Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Couperen

Uit Bokt
Een trekpaard met een gecoupeerde staart

Couperen is het (operatief) verwijderen van uitstekende lichaamsdelen bij een dier, zoals de staart of oren. Dit couperen van lichaamsdelen bij gezelschapsdieren werd vooral gedaan omdat met dan mooier vond staan, zoals bij honden, of om praktische redenen. Bij trekpaarden werd het couperen vaak gedaan als preventie voor latere verwondingen of aandoeningen die het paard zou op kunnen lopen tijdens het werk.

Sinds 23 september 1992 is de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD) van kracht. In deze wet is het Ingrepenbesluit opgenomen, dat op 1 september 2001 geldend is geworden: op grond van artikel 40 lid 1 is het verboden een of meer lichamelijke ingrepen te verrichten bij een dier, waarbij een deel of delen van het lichaam wordt of worden beschadigd. .

Bij paarden werden staarten voornamelijk gecoupeerd omdat men dit mooier vond. In de Oudheid werd dit al gedaan, en vanaf de 16de en 17de eeuw kwam het couperen van de staart veelvuldig voor. Met een hakmes werd de staart afgehakt, waarna de wond met een brandend ijzer werd dichtgebrand. In het midden van de 18de eeuw waren gecoupeerde staarten bij paarden in de mode. Toen werden ook de eerste coupeerscharen ontwikkeld.

Het couperen van de staart bij trekpaarden gebeurde om praktische redenen. Bij het werk op de akkers zwaait het paard met zijn staart om vliegen weg te jagen. Bij het zwaaien gebeurt het veel dat de leidsels onder de staart raken waardoor het paard onbestuurbaar wordt. Of op een andere manier met de staart vast komt te zitten in de aanspanning. Met een korte staart kan dit niet gebeuren, maar het paard heeft meer last van de vliegen.

Sinds 1 september 2001 is het in Nederland verboden om staarten bij paarden te couperen. Ook in België is het couperen van staarten sinds 1 oktober 2001 bij wet verboden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten