Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Breekboom

Uit Bokt
Breekboom

De breekboom is een in de sgw en eventing gebruikte breekbare kunststof boom die wordt toegepast om de hindernissen veiliger maken en het risico voor paard en ruiter te verkleinen.

Geschiedenis

Begin 2001 heeft de toenmalige ABWS (Algemene Basis Wedstrijd Sport) besloten om de breekboom verplicht te gaan inzetten bij de bouw van hindernissen in de crosscountry. Dat er in een sport ongelukken gebeuren, is bekend en in de eventingsport kunnen de gevolgen hiervan groot zijn. Dit was destijds mede te wijten aan de aard van de hindernissen (massieve balken) en dit gegeven vormde de aanleiding om te zoeken naar alternatieve hindernismaterialen.

In maart 1998 heeft de Nederlandse Hippische Sportbond een commissie samengesteld met als taak het ontwikkelen, testen en invoeren van alternatieve materialen of constructies voor hindernisbouw in de eventing- en samengestelde wedstrijdsport. Het hoofddoel hierbij is de sport veiliger maken voor paard en ruiter. In eerste instantie is theoretisch onderzoek gedaan om te bekijken welke optie de meeste kans van slagen heeft. Hierbij is gekeken naar mogelijkheden van scharnier- en breekpunten. Uiteindelijk is de breekbare boom van kunststof materiaal in ontwikkeling genomen.

Eigenschappen

De eisen van deze breekbare boom:

  • Enigszins flexibel en veerkrachtig
  • Verschillende diameters van 15 tot 30 cm
  • In lengtes van 4 meter
  • Voldoende zwak om bij een echte crash te breken
  • Voldoende sterk om heel te blijven wanneer een paard ‘normaal’ contact heeft met de hindernis
  • Breukvlakken mogen geen gevaar vormen voor het paard
  • De sterkte moet overeenkomen met de lengte en diameter (vastgestelde norm)
  • Uiterlijk vergelijkbaar met geschilde bomen, niet op voorhand van echt te onderscheiden.

De breekboom is opgebouwd uit een met een spiraal omwikkelde holle kartonnen koker met daaromheen ronde schalen van kunststof, en is afgewerkt met een uitwendige coating van kunststof.

De breekboom in de praktijk

Iedere organisatie die een officiële (dus geen oefencross) samengestelde wedstrijd organiseert, is verplicht breekbomen te gebruiken in de crosscountry. Dit gebeurt in overleg met de crossbouwbegeleider en deze bomen moeten toegepast worden op plaatsen daar waar mogelijk en waar het voor de veiligheid noodzakelijk is. Als deelnemer betaal je een bijdrage bovenop het inschrijfgeld voor het gebruik van deze breekbomen. Dit staat ook altijd apart op het vraagprogramma vermeld. Hier is voor gekozen omdat de ruiter veel baat heeft bij een veilige cross en om de organisatie niet op hogere kosten te jagen.


Bronnen, referenties, en/of voetnoten

  • Nederlandse SGW gids 2002
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.