Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 19 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Van werkloze 50-plusser naar zadelmaker of hoefsmid

 
Profiel   

Ambacht Nederland
Overige

[ img ]
Foto door Maveric2003 via Flickr

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opende dinsdag 6 februari 2018 de Ambachtsacademie, een initiatief van AmbachtNederland. Hij deed dit in aanwezigheid van leermeesters en de eerste kandidaat-leerling.

De Ambachtsacademie leidt mensen op tot specialistisch vakman/-vrouw in ambachtelijke beroepen, zoals werkplaatsmedewerker zadelmakerij/zadelpasser, siersmid, lijstenmaker en pianotechnicus. Ervaren ambachtelijke ondernemers hebben de opleidingen ontwikkeld en gaan deze zelf binnen hun bedrijven verzorgen. Het leerling-gezel-meestersysteem is hiermee terug van weggeweest, maar wel met een eigentijds karakter. Vanaf 1 april 2018 komen er nog meer beroepen bij, zoals hoefsmid.

Ambachten dragen in Nederland voor een belangrijk deel bij aan werkgelegenheid, duurzaamheid, kwaliteit van leven, gezondheidszorg en cultuur. Uit onderzoek (2015) naar de arbeidsmarktbehoefte binnen de totale ambachtseconomie blijkt dat in deze sector in de periode tot 2025 zo’n 450.000 nieuwe vakmensen nodig zijn. Naar schatting komen er in het specialistisch vakmanschap elk jaar circa 6.000 werkplekken vrij, verspreid over een groot aantal branches. De werkplaatsen zijn niet zichtbaar als vacatures omdat het werk voornamelijk door zelfstandigen zonder personeel wordt uitgevoerd.

Elrie Bakker, voorzitter van AmbachtNederland, licht toe: "Wij hebben in de afgelopen jaren met heel veel ondernemers in het kleinschalig ambacht gesproken. Zij ervaren een groot tekort aan vakbekwame nieuwe collega’s en dit tekort wordt nijpender als bedrijfsopvolging achterwege blijft. Daarom hebben we met ervaren ondernemers de handen ineen geslagen om de Ambachtsacademie te ontwikkelen."

De Ambachtsacademie start met 24 opleidingen in verschillende beroepen. Het is de bedoeling dit aantal in de komende jaren verder uit te bouwen. De instroom per ambacht wordt bepaald op basis van het arbeidsmarktperspectief. De Ambachtsacademie leidt op volgens het principe van meester-gezel, in combinatie met e-learning. Leerlingen worden in de praktijk geschoold door een leermeester. Omdat de opleiding in het bedrijf plaatsvindt, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment
van het jaar starten. Omdat ambachtslieden over het algemeen ook zelfstandig ondernemer zijn, maakt een module ondernemerschap onderdeel uit van de opleiding. Hierdoor is de leerling in staat om na de opleiding zijn eigen onderneming te starten of een ambachtelijk bedrijf over te nemen.

De opleiding is mede tot stand gekomen met financiering van het Ministerie van SZW en maatschappelijk investeerder Start Foundation. Zij maken het mogelijk dat 200 vijftigplussers met een WW-uitkering (of bijstandsuitkering) een opleiding tot ambachtelijk ondernemer kunnen volgen. Als zij affiniteit met een ambacht hebben en gemotiveerd zijn om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, biedt de Ambachtsacademie een geweldige kans om een nieuwe carrière te starten en nog vele jaren met plezier en passie te werken.

AmbachtNederland wil de Ambachtsacademie zo snel mogelijk uitbreiden en aan alle 18-plussers de mogelijkheid bieden zich te specialiseren in een ambachtelijk beroep. Daarom maakt AmbachtNederland zich er sterk voor dat 18-plussers die met hun handen willen werken een vervolgopleiding kunnen volgen die wordt bekostigd door de overheid, net als voor andere studenten geldt.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 10:28 



 
Profiel   

Ik vind het dubbel. Mooi dat ze de ambacht willen stimuleren. Maar er is een reden dat het aantal in ambacht terug loopt. JE ziet het niet alleen in de paardenbranche, maar meer. Kijk maar naar fotospeciaal zaken, deze leggen het af tegen online aanbieders.

Ik heb het nu even over de zadelmakers. In Nederland is geen gedegen opleiding hiervoor. Daarnaast is ambacht altijd kostbaar, een zadel repareren kost tijd. Een ambachtsman rekent zijn uren, waardoor de prijs niet laag zal blijven. Wil de zadelmaker er nog wat aan overhouden, dan moet de prijs nog verder omhoog. Hierdoor kiest men er niet altijd voor om naar een zadelmaker te gaan. Veel zadels worden tegenwoordig terug gestuurd naar de fabricant.

Ik stimuleer dat men de ambacht in leven wil houden, maar de markt leent zich er niet naar. Met alleen zadelmaker geloof ik niet dat men het red. Men zal meer moeten gaan bieden om rendebal te kunnen werken. En dan betreed je een hele andere markt, dan kom je in de detailhandel en heb je concurrenten als apple-jack. En hiertegen is lastig te concureren als kleine ambachtsman met een winkel voor erbij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 10:39 



 
Profiel   

En daarbij, als 50 plusser nog eens beginnen als hoefsmid. Dan moet je de eerste 50 jaar wel extreem zuinig geweest zijn op je lichaam om dat nog te kunnen gaan doen en vol te houden tot je pensioen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 10:44 



 
Profiel   

Hoefsmid staat er ook helemaal niet tussen... zadelpasser en leerbewerker ... kan ook niet vinden welke meesters ze hebben. Het is wel mooie website maar echt veel informatie geeft die niet.
Het lijkt mooi opgetuigd Ambachtsacademie... maar uiteindelijk zijn er maar 200 plekken voor vijftigplussers die een van de gekozen ambachten willen nastreven. ... lijkt niet voor ander geintresseerden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 12:08 



 
Profiel   

Hoefsmid staat er wel degelijk bij.
Zie er ook piano technicus bij staan. Degenen die ik ken kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden.

Voor goede zadelmakers is er echt nog wel inkomen te genereren maar ik heb nou niet het idee dat daar echt een tekort aan is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 12:22 



 
Profiel   

Gezien mijn nare ervaringen met stagerieres en hoe er met opleidingen les gegeven wordt is dit weer het zoveelste geval van geld over de balk gooien.
Ben gediplomeerd goudsmid en er is alleen maar werk voor mensen die een berg geld, gereedschappen en een atelier hebben, verder is het handig om ook de kunstacademie gedaan te hebben.
O ja, en een lijf zonder slijtage graag.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 12:26 



 
Profiel   

Morganlefay schreef
Gezien mijn nare ervaringen met stagerieres en hoe er met opleidingen les gegeven wordt is dit weer het zoveelste geval van geld over de balk gooien.
Ben gediplomeerd goudsmid en er is alleen maar werk voor mensen die een berg geld, gereedschappen en een atelier hebben, verder is het handig om ook de kunstacademie gedaan te hebben.
O ja, en een lijf zonder slijtage graag.


Mijn man heeft de opleiding tot goud en zilversmid ook met succes afgerond. Helaas heeft hij er nooit werk in kunnen vinden en niet de middelen om zelfstandig te startten. Ik hoor niet anders van mensen om ons heen...

En toch lijkt dit me een mooi systeem. Ik hoop dat het mensen aan passend werk helpt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 13:12 



 
Profiel   

Mijn man hebben ze járen terug een opleiding tot boekbinder laten volgen... leuk voor de familie die de stripboeken kon laten inbinden, maar hij heeft er geen cent aan kunnen verdienen verder... En voor restauratie van antieke boekwerken vond hij zichzelf niet goed genoeg en die "markt" was toen al verzadigd.

Mij lieten ze 1 jaar geleden een opleiding volgen tot "financiëel adviseur" bij dezelfde bank, die nu dus honderden werknemers op straat gaat zetten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 14:19 



 
Profiel   

Tja, ik zeg niet dat het niet kan maar een zadelmaker?? Zonder ooit in de buurt van een paard te zijn geweest en dan nog zo goed worden dat je een passend zadel aanmeet?? Ik zou het knap vinden. Nu ben ik ook van mening dat een zadelmaker ook zelf goed moet kunnen rijden om het gevoel van de ruiter te beoordelen over het op het paard liggende zadel en vooral ook de kleinste signalen van een paard tijdens de zadelpassessie. Kunnen veel reeds bezig zijnde zadelmakers niet eens en wanneer je het als 50 plusser na jaren toch een beetje in de vingers krijgt kun je met pensioen. Geeft die mensen een basisinkomen en laat ze zelf wat baantjes zoeken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 15:03 



 
Profiel   

Bigone, op de website is te lezen dat je wel al raakvlakken moet hebben met het ambacht dat je wil leren. Bovendien is het niet alleen voor 50+ bedoeld.

En hulp bij het vinden van een leerplek is toch juist mooi?

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 15:16 



 
Profiel   

Dennis schreef
En daarbij, als 50 plusser nog eens beginnen als hoefsmid. Dan moet je de eerste 50 jaar wel extreem zuinig geweest zijn op je lichaam om dat nog te kunnen gaan doen en vol te houden tot je pensioen.

Precies wat ik ervan denk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 19:48 



 
Profiel   

Christiene schreef
Dennis schreef
En daarbij, als 50 plusser nog eens beginnen als hoefsmid. Dan moet je de eerste 50 jaar wel extreem zuinig geweest zijn op je lichaam om dat nog te kunnen gaan doen en vol te houden tot je pensioen.

Precies wat ik ervan denk.


Ja, het is niet het meest voor de hand liggende beroep voor een 50 plusser... :')

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 23:26 



 
Profiel   

Mooi hoor, allemaal mensen aan het handwerk zetten. Maar even vergeten dat Nederlanders niet willen/kunnen betalen voor handwerk. :P Siersmid staat ook in het rijtje, nou daar zijn maar weinig van in Nederland die er van kunnen bestaan. Oost-Europa heeft een hoop smeden, die voor een stuk minder geld kunnen leveren dan dat smeden hier dat kunnen. Briljant plan jongens. XD

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 23:31 



 
Profiel   

Laat je omscholen tot apothekersassistent, we hebben een flink tekort aan collega’s!

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-18 23:33 



 
Profiel   

Laat mensen omscholen om in de zorg of bouw te werken, daar is werk in te vinden

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-02-18 06:53 



 
Profiel   

Idd in de bouw en zorg zitten ze te springen om mensen. Wereldvreemd plan dit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-02-18 10:23 



 
Profiel   

Dit plan is toch niet het enige dat er gebeurt? Dit richt zich gewoon op de ambachten. En dat lijkt mij prima. Niet iedereen wil/kan de zorg of de bouw in.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-02-18 13:12 



 
Profiel   

Percy schreef
Hoefsmid staat er wel degelijk bij.
.

Ik zie siersmid staan... met plaatje van een hekwerk. Hoefsmid nog steeds niet kunnen vinden.
Maar dit is geregeld door Ambacht Nederland .... en die richten zich dus op dit soort ambachten en niet op medewerkers in de zorg ofzo... en maar 200 plekken tikt ook niet echt aan... en je moet dus als zelfstandige aan de slag willen daarna (wat vaak eerste jaar niet zoveelgeld oplevert) Ben benieuwd of je dan ook je uitkering mag houden net als tijdens de opleiding.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-02-18 08:30 



 
Profiel   

Hoefsmid komt er vanaf april bij. Neem aan dat het geen 1 aprilgrap is :)
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-02-18 16:24 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 19 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen