Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 7 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[BLOG] Paso Peruano's - Fotoreis Duitsland

 
Profiel   

*Bokt
Bokt community, Blog

Lisa & Marlinda zijn beiden gespecialiseerd in het fotograferen van paarden. Samen geven zij onder de naam Horse Photo Experience paardenfotografieworkshops en organiseren zij fotoreizen. Ze reizen daarvoor af naar verschillende mooie gebieden met paarden. In hun blogs vertellen ze meer over hun avonturen en delen ze het resultaat van de vele fotosessies!


Al een aantal jaren reizen we voor één van onze fotoreizen af naar Duitsland, waar we verschillende paardenrassen fotograferen. Terugdenkend aan onze eerste ontmoeting met een van deze rassen, de Paso Peruano, moeten we stiekem toch wel weer even grinniken. :+

Tijdens onze testfotoreis gingen we langs verschillende stallen, kijkend waar we de mooiste plaatjes konden schieten en met welke stallen we het leukste aanbod kunnen creëren voor onze deelnemers. Toen we bij de Paso Peruano-fokker aankwamen werden we hartelijk ontvangen en werd ons gelijk van alles verteld over het ras, super interessant!

De naam van het ras zegt het al: de Paso Peruano is een ras dat zijn oorsprong vindt in Peru. Het ras staat bekend om zijn typische gangen, waaronder de Paso Llano (tölt) en Paso Sabreandando (Laterale tölt), waarbij de laatste net even wat sneller is. Ze werden in Peru voornamelijk gebruikt vanwege hun comfortabele gangen om lange afstanden mee af te leggen.

Het tuigage dat gebruikt wordt is bij dit ras ook erg speciaal. Zo is het meestal gemaakt van geitenleer en is het vooral ontworpen voor een comfortabele en gemakkelijke rit. Aan de hoofdstellen vind je niet alleen teugels, maar vaak ook een extra lang touw waarmee ze de paarden vast kunnen binden aan bijvoorbeeld een boom. Ook kunnen ze dit touw gemakkelijk gebruiken als zweep. Op de onderstaande foto zie je een hoofdstel met bosal dat gebruikt wordt voor het beleren van jonge paarden. Het is een bitloos hoofdstel waarbij de teugels bovenop de neus zitten.

[ img ]

Waar bovenstaand hoofdstel er nog wat simpel uitziet, zijn de andere hoofdstellen die ze gebruiken prachtig versierd. Het leer wordt vaak bewerkt met mooie structuren en daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van zilveren decoraties. Het opmerkelijkste kenmerk van het hoofdstel is toch wel de lap leer die onder de frontriem zit. Vroeger werd dit gebruikt om paarden te blinddoeken, ze schoven het dan over de ogen heen. Op deze manier konden ze een nerveus paard kalmeren of konden ze een paard bij zich houden zonder dat het weg zou lopen, als er bijvoorbeeld geen boom in de buurt was om het paard aan vast te binden. Tegenwoordig is het alleen nog maar ter decoratie en is de lap daarmee ook iets kleiner geworden dan vroeger. Ook aan de zadels wordt flink wat aandacht besteed om deze er mooi uit te laten zien.

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Toen het tijd was voor wat foto’s en we naar de paarden in het weiland liepen, wisten we even niet wat we zagen. Wat lopen ze gek? Is dat paard kreupel? Het zijn natuurlijk gangenpaarden, maar dit ras beweegt tijdens het lopen hun voorbenen behoorlijk naar buiten. Ondanks dat we al vele gangenpaarden op de foto hadden gezet, was dat wel even wennen en in eerste instantie best een apart gezicht. :-)

Hun dekhengst en tevens ook hun eerste zelfgefokte paard is prachtig gitzwart. Bij de Paso Peruano zijn in principe alle kleuren toegestaan, al worden veel witte aftekeningen soms wel wat minder gewaardeerd. Hier op stal hebben ze alleen bruine of zwarte paarden. Tijdens onze reizen naar deze stal, hadden we ook telkens geluk, want de veulens waren net geboren, super schattig natuurlijk!

[ img ]
[ img ]

In ons volgende blog vertellen we weer over één van onze foto-avonturen!
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-06-17 08:43 



 
Profiel   

Ziet er super uit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-06-17 17:25 



 
Profiel   

Gaaf, ik vind het een erg mooi ras en heb de eer gehad de gangen eens uit te mogen proberen..hele bijzondere ervaring.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-06-17 07:04 



 

Heb ooit overwogen om een Paso te kopen, zalig ras, fantastische gangen. Ben echter afgehaakt door de gezondheidsproblemen binnen dit ras. In de VS trekken fokkers aan de alarmbel, omdat volgens hen tot 80% van de paarden DSDL gevoelig zouden zijn. Ook in Europa heb ik al verschillende fokkers zien afhaken. De fokker van mijn Rocky is om die reden ao gestopt met Paso's. Jammer voor het ras en ik hoop dat men.het opnieuw gezond krijgt, maar tot die tijd mag er echt niet gezwegen worden over de problemen binnen het ras. DSDL is tenslotte een vreselijke ziekte en mensen die een aankoop overwegen, moeten hierover eerlijk geïnformeerd worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-06-17 11:05 



 
Profiel   

Wat is DSDL? is dat de ziekte met de peesproblemen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-06-17 14:31 



 

Elisa2 schreef
Wat is DSDL? is dat de ziekte met de peesproblemen?


Ja, heb er onlangs nog een Amerikaans artikel over gelezen, geschreven door iemand die al meer als 20 jaar Paso's fokt en nu ook aan de alarmbel trekt. De DSDL was voor mij de reden om uiteindelijk voor een Rocky te kiezen. De fokker waar ik mijn Rocky kocht, is gek op Paso's maar stopte ermee omdat ze haar kopers niet meer kon garanderen dat haar paarden gezond waren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-06-17 18:33 



 
Profiel   

Ah ja, ik heb dat gehoord van de eigenaren van de Paso die ik uitgeprobeerd heb. Dat dier was helaas gecastreerd maar een ggk dekhengst geweest die vrij was van de DSDL problemen. Toen ik dat hoorde vond ik het direct al zonde eigenlijk dat hij gecastreerd was..

Hopelijk kunnen ze het roer nog omgooien in de fokkerij want ik vind het wel echt een van de meest mooie gangenpaarden die er zijn. {vanwege hun barokke/ spaanse type en temperament}
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-06-17 07:25 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 7 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen