Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Western pad

Uit Bokt

Westernzadels hebben, in tegenstelling tot Engelse zadels, geen kussens. De vering moet dus vanuit de pad komen. De dikte van een pad is goed te bepalen door de zogenaamde 'vingernageltest' uit te voeren. Deze werkt als volgt: Je houdt de pad tussen de nagels van de duim en de wijsvinger en drukt. Als je daar doorheen de nagel van je duim of wijsvinger voelt, is de pad niet dik genoeg.

Soorten pads

Er zijn een heleboel verschillende pads op de markt, gemaakt van verschillende materialen. Om maar een paar voorbeelden te noemen hieronder een opsomming van de soorten pads die vrij veel voorkomen:

Contoured pad/ Anatomisch gevormde pad

Dit is een pad dat zó gevormd is, dat het een lichte vorm heeft van de rug van een paard. Dat wil zeggen dat de voorkant hoger is dan het midden en vanuit het midden naar het einde ook weer iets omhoog loopt.

Build-up pad

Een build-up pad heeft aan de voorzijde, ter hoogte van de kuiltjes voor de schoft, verdikkingen. Een build-up pad wordt vaak (onterecht) gebruikt om een niet goed passend zadel voor het oog passend te maken. Dit is een misverstand, want een pad kan nóóit een slecht passend zadel passend maken! Wél kan een build-up pad gebruikt worden als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld als het paard ingevallen is na ziekte.

Swaybackpad

Een swaybackpad is een pad met in het midden opvulling. Deze pads zijn bedoeld voor oudere paarden of paarden met wat meer schoft.

Pads met ruggengraatvrijheid

Dit zijn pads die in het midden van de pad, wat dus op de ruggengraat komt te liggen, géén vulling heeft. Ze zijn bij voorkeur geschikt voor boomloze zadels. De betere pads van dit soort hebben dikkere kussens aan de zijkant van de ruggengraad. Deze kussens zorgen er voor dat de ruggengraad voldoende vrijligging heeft.

Showpad

Een showpad is een pad, voornamelijk gebruikt voor de show. Deze zijn altijd net wat mooier afgewerkt en hebben vaak een mooi sierrandje hier of daar. Het is niet zo dat de showpads speciaal voor wedstrijden zijn, maar aangezien deze een beduidend hoger prijskaartje hebben, houden mensen ze graag netjes en worden ze dus vaak alleen op shows gebruikt. Ze zijn in alle mogelijke kleuren en formaten te krijgen of te laten maken.

Blankets

Een blanket is een deken. Deze moet echter wel altijd bovenop een (dunnere) pad gelegd worden, omdat een blanket alleen onvoldoende demping geeft. Blankets worden vaker voor de show gebruikt dan showpads, omdat ze makkelijker schoon te houden zijn en prijstechnisch wat beter te doen zijn.

Pads met terug gesneden schoft

Deze pads hebben aan de voorkant, ter hoogte van de schoft een 'missend stukje'. Dat wil zeggen dat op die plaats de pad is terug gesneden.

Roundskirts

Deze pads hebben een afgeronde achterkant. Zijn bedoelt voor de zadels met roundskirt, daar passend deze pads heel netjes onder. De zadels worden meestal gebruikt voor de paarden met kortere ruggetjes.

Onderleggers

Dit zijn dunne pads, die meestal gebruikt worden om de bovenliggende pad vrij te houden van haren en viezigheid. Ze zijn niet geschikt om als onderlegger voor je zadel te gebruiken, daar is de demping véél te laag voor!


Materialen

Bovenstaande pads zijn er in verschillende materialen te krijgen. Ook hieronder weer een opsomming van veelgebruikte materialen:

Neopreen

Neopreen is een synthetisch materiaal dat ook regelmatig gebruikt wordt voor singels voor dressuur- en veelzijdigheidszadels. Pads gemaakt van neopreen zijn vaak dik en stug en vormen daardoor minder makkelijk mee met de contouren van het paard. Het voordeel van de pads is dat ze zeer makkelijk te reinigen zijn en dat juist om die reden vaak de paarden met gevoelige huidjes er goed op reageren. Groot nadeel is dat neopreen totaal niet ademt en geen zweet opneemt.

Sympanova

Sympanova wordt ook wel aeropreen genoemd. Heeft dezelfde eigenschappen als neopreen, met het verschil dat sympanova allemaal kleine gaatjes in het neopreen heeft zitten. Vaak heb je als je de pad na gebruik van de rug van je paard afhaalt, een wafeltjes-patroon in de haren van het paard staan. Sommige HAF-pads hebben deze onderkant. Het voordeel van Sympanova boven neopreen is dat het meer lucht doorlaat.

Vilt

Vilt is een natuurlijk product dat goed vocht opneemt en lucht doorlaat. Vilt is er in heel veel verschillende kwaliteiten, maar het is vaak moeilijk te achterhalen welke soort vilt er voor een pad gebruikt is.

Wol/Schapenvacht

Schapenvacht is een natuurlijk product, gemaakt van een vacht van een schaap of lam. Het neemt zeer goed vocht op en ademt goed. Nadeel is dat na enkele keer gebruiken de plaatsen op de pad die veel vocht opgenomen hebben hard worden. Voordeel is weer dat je ze in de wasmachine kunt doen en ze dus weer zo schoon zijn.

Wolfleece

Wolfleece is een materiaal dat lijkt op fleece, maar gemaakt van wol. Het is dus een natuurlijk materiaal waardoor paarden met een gevoelige huid er meestal goed op reageren. Het komt voor dat kopers denken een echte wollen pad te kopen, maar dat het uiteindelijk wolfleece blijkt te zijn.

Fleece

Fleece lijkt op wol en wolfleece maar is synthetisch, daardoor is het veel goedkoper.

Air Ride

De Air Ride pad

Het gepatenterde SMx Air Ride ™ systeem zorgt ervoor dat de hete lucht de buitenlucht ingaat en de koele lucht richting het paard. Het gevolg is versnelde vochtverdamping en, waardoor het zeer goed ademt. Het zweet van het paard gaat door de waterdichte parels en de actieve luchtstroom versnelt de verdamping, waardoor het paard sneller koelt en droogt. Doordat het paard minder last van de warmte heeft en sneller afkoelt, belooft het systeem betere prestaties van het paard.

Merken

Veel gebruikte merken van pads zijn onder andere:

  • 5 Star
  • Cashel
  • Mattes
  • HAF
  • Professionals Choice
  • Reinsman
  • White Eagle

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van de verschillende soorten pads

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.