Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Spierstelsel

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Spier)

Met het spierstelsel wordt het geheel aan spieren in het lichaam bedoeld.

Een spier (Latijn: musculus, muisje) is een weefselstructuur van cellen die de eigenschap hebben te kunnen samentrekken waardoor beweging mogelijk is. Spierweefsel komt in twee vormen voor: dwarsgestreept en glad spierweefsel.

  • Dwarsgestreept spierweefsel, zo genoemd vanwege het uiterlijk onder de microscoop, is spierweefsel bestaande uit lange, veelkernige spiervezels. Dwarsgestreept spierweefsel wordt voornamelijk gevonden in skeletspieren, die onder willekeurige controle staan en voornamelijk botten met elkaar verbinden. Daarnaast bestaat ook de hartspier uit dwarsgestreept weefsel, maar in tegenstelling tot de skeletspieren staat de hartspier niet onder bewuste controle.
  • Glad spierweefsel staat niet onder willekeurige controle en is onder meer te vinden in het maag-darmstelsel, bloedvaten, luchtwegen, voortplantingsorganen.

Soorten

Er bestaan 2 soorten spieren in het lichaam, namelijk de willekeurige en onwillekeurige spieren.

  • de willekeurige spieren zijn alle spieren die het paard bewust aan kan spannen. Voorbeelden zijn beenspieren, buikspieren, rugspieren, etc.
  • de onwillekeurige spieren zijn de spieren die niet bewust aangespannen kunnen worden en die vanuit de hersenen bestuurd worden. Voorbeelden zijn de hartspier, darmspieren, etc.

Aanhechting

Spieren die aan het skelet hechten zijn de skeletspieren, zij zorgen door samentrekking en ontspanning voor de beweging in het skelet en lichaam. Spieren zijn altijd via pezen met het skelet verbonden, dit omdat de pezen een veel grotere kracht kunnen opvangen dan de spieren. Onder de voorknie en onder het spronggewricht komen geen spieren meer voor, enkel pezen.

De pezen die aan de voorkant van de benen liggen, worden de strekkers genoemd omdat deze door het samentrekken de voorvoet naar voren trekken.

De pezen aan de achterzijde van het been worden de buigers genoemd omdat deze pezen het been laten buigen bij samentrekken.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Hoefverzorging en Hoefbeslag - W.A. Hermans