Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Riraito schreef:Er zijn genoeg WD volgers die in stallen komen of er zelfs gewerkt hebben. Ze brengen niet alles altijd even slim, maar echte onwaarheden zie ik niet vaak voorbij komen. Wel moeten mensen misschien iets minder agressief reageren, wat ik daar af en toe langs zie komen
Citaat:Die geen idee hebben hoe het werkelijk in elkaar steekt en de gevolgen zijn van het 'aanvallen' van de Nederlandse boeren. Zeer kwalijke zaak.
verootjoo schreef:Maar ik vind vaak wel dat de boeren de hardste klappen en kritiek krijgen van de maatschappij terwijl diezelfde boeren wel voor ons eten zorgen.
Mensen moeten zich ook realiseren dat als alle boeren kapot gemaakt worden (wat onderhand wel gebeurt) we over een tijdje ook geen eten, dus ook geen groenten, ook geen brood etc, meer hebben.
MarjanB schreef:Het is niet erg om welzijn te verhogen, het probleem is alleen dat het gros van de mensen alleen kijkt naar de prijs van voedsel. Er is nu een klein groepje schreeuwers die de boer zwart maakt terwijl het grootste probleem zit bij de mensen die het kopen..
Citaat:Het gebruik van een voorgerecht in de alledaagse warme maaltijd heeft in Nederland geen lange geschiedenis. Op het platteland kreeg het waarschijnlijk pas tegen het einde van de negentiende eeuw grotere bekendheid, vrijwel altijd in de vorm van soep. Met name in Brabant en het aansluitende gebied van Limburg at men op doordeweekse dagen bij voorkeur een warme maaltijd die met soep begon. In andere delen van Nederland beperkte dit gebruik zich tot zon- en feestdagen.
Tot 1940 was de structuur van de hoofdmaaltijd in het oosten van Nederland vrijwel onveranderd. Regelmatig diende men hier nog een hoofdgang op die qua vorm en bereiding aan de vroegere ‘potspijzen' herinnerde; meestal was het een stamppot, maar het kon ook een ander eenpansgerecht zonder aardappelen zijn, te weten peulvruchten en diverse meelspijzen met inbegrip van rijst.
Uiteraard kende men daarnaast ook de moderne hoofdgang bestaande uit apart gekookte en apart opgediende aardappelen, groenten en een dierlijk product met een jus of saus, maar de positie hiervan was veel minder sterk dan op het platteland van West- en Zuid-Nederland.
Omstreeks 1950 waren stamppot en bruine bonen met spek of erwtensoep nog steeds geliefde gerechten .
De gebruikelijk dagelijkse maaltijd bestond uit: groente, vlees of vis, aardappelen, en dan soep vooraf óf een “toetje”. Als tweede groente aten Nederlanders vaak sla of compôte.
's Zondags omvat het menu meestal soep én een toespijs.
Aardappelen waren nog steeds het standaard gerecht. Ze hoorden thuis in het rijtje ‘aardappelen, vlees en groente' en waren het hart van elke stamppot.
Meelspijzen – rijst uitgezonderd- waren daarentegen vrijwel geheel als hoofdgerecht verdwenen .
Vanaf 1960 eisten naast de aardappelen ook rijst, bami en diverse pasta's een plaats op. Hierdoor trad een forse daling van de aardappelconsumptie op. Bovendien worden aardappels tegenwoordig niet alleen vers gekookt, maar ook industrieel bewerkt (patat, aardappelkroketten, puree, chips etc.). Ook bij het brood werd een neerwaartse trend in de consumptie waargenomen .
Indestal schreef:Maar die is ook best groot, vaak zijn de schappen snel leeg, alleen de supermarkten durven te weinig te richten op deze tak...ze richten zich liever op de concurrentie om nog goedkoper te willen zijn en het liefst zo dicht mogelijk bij hun concurrentie een winkel te openen..wederom bepaalt de consument!
Er is een zeer grote groep die eten zien als iets wat aan de boom groeit en over vlees denkt men helemaal niet na.....nu vlees iets is wat voor iedereen toegankelijk is gemaakt vanwege de bio industrie. In mij jeugd was het helemaal niet van zelfsprekend om elke dag een flink stuk vlees te eten met diverse keuze...en toen bestond obesitas en darmkanker amper....