Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Blue Hors

Uit Bokt
Buitenrijbaan

Blue Hors is een hengstenstation en handelsstal in Randbøl in Denemarken. Het bedrijf is daarnaast verantwoordelijk voor een complete eigen productenlijn voor de verzorging en gezondheid van paarden.

Gegevens

  • Internetsite: Blue Hors
  • Adresgegevens: Sprengenweg 6, 8181 NN Heerde
  • E-mail adres: mail@bluehors.dk
  • Telefoonnummer: 0045 75 88 39 11

Geschiedenins

Blue Hors werd in 1992 opgericht op de huidige locatie. De naam is afkomstig van de ruitersportzaak waarvan de oprichter van Blue Hors op dat moment eigenaar van was. Hors betekent in een bepaald Deens dialect paard. In de jaren na de oprichting werd het stallencomplex steeds verder uitgebreid en werden er steeds gebouwen bij gebouwd, tot men in 2006 tot de conclusie kwam dat de huidige infrastructuur niet meer voldeed aan de eisen. Op dat moment werd besloten om het complex uitgebreid te verbouwen en tot één geheel om te bouwen. Door de uitdagingen die kwamen kijken bij het verkrijgen van alle vergunningen kon uiteindelijk pas in 2012 begonnen worden met de bouw. In augustus 2014 zijn de werkzaamheden bijna volledig af en zijn de nieuwe gebouwen in gebruik.

Het bedrijf

Stallen wedstrijdpaarden
Ander deel complex

Blue Hors heeft ongeveer 45 medewerkers, 200 paarden en 250 hectare grond. Daaronder vallen ook de 4 hoofdruiters of -amazones die elk een jongere ruiter of amazone onder zich hebben. De hoofdruiters begeleiden de jongere ruiters en elk koppel is samen dagelijks verantwoordelijk voor het rijden van 15 tot 20 paarden. De 12 dekhengsten zijn in een aparte stal gehuisvest, terwijl de overige sportpaarden in 4 gangen staan die allemaal uitkomen op een gemeenschappelijke ruimte waar poetsplaatsen, wasplaatsen en solariums te vinden zijn. Elke hoofdruiter heeft de beschikking over een aantal bij elkaar gelegen poetsplaatsen en per 2 hoofdruiters zijn er verschillende wasplaatsen, solariums en een zadelkamer beschikbaar. Het complex beschikt over 3 binnenrijbanen met eb en vloed bodem en klimaatregeling zodat de omstandigheden voor de training steeds zo optimaal mogelijk zijn. Rond de nieuwste en grootste binnenbaan is plaats voor ongeveer 1000 toeschouwers. Deze rijbaan wordt dan ook gebruikt tijdens hengstenshow en andere evenementen die georganiseerd worden op de Blue Hors terreinen. Buiten de stal voor de hengsten en de stallen voor de sportpaarden zijn er nog 2 stallen voor merries die naar het bedrijf komen om gedekt te worden en 1 stal voor de eigen merries. Voor de eigen jonge hengsten die in opleiding zijn is er een aparte stal waarbij de boxen uitkijken op de kleinste van de 3 binnenrijbanen. Deze rijbaan wordt gebruikt om met de jonge hengsten te werken en de dieren die op stal staan wennen zo tegelijkertijd aan een hoop beweging rond hun box. Op die manier zouden de dieren die tot dan toe in een groep op de wei gestaan hebben veel rustiger zijn als ze naar hengstenkeuringen moeten.

Alle paarden van Blue Hors zouden minimaal 2 keer per dag uit hun stal komen. Zelfs de dekhengsten staan 2 tot 3 uur per dag in paddocks tenzij de bodem echt hard bevroren is. De jonge paarden staan vanaf het spenen tot de maand mei van het volgende jaar in een grote loopstal met vrije uitloop naar een verharde paddock. In mei gaan ze de wei op in een groep en ze komen dan alleen binnen voor entingen, ontwormingen en de hoefsmid. De hengsten die naar de keuring gaan worden binnen gehaald als ze 2,5 jaar oud zijn om getraind te worden. De overige paarden blijven buiten tot ze 3,5 jaar oud zijn. Per jaar worden er op deze manier enkele tientallen veulens opgefokt op de terreinen van Blue Hors die ook allemaal in eigendom zijn van het bedrijf.

Hengsten

Blue Hors is een erkend EU-dekstation. Voor de levering van sperma werkt Blue Hors in Nederland samen met De IJzeren Man.[1] De hengsten van Blue Hors dekken jaarlijks tussen de 1500 en 20000 merries wereldwijd.[2] Dit succes zal zeker te maken hebben met de resultaten van de Blue Hors hengsten op grote wedstrijden. Zo werd er 9 keer een Blue Hors hengst Deens kampioen dressuur en 4 keer deed er een Blue Hors hengst mee op de Olympische Spelen. De meest succesvolle hengst is Don Schufro die toen gereden werd door Andreas Helgstrand. Het duo behaalde een bronzen medaille op de Olympische Spelen in 2008 in Hong Kong en een zilveren en een bronzen medaille op de Wereldruiterspelen in Aken.

Dressuurhengsten

Springhengsten

Voor de springhengsten werkt Blue Hors samen met stoeterij ASK.

Bronnen, referenties en/of voetnoten