Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Zandbak

Uit Bokt

Testpagina, om allerlei technische hoog- of laagstandjes uit te proberen.


Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht. Raadpleeg bij twijfel altijd zo snel mogelijk een dierenarts!

Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Voorbehoud bij medische informatie:

Bokt Wiki geeft geen diergeneeskundig advies!

Houd daarom bij het lezen van de artikelen over medische en diergeneeskundige zaken rekening met de volgende punten:

  • We kunnen niet garanderen dat de informatie juist en volledig is.

De Bokt Wiki ontstaat uit bijdragen van vrijwilligers die vanuit hun kennis en ervaring juiste en objectieve informatie willen verstrekken. Houd er rekening mee dat niet (altijd) bekend is of de auteurs over gekwalificeerde medische kennis beschikken. De artikelen kunnen anoniem, en soms vanuit onbekende motieven gewijzigd worden. Er kunnen onder dierenartsen nieuwe feiten en inzichten bekend zijn die in deze artikelen (nog) niet voorkomen. Beschouw de artikelen in de Bokt Wiki nooit als enige of als zonder meer gezaghebbende bron van informatie over gezondheid en ziekte van uw paard.


  • De artikelen in de Bokt Wiki zijn geen vervanging voor een consultatie bij een dierenarts.

De teksten in de Wiki artikelen mogen nooit een vervanging zijn voor het onderzoek van uw paard en de symptomen door een dierenarts. De Bokt Wiki kan algemene kennis en begrip bieden tot op zekere hoogte, maar houd er rekening mee dat de medische artikelen niet bedoeld zijn voor 'zelfonderzoek', voor het stellen van een diagnose of om een behandeling te kiezen. De artikelen zijn geschreven om medische kennis op een overzichtelijke, begrijpelijke en interessante manier beschikbaar te stellen aan een breed lezerspubliek.


  • Experimenteer niet met geneesmiddelen.

Geef een paard nooit op eigen initiatief geneesmiddelen of alternatieve medicatie zonder dat deze zijn voorgeschreven door een erkende dierenarts. Verander ook nooit zelf de dosering van de voorgeschreven medicijnen.

Bron




Titel: Aansprakelijkheid paardeneigenaar

Veel paardeneigenaren weten niet precies hoe het zit met de aansprakelijkheid voor schade gemaakt door het paard. Dit kan leiden tot vervelende verassingen en het is dus goed om jezelf in deze materie te verdiepen.

Wanneer iemand schuld heeft aan de schade van een ander, of wanneer de schade aan hem moet worden toegerekend, moet die de schade van de ander vergoeden. Het is uiteraard de vraag wanneer er sprake is van schuld of toerekening, en hoe die vraag beantwoord moet worden wanneer de schade niet door een mens wordt veroorzaakt, maar door een dier. Het is bovendien de vraag hoe veel van de schade vergoed moet worden wanneer degene die schade geleden heeft ook een rol had bij het veroorzaken ervan.

Volgens de Nederlandse wet is de bezitter van een dier aansprakelijk voor de schade die “door de eigen energie van het dier" wordt veroorzaakt. De bezitter is degene die het paard gewoonlijk in zijn macht heeft – in negen van de tien gevallen is dat ook de eigenaar. Ook al hoeft die geen schuld hebben aan de schade, het enkele feit dat hij het paard heeft maakt hem toch aansprakelijk voor de schade (risico-aansprakelijkheid). De eigenaar hoeft niet eens aanwezig te zijn om toch de schade te moeten betalen – hij doet er dus goed aan zich daarvoor te verzekeren. Voor een hobby-eigenaar kan een standaard aansprakelijkheidsverzekering voldoende zijn (maar het kan geen kwaad daarnaar te informeren), een bedrijf zal een aparte verzekering af moeten sluiten. De grens tussen hobby en bedrijf is niet altijd even duidelijk.

De aansprakelijkheid die een eigenaar heeft kan niet door afspraken uitgesloten worden. Wanneer een bijrijder schade oploopt is de eigenaar toch aansprakelijk, en bijvoorbeeld een ziektekostenverzekeraar kan de kosten van een ziekenhuisopname op de (verzekering van de) eigenaar verhalen – zelfs als ze afgesproken hebben dat de bijrijder zijn schade zelf zou betalen.

De verzekeringsmaatschappijen bepalen gewoonlijk vervolgens onderling wie wat betaalt. Bijvoorbeeld: de ruiter die wel wist dat hij het paard buiten eigenlijk nog niet onder controle had maar er toch het bos mee inging en er vervolgens hard afging, kan voor een deel zelf aansprakelijk zijn voor zijn schade. Hoeveel procent van die schade hij dan niet vergoed krijgt, wordt beoordeeld aan de hand van alle omstandigheden die in het specifieke geval een rol hebben gespeeld en is dus niet in zijn algemeenheid te zeggen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een beperking van de aansprakelijkheid in sport- en spelsituaties. En wanneer een paard is uitbesteed aan een professional om in te rijden is er misschien helemaal geen sprake van aansprakelijkheid van de eigenaar. Beide uitersten – alle schade betaald of juist helemaal niets betaald – zijn mogelijk.

Verder lezen

Voor de liefhebber: aansprakelijkheidsrecht vind je in Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek vanaf artikel 6:162 en verder. De regels omtrent schadevergoeding staan eerder in hetzelfde boek, vanaf artikel 6:96 en verder. Uit de wetstekst is de toepassing echter niet af te leiden. Word je er in de praktijk mee geconfronteerd, neem dan (snel) contact op met een jurist of (gratis) het juridisch loket.

Bronnen, referenties en/of voetnoten