Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Einschuss

Uit Bokt
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


Einschuss

Einschuss is een Duitse term en hiermee wordt het (extreem) opzwellen van het been na een verwonding bedoeld. De zwelling wordt veroorzaakt door een ontsteking van de lymfvaten. Het wordt ook wel olifantsbeen genoemd.

Oorzaak of etiologie

Dit verschijnsel kan ontstaan als een wondje of mok, hoe klein ook, ontstoken raakt. De lymfvaten voeren normaal het vocht uit been af. Als deze vaten ontstoken zijn, dan kunnen ze dat niet meer goed doen met als gevolg dat het been opzwelt. Daarom is het belangrijk om een wondje altijd goed te desinfecteren. Berucht is een wondje van de mestvork als er onzorgvuldig uitgemest wordt.

Ziekteverloop of pathogenese

Waarschuw bij Einschuss altijd een dierenarts!

Het is belangrijk dat Einschuss snel en adequaat behandeld wordt. Het paard is er meestal flink ziek van en heeft vaak koorts. Ook kunnen de weefsels in het been door de zwelling dusdanig uitgerekt raken dat het been permanent dik blijft en dat is niet erg fraai.

Symptomen

Soms ontstaat er bij paarden een heftige reactie op een wondje aan het been. Het gaat dan meestal diepere wondjes die vaak klein zijn.Een speldenknopje kan al genoeg zijn. Na een aantal dagen kan het been plotseling heel dik zijn. Het paard wordt lusteloos krijgt koorts, en heeft geen eetlust meer. zaak is dan om zo snel mogelijk de dierenarts te bellen. Einschuss is altijd spoed!

Diagnose

De dierenarts zal uiteraard het been bekijken, en zal dan zeker kijken of er een wondje aanwezig is, en zal de lymfeklieren palperen(bevoelen) Uiteraard zal ook de temperatuur moeten worden opgenomen, om te kijken of er sprake is van koorts.

Behandeling

De therapie bestaat uit het toedienen van antibiotica, koortsremmers en in sommige gevallen medicatie die de zwelling tegengaat.

Vaak spuit de dierenarts het paard direct in, en zal de eigenaar nog een aantal dagen zelf antibiotica moeten geven.

binnen 3 dagen moet het paard koortsvrij zijn en mag deze niet meer kereupel lopen. Anders zal er opnieuw contact opgenomen moeten worden met de dierenarts

Preventie

Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.