Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 15 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Worstelen met het gewicht van je paard in de winter

 
Profiel   

*Bokt.nl / Horse & Hound
Gezondheid

[ img ]
Foto: Marjoow


De winter brengt korte dagen, lange nachten en koud weer. Als jouw wekelijkse routine betekent dat je je paard alleen in het weekend bij daglicht zonder deken ziet, zul je wellicht wat gewichtsverlies gaan zien bij je paard.

Paarden die buiten leven met weinig schuilmogelijkheden, kunnen tot wel 33% meer energie nodig hebben dan paarden die gestald staan. De paarden die goed op gewicht zijn, of er misschien wat onder zitten, moeten een continue gewichtsmanagement hebben om verlies te voorkomen. Paarden die juist boven het ideale gewicht zitten en in de zomer wellicht last hebben van obesitas, kunnen de winter goed gebruiken om af te vallen.

Plotseling gewichtsverlies is echter serieus en zou een teken kunnen zijn van ziekte. Ook trauma kan ervoor zorgen dat een paard snel gewicht verliest. Voordat je gaat kijken naar de voeding van je paard, check eerst de volgende niet-voedsel gerelateerde oorzaken van gewichtsverlies:
  • Gebit; Scherpe randen en haken kunnen pijn veroorzaken en zo de inname van voer verminderen.
  • Wormen; bij paarden die niet zijn ontwormd, voedt het voer eerder de wormen dan het paard.
  • Pijn; paarden die pijn hebben, met name chronische rug of spierproblemen, gedijen niet goed.
  • Ziekte; overleg met je dierenarts wanneer je paard plots veel gewicht verliest.

Zoals ook bij mensen het geval is, verliezen paarden als eerste vet wanneer zij gewicht verliezen. Een kilo vet bevat net zo veel energie als twee scheppen voer voor racepaarden. Dit betekent dat om gewicht terug te krijgen, zorgvuldige maar krachtige voedingsstrategieën nodig zijn, inclusief een goede balans van voedingsstoffen.

Calorieën kunnen gevoerd worden in de vorm van vezels, olie en zetmeel. Vezels moeten komen van kwalitatieve en vezelrijke bronnen, zoals hooi en kuil. Olie kan gebruikt worden om de calorieën aan te vullen, vooral bij sportpaarden.
Zetmeel van granen hebben als energieleverancier een belangrijke rol. Het geeft een snelle piek van energie, die nodig kan zijn voor prestaties. Als je paard de neiging heeft om wat fris te zijn, is een brok juist een beter idee dan een muesli met granen. Daarnaast is er tegenwoordig ook verschillend granenvrij voer op de markt.
Daarnaast is het ook belangrijk dat een paard voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Naast brokken en muesli, zijn hiervoor diverse balancers geschikt om te voeren naast ruwvoer.

Elke verandering in het voer moet geleidelijk aan geïntroduceerd worden zodat de darmflora van het paard de tijd heeft om zich hieraan aan te passen. Dit verkleint ook de kans op een koliekaanval.

Kwaliteit telt
De eerste stap in de strijd tegen winter-gewichtsverlies is om continue kwalitatief ruwvoer aan te bieden zowel op stal als in het weiland. Het voeren van een dieet met een hoog vezelgehalte zal de kans op metabolische aandoeningen (bijvoorbeeld maandagsziekte) verkleinen. De vertering van vezels helpen ook mee om het paard warm te houden, wat extra belangrijk is op koude dagen.

Extra voeren
Verhoog geleidelijk aan de totale hoeveelheid voer en voeropname per dag tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht. Voor een pony van ongeveer 1m30 zou dit ongeveer 8kg per dag moeten zijn. Voor een volbloed van 1m55 ongeveer 13kg en voor een sportpaard ongeveer 15-16kg per dag.

Voer weinig en vaak
Geef krachtvoer in kleine hoeveelheden (niet meer dan 2kg per voerbeurt) en verspreid dit over de dag. Wanneer je minder voert dan de aanbevolen hoeveelheid, verhoog dit dan naar dat niveau op basis van grootte en de arbeid van het paard. Wanneer je al de aanbevolen hoeveelheid voert, vervang de helft hiervan dan met bijvoorbeeld een (sport)brok. Dit bevat meer energie, een hogere kwaliteit eiwitten en een hoger vitamine- en mineralengehalte dan lage energie voeding.

Andere opties
Vroeger was merriebrok erg populair als het gaat om eiwitten, maar tegenwoordig wordt olie aanbevolen. Olie kan tot 300ml per dag worden gevoerd, maar moet heel langzaam toegevoegd worden aan het voedingsregime zodat het spijsverteringsstelsel zich kan aanpassen en om te voorkomen dat het paard zijn voer niet laat staan. Er zijn ook verschillende balancers en supplementen beschikbaar met een hoog oliegehalte. En ook grasbrok, lucerne of soorten voer voor senioren zijn uitermate geschikt om aan te zetten in gewicht.

Gezonde spijsvertering
Probiotica, prebiotica en gist helpen het spijsverteringskanaal gezond te houden en werken zo effectief mogelijk. Ze zijn nuttig bij paarden die erg schommelen in gewicht, zware wedstrijden lopen of die herstellend zijn van koliek of antibiotica behandelingen.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-18 19:13 



 
Profiel   

Citaat
Een kilo vet bevat net zo veel energie als twee scheppen voer voor racepaarden.


Oh ja? Dus een schep (kilo?) prestatiebrok van een willekeurig merk bevat 500 gram vet/olie? Sinds wanneer?
Wat zijn dit nou weer voor een onzinnige berichten...

Snel bijgevoerd dan trouwens als je paard vermagert. Was het maar zo simpel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-18 21:16 



 
Profiel   

Nee, een liter vet (is iets minder dan een kg) bevat ongeveer evenveel energie als 2.2-2.4kg zeer hoge energiebrok.

Plantaardige olie bevat zo'n 2.8 ewpa/L. Zeer hoge energiebrok zit zo rond de 1.0-1.1 ewpa/kg. Cornmuesli van marstall zit bijvoorbeeld op 1.12 ewpa/kg en marstall Amino sport op 1.13 ewpa/kg. Pavo heeft energycontrol op 1.02 ewpa/kg staan en Pure Feed Performance zit op 1.04 ewpa/kg.

En dit zijn dus nog geen voeders voor racepaarden (al moet ik toegeven dat op energycontrol na, het allemaal muesli's zijn en dus geen 1.1-1.2kg/schep bevatten, maar dat is een kwestie van malen en persen).

Het is me tot nu toe altijd meegevallen om een paard op gewicht te krijgen in de winter. Een kwestie van veel voeren (en dat kan ook met bietenpulp, zemelen, luzerne en olie + een mineralenbrok), een warme deken aandoen, medisch op orde zijn en 12/7 op stal voor de meeste paarden.

De meeste mensen denken toch in te kleine hoeveelheden. Als een paard aan moet komen, dan ga je geen wonderen krijgen met een geweekte voerschep bietenpulp (=150-200g droog) en een scheut olie. Ik ga bij dat soort rantsoenen al snel tot kg bijvoeder/100kg lichaamsgewicht en dan ga ik er vanuit dat het paard daarnaast onbeperkt goede kwaliteit (in dit geval ook energierijk) ruwvoer ter beschikking heeft, in ieder geval de 12 uur dat hij op stal staat (de andere 12 uur wel semi-onbeperkt ruwvoer, maar mag energiearm zijn).

Tot nu toe zijn ze steeds met 3 maanden terug op gewicht gekomen, ook al kwamen ze van skelet af (3x al op onbeperkt ruwvoer).

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-18 13:12 



 
Profiel   

Hier worstelen we ook met het gewicht van een paar paarden, maar niemand is mager.. :')
Ze lopen wel dag en nacht buiten, maar onbeperkt ruwvoer is niet haalbaar zonder dat ze dikker worden.
Ik snap nooit dat veel mensen moeite hebben om ze wat voller te krijgen, hier zijn zelfs alle 20 plussers goed rond, glimmend en gezond.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-18 13:27 



 
Profiel   

SparklingApp schreef
Hier worstelen we ook met het gewicht van een paar paarden, maar niemand is mager.. :')
Ze lopen wel dag en nacht buiten, maar onbeperkt ruwvoer is niet haalbaar zonder dat ze dikker worden.
Ik snap nooit dat veel mensen moeite hebben om ze wat voller te krijgen, hier zijn zelfs alle 20 plussers goed rond, glimmend en gezond.

Hier ook juist een te dik paard. Op alleen maar overjarig hooi en graszaadhooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-18 16:50 



 
Profiel   

Hier hield ik er een niet op gewicht wat ik ook deed, dekentje op en alle problemen waren verdwenen.
Staat nu zelfs te rond.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-18 16:51 



 
Profiel   

Ik heb ook dat ‘probleem’, maar dan andersom. Ze staan hier allemaal veel te vet. Maar dat vind ik voor in de winter niet zo’n probleem. Gezien ze 24/7 buiten staan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-02-18 08:37 



 
Profiel   

Nou hier idd ook juist 1 die te dik is deze winter en met moeite eraf krijgt, de 5 anderen staan prima op gewicht.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-02-18 20:05 



 
Profiel   

Mijn paard is wel lastig op gewicht te houden. Hij krijgt per dag onbeperkt voordroog kuil, 1 schep muesli en 1 schep biks, drie scheppen luzerne en na het rijden nog een halve schep slobber.
Hij heeft een 150grams deken op en is niet geschoren.
Hij is nu 2 en z’n tanden en lichaam helemaal in orde. Het is gewoon geen enorme eter, als hij geen zin meer heeft in z’n kuil of luzerne dan stopt hij met eten :)
Biks, muesli en slobber gaat er wel altijd in! Maar om nou nog meer krachtvoer te gaan voeren aan een paard wat weinig doet... lees drie a vier keer in de week een half uur tot een uur rijden. In de zomer kreeg hij drie kwart schep biks verdeeld over de dag en na het rijden de slobber.
Hoop dat hij nu met de extra muesli en biks wat body gaat krijgen.
Volgende stap wordt de olie :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-02-18 22:31 



 
Profiel   

Ilse, hij is vast geen 2, anders weten we meteen de oorzaak! ;)
Is het ruwvoer getest? Dan weet je in ieder geval of daar genoeg eiwitten en energie uit te halen valt voor hem.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-02-18 22:47 



 
Profiel   

Ik heb zo'n zomerpaard met obesitas wat in de winter weer zijn buikje kwijtraakt. Staat dag en nacht buiten in zijn naakie. Tot nu toe ieder jaar nog weinig aan hem gemerkt (qua klachten etc.) maar wel een groot gewichtsverlies in de winter, opzich ook wel logisch maar in tot hoeverre is het acceptabel? In tot hoever mag je paard afvallen in de winter? Ik heb nu wel het idee dat er niet meer af mag, blijft nu ook wel stabiel. Hij krijgt onbeperkt ruwvoer.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-02-18 22:57 



 
Profiel   

De reserves die in de zomer opgebouwd zijn mogen er wel af in de winter, maar hij zou niet mager moeten worden.
Ik wil hier graag de dikkere paarden wat af laten vallen voor ze het jonge gras op gaan, want dat vind ik een beetje eng.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-02-18 23:03 



 
Profiel   

Ilse_1987 schreef
Mijn paard is wel lastig op gewicht te houden. Hij krijgt per dag onbeperkt voordroog kuil, 1 schep muesli en 1 schep biks, drie scheppen luzerne en na het rijden nog een halve schep slobber.
Hij heeft een 150grams deken op en is niet geschoren.
Hij is nu 2 en z’n tanden en lichaam helemaal in orde. Het is gewoon geen enorme eter, als hij geen zin meer heeft in z’n kuil of luzerne dan stopt hij met eten :)
Biks, muesli en slobber gaat er wel altijd in! Maar om nou nog meer krachtvoer te gaan voeren aan een paard wat weinig doet... lees drie a vier keer in de week een half uur tot een uur rijden. In de zomer kreeg hij drie kwart schep biks verdeeld over de dag en na het rijden de slobber.
Hoop dat hij nu met de extra muesli en biks wat body gaat krijgen.
Volgende stap wordt de olie :j


Vanuitgaande dat hij 12 of 22 is, zou ik er nog eens 100-150g op leggen als hij dan niet te warm aan gaat voelen, verder toch gewoon meer krachtvoer. 3 scheppen luzerne is waarschijnlijk 600g tot een kg, dus geen knaller, en verder voer je 2.5kg krachtvoer wat inderdaad tekort kan zijn.

Mijn huidige paard (5 jaar, ±800kg) krijgt op het moment 1.2kg luzernebrok (dat eten ze vaak vlotter dan gehakselde luzerne) en 3.2kg pavo nature's best (4 scheppen), anders valt hij af. Hij doet helemaal niets anders dan overdag buiten en 's nachts binnen staan. Nu heeft hij wel wat last van zijn tanden (met iedere 4 maanden tandarts goed onder controle te houden), maar eet er alsnog wel zo'n 15-18kg hooi naast (overdag schraal hooi, 's nachts rijk hooi) en maakt op moment eigenlijk geen proppen.

Toen we hem net hadden moest hij flink aankomen, toen at hij 13.5kg bijvoer ernaast. En nee, dat is geen typefout. Hij kreeg een halve zak seniores priores en 3 scheppen basisbrok per dag, naast onbeperkt hooi, maar toen kreeg hij zijn hooi echt nauwelijks weg. Maar dan nog is het 1.5x zoveel als dat ze normaal moeten volgens de zak om op gewicht te blijven, maar hij had het echt nodig om aan te komen en hij heeft nog heel lang 8kg (2.3kg basisbrok, 4.8kg SP) bijvoer nodig gehad omdat hij anders toch weer inviel, ondanks dat hij op dat moment geen proppen maakte (en toen zelfs nog rijker ruwvoer had 's nachts), dat is puur darmwerking.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-02-18 23:08 



 
Profiel   

SparklingApp schreef
Ilse, hij is vast geen 2, anders weten we meteen de oorzaak! ;)
Is het ruwvoer getest? Dan weet je in ieder geval of daar genoeg eiwitten en energie uit te halen valt voor hem.


Hahaha wat erg! Hij is 22
Ruwvoer test is een goeie! Ga ik doen

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 08:35 



 
Profiel   

Mizora schreef
Vanuitgaande dat hij 12 of 22 is, zou ik er nog eens 100-150g op leggen als hij dan niet te warm aan gaat voelen, verder toch gewoon meer krachtvoer. 3 scheppen luzerne is waarschijnlijk 600g tot een kg, dus geen knaller, en verder voer je 2.5kg krachtvoer wat inderdaad tekort kan zijn.

Mijn huidige paard (5 jaar, ±800kg) krijgt op het moment 1.2kg luzernebrok (dat eten ze vaak vlotter dan gehakselde luzerne) en 3.2kg pavo nature's best (4 scheppen), anders valt hij af. Hij doet helemaal niets anders dan overdag buiten en 's nachts binnen staan. Nu heeft hij wel wat last van zijn tanden (met iedere 4 maanden tandarts goed onder controle te houden), maar eet er alsnog wel zo'n 15-18kg hooi naast (overdag schraal hooi, 's nachts rijk hooi) en maakt op moment eigenlijk geen proppen.

Toen we hem net hadden moest hij flink aankomen, toen at hij 13.5kg bijvoer ernaast. En nee, dat is geen typefout. Hij kreeg een halve zak seniores priores en 3 scheppen basisbrok per dag, naast onbeperkt hooi, maar toen kreeg hij zijn hooi echt nauwelijks weg. Maar dan nog is het 1.5x zoveel als dat ze normaal moeten volgens de zak om op gewicht te blijven, maar hij had het echt nodig om aan te komen en hij heeft nog heel lang 8kg (2.3kg basisbrok, 4.8kg SP) bijvoer nodig gehad omdat hij anders toch weer inviel, ondanks dat hij op dat moment geen proppen maakte (en toen zelfs nog rijker ruwvoer had 's nachts), dat is puur darmwerking.


Jeetje dat is idd wel heel veel wat jouw paard kreeg om op gewricht te blijven!
Ik heb altijd geleerd dat een paard max 2-3kg biks nodig heeft en dat als je meer voert het geen zin heeft, dan zou je andere biks moeten voeren.
Ik ga eens kijken naar luzerne brok, want als ik gewone luzerne meer voer dan laat hij het liggen.
En als hij nu niet aankomt zal ik ook meer muesli gaan geven. SP heb ik ook aan gedacht maar wil dat eigenlijk pas gaan doen als z’n tanden slechter worden, tot nu toe zijn daar geen problemen mee.

Thanks voor jullie tips!! :) :j
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 08:44 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 15 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen