Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Aurigan

Uit Bokt
Aurigan africhtingsbit

Aurigan is een legering waarvan bitten gemaakt kunnen worden. Het bevat ca 85 % nikkelvrij gemaakt puur koper.

Ontstaan

De firma Sprenger is in 1872 begonnen met het fabriceren van bitten. Vervolgens hebben zij jarenlang onderzoek gedaan naar materialen die het meest ideale bit vormen. In die tijd werden de meeste bitten van staal of ijzer gemaakt. Met de opkomst van edelstaal veranderde ook de samenstelling van het materiaal van bitten. Door de bitten te laten testen in de praktijk ontdekte Sprenger dat paarden minder goed reageerde op bitten van edelstaal. Dit komt doordat edelstaal neutraal van smaak is. Gelijkvormige bitten waarvoor legeringen gebruikt waren, bleken door de corrosieve werking van het koper smakelijker voor de paarden. De bitten werden makkelijker aangenomen door de paarden en deze kauwde er smakelijk op. Met deze ervaring is Sprenger verder gaan experimenteren en uiteindelijk hebben zij een patent aangevraagd op Aurigan.

Normaliter vindt men koper altijd in verbinding met nikkel omdat er een speciale reinigingsmethode voor nodig is om het nikkel van het koper te scheiden. Het grote aandeel koper moet ervoor zorgen dat het paard uitgenodigd wordt om op het bit te kauwen. Door het oxidatieproces van koper ontstaat een zoete smaak (Sweet Iron) waardoor de paarden het bit gemakkelijker aannemen en afkauwen. Maar toch is een hoog aandeel koper geen garantie voor de gewenste oxidatie. Koper oxideert duidelijk minder wanneer nikkel in verbinding komt met aluminium. Koper is een zeer week metaal, waardoor ook bij normaal gebruik de slijtage zeer hoog zou zijn, daarom wordt bij de legering silicium toegevoegd die een vrij hoge hardheid heeft .

Argentaan was een veelgebruikte legering voor bitten, bestaande uit 65% koper, 12 tot 15% nikkel en voor het overige gedeelte zink. Een bit met een hoger kopergehalte was gewenst, maar omdat koper vrij zacht is, ontstaan op een koperen mondstuk al gauw scherpe kantjes. Bovendien was een bit met een hoog kopergehalte niet erg duurzaam." De oplossing die Sprenger ontwikkelde, is de legering Aurigan, waarop Sprenger patent heeft. Aurigan bestaat uit 85% koper, 4% silicium en 11% zink. Uiteraard werd uitvoerig onderzocht of Aurigan geen ongewenste of giftige stoffen afscheidt of allergische reacties geeft. Het kopergedeelte dat vrijkomt tijdens het rijden, is overigens een verwaarloosbare fractie van wat in het dagelijkse voedsel van een paard zit.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Samenvatting uit de Hoefslag, nummer 13, 2005