ie niet snel moe wordt op buitenrit is zijn nakomeling ineens een endurance prospect? Omdat ie leuk kan vrijspringen is zijn nakomeling een prospect voor springsport of eventing?

Dus op basis waarvan? Dat je hengst leuk kan vrijspringen? Ja, fijn. Leuk. En? Dat ie ooit eens een klein parcoursje gedaan heeft? Een klasse 1 heeft uitgelopen? Dat kan elke gezonde Teke. Ik kan de mijne na maanden stilstaan opzadelen en er op flink tempo veertig kilometer mee rijden zonder pijntjes, ook de dag erna niet (over mij hebben we het maar niet). Naar mijn mening kan elke degelijke AT dat.

Ik heb dekhengsten en merries gezien met defecten waarvan ik mij achter de oren krab en ik me afvraag waarom daar elk jaar een veulen in/uit moet. Bokbenig. Ongelijke voeten. Hertenhals. Voorbeen behoorlijk onder de massa. Niet harmonieus gebouwd (alsof je naar een in elkaar geflanste tandem kijkt). Slecht karakter. Enz.
Of iemand die een eigen hengst aanprijst en vol trots foto's laat zien van nakomelingen die echt, echt, echt niet voor de hengst spreken. Zijn die mensen blind? Zien die dat nou niet? Zijn ze zo verliefd op hun eigen paarden? En ik snap ook wel dat foto's niet altijd recht doen. Daar gaat het verder niet over. Mijn eigen paard is ook niet perfect. Perfectie is sowieso een illusie.

Om ook de relativiteit van puntentoekenning te laten zien:
De beroemde Gaigisiz komt uit een klasse 1 hengst en een klasse 2 merrie. Een elitehengst met een 9 op nakomelingen. Het is (logischerwijs) steeds moeilijker een Posman lijn AT te vinden zonder Gaigisiz. En dat voor een hengst met laag geklasseerde ouderdieren.

Het is dus erg relatief. Kromme bokken is dus verder ook wel erg gechargeerd. Het frustreert mij dat goede hengsten te weinig gebruikt worden ten faveure van een eigen, soms gewoonweg doorsnee, matige of zeer matige hengst die vervolgens ook niks (of "niks") presteert in de sport en men zich vervolgens wel afvraagt waarom zo weinig mensen dit ras "ontdekken" voor de sport of voor trektochten. Je kunt voor 5-10.000 een erg leuke warmbloed of Arabische Volbloed kopen... waarom dan een AT veulen dat vraagtekens oproept op basis van de conformatie (tja, hier in het westen blijft de AT een vreemde eend in de bijt) en de ouderdieren, zeker de vader, die twijfels over afwijkende conformatie niet wegneemt door fraai presteren in deze of gene discipline.
Nee, dan liever jaar in jaar uit dezelfde doorsnee combinatie met doorsnee veulens, zonder iig de vaderhengst op enig niveau uit te brengen in een discipline, welke dan ook. Wat heeft je hengst voor toegevoegde waarde? Ik heb soms werkelijk geen idee en kan het niet zomaar afschuiven op smaken verschillen. En waarom elk jaar dezelfde combi? Wat voegt veulen nummer zoveel toe aan de populatie? Waarom vier, vijf, tien keer dezelfde combi?
En ik heb allerlei redenen gehoord. Maar er zijn zoveel minder AT in Europa! Mwah, valt al jaren heel erg mee, hoor. Je moet er alleen vaak een eindje voor reizen. Dat is erg onhandig, ja. Ik zou ook liever zien dat KI vaker wordt toegepast, maar er zijn er een aantal die beschikbaar zijn middels KI en alsnog nauwelijks door merrie-eigenaren van buitenaf gebruikt worden. Dan snap ik dat hengstenhouders het zien als geldverkwisting.

Het feit dat de laatste Omar zoon zo weinig wordt gebruikt heeft een meerledige oorzaak. Ja, hij is relatief weinig geadverteerd. Ik heb veel mensen gesproken en slechts weinigen kenden hem, bij zijn stamboeknaam of zijn roepnaam, op papier, in persoon, of als de laatste zoon van Omar - dat maakte weinig verschil. Daar zijn allerlei redenen voor te bedenken.
De tendens die ik eerder schetste speelt ook mee.
Kijk, voor de meesten heeft de eigen hengst altijd de voorkeur. Dat is natuurlijk logisch. Die hengst heeft geld gekost en kost elk jaar opnieuw vreten. Waarom zou iemand jouw hengst willen gebruiken als je hem zelf niet gebruikt? En toch dekt ook die eigen hengst nauwelijks buiten de deur. Hoe kan dat? Of het nu een goede is of een slechte.

Nog altijd zijn er teveel hengsten, al helemaal hier in het Westen, die niet meer gepresteerd hebben dan weideversiering zijn, die conformatiefouten hebben én doorgeven, die bewegen als een natte krant, die een slecht karakter hebben en/of doorgeven en jaar in, jaar uit dezelfde merries dekken. Ten faveure van hengsten die wel presteren of gepresenteerd hebben in de sport (of diens nakomelingen) en alleen al vanwege hun afstamming enorm interessant zijn.
Vandaar mijn iets gechargeerde opmerking.
Het is ook niet alleen maar kommer en kwel, maar m.i. wordt er teveel gepraat en te weinig echt samengewerkt ten behoeve van het ras. Is het ras er echt bij gebaat dat deze of gene merrie nu al de vierde nakomeling van dezelfde hengst krijgt?
Waarom is fokbeleid van fokkers en stoeterijen bijna nooit openlijk beschikbaar? Waarom de keuze van elk jaar je eigen hengst op je eigen merries niet openlijk toelichten? Je wilt, neem ik aan, verbeteren, niet vermeerderen. Waarom dan steeds dezelfde combinaties? Verklaar in welke zin het nog steeds verbeteren is na de derde of vierde keer dezelfde combinatie...

Verder speelt ook het probleem dat de keuringscriteria niet helder, niet open en niet consequent lijken te zijn. En dat beweging geen criterium is snap ik niets van. De AT stond bekend om zijn bijzondere vermogen en beweging.

Bekijk het eens vanuit het perspectief van de merrie-eigenaar, of nog beter, van een potentiële koper.
Ik zie nog te vaak mensen die een AT veulen kopen en van een koude kermis thuiskomen, omdat ze eigenlijk geen idee hebben wat ze hebben gekocht en zich door een fokker hebben laten aanpraten dat deze echt geschikt is voor x discipline. Ja, AT zijn veelzijdig, ze hebben veel karakter waardoor ze veel kunnen en veel vermogen hebben ondanks deze of gene conformatie"fout(en)", maar weet je nu echt wat je koopt als de fokker in kwestie zelf eigenlijk ook te weinig kennis van zaken heeft om ook eerlijk en open te zijn over zijn eigen bestand? Dat weet je als buitenstaander natuurlijk vaak niet.
Nog steeds worden AT te weinig in de sport uitgebracht. Moet ik natuurlijk zeggen met mijn veredelde knuffelpaard (ondanks haar aanleg voor diverse disciplines) maar zeker in geval van een hengst lijkt het me selectiecriterium nummer 1. Bij een merrie kan ik het me goed voorstellen, aangezien dat in Rusland ook relatief veel minder gebeurt om de eenvoudige reden dat een merrie niet kan presteren in de sport als ze hoogdrachtig is en dus uit de sport moet worden gehaald. Maar ik hoef geen tuinversiering als dekhengst. Dus als een hengst alleen tuinversiering is op basis waarvan moet ik dan beoordelen dat ik met die tuinversiering een fijn sportpaard of gebruikspaard kan fokken dat minimaal geschikt is voor dagelijks gebruik als rijpaard zonder al binnen een jaar of 10-15 aan vervanging toe te zijn? Ja, als er wekelijks trektochten mee gedaan worden, misschien. Conformatiefouten of een lelijke standfoto (dat is ook zo'n ding...) trekken mij dan echter niet over de streep. Dan denk ik niet, goh, die hengst wil ik nader bekijken. En als ik ze dan op een keuring zie is het beeld vaak tóch niet anders. Ja, in het echt heeft ie ook een matige bovenlijn, traag achterbeen en giraffennek... Maar ik ben ongetwijfeld ook erg vooringenomen op basis van wat ik zelf mooi en goed vind. Smaken verschillen, maar een AT is magie en als dat mist spreekt het paard me sowieso niet aan, of ik hem verder bij het type dat ik wil fokken vind passen of niet. Een goed paard is een goed paard, ook als ik hem persoonlijk nooit zou willen kopen/gebruiken.
Maar op punten kun je niet rijden, zeker als die punten niet zijn kwaliteit als rijpaard, sportpaard of beweging meenemen.

Er zit te weinig beweging en vooruitgang in de genenpoel hier in Europa. Uitmuntende hengsten worden nauwelijks buiten hun eigen directe kring gebruikt, hengsten worden niet of nauwelijks uitgewisseld, bloedspreiding is een utopie. Frankrijk opereert bijv. veelal als een eiland.
Vrijwel iedereen opereert in zijn eigen bubbel. Mijn hengst is de beste. Hoe is het ras daarmee geholpen? Doorsnee merries die veel veulens krijgen, vaak van steeds dezelfde hengst of anderszins veelal niet zo denderende of passende hengsten. Niks geen openheid over het fokbeleid. Wie ben jij dat je zulke vragen stelt? En waarom een fokbeleid openlijk op internet zetten zodat iedereen het kan lezen, ook mensen die nog nooit een publicatie van de rasvereniging of keuring van dichtbij hebben gezien? Waarom zou je daar open over willen zijn? De eerste motivatie is vaak natuurlijk ook niet zo florisant: ik gebruik deze hengst omdat het mijn hengst is en ik hem gekocht heb als dekhengst. Ja ach, dat is toch verder prima? Je goed recht. Hij was vast al duur genoeg en je hebt geen geldboom. Snap ik. Waarom specifiek met deze merries? Omdat het mijn merries zijn en ik ze gekocht heb om te fokken. Ja, oké. Maar vanwaar specifiek deze combinatie? Vanwaar herhaling van deze combinatie? Waarom reageren veel fokkers vervelend op zulke, m.i. terechte, kritische vragen?
Ik wil zeker niet iedereen over 1 kam scheren. Dit geldt ook niet voor iedere fokker, maar ik heb desondanks toch het gevoel dat er te weinig buiten de deur wordt gedekt door eigen hengsten en met andere hengsten en te weinig naar prestaties wordt gekeken (buiten show). En zolang dat een non-issue is voor velen, worden er teveel veulens geboren die m.i. te weinig toevoegen voor het ras en voor de promotie van het ras.

Vervolgens wel roepen "deze hengst verdient meer nakomelingen" maar ernaar handelen? Mwah, neuh. Liever de eigen hengst. We schuiven de verantwoordelijkheid maar af op een andere fokker of een individuele merrie-eigenaar of de toekomst, weet ik het.
En helaas had ik dit ook tien jaar geleden kunnen schrijven.
Dat steekt mij af en toe wel, ja. Er valt m.i. nog heel veel winst te behalen.
Al speelt daarin ook wel mee dat er erg veel uiteenlopende visies zijn onder fokkers, wat uitwisseling bemoeilijkt. Er zijn voor mij ook genoeg hengsten die ik gratis nog niet zou willen gebruiken. Tja, smaken verschillen. Ondanks incentives vind ik dat er in Europa (maar elders ook) nog steeds te weinig (hoog) in de sport lopen, te weinig bloedspreiding is en te weinig naar eigen verantwoordelijkheid gekeken wordt. Als je een AT dekhengst aanprijst, breng hem dan uit in de sport, geef incentive aan merrie-eigenaren wier merrie iets gepresteerd heeft, promoot je dier met fatsoenlijk beeldmateriaal.

Waarom denk je dat al die leken en geïnteresseerden die googlen op de AT wel een hengst als Kambarbay kennen? Niet omdat ie zo goed is, hoor. Ik kan tientallen hengsten noemen, alleen al in Europa, die m.i. meer kwaliteit hebben (verder niets ten nadele van Kambarbay hoor - hij is verder ook niet aangekocht voor de AT fokkerij al wordt ie daar nu ook voor gebruikt o.a. omdat hij wereldwijd beschikbaar is). Waar ligt dat dan aan? Promotie. Kwalitatief beeldmateriaal. Professionele ruiters en voorbrengers. Ja, en goed beeldmateriaal, prestaties van veulens.
Tuurlijk kun je een individuele hengstenhouder of kleinschalige (hobby)fokker niet vergelijken met een sportstal/fokkerij als SSH. Dat zie ik ook wel.
En tuurlijk bepaal je je keuze niet zuiver op foto's en video's, maar ook op nakomelingen, bezichtigingen, keuringen, etc.
De praktijk laat echter toch vaak wat anders zien.
Als ik dan foto's zie van een stoffige hengst in een wei, vaak met een been op rust of anderszins niet geheel voordelig, denk ik: zonde. Menigeen klikt dan op de terugknop, vrees ik...

Maar goed, ik begin nu wel erg uit te wijden en af te wijken van de oorspronkelijke vraag/discussie dus ik laat het hier weer even bij.
In other news... de afspraak voor de date staat! Spannend!

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-03-17 16:47 



 
Profiel   

JoSav schreef
Bekijk het eens vanuit het perspectief van de merrie-eigenaar, of nog beter, van een potentiële koper.
Ik zie nog te vaak mensen die een AT veulen kopen en van een koude kermis thuiskomen, omdat ze eigenlijk geen idee hebben wat ze hebben gekocht en zich door een fokker hebben laten aanpraten dat deze echt geschikt is voor x discipline.


Hallo allemaal, ik ben niet alleen meelezer maar misschien ook potentiële koper. Ik heb twee paarden aan huis, een AV-ruin en een papierloze merrie. De ruin is 19, de merrie 17 maar al een paar jaar Cushing-patiënt. Omdat ze aan huis staan kan ik haar goed verzorgen, maar ze is al jaren met pensioen en de dierenarts en ikzelf vermoeden dat dit haar laatste jaar zal zijn.

Dus oriënteer ik mij op een nieuw paard. Dat oriënteren blijkt niet zo gek moeilijk, je kijkt eens wat op Bokt, je zoekt eens wat op internet en als je dan uitgaat van een sterk, gezond, langlevend paard, intelligent (ruin is behoorlijk slim, merrie niet zo en dat ligt mij toch niet zo), een slag groter dan AV (ik ben 1.84 m, ruin 1.50, kan prima want weeg 65 kg maar een beetje meer maat mag wel) en een slag minder 'trutterig' dan kom ik bij een 'werk'AV, een AT of een berber.

Ruin is een russisch-spaans gefokte volbloed uit Italië en van mij omdat ik hem daar tijdens een half jaartje met paarden werken tegen het goddelijke lijf liep. Maar hij is een no-nonsens arabier. Ik heb verder geen verstand van arabieren, maar wat ik in Nederland zie lijkt meestal niet op hem. Vooral qua beweging, ruin heeft heel ruime gangen (en een recht profiel, dus hij wordt hier voor van alles uitgemaakt van Engels Volbloed tot Quarter maar zelden herkend als AV). Qua maat zou ik graag 1.60 of meer hebben en AT zijn zeker niet allemaal zo groot, maar wel vaker dan AV's. Berbers zijn ook niet op elke straathoek te krijgen, ook makkelijker onder de 1.50 dan boven de 1.60 te vinden en hebben minder ruime gangen.
Daarbij heb ik eind vorig jaar een kijkje mogen nemen in De Wijk, lekker modderig in wintervacht in de wei en nou ja, dan gebeurt er iets. Mijn paarden zijn ook vriendelijk naar vreemden, maar de onbevangenheid waarmee deze paarden ons tegemoet traden, zonder een moment opdringerig te zijn of nerveus te reageren op een onverwacht geluid of beweging, dat voelde gewoon erg aangenaam.

Maar goed, nu ben ik dus van oriënterende belangstellende naar wellicht potentiële koper aan het gaan en nu weet ik het niet zo goed. Het lijkt me geweldig om een jonge merrie te kunnen kopen (die door ruin netjes onder zijn hoede zou worden genomen, hij heeft in zijn leven met allerlei merries gestaan en dat ging altijd prima). die zou dan t.z.t. het werk van ruin als rijpaard kunnen overnemen en in de toekomst wellicht ook zelf een veulen kunnen krijgen dat in principe bij mij zou kunnen blijven. Maar het lijkt me vreselijk als ik een veulen koop dat toch te klein blijft. Bij een volwassen paard speelt dat niet, maar ook ik heb geen geldboom dus zal wat dat betreft vermoedelijk eerder bij jonkies uitkomen dan bij een volwassen dier.

De koop heeft geen haast, merrie houdt het nog wel even vol. Ruin is ook best in staat een poosje alleen te zijn (dagen-weken, geen maanden), maar zoals gezegd is er een behoorlijke kans dat merrie 2018 niet haalt en om nou hartje winter op stel en sprong ergens een nieuw paard te moeten scoren lijkt me ook bepaald niet ideaal.
Als jullie willen meedenken, advies of ideeën hebben dan hoor ik dat heel graag.

Oh, nieuw paard erbij (ver) voordat merrie gaat wordt logistiek lastig. Ingewikkeld en ook niet zo boeiend om uit te leggen maar, alles moet in en uit de loopstal kunnen en merrie mag niet op gras maar wil ik ook niet zonder over-het-lint contact met ruin zetten. Daar een leuk jong ding bijgooien wordt een grote stressbende en als er iets slecht is voor Cushing paarden is het stress.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-03-17 18:08 



 
Profiel   

Hoi Josav, bedankt voor je heldere duidelijke uitleg!
Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de hengsten.
Inderdaad laat ze maar eens wat presteren, bij het KWPN moet een vaderdier zichzelf toch ook flink bewezen hebben in de sport, en terecht.
Waarom zou dat voor een AT niet zo zijn, ja echt raar dat er niet naar beweging gekeken word, dat is toch een van de belangrijkste dingen?

Jammer dat er geen duidelijke site is waarop je kunt zien welke AT hengst wat gepresteerd heeft op welk niveau en met duidelijke mooie foto's.

Ja ik ben ook voor bloedspreiding, steeds dezelfde hengst op dezelfde merrie lijkt mij ook weinig toevoegen.
Ik zou alleen al uit nieuwsgierigheid allemaal verschillende hengsten willen proberen op mijn merrie, maar ik ben niet alleen van het fokken , ook van het rijden, en wat je zecht klopt zeker wel als je een dragende en zogende merrie hebt gaat rijden gewoon niet zo makkelijk.

Wat leuk dat je nu een officiële date hebt voor Muzanna.
Wel veel foto's maken he als ze daar is.
Misschien kun jij die hengst wel even in de schijnwerpers zetten!

Maura:
Leuk dat je al kennis gemaakt hebt met de AT!
En leuk dat je er eentje wilt aanschaffen, ben benieuwd wat het gaat worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-03-17 21:13 



 
Profiel   

Allereerst, eerder vergeten de link te plaatsen naar het artikel over NFS: A Nonsense Variant in the ST14 Gene in Akhal-Teke Horses with Naked Foal Syndrome.

Verder...
Ja, er valt echt nog veel winst te behalen. Ik durf om die reden ook niet optimistisch te zijn over bovenstaande test. Maar de tijd zal het leren hoeveel fokkers er gebruik van gaan maken en of zij de resultaten openlijk op hun website publiceren.
Intussen is het enige dat ik kan doen mensen wijzen op het bestaan ervan zodat potentiële kopers naar testresultaten kunnen vragen.

Maura, wat verdrietig van je merrie. Bij ons op stal staat ook een Cushing paard, maar die is 26 en dan is het toch anders dan bij een paard dat nog zo relatief jong is.
AT zijn gemiddeld rond 1.60 en recente inventarisatie bevestigt dat de meeste merries gemiddeld rond 1.59-1.60 zijn en hengsten nog een paar cm groter. Zie er zelfs steeds meer tussen 1.65 en 1.70 en, hoewel zeldzaam, zelfs groter. Mag van mij altijd een zeldzaamheid blijven, maar zelfs 150 jaar terug zag je ze groter dan 1.70 en zelfs 1.80. De norm is al duizenden jaren een paard rond 1.60 (1.55-1.65).

Flinke, robuuste AV zijn er idd. stukken minder in NL. Ergens raar, aangezien Nederlanders lang zijn. De meeste AV hier zijn toch wat fijner en popperiger. Russische en Spaanse zijn dan toch wel anders dan de meer wijd verbreide Poolse en Egyptisch georiënteerd bloedlijnen (en mixen, hetzij met Russisch) die je hier meer ziet.
Als stokmaat een dingetje is, is het inderdaad makkelijker aan een grotere AT te komen dan een robuuste AV of Berber van fiks formaat. Wat betreft Berbers zijn die in Europa vaak wat aan de kleine kant - maar ze zijn van oorsprong ook veelal van hetzelfde formaat als de AV, in tegenstelling tot de AT.

Garanties heb je niet bij een veulen, al kun je op basis van de ouders en de ouders van de ouders een goede inschatting maken. Mijn merrie zou de 1.60 moeten aantikken, maar toen ze in NL aankwam leek ze een veulen, geen jaarling. Die achterstand heeft ze nooit meer ingehaald en ja, zij is daardoor te klein gebleven, ondanks de stokmaat van de ouders. Voor mij geen punt, want ik ben niet zo groot, maar ook langere mensen misstaan eigenlijk niet. Middentype AT, dat scheelt. Brede boommaat.

Dat gezegd hebbende, de ouders en grootouders geven en indicatie. Een veulen is wat moeilijker in te schatten, maar ik heb genoeg veulens en stokmaten van veulens gezien om wel een inschatting te kunnen maken of ie kans heeft niet zo groot, groot of heel groot te worden en wat voor type je kunt verwachten (rank, middentype, zware type).
Ook groeien AT anders dan de meeste warmbloeden: ze zijn laat volwassen en groeien vaak lang door. Tussen de vijf en acht jaar groeien ze vaak toch nog wel in de hoogte, na hun tweede of derde ook in de breedte.
Desondanks heb je alleen garanties over de stokmaat bij een volwassen paard. Daar zul je een gokelement behouden. Daar ontkom je alleen aan als je een Teke koopt die al minimaal rond 1.60 is wanneer je haar koopt, ongeacht de leeftijd.
Zou je bereid zijn een uit het buitenland te halen? Dat vergroot de kansen van je zoektocht behoorlijk. Er zijn in het buitenland diverse grote maat AT waarmee gefokt wordt. In Nederland is alleen de stoeterij in De Wijk, waar je zou kunnen slagen. Een andere, kleinschalige fokker heeft een hengst en wat merries, maar de hengst is geloof ik maar 1.54 (of hij moet inmiddels toch nog wat gegroeid zijn) uit een vader die ook ong. zo klein was en een moeder van 1.60. Volle broer en zus halen de 1.60 ook niet. Buitenland zou je zoektocht veel eenvoudiger maken.
Als je verder tips wilt e.d., wil ik natuurlijk graag met je meedenken. Mocht buitenland een optie zijn kun je eventueel ook Nadja Tarasova vragen of, als je wilt, kan ik een oog voor je open houden. Er staan wat veulens te koop in het buitenland momenteel, en ik kan even kijken of daar ook wat tussen zit dat grote kans heeft aan je eisen te voldoen. Wat voor budget heb je in je hoofd? Kan ook via PB.


Als ik de kans krijg en het weer zit mee zal ik absoluut proberen wat mooie foto's te maken van Asat. :j Hij heeft nog maar 4 raszuivere nakomelingen. Dat is echt veel te weinig voor zo'n hengst...

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-03-17 15:20 



 
Profiel   

Wat leuk dat jullie willen meedenken, dank daarvoor. Ik zal hier in elk geval laten weten hoe en wat mijn zoektocht oplevert.

JoSav, het is inderdaad verdrietig om een relatief jong paard aan Cushing kwijt te gaan raken. Maar ik heb merrie in 2010 van een boer gekocht en daar had ze geen leuk leven. Ze mocht mee naar ons nieuwe huis als vriendinnetje voor mijn ruin en - omdat het een doodbraaf dier is - als rijpaard voor als vriendinnen van mij samen wilden buitenrijden en tzt als leren-rijden-paard voor mijn vriend. Dat is er niet van gekomen maar als ik haar toen niet had gekocht zou ze nu al niet meer leven en dat is, misschien krom, wel een troost.

Qua type zou een AT voor mij een midden of zwaar type moeten zijn. Jouw Muzanna vind ik wat dat betreft prachtig. Die erg ranke vind ik minder, niet zozeer qua uiterlijk of beweging maar ik zie mezelf daar gewoon niet op zitten. Daarbij zit mijn lengte ook in mijn benen, dus dan is het wel fijn als een paard wat breedte heeft. Ik bedacht me trouwens net dat ik ook nog een voorkeur heb voor kleur. Dat hoort natuurlijk niet, een goed paard heeft geen kleur enzo maar in de regel vind ik donkere kleuren mooier (heb nu twee bruinen). Perlino is heel apart, maar niet aan mij besteed.

Ik ga uiteraard de veulens van dit jaar in De Wijk in de gaten houden, maar vind het op zich geen probleem om een paard uit het buitenland te halen (ruin is immers ook uit Italië gekomen en op wat slapeloze nachten van de zenuwen na ging dat helemaal prima). Ik ga je even een PB sturen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-03-17 19:48 



 
Profiel   

*blaast stof weg*

Maura, we hebben al contact gehad via PB en ik zal mijn ogen en oren voor je open houden. Gezien je budget moet je wel kunnen slagen! :j

Hoog tijd voor een echte update, maar helaas zit het echte leven soms in de weg dus het is weer even stil geweest en een echt uitgebreide update zit er nog steeds even niet in...
Afgelopen jaar was er allerlei heisa met de stoeterij in Dagestan. Ze verkopen al jaren niet genoeg gezien de eisen die de staat stelt aan stoeterijen en daarop kwam het plan van overheidswege de paarden te laten slachten. Dat werd vervolgens uitgesteld, er werd een petitie gestart (die nog niet genoeg handtekeningen heeft, maar het is de vraag of buitenlandse handtekeningen ook maar iets gaan uithalen...) en de status werd daarna onzeker. Stoeterij Dagestan ligt geografisch wat moeilijk, maar er lopen wel degelijk interessante en kwalitatieve paarden rond, ook al is de stoeterij helaas niet meer wat ie geweest is nu het geen klassieke staatsstoeterij meer is en op eigen benen moet staan in een afgelegen gebied aan de grens met Tsjetsjenië.

Dan zoekt de staat Turkmenistan erkenning van het ras op de lijst van werelderfgoed van Unesco. Interessant, maar ook een beetje problematisch gezien de moeilijkheden met het stamboek en de raszuiverheid, etc.

En, voor wie het niet gezien heeft, een nieuw topic van mijn hand.
Dus toch een beetje een foto update voor wie het topic gemist heeft: [ITP] Knappe 28-jarige Akhal-Teke hengst
Een hengst die overigens afkomstig is uit de bovengenoemde stoeterij in Dagestan.

Een fatsoenlijke update volgt wel weer een andere keer. Ik kruip weer heel even onder mijn steen. :o
Voor vragen ben ik natuurlijk 'altijd' beschikbaar.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-04-17 16:10 



 
Profiel   

Ik vind het echt een prachtig ras, mijn volgende paard word een AT. Maar ik hoop dat mijn merrie nog lang mee gaat ;)
Bij een vriendin van me is vorige week een AT veulen geboren, ik ga dinsdag kijken.. Ze is te koop, ik moet me echt inhouden := <3

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-17 13:09 



 
Profiel   

Gaaf Goldie, wat leuk een AT veulen, ga je wel foto's maken en ze hier plaatsen, ben heel benieuwd!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-17 20:49 



 
Profiel   

Ik dacht hetzelfde: foto's! Is het een Kemsiz veulen of een andere vader?
Ben benieuwd of je je kunt inhouden. :))

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-17 20:56 



 
Profiel   

Ik weet ook dat een van de Estse merries ook drachtig naar NL is verkocht. Wie oh wie zou 't zijn? :D

Het blijkt dat er ook een Teke staat waar ik naar Zweden toe terug ga, dus die moet ik dan wellicht ook eens een keer op gaan zoeken volgend jaar. <<)

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-17 20:59 



 
Profiel   

Merrie heet Kamilla, het veulen is van Chirchiq A.
Zal vragen of ik de foto's mag plaatsen :D

Mijn vriend vermoord me denk ik als ik thuis kom met de mededeling dat ik er een paard bijgekocht heb terwijl we een huis willen kopen :=

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-17 21:33 



 
Profiel   

Haha, Piekosjj gaat door voor de koelkast! Merrie uit Estland dus. :D
Ja, Piekosjj doen! Zweden is groot dus een AT in de buurt moet je van profiteren. En foto's plaatsen. :P

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-17 21:38 



 
Profiel   

Ah de Estse dus. :):) Ben heel benieuwd naar het veulen van Chirchiq!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-17 21:38 



 
Profiel   

Dat komt goed Jo! En uiteindelijk uiteraard een eigen Teke in de achtertuin van mijn mooie Falu rode huisje ;)

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-17 21:39 



 
Profiel   

Oh, ga je definitief emigreren? Spannend zeg! Ruimte genoeg in Zweden. :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-17 19:16 



 
Profiel   

Dat is wel zeker het plan ja. Ik voel me gewoon alles behalve thuis in Nederland en Zweden is zo'n heerlijk land waar ik met een beetje geluk ook leuk werk kan gaan vinden in de paardenvoeding-business. :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-17 19:58 



 
Profiel   

Goldie wat leuk zeg dat Kamilla bij jou vriendin terecht is gekomen!
Ben echt benieuwd naar het veulen.
Heb haar twee jaar geleden in Estland zien staan met haar andere veulen, was echt een plaatje!
Heb echt getwijfeld tussen haar en Guli.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-17 17:32 



 
Profiel   

Kamaria spam <3
Mensen waren nog maar rare dingen, moeders liet het zowaar even toe dat ik der aan het aaien was. Veulen was toch wel nieuwsgierig en kwam toch even snuffelen!

Mocht ook foto's van de eigenaresse met jullie delen :)

Net geboren...
[ img ]
[ img ]

[ img ]
Die oren :+:


[ img ]
[ img ]

[ img ]
Vandaag 6 dagen oud. Ze is echt enorm!

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-05-17 17:22 



 
Profiel   

Ik was vergeten te reageren met de vraag om foto's te spammen van het veulen... :o

Wat een leuk veulen is het! <3 Lekker brede bles, dat zie ik graag. :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-05-17 17:26 



 
Profiel   

Ja die is echt heel leuk!
Wat een mooi kleurtje,
En echt van die rastypische AT oren!

Ze lijkt inderdaad erg groot zeg,
Katlin de fokster vertelde dat Kamilla altijd van die mooie grote veulens krijgt, en dan ook nog een merrie dat is wel mazzel zeg!
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-05-17 18:37 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 51 van de 54 [ 1348 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen