Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 21 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

paar keer kuchen tijdens rijden en af en toe struikelen

 
Profiel   

Hallo allemaal,

Ik heb al gezocht op het forum maar toch is ieder geval weer net even anders. Ik heb 2 verschillende dingen die ik graag aan jullie zou voorleggen. Het een heeft niks te maken met het andere maar ik zet het toch maar even in 1 bericht.

Sinds juli dit jaar hebben wij voor het eerst onze eigen pony. De pony is klinisch goedgekeurd en is 16 jaar. Hij werd dressuurmatig gereden en af en toe een sprongetje. Bij de vorige eigenaar reed een 13 jarig meisje hem naar de L1. Volgens hun is de pony in de 4 jaar dat ze hem gehad hebben nooit ziek of kreupel geweest.

Zo'n 4 weken terug heeft de pony een trap gehad van een ander paard en daarbij een sneeje opgelopen in zijn voorbeen, deze is met krammen volledig en mooi genezen. Hij had ook een zwelling door de trap aan de buitenkant van zijn voorbeen welke nu nog minimaal is. De da heeft aangegeven dat we de training weer mogen opbouwen. Hij is nooit kreupel geweest tijdens de herstelperiode alleen wat voorzichtig de eerste dagen omdat het uiteraard pijnlijk was.

Door de weersomstandigheden, natte bak, harde wind en regen, hebben we nog weinig echt kunnen rijden. Gister hadden we weer voor het eerst de pony mee naar de les. Het ging allemaal prima maar het viel me op dat hij af en toe struikelde , lees 2 x in de les van 45 min.met de voorbenen, kon niet echt beoordelen welk been. In de galop een keer en een keer in de draf. Nu weet ik van de vorige keer dat hij erg op de voorhand hangt zeg maar en meer zijn achterhand moet gebruiken, hij hangt dan bv behoorlijk in de teugel bij het aan de teugel lopen. De instructrice zei toen dat hij meer zn achterkant moet gebruiken. Ook had ik het gevoel dat hij bij het rijden af en toe met zn achterkant weggleed. Volgens mij kan dit er ook mee te maken hebben dat hij veel op de voorbenen leunt maar dat is dus ook even de vraag aan jullie. In onze eigen buitenbak heb ik nog niet gezien dat hij struikelde oid. De manegebak heeft polyvlokken en hier en daar wat oneffenheden er in. De andere paarden hebben echter geen last van het struikelen.

Vandaag tijdens de buitenrit is hij niet een keer gestruikeld. Voor de blessure hebben we ook in de manegebak gereden en struikelde hij ook wel eens. Ik dacht toen dat het met de grond te maken had omdat de polyvlokken er toen net in lagen. In de buitenbak ging het wel goed.

Kan het zijn dat hij zijn achterhand niet genoeg gebruikt en zo ja waar kan ik dat aan merken? Tilt hij misschien zijn benen niet voldoende op? kortom hoe kan ik er achter komen dat het vrij onschuldig is en dat ik er met oefeningen zelf iets aan kan doen?

Tijdens het rijden kucht hij ook een paar keer vooral in de draf. Hij heeft wat meer op stal gestaan vanwege de blessure en vanaf 1 oktober staan ze helemaal op stal en gaan 3 uur per dag in de bak (pensionstalling met veel paarden waar ze wisselen om in de bak te staan in groepjes}.
Ik heb hem in de stal, wei of bak nog nooit horen hoesten. Hij staat op vlas, kreeg eerst hooi en nu kuil. Stal wordt elke dag uitgemest. Hij heeft nu dag en nacht een regendeken op 0 gram. Hij heeft geen uitvloei uit zijn neus. Vorige week is de da geweest om koorts op te nemen en dat had hij niet. Onze pony had wat last van dikke kogels achter, volgends de da ws door het wat meer stil staan in de stal en de enting voor influenza kon ook invloed hebben waardoor ze wat dikke kogels krijgen, het was in ieder geval vocht.

Tijdens het rijden dus 2 x achter elkaar een kuch en dan 2x in 45 min in het geval van de les. Vandaag tijdens de buitenrit bij de 2 x draven ook een keer 2 x kuchen achter elkaar. Hij ademt niet sneller klinkt niet benauwd, geen snot uit zn neus, hij doet t alleen bij het rijden, geen koorts. Waar kan het door komen?

Bij de keuring zijn geen afwijkingen gevonden aan de longen door de da, hij heeft daar ook een keer een kuchje laten horen tijdens de buigproef en het wegdraven maar daar maakte de da niks van.

Het is onze eerste eigen pony en ik zou het liefst bij iedere onzekerheid de da er bij halen maar ja dat is natuurlijk niet te doen :-) .

Ik heb al wel gelezen dat af en toe een hoestje zonder koorts of snot niet heel veel kwaad kan zolang het maar blijft bij een enkel kuchje af en toe.

Nou ja jullie merken het wel ik ben best onzeker en voorzichtig. Ik hoop dat iemand mijn vragen kan beantwoorden.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 14:11 



 
Profiel   

Toen mijn ruin jong was, kuchte hij ook regelmatig, altijd aan het begin van het rijden. Was geen hoestpartij oid, maar wel altijd een kuch.
Het was bij hem een symptoom van zijn astma. Hij heeft chronische astma. Ook hij staat op vlas en krijgt nu hooi uit folie. Ik moet hem zo stofvrij mogelijk houden en dan gaat het prima.

Ik zou me bij een 16 jarige pony er niet al te druk om maken. Maar de klachten kwa kuchen mogen niet toenemen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 14:42 



 
Profiel   

Ik rijd een paard van 22 en die moet ook standaard een keer of 2 kuchen als ik aandraaf. Voor de rest niet, alleen tijdens het rijden, op stal of in de wei doet ze het niet (buitenrijden ook niet). Paard het naar mijn weten geen luchtwegproblemen.

En wat Dees al zegt, zo erg is het waarschijnlijk niet, maar inderdaad wel opletten of het hoesten niet toeneemt en of hij ook op stal e.d. gaat hoesten. Maar ik zou me er persoonlijk niet heel veel zorgen om maken :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 14:52 



 
Profiel   

Een paard kan nu eenmaal weleens struikelen, zeker in een onregelmatige bak. Ik zou me daar absoluut geen zorgen over maken. Het kan heel goed wat je instructeur zegt, dat hij de achterhand er niet goed onder plaatst. Mijn merrie struikelde ook veel als ze niet actief was of teveel op de voorhand liep. Gewoon lekker blijven lessen en luisteren naar de instructeur.
Wat het hoesten betreft, als de pony geen koorts heeft, geen uitvloeiing, niet zwaar ademt en niet constante hoestbuien heeft, is het niet zo'n probleem. Door het stilstaan hoopt er snel wat slijm op in de longen. Eventueel kan je voor je eigen gemoedsrust wat fenegriek door het voer doen. Dat is goed voor de longen en kan geen kwaad als er niks aan de hand is. Mijn merrie vind het bovendien ook nog best lekker. Al met al zou ik willen adviseren om het een beetje los te laten. Misschien helpt het om een boek over paarden ehbo of paardenziektes te lezen. Dan kun je duidelijker problemen herkennen en weet je het ook als het niks is. Als je pony echt iets mankeert, merk je dat snel genoeg. Veel plezier nog met hem!

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 15:19 



 
Profiel   

Bedankt voor de reacties. Het stelt me idd wat meer gerust. En Wings_love ik ga gewoon zo'n boek aanschaffen! Wat een goed idee! Bedankt

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 15:49 



 
Profiel   

Ik snap een ding niet helemaal in je verhaal. Paard heeft een kleine maand stilgestaan je mocht trainen oppakken en dan heb je het over na drie kwartier? Met galop? Dat is voor mij niet rustig oppakken maar meteen vol gaan rijden. Weet niet of dat verstandig is na een dergelijke periode genezen. Rustig oppakken is longeren en eens een stukje rechtuit stappen en kleine stukjes draf op gemakkelijke ondergrond.

En wat betreft het hoesten. Paar kuchjes zijn eignlijk niet ok. Kan een ernstiger oorzaak zijn. Weet helaas maar al te goed uit ervaring dat een paard heel erg verstopte luchtwegen kan hebben maar alleen een paar lichte kuchjes laat merken.

Hoe zijn ze gestald? Binnenbox, buitenbox wat voor bodem in de stal, wordt er geveegd en opgestrooid als ze erin staan? En heb je de mogelijkheid hem meer buiten te krijgen? 3 uur per dag buiten de box is namelijk ookvoor gezonde paarden erg weinig. Voor hoesters hoe licht ze ook hoesten domweg funest.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 16:00 



 
Profiel   

Inderdaad, een paar kuchjes zijn niet ok. Er is iets aan de hand, maar het is de vraag of dat actie behoeft. Als het stabiel is en niet verergert, kun je het even aankijken. Dus wel in de gaten houden.

Maar voor nu geen zorgen. Ernstig verstopte luchtwegen heb je echt snel in de gaten, dan gaat er wel meer mis dan een paar kuchjes bij aanvang van het rijden.

Die van mij kuchte altijd 2x bij aanvang van het rijden. Dat doet ie nu nog. Hij heeft dus astma. Toen ik hem stalde naast een merrie met stro in de box, heeft ie een tijdje veel klachten gehad. Ik heb hem toen dure onderzoeken laten ondergaan (bronchoscopie en monsters voor onderzoek). Daar is hij toch erg slecht van geworden. Dat doe ik nooit weer. De uitkomst en de behandeling was toch hetzelfde: stofvrij houden en als het verergert, kuurtje ventipulmin.
Laat je geen dure onderzoeken aansmeren - leuk om te weten wat er exact aan de hand is, maar wat maakt het uit als het geen biet uitmaakt in de verdere behandeling. Daarom, ik zou me er bij een beestje van 16 jaar niet al te druk om maken.


Laatst bijgewerkt door Dees op 12-10-17 16:08, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 16:04 



 
Profiel   

Dees dat hoeft dus niet. Oude tinker had 80 % dichtzittende luchtwegen maar gaf alleen een paar heel lichte kuchjes soms bij het eten. Verder topfit we menden fanatiek en merkten niets aan hem. Pas na longscopie schrok ook de dierenarts zich rot van de ernst. Later bleek hij een heel heftige allergie te hebben dat zijn luchtwegen dichtdrukten. Vergelijkbaar aan pinda allergie bij mensen. Dat was extreem en zeldzaam maar sinds die tijd weet ik de mate van hoesten staat niet gelijk aan de ernst van de klachten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 16:07 



 
Profiel   

Je zegt het zelf al "extreem en zeldzaam".
De kans dat deze pony gewoon wat astma heeft waar verder prima mee te leven is, is heel veel groter.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 16:09 



 
Profiel   

Klopt alleen "wat" astma en 21 uur in een box staan is geen goede combinatie

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 16:10 



 
Profiel   

Er is geen enkel paard dat wel vaart bij 21/24 box.
Maar ze gaan er niet dood aan, ook geen astma patiënt. Er zijn zelfs omstandigheden waarin paarden juist wel beter af zijn in hun stal dan buiten. Het hangt echt allemaal af van de situatie.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 16:12 



 
Profiel   

Ik zal nog even wat toelichten. De trap is nu 4 weken geleden. Het advies was in beweging houden dus wel hebben gewandeld en gelongeerd. Na 10 dagen zijn de krammen er uit gehaald en mochten we weer opbouwen. Nu zo'n 2 weken geleden. We zijn begonnen met rustig stappen en draven en hebben dit uitgebreid. Vorige week hebben we nog geen les gedaan omdat de krammen er toen net uit waren en ik het te snel vond. Bij deze les hebben we het heel rustig aan gedaan dus geen volwaardige les gedaan. Galop hadden we thuis in de bak ook al een paar x een half rondje gedaan. Hij heeft dus niet echt volledige box rust gehad omdat hij juist in beweging moest blijven. 2 x per dag wandelen en of logeren en koelen. De blessure was ook niet extreem hoor maar wel pijnlijk natuurlijk. Te vergelijken met jezelf als je een beste trap tegen je scheenbeen krijgt zei de da.

Wb de stalling. De paarden bij onze manege komen volgens mij helemaal niet buiten als ze het land niet meer in kunnen. Het land is te nat en op een gegeven moment kunnen ze er niet meer op staan ook ivm uitglijden enz. Het mooiste is dan uiteraard een uitloop maar die hebben ze helaas niet. Bij de vorige eigenaar stonden ze ook alleen in de stal en in de bak daar hadden ze geen wei. Ik heb begrepen dat de nieuwe wetgeving zegt dat paarden minimaal 2,5 uur per dagen naar buiten moeten.

De paarden van de stalling waar ik sta gaan al jaren in de winter zo naar buiten. De stal is aan de achterkant van het gebouw ook altijd open, het tocht niet maar er komt altijd frisse lucht binnen. Als de paarden naar buiten gaan staan ze al snel weer te dringen om weer naar binnen te gaan als het naar weer is.

De longen van onze pony zijn gecontroleerd bij de keuring, lijkt mij dat de da dan wel iets had gehoord als het iets van astma was. Maar goed op dit moment is het maar heel minimaal, het kan natuurlijk erger worden en dan zal ik zeker een da inschakelen.

Ik vraag me nog wel af of de pony's die hier genoemd worden met astma, copd oid verder helemaal geen klachten hadden zoals anders reageren, minder conditie, anders ademen, hogere hartslag, koorts, verandering in gedrag enz?

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 17:04 



 
Profiel   

Persoonlijk denk ik dat jouw pony een lichte stofallergie heeft.

Ik ken het maar al te goed.

Zolang het beweging krijgt in elke gang worden de longen schoongehouden en in een goede conditie gehouden.

1 a 2 x kuchen tijdens het werk........en dat is het.

Maar wanneer het geen beweging krijgt en veel op stal staat, kan het zomaar ineens erger worden.
Dat verschilt per dier en omgeving en situatie.

Ik hoop maar dat het bij jouw pony niet het geval is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 17:33 



 
Profiel   

Mijn paard krijgt ook altijd fenegriek door zijn voer. Hij is gevoelig in zijn luchtwegen sinds hij een luchtweginfectie heeft gehad. De veearts ziet hier niks meer van terug maar geeft aan dat dit wel een blijvende gevoeligheid is. Laatst werd het wat erger en hoestte hij vaker, ik heb hem toen een kuurtje gegeven van Bronchostop fur Pferde (middeltje uit drogist in Duitsland) dat door zijn voer gedaan en nu is het weer ontzettend opgeknapt! :)

Soms even een hoestje aan het begin is niet zo erg, ik wil alleen niet dat mijn paard ook nog hoest tijdens het rijden/na het opwarmen. Dan krijgt hij weer een kuurtje, mocht dat ook niet helpen -> veearts. Daarbij geef ik hem nu Kuil ipv hooi, stuk minder stoffig en hij vindt het ontzettend lekker!

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 17:49 



 
Profiel   

Sanlee schreef
Hallo allemaal,



af en toe struikelde....
Nu weet ik van de vorige keer dat hij erg op de voorhand hangt zeg maar en meer zijn achterhand moet gebruiken, hij hangt dan bv behoorlijk in de teugel bij het aan de teugel lopen.


De instructrice zei toen dat hij meer zn achterkant moet gebruiken. Ook had ik het gevoel dat hij bij het rijden af en toe met zn achterkant weggleed.

Volgens mij kan dit er ook mee te maken hebben dat hij veel op de voorbenen leunt maar dat is ...

Vandaag tijdens de buitenrit is hij niet een keer gestruikeld.



Je paard loopt dus niet aan de teugel. Hij loopt in de krul en zal zijn achterhand niet correct kunnen gebruiken. Buiten is hij alerter en zal daardoor van nature actiever lopen..

Dus als je instructrice al zegt dat ie meer de achterhand moet gebruiken.... moet je meer schakelen en voor minder in de krul trekken.
Dus ze kan het idd goed gezien hebben!!

Qua kuchen is er al genoeg reactie gegeven

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-10-17 17:59 



 
Profiel   

Sanlee schreef
Ik vraag me nog wel af of de pony's die hier genoemd worden met astma, copd oid verder helemaal geen klachten hadden zoals anders reageren, minder conditie, anders ademen, hogere hartslag, koorts, verandering in gedrag enz?


Mijn paard heeft helemaal geen klachten bij goed stalmanagement. Ik voer hem er niets voor bij en conditioneel zou hij ook vandaag nog prima 2 uren mee kunnen op een vlotte buitenrit (hij is echter gepensioneerd omwille van de rug).
Het gaat bij hem mis zodra hij in een stoffige omgeving komt, dus bijvoorbeeld een stal waar net stro is opgestrooid. Maar hier thuis, onder de gecontroleerde omstandigheden, is er helemaal niets aan de hand. Hij kuchte al toen hij 3 was bij het rijden, verder nooit klachten, hij is nu 15. Maar ondanks dit makkelijke bericht, hij heeft dus wel officieel vastgestelde chronische astma.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-10-17 11:50 



 
Profiel   

Hallo allemaal,
Bedankt voor jullie reacties. Even een update, wellicht hebben anderen er ook iets aan.

W.b. het hoesten, met het longeren heeft hij niet 1 x gehoest. Ook hoest hij niet altijd bij het rijden. Gister en eergister hoestte hij 2 x achter elkaar bij het aandraven en daarna niet weer. Gister bij het uitstappen moest ik even een klein stukje in draf, buiten de bak, en toen hoestte hij ook 1 x.

Verder hoest hij helemaal niet. Het is dus echt 1 a 2 x achter elkaar bij de eerste x aandraven. Zelf denk ik ook dat het te maken heeft met de weersomslag, het is erg vochtig, en het stof in de stal. Gelukkig staan ze nu toch weer even lekker buiten dankzij het mooie weer. Bij de stal staat iemand met een paardje van 27. Zij weet ook erg veel over gezondheidsprobleempjes en zij noemde ook dat ze allemaal even moeten wennen dat ze weer op stal staan.

Toevallig keek ik de video terug van de klinische keuring in augustus en daar hoorde en zag ik ook 1 x dat hij bij het draven hoestte. De arts was er op dat moment ook bij dus die moet het gehoord hebben. De longen zijn geluisterd en daar kwam blijkbaar niks raars uit. Mocht het aanhouden dan bel de da om te vragen wat zij er van vindt. Hij heeft nog steeds geen neusuitvloeiing, snelle ademhaling, koorts oid gelukkig.

Dan het struikelen. Bij het longeren zag ik dat hij met beide voorbenen wel struikelt dus het is niet een probleem van een van de voorbenen. Over de balkjes tikt hij vaak het balkje aan dus gewoon niet zn benen optillen. Ik denk inderdaad dat het een rij technisch probleem is dat we kunnen oplossen door meer de achterhand er onder te rijden.

We proberen nu in de warming up veel figuren te rijden, tempowisselingen en voorwaarts te rijden. Mocht iemand nog meer tips hebben om de achterhand sterker te krijgen dan hoor ik het graag.

Groetjes

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-10-17 12:51 



 
Profiel   

Het hoesten zal waarschijnlijk een lichte stofallergie zijn. Op zich niet heel ernstig, mijn paard is er best oud mee geworden. ;) Je moet alleen in de gaten houden of dat het niet erger wordt omdat het dan wel ernstig kan worden en dadelijk dampigheid wordt.

Je zegt dat hij met longeren ook met beide voorbenen struikelt, dan kan het wel degelijk iets in de voorbenen zijn, bv hoefkatrolontsteking. Het kan ook zijn inderdaad dat hij teveel op de voorhand loopt, maar mocht het geen verbetering geven als hij meer op de achterhand gaat lopen dan zou ik zeker even verder kijken. Hoe zien de hoeven er trouwens uit? Staat hij plat op de hoeven? Heeft hij wel of geen ijzers? Hoe vaak komt de smid? Want het kan ook nog zijn dat de stand van de hoeven niet helemaal oké is.

De achterhand er meer onder rijden daar zou ik een goede instructeur voor in de arm nemen. Als je dat namelijk zelf niet ziet of voelt dan heeft het geen zin om je hier op bokt oefeningen uit te leggen. Als je deze namelijk niet goed uitvoert schiet je er nog niets mee op. Met figuren rijden, tempowisselingen en voorwaarts rijden daar rijd je een paard niet mee op de achterhand als je het niet goed doet. Je moet leren om je paard van achter naar voor te rijden met je zit. Je sluit je paard van voren iets op en drijft met je zit en kuit de achterhand eronder zodat het paard meer bergopwaarts gaat lopen. Hier heb je echt een instructeur voor nodig die je precies kan vertellen hoe dit moet doen en wanneer je het goed doet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-10-17 15:07 



 
Profiel   

We hebben idd een goede instructrice die kan helpen. Ik zie aan de hoeven ook dat hij wat sleept ws. Onze stadhouder trimt en bekapt zelf en had t ook al gezegd. De hoeven slijten voor recht af.

Voor t hoesten heb ik de da toch ff een mail gestuurd....

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-10-17 16:28 



 
Profiel   

Wij moeten ook de achterhand van ons paard sterker maken.
Oefeningen die wij moeten doen: stappen, halthouden en dan achterwaarts vragen en zodra hij gaat (dus niet eens die ene stap af laten maken) weer voorwaarts in stap vragen. Daardoor kantelt hij zijn bekken en komen zijn achterbenen er goed onder.
Iets moeilijker: achterwaarts vragen en zodra hij zijn bekken kantelt om achterwaarts te gaan, weer voorwaarts in stap vragen. De kunst is dan om je hulpen heel klein te houden en op tijd te stoppen, zodat hij alleen maar zijn bekken kantelt en zijn achterbenen laat staan.
Daarnaast stappen en draven met een paar balkjes in de bak, zodat hij zijn benen moet optillen. Maar dat doen jullie al.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-10-17 16:43 



 
Profiel   

Oké thnx die ga ik ook proberen
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-10-17 16:53 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 21 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen