Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Onderlegger

Uit Bokt
Een rechthoekig sjabrak in modieuze kleuren

Onderleggers zijn materialen/producten die gebruikt worden om onder het zadel te leggen. Deze zijn in meerdere varianten te verkrijgen met allen een andere functie.

Dekje

Een dekje of sjabrak dient om de onderkant van het zadel te beschermen tegen het zweet van het paard. Daarnaast wordt het dekje meer en meer een modeaccessoire, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en modellen. Zo zijn er zadelvormige en rechthoekige dekjes, verschillende modellen voor de verschillende zadels (een dekje voor een dressuurzadel is langer en rechter dan een dekje voor een springzadel) en zijn er dekjes met een ergonomische bovenlijn die de schoft meer vrijlaten of beter aansluiten bij de vorm van de rug, zodat ze passen zonder te knellen of te schuren. Je kunt ook zelf een sjabrak maken zodat je het helemaal aan jouw wensen aan kunt passen.

Sommige dekjes en vaak ook de pads (rechthoekige dekjes van dikker materiaal die alleen horizontaal gestikt zijn) worden los onder het zadel gelegd. Andere kunnen met lussen bevestigd worden aan het zadel. De voorste singelstoot wordt door een lus aan de bovenkant gehaald, en onderaan zit een lus waar de singel doorheen gaat.

Zadelbontje

zadelbontje

Het zadelbontje neemt net als een dekje vocht op maar is veel dikker en heeft daarom ook invloed op de ligging van het zadel, en is dan ook bedoeld om de ligging van een zadel (al dan niet tijdelijk) te corrigeren. Omdat het zadel hoger komt te liggen en er minder vrije ruimte in de kamer en bij de ruggengraat is, is het raadzaam om met een zadelmaker te overleggen over het gebruik hiervan.

Een zadelbontje van echte wol neemt het zweet goed op, bontjes gemaakt van synthetische stoffen doen dit vaak minder.

Gelpad

gelpad

Een gelpad is ook bedoeld om de ligging van het zadel te beïnvloeden. Het is gemaakt van siliconen, een gelei-achtige kunststof, die kan zorgen voor een betere drukverdeling. Siliconen nemen volstrekt geen vocht op, het wordt daarom over het algemeen tussen het dekje en het zadel geplaatst. Ook hierbij is advies van een zadelmaker vanwege de invloed op de ligging raadzaam.

Siliconen kunnen onder invloed van lucht en zon uiteindelijk droog en brokkelig worden. Op dat moment is de dempende en drukverdelende werking verdwenen.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.