Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Dracht

Uit Bokt

De dracht van een merrie duurt normaal gesproken 11 maanden. Tijdens die periode groeit de bevruchte eicel in de baarmoeder van de merrie uit tot een veulen. Na 11 maanden wordt het veulen dan geboren.

Het normale verloop van de dracht

Als alles goed verloopt zal de merrie in het begin weinig last hebben van haar dracht. De eerste maanden zie je ook niets bijzonders aan de merrie. Pas na een maand of 3 begint zichtbaar te worden dat de merrie drachtig is doordat de buik begint te groeien. Bij maidens (merries die voor de eerste keer een veulen krijgen) meestal wat later. Vanaf circa de 9de maand van de dracht veranderen ook geleidelijk de uier, de kling, de banden en vaak het gedrag van de merrie. Sommige merries worden extra aanhankelijk, anderen keren juist in zichzelf of dulden geen andere paarden meer in hun buurt.

De uier

Harsdruppels aan de uier

Na de buik is de uier het eerst aan de beurt. De eens zo strakke uier begint los in zijn velletje te zitten, de zogenaamde "theezakjes". Deze gaat langzaam vol lopen, eerst het reservoir en als laatste ook de spenen. Aan het eind van de dracht gaan de meeste merries "harsen" . Er vormt zich dan een klein geel vettig druppeltje aan de uier, "hars" of "wax" genoemd. Dit druppeltje zal steeds sneller terugkeren wanneer je het wegveegt, naarmate de bevallingsdatum dichterbij komt en wordt steeds witter. Ook vormen zich vaak kringen rond de spenen. De laatste stap die de uier doet tot de uiteindelijke bevalling, noemen we "kegelen". De speen wordt kegelvormig en de hars maakt plaats voor doorzichtige, maar al snel witte, opgedroogde druppels biest (eerste melk). De bevalling zal nu niet lang meer op zich laten wachten, meestal binnen 48 uur. Echter lang niet alle merries maken deze laatste stap voordat de bevalling inzet.

De kling en banden In het laatste stadium van de dracht, dus in de laatste weken voor de bevalling veranderen ook de kling en de banden van de merrie. De symptomen zijn niet zo duidelijk als de veranderingen van de uier, maar het is wel zichtbaar.

Als de staart opzij geschoven wordt, is de kling doorgaans strak en gespierd. Naarmate de bevalling dichterbij komt, wordt hij langgerekter en week ("flubberig") en bij veel merries gaat de vulva een beetje openstaan. Soms neem je waar dat de slijmprop los komt, maar vaak gebeurt dit pas tijdens de eigenlijke bevalling.

De banden van de merrie zijn doorgaans strak; de merrie heeft mooie ronde billen. Naarmate de bevalling dichterbij komt, krijgen de billen een puntige vorm, worden de banden aan weerszijden van haar staartwortel slap (er lijken "strepen" te ontstaan van achteren gezien), zodat de staartwortel er op lijkt te liggen en krijgen de billen een dakpan-vorm. Als de banden zo slap zijn dat ze aanvoelen als "pudding" wanneer je er op drukt, is de merrie klaar voor de bevalling.

Gedragsveranderingen van de drachtige merrie

Veel, maar lang niet alle, merries gedragen zich net als mensen, anders tijdens hun dracht dan in hun normale doen. De verschillen in gedragingen zijn opmerkelijk divers. Merries die normaal gesproken heel knuffelig en aanhalig zijn, keren soms in zichzelf of worden behoorlijk chagrijnig. Soms alleen naar andere paarden, soms alleen naar mensen of naar allebei. Andersom komt net zo vaak voor: nukkige merries die opeens heel opgewekt zijn en zich heerlijk voelen in hun dracht en alles en iedereen aardig vinden! Het verschilt van merrie tot merrie en soms zelfs van dag tot dag hoe het met haar humeur gesteld is.


Problemen als gevolg van de dracht

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen als gevolg van de dracht. Bijvoorbeeld dat het zadel niet meer past waardoor je niet meer normaal kan rijden.

Ook kan de merrie last krijgen van zucht of oedeem onder haar buik, dat zijn vochtophopingen onder de huid.

Training en voeding gedurende de dracht

Bevalling

Zie voor meer informatie over de bevalling het artikel over de geboorte.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.