Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoefgereedschap

Uit Bokt
Het aambeeld

Hoefgereedschap is gereedschap wat wordt gebruikt voor de verzorging van de hoef.

Gereedschap

Een hoefsmid maakt gebruik van verschillende gereedschappen, maar ook voor de dagelijkse verzorging zijn er gereedschappen nodig. Het gereedschap kan in drie verschillende groepen worden onder gebracht:

  • Bekappen
  • Beslaan
  • Dagelijkse verzorging

Bekappen

Het bekappen gebeurt eens in de zoveel tijd door een hoefsmid of hoefverzorger. Losse gedeeltes van de hoef worden verwijderd met de gereedschappen en er wordt gekeken naar de stand van de hoef.

Beslaan

staalborstel
  1. Aambeeld
  2. Smeedhamer
  3. Smeedtang
  4. Pastang
  5. Hoefijzers
  6. Staalborstel
  7. Doorslag
  8. Ritsbeitel
  9. Nageltrektang
  10. Afneemtang
  11. Hoefbeslaghamer
  12. Hamburgertang
  13. Reveertang
  14. Onderkappertje

Het paard kan eventueel beslagen worden nadat het bekapt is. Op het aambeeld wordt met de smeedhamer het ijzer in model gesmeed. Met de smeedtang wordt het ijzer vastgehouden. Met de pastang kan het ijzer onder de hoef gepast worden als het nog te heet is om met de hand vast te houden (bij warm hoefbeslag). De staalborstel wordt gebruikt om de slak (hete schilfertjes die van het ijzer afkomen) van het hete ijzer af te borstelen als het uit de oven komt. De doorslag en de ritsbeitel kunnen gebruikt worden om de rits en de nagelgaten even bij te werken na het smeden. Als het ijzer afgekoeld is wordt er vaak een glimmend randje aan geslepen die voorkomt dat het ijzer snel afgetrapt wordt. Dit dient ook ter verfraaiing van het hoefbeslag. Vervolgens wordt het hoefijzer met de nagelhamer of hoefbeslaghamer onder de hoef genageld met hoefnagels. Daarna worden de nieten (puntjes die uitsteken) recht afgeknipt met de hamburgertang. Met de hoefbeslaghamer en het onderkappertje worden er kleine holletjes onder de nieten gemaakt en met de reveertang worden de nieten in de holletjes getrokken.

Dagelijkse verzorging

twee hoevenkrabbers
  1. Hoevenkrabber
  2. Hoefborstel

De hoeven kunnen het beste dagelijks gecontroleerd worden op steentjes door ze even uit te krabben of uit te borstelen. Het uitkrabben is ook van belang bij jonge paarden, zodat ze braaf voetjes leren geven en makkelijk worden in de omgang.

Foto's


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.




Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.