Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Cowboy

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Drie cowboys bij de Dawson Ranch in New Mexico, 1900.
Cowboy aan het werk

De cowboy, wat letterlijk vertaald "koeienjongen" betekent, is een begrip uit de Verenigde Staten. Een vrouwelijke cowboy wordt ook wel cowgirl genoemd.

Geschiedenis

Het begrip cowboy ontstond rond 1725. Het Spaanse woord 'vaquero' werd letterlijk vertaald naar het Engels. Aan het einde van de negentiende eeuw, toen de cowboy een glorietijd had, werden ze ook wel buckaroo, cowpoke, cowhand of cowpuncher genoemd. De mensen uit vele landen die naar Amerika kwamen brachten ook verschillende culturen en gewoontes mee. Hierdoor werd er steeds iets nieuws toegevoegd aan de cowboycultuur. Zo verschilde de uitrusting van de cowboys uit verschillende streken.

De taak van cowboys was om te paard kuddes met vee over grote afstanden te drijven. Het eindpunt was vaak een treinstation van waar ze getransporteerd werden naar vleesverwerkende fabrieken.

Een cowboy die een kudde vee drijft.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is het werk van cowboys enorm veranderd. Cowboys werken nu alleen nog op het terrein van hun ranch. Afhankelijk van de grootte van de ranch specialiseren cowboys zich in verschillende ranch vaardigheden. In familie bedrijven moet iedereen meehelpen en alle vaardigheden op de ranch een beetje onder de knie hebben. Op grotere ranches waar men ook cowboys in dienst neemt kan men bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in het trainen van jonge paarden. Het komt voor dat deze cowboys ook paarden van andere ranches trainen.

Veel ranch vaardigheden zijn tegenwoordig terug te vinden in de westernsport.

Boeken en Films

Cowboys komen veel voor in films, boeken en strips. Ze worden hier vaak afgebeeld als macho mannen aan zowel de goede als slechte kant. Ze dragen revolvers en hun paarden zijn vaak snel en goed getraind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de strip Lucky Luke, of de film Once upon a time in the west.


Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.