Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoofdpagina

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoekenWelkom op de Bokt Wiki

In de Wiki vind je veel informatie over paarden en alles wat daarmee te maken heeft. Met jouw hulp maken we er het meest complete naslagwerk op paardengebied van!

Foto van de week

Mules 01.jpg
Muilezels in de Grand Canyon wachten op toeristen voor een rit.

Wist je dat?

  • ... een muilezel een kruising is tussen een paardenhengst en een ezelin?
  • ... een muildier een kruising is tussen een ezelhengst en een merrie?
  • ... muildieren en muilezels onvruchtbaar zijn?


Hoe werkt de Wiki?

Meer weten over wat de Wiki precies is en hoe je kan vinden wat je zoekt? Lees meer!

Helpen met de Wiki?

Wil je meewerken aan de Wiki door jouw kennis van paarden en zaken die ermee te maken hebben te delen? Graag! Hier vind je alles wat je moet weten.


Categorieën

Focus op: De Onager

De Onager is een halfezel of wilde ezel afkomstig uit het Midden Oosten. Inmiddels wordt het dier met uitsterven bedreigd en komen ze in het wild enkel nog in Noord-Iran voor. Steeds meer dierentuinen starten fokprojecten ter behoud van de Onager, waaronder Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

Er zijn zeven verschillende soorten Onagers. De Onager kwam vroeger in het gehele Midden Oosten voor, maar door de jacht en het verdwijnen van habitat komt de Onager nu enkel nog voor in Noord-Iran. Van het gebruik van Onagers is niet veel bekend. Er zijn muurschilderingen gevonden van dieren die sterk op Onagers lijken, die gebruikt werden als lastdier.

Onagers in de dierentuin


Exterieur

De Onager lijkt qua bouw op een ezel, hoewel een ezel wat compacter is. Opvallend is de zeer brede, doorlopende aalstreep die doorloopt tot aan het einde van de staart. De kleur is over het algemeen wildkleur bruin, variërend van licht tot donker. De schofthoogte kan variëren van 1.20 m. tot 1.50 m. Ze hebben een gewicht van rond de 250 kg. Onagers kunnen snelheden van 70 kilometer per uur bereiken.

Karakter

De Onager heeft een vriendelijk en nieuwsgierig karakter. In hun normale leefomgeving leven ze heel sober en kunnen soms dagen zonder voedsel. Ze voeden zich met grassoorten en vetplanten. Drinken moeten ze wel dagelijks. Onagers krijgen eens in de twee jaar een veulen, de dracht is 11 à 12 maanden. Ze kunnen een leeftijd bereiken van 25 tot 30 jaar.Lees verder