Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Jutlander

Uit Bokt
Jutlander
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,57 - 1,63 meter
Kleur: vos
Land van herkomst: Denemarken
Link naar stamboek:

De Jutlander is een trekpaardras dat oorspronkelijk uit Denemarken komt. Het ras is nauw verwant aan het Sleeswijker trekpaard. De Jutlander is ook wel bekend als Jydsk Hest, Jutlands Trekpaard en Deens Trekpaard.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Jutlander gaat vele jaren terug. Het ras komt oorspronkelijk van het schiereiland Jutland en stamt af van het prehistorische Bospaard. In de tijd van de Vikingen (rond het jaar 800) werd de Jutlander gebruikt als paard voor de ridders. Na de Middeleeuwen werd het ras vooral gebruikt als trekpaard door de boeren. Sinds 1928 worden de Jutlanders gebruikt om de bierwagen van het Deense biermerk Carlsberg te trekken. Al in 1887 werd de Hesteavlsforening Jydske Heste (is de vereniging voor het Jutlands paard) opgericht. Deze vereniging is nog steeds actief. De Jutlander die we vandaag de dag kennen is sterk beïnvloed door de Suffolk Punch. Ook de Cleveland bay en de Yorkshire hebben invloed gehad op de fokkerij van het Jutlands paard. Het aantal Jutlanders is de laatste 100 jaar sterk teruggelopen.

Exterieur

De Jutlander is een massief gebouwd paard met een stokmaat die kan variëren van 1,57 tot 1,meter. De dieren hebben een korte hals en een gebogen manenkam. Het lichaam is erg kort en rond. Het hoofd is compact en grof. De benen zijn sterk en hebben veel behang. Zijn gangen zijn ruim en actief. Oorspronkelijk hadden de Jutlanders de kleuren bruin en zwart, maar tegenwoordig komt vrijwel alleen de kleur vos nog voor.

Karakter

Jutlanders zijn sterke en levendige paarden. Ook zijn het makkelijke en vriendelijke dieren. Ook willen Jutlanders graag voor je werken.

Gebruik

In de tijd van de Vikingen (rond het jaar 800) werd de Jutlander gebruikt als paard voor de ridders. Ook tijdens oorlogen maakte het ras zich nuttig. De Jutlander werd dan vaak als pakpaard gebruikt. In de landbouw werd het ras vaak gebruikt als trekpaard. Tegenwoordig kan men ze in een aantal Deense steden nog brouwerswagens zien trekken. Ook worden ze nog steeds als trekpaarden in de bosbouw gebruikt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten




Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Standfoto, hoofdfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.