Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Conditietraining

Uit Bokt

Wat is conditie?

Conditie is de door fysieke en psychische eigenschappen gekenmerkte toestand van lichamelijk prestatievermogen. Het vermogen om lichamelijke prestaties te leveren is afhankelijk van een aantal grondeigenschappen. Deze grondeigenschappen zijn: kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en lenigheid.

Een goede conditie is voor elk paard een pluspunt, maar vooral paarden die verscheidene dagen per week werken of paarden die af en toe zwaar werk moeten verrichten, is een goede conditie een absolute noodzaak.

Conditie krijg je niet zomaar, dat geldt zowel voor mensen als voor paarden, conditie is iets dat je moet opbouwen en blijven trainen, anders bouwt ze gewoon opnieuw af. Vandaar is het niet alleen belangrijk om jonge paarden een goede conditietraining aan te brengen, maar ook bij revaliderende paarden opnieuw aan conditietraining te doen.

Conditietraining

Als we kijken naar een goede training, bestaat die uit 2 hoofdzaken, namelijk conditie en techniek. Conditie is vooral gunstig om blessures en allerhande gezondheidskwalen te voorkomen, techniek om de coördinatie te verbeteren. Indien aan deze 2 hoofdzaken voldoende aandacht en tijd wordt besteed, zal dat zich positief gaan uiten in de trainingen en krijgen we een paard met kracht en souplesse.

Om de conditie van een paard (en onszelf) op te bouwen, gaan we in de beginfase van de training rustig aan beginnen en de eerste trainingen in ongeveer dezelfde intensiteit uitvoeren zodat er reeds een basis aan conditie en kracht aanwezig is. Na de afronding van deze beginfase, die per paard uiteraard erg kan verschillen, is het belangrijk om af en toe meer te beginnen vragen, zodat conditie en kracht gaan worden opgebouwd. Let op! Het is vooral niet de bedoeling om plots elke dag meer en meer van je paard te vragen, dit om overbelasting te voorkomen. Denk eraan dat spieren zich reeds na enkele weken aanpassen aan de inspanningen, maar pezen en gewrichten pas na enkele maanden.

In het algemeen geldt dat een paard na een zware training circa 2 dagen nodig heeft om volledig te herstellen, dit kan opgevangen worden door voldoende afwisseling in de training en makkelijkere oefeningen te doen. Het is niet verstandig om een paard de ene dag heel hard te laten werken en het de volgende dag stil te laten staan.

Om de conditie en de kracht van een paard te verhogen, is het belangrijk om zeker 2 à 3 dagen per week krachttraining te doen. Om de conditie en de kracht te behouden volstaat 1 dag krachttraining per week.

Intervaltraining

Conditietraining bestaat voornamelijk uit intervaltraining met als verhouding ongeveer 1:5. Dit houdt in dat de herstelperiode na een inspanning ongeveer 5 keer zo lang moet zijn als het inspanningsmoment. Bijvoorbeeld: 2 minuten galopperen en vervolgens 10 minuten draven. En dit om de hartslag terug naar beneden te krijgen.

Wanneer het paard een goede basis aan conditie heeft, kan ook de krachttraining worden uitgebreid. Dit kan door bijvoorbeeld heuvels op en af te rijden, trainen in zwaarder zand (maximum 1x/2 weken) of door gymnastiserende sprongetjes te maken (dit kan zowel onder de man als aan de longe, om voldoende afwisseling te bieden).

Sportspecifieke training

Vanaf het moment dat de basis er is, kan je aan de slag gaan met het serieuzere werk en bestaat de uitdaging erin om zowel conditietraining als krachttraining op elkaar te blijven afstemmen, om een zo harmonieus mogelijk resultaat te boeken en om een sportspecifieke training uit te voeren.

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: foto van conditietraining

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.