Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Atrofie

Uit Bokt
Atrofie schouderspieren

Atrofie betekent letterlijk "zonder voeding". Het houdt in dat het volume van weefsels en cellen die weinig gebruikt en weinig doorbloed worden af zal nemen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij spierweefsel. Het tegenovergesteld van atrofie is hypertrofie.

Hoe ontstaat atrofie?

Atrofie bij paarden ontstaat vaak doordat "iets" knelt. Dit kan zijn een te krap zadel, of bijvoorbeeld een te strak zittende peesbeschermer. Het spierweefsel komt in de verknelling waardoor er geen goede toevoer van voedingsstoffen naar de spieren kan plaatsvinden. Het gevolg is dat het spierweefselvervolgens afneemt.

Waar komt atrofie veel voor?

Atrofie komt voornamelijk voor op de paardenrug. Het zit meestal vlak naast de schoft.

Wat kan ik tegen atrofie doen?

Ten eerste voorkomen dat een paard atrofie krijgt. Dit voorkom je door bijvoorbeeld een goed passend zadel voor je paard aan te schaffen (en heel belangrijk, vervolgens niet te dikke pads/shabrakken eronder doen, zo kan het zadel alsnog gaan knellen).

Heeft je paard eenmaal atrofie is het belangrijk dat er meteen ingegrepen wordt. Een passend zadel is daarvoor noodzakelijk. Daarnaast is het belangrijk dat de rugspieren goed worden getraind. Dit kun je doen door veel heuvels met je paard te gaan rijden, balkjes draven en je paard correct dressuurmatig te rijden.

Atrofie die net is ontstaan kan door de juiste training weer verdwijnen, echter een paard dat te lang met een knellend zadel gelopen heeft zal altijd de deuken naast de schoft houden.

Bronnen,referenties en/of voetnoten



Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: info over het proces op celniveau

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.