Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Gewricht

Uit Bokt

Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen twee botten. Botten zelf zijn onbuigbaar en een gewricht geeft het skelet haar bewegingsmogelijkheid door middel van een scharnierpunt. Tijdens het bewegen komen er grote krachten op sommige gewrichten te staan en daarom zijn de botuiteinden beschermd door kraakbeen. Het gewricht wordt omgeven door het gewrichtskapsel dat door pezen en spieren verstevigd wordt en dat het gewricht bij elkaar houdt. Binnenin het gewricht bevindt zich de gewrichtszak, de producent van de gewrichtsvloeistof synovia, dit smeert het gewricht.

Soorten gewrichten

Er zijn verschillende soorten gewrichten die allemaal op hun eigen manier kunnen bewegen. De manier waarop een gewricht kan bewegen hangt af van zijn vorm. Sommige vormen staan alleen beperkte bewegingen toe, terwijl andere meer bewegingsvrijheid bieden. Het scharniergewricht is de eenvoudigste vorm van een gewricht: het kan alleen maar naar voren en achteren bewegen. Het kogelgewricht zorgt voor het grootste bewegingsbereik: op en neer, voor en achter en in het rond.

Scharniergewricht

Het ellebooggewricht

Scharniergewricht, werkt hetzelfde als een scharnier; beweegt alleen maar naar voren en naar achteren. Voorbeelden: het ellebooggewricht en het kniegewricht.

Kogelgewricht

Kogelgewricht, beweegt voorwaarts, zijwaarts en in het rond. Voorbeelden: het schoudergewricht en het heupgewricht.

Ellipsvormig gewricht

Ellipsvormig gewricht, bijvoorbeeld de voorknie, het polsgewricht bij de mens.

Draaigewricht

Draaigewricht, bijvoorbeeld: de twee bovenste nekwervels: de atlas en de draaier

Het rolgewricht (laat het spaakbeen en de ellepijp om elkaar heen rollen) en het zadelgewricht (geeft de duim haar beweeglijkheid), die bij de mens voorkomt, komen bij het paard niet voor.

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Afbeeldingen van verschillende soorten gewrichten

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.