Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Wedstrijd (Bixie)

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Bixie)
Een jonge ruiter op wedstrijd

De opzet van de Bixie is om jonge ruitertjes de kans te geven om op een lager niveau aan wedstrijdjes deel te laten nemen en zo vertrouwd te raken met de sport. Er zijn vier Bixie onderdelen: een dressuurproef, een springproef, een vaardigheidsproef en een spelonderdeel.

Wie kunnen deelnemen?

Kinderen mogen deelnemen vanaf de dag dat ze 6 geworden zijn tot en met het jaar waarin ze 13 jaar worden. Voor oudere kinderen kan er dispensatie aangevraagd worden bij de KNHS. De deelnemers moeten lid zijn van een ponyclub, zij hoeven geen wedstrijdkleding te dragen, enkel rijlaarzen en goedgekeurde cap, hoewel de meeste ponyclubs een clubtenue voorschrijven voor hun ponyruiters. Voor deelname is een Bixie-startkaart nodig, deze is tot op heden nog gratis. Daarnaast dient de pony een paspoort met de juiste inentingsgegevens en het chipnummer te hebben. Een meetcertificaat is voor de Bixie-proeven niet nodig.

Wat zijn de kosten?

Je betaalt lidmaatschap van de vereniging en daarnaast moet er elk jaar contributie aan de KNHS betaald worden, deze wordt jaarlijks aangepast. Actuele kosten zijn te vinden op www.knhs.nl Het inschrijfgeld voor een wedstrijdonderdeel is maximaal € 4,00.

Wie organiseert Bixie-wedstrijden?

In principe kan elke KNHS-vereniging Bixie-proeven organiseren, dit wordt vermeld op het vraagprogramma. Elke regio kent portefeuillehouders Jeugd en Ponyzaken die de wedstrijdorganiserende verenigingen adviseren omtrent de organisatie en benodigdheden voor de Bixie-wedstrijdjes. De Bixie-proeven worden altijd in met touw of andersoortige omheining afgesloten ringen verreden, dit om de veiligheid van de kleinste deelnemers te waarborgen.


Kan ik prijzen winnen?

De prijzen bij een bixie-proef

Afhankelijk van de regio wordt bepaald of er een klassement opgemaakt wordt. Sommige regio’s maken een klassement op en geven bekers en rozetten terwijl andere regio’s ervoor kiezen om alle deelnemers een aandenken te geven ongeacht het klassement. Er wordt altijd een prijs of aandenken overhandigd.

Welke klassen zijn er?

Er zijn binnen het Bixie 3 niveau’s: de lichtste klasse AA, de middelste klasse A en de zwaarste klasse B1.

Dressuur

AA dressuur

Eenvoudig dressuurproefje met alleen onderdelen in stap en draf, er moet een slalom gereden worden en tussen balkjes doorgedraafd worden. Het is toegestaan om de pony te leiden en bij het op-en afstijgen te helpen.

A dressuur

Tijdens de A-dressuur

Een dressuurproefje in stap en draf met iets moeilijkere dressuuroefeningen, er moet over cavaletti’s gedraafd worden.

B1 dressuur

Een dressuurproefje met galop, voorbereiding op een B dressurproef.

Springen

AA-springparcours

Het springparcours voor de klassen AA en A springen is vastgesteld en blijft gedurende de klasse gelijk. De parcourstekeningen zijn op http://www.knhs.nl te vinden.

AA springen

Het is toegestaan de pony te leiden of bij te springen indien nodig. Er wordt een slalom gereden en balkjes gedraafd. Het eerste hindernisje wordt met drafbalk gesprongen, de andere hindernissen mogen uit draf of galop gesprongen worden.

A Springen

Dit parcours mag geheel in galop afgelegd worden en er worden geen spelonderdelen gevraagd.

                       Klasse	AA	klasse A
Cat A			20 cm		30 cm
Cat B			30 cm		40 cm
Cat C			40 cm		50 cm
Cat D			50 cm		60 cm
Cat E			60 cm		70 cm


Begeleidingsproef

De begeleidingsproef is meer een spelonderdeel dan een wedstrijdonderdeel en wordt daarom niet zo vaak op wedstrijden uitgeschreven. Het is wel een uitstekend hulpmiddel om de allerjongste ponyruitertjes spelenderwijs voor te bereiden. Tijdens deze proef mag de begeleider met de pony meelopen en de ruiter aanwijzingen geven. De verschillende onderdelen zijn balkjes draven, slalom rijden, door een poortje rijden, grote volte rijden, op- en afstijgen.

Ponyspellen

Ook ponyspellen zijn spelonderdelen die niet vaak op wedstrijd uitgeschreven worden. Ze worden wel gebruikt tijdens speciale ponyspel-dagen of tijdens ponykampen. Enkele voorbeelden: Stoelendans, aardappelrace, Tally Ho, kledingrace.

Kan ik promoveren of degraderen?

Degraderen is niet mogelijk, promoveren wel. Afhankelijk van de regio wordt er gewerkt met stempelkaarten. Na 10 stempels dient een ruiter te promoveren naar de volgende klasse. De ruiter en/of begeleider kan altijd beslissen om een hogere of lagere proef te starten, de keuze hiervoor is vrij. Het is zelfs toegestaan om aan Bixie wedstrijden deel te nemen en een reguliere B-dressuurproef te rijden. Dit wordt niet gestimuleerd aangezien de Bixie als een opstap gezien moet worden en niet als een extra startgelegenheid. Als een ruiter deelneemt aan een B-springparcours mag hij niet meer deelnemen aan het Bixie springen maar nog wel aan de Bixie dressuur.

Welke officials zijn er nodig?

Zowel de Bixie-dressuur als Bixie-springen worden door officiële juryleden, instructeurs of geregistreerde Bixie-juryleden beoordeeld. Deze personen worden geselecteerd op deskundigheid en goede omgang met kinderen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.