Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Wedstrijd (Western)

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Wedstrijd (western))

Ook in de western worden wedstrijden gehouden. In Nederland is dit vaak via de WRAN[1], of via een rassenvereniging, zoals die voor de Quarter horse: de NQHA [2].

Er zijn talloze onderdelen waarin je wedstrijden kunt rijden, en iedereen kan meedoen in de klasse van zijn of haar niveau.

Verschillende rubrieken

Veel verenigingen hanteren jeugd- en volwassenenklassen. Je moet oppassen dat je dit niet verward met de junior- en seniorklassen. Bij de jeugdklassen wordt meestal het voorvoegsel 'Youth' gebruikt, waar bij jonge paarden (4 en 5 jaar) het voorvoegsel Junior wordt gebruikt.

Voor Juniorklassen worden meestal aparte regels gehanteerd. Zo mag je niet met een shank starten bij de junioren. Ook zijn de proeven technisch wat minder zwaar. Dit alles om rekening te houden met dat het paard nog jong is en fysiek en mentaal nog niet op zijn hoogtepunt is.

Groom

Een groom is je steun en toeverlaat op wedstrijd, aan welk onderdeel je ook meedoet.

Op grote wedstrijden is het verstandig om te informeren hoe het zit met toegang voor je groom. Soms mag je per ruiter maar één groom mee hebben. Controleer dit goed van tevoren zodat je groom niet de toegang wordt geweigerd.

Nuvola actions next.png Zie groom voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Aanmelden en starten

Zorg dat je tijdig aanwezig bent zodat je je kunt melden bij het secretariaat. Je groom kan dit ook voor je doen. Hier kun je je startnummer ophalen en krijg je ook te horen of de wedstrijd in- of juist uitgelopen is.

Losrijden op het Dutch Western Riding Festival

Losrijden

Het is belangrijk dat je paard goed warm is voor je de arena in gaat, zodat je paard feilloos alle oefeningen uit kan voeren waar je zo hard voor getraind hebt. Ook kun je nog een laatste keer die ene manoeuvre oefenen die niet altijd even soepel gaat.

Voor het losrijden is meestal een terrein voor beschikbaar in de buurt van de arena. Afhankelijk van de wedstrijd die je rijdt, kunnen er extra attributen zijn geplaatst, zoals een balkje of kegels, welke je vrijelijk mag gebruiken tijdens het losrijden. Meestal is er een ringmeester aanwezig die afroept wanneer je klaar moet gaan staan om de arena te betreden. Is die er niet, hou dan zelf de tijd in de gaten, of vraag je groom om dit te doen. Vaak worden de startlijsten ook opgehangen bij de losrij-arena, zodat je zelf ook bij kan houden wanneer je moet.

Er gelden vaak verschillende regels bij het losrijden. Zorg dat je je op de hoogte stelt van deze regels; wanneer je je er niet aan houdt loop je de kans om uit de arena gezet te worden. Over het algemeen gaat het om veiligheids- en sociale regels, denk hierbij aan sociaal rijgedrag, en het dragen van een cap voor jonge kinderen of grooms die het paard inrijden die zelf nog geen hoog niveau hebben. Over het algemeen worden de regels ruim van tevoren bekend gemaakt via de mail of een website, en tevens zijn ze opgehangen bij de arena zodat er geen twijfel over kan bestaan. Over het algemeen zijn er geen regels voor de kleding. Het kan verstandig zijn om een vestje over je mooie showblouse te dragen, zodat deze niet per ongeluk vies kan worden voor je de arena betreedt.

Bij de reining is het gebruikelijk dat je de mogelijkheid hebt om los te rijden in de showarena zelf. Dit is omdat de bodem in de inrij-arena meestal niet geschikt is voor het maken van sliding stops en dergelijken. Dit zou dan betekenen dat je die niet kunt oefenen tijdens het losrijden. Om deze reden wordt de showarena vaak ongeveer een kwartier vrij gegeven voor reiningruiters om hier hun stops te kunnen rijden. Er gelden vaak wel een aantal regels met betrekking tot galopperen: meestal wordt één cirkel gebruikt voor linkergalop, de andere voor rechtergalop. Ook moet er buitenlangs een snelle galop worden gereden, binnenin kan een langzame galop worden geoefend.

Vaak geldt de regel dat als je in de showarena los rijdt je je volledige wedstrijdoutfit moet dragen, inclusief hoed. Ook is het vaak alleen toegestaan voor deelnemers om los te rijden in de showarena: je mag dit dus niet door je groom laten doen.

Beoordeling

Nuvola actions next.png Zie Jurering (western) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Je wordt beoordeeld door de jury, deze noemen we judges. Iedereen begint met een score van 70. Als je alles 'goed' doet, behoud je deze score. Maak je fouten, dan word je score lager. Ben je uitzonderlijk goed, dan wordt de score hoger. Maar maak je zeer grote fouten, dan krijg je een zero score of je wordt zelfs gediskwalificeerd.

Proeven

Er zijn voor een aantal onderdelen vaste proeven, zoals voor de reining en voor westernriding. Andere proeven worden volgens een 'variabel' parcours gereden, zoals pleasure en trail.

Bij de proeven waarvoor een parcours (de pattern) wordt uitgezet (trail, versatile horse, hunter hack), is er over het algemeen de mogelijkheid voor de ruiters om het parcours te inspecteren. Gedurende ongeveer tien minuten mogen de deelnemers het pattern bewandelen (zonder paard) om er zeker van te zijn dat ze het goed in hun hoofd hebben. Het is toegestaan om een trainer of groom mee te nemen. Het dragen van de verplichte wedstrijdkleding is hier niet vereist, maar het staat wel netjes.

Uitslag en prijsuitreiking

Rozetten op het Dutch Western Riding Festival liggen klaar op het secretariaat

De kleuren van de rozetten geven aan welke plaats is bereikt. Deze zijn als volgt:

  • 1e plaats: blauwe rozet (deze krijgt vaak ook een halslint)
  • 2e plaats: rode rozet
  • 3e plaats: gele rozet
  • 4e plaats: witte rozet
  • 5e plaats: roze rozet
  • 6e plaats: groene rozet
  • 7e tot 12e plaats: bruine rozet (indien deze vergeven worden)

Verder geven de verenigingen vaak ook prijzen voor zogenaamde allround champion (hoge prijzen in veel onderdelen) en reserve champion ('tweede plaats' ten opzichte van de allround champion). De reserve champion heet zo omdat deze alsnog allround champion wordt wanneer achteraf de allround champion alsnog gediskwalificeerd wordt, bijvoorbeeld vanwege zeer onsportief gedrag dat later pas aan het licht komt. Dit komt (gelukkig) maar heel weinig voor. De allround champion krijgt een paars lint, en de reserve champion een paars en wit lint. Allround en reserve champion kan over een jaar vergeven worden, of op een groot evenement.

Een combinatie ontvangt een rozet, een halslint en een medaille van de judges

Meestal komen alle ruiters nog een keer met hun paard de arena binnen als het individuele proeven waren - bij de pleasure was iedereen er al. Als je terugkomt is het toegestaan om een uitrijdeken te dragen. De verplichte kleding geldt ook niet altijd voor de prijsuitreiking, maar het staat natuurlijk wel netter. De deelnemers gaan in een line-up staan. Vervolgens wordt genoemd hoeveel geplaatsten er zijn, en worden de plaatsen van laag naar hoog opgenoemd. Bij een groot aantal deelnemers kan besloten om bijvoorbeeld alleen de hoogste tien te noemen. Soms mag degene die het best was een ereronde door de arena maken.







Winstpunten, klassen en promotie

Nuvola actions next.png Zie Klasse (western) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wanneer je genoeg punten hebt behaald, kun je naar de volgende klasse promoveren.


Bronnen, referenties en voetnoten