Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Dameszadel

Uit Bokt
Een vrouw met een jurk op een dameszadel
Dameszadel vanaf de linkerkant gezien
Dameszadel vanaf de rechter zijkant gezien
Dameszadel vanaf de bovenkant gezien
Spaans dameszadel

Het dameszadel is een zadel waarbij je met twee benen aan dezelfde kant van het paard zit in amazonezit (ook wel dameszit genoemd), over het algemeen aan de linkerkant. Hierdoor is het mogelijk om ook met rok op het paard te zitten. De linkervoet rust in een stijgbeugel, het rechterbeen ligt losjes over de voorkant van het zadel. Voor de hulpen die normaal met het rechterbeen gegeven worden, wordt nu een cane of lange zweep gebruikt.

Bouw van het zadel

Boom en singels

De boom van een dameszadel is anders van vorm, en ook veel zwaarder dan van een herenzadel. Het zadel zelf heeft een brede bijna platte zitting. Het meest opvallende aan het dameszadel is dat de zweetbladen niet symmetrisch zijn. Het linkerzweetblad is breed zodat zowel het rechterbeen aan de voorkant en het linkerbeen aan de achterkant hiertegen kunnen rusten. Het rechterzweetblad, waar alleen de singelstoten zitten, is veel smaller en kleiner.

Vanwege de asymmetrische vorm en belasting heeft een dameszadel naast een normale singel ook een balanssingel die het zadel in positie houdt. De losse balanssingel loopt van de linkervoorkant naar de rechterachterkant van het zadel. Het alternatief is een vaste balanssingel die aan de rechterkant aan de normale singel wordt bevestigd.

Het gehele zadel ligt verder naar achteren op de rug dan een herenzadel.

Stijgbeugel en krukken

Het linkerbeen van de amazone rust in een stijgbeugel. Vanwege het gevaar om in de stijgbeugel te blijven hangen is het extra belangrijk dat deze is bevestigd met een speciale veiligheidssluiting, of dat dit een speciale veiligheidsbeugel is.

Om de zit van de amazone te verstevigen bevinden zich 2 krukken aan de linkerkant van het zadel. Deze 2 krukken samen noemt men de vork. Het linkerbeen gaat onder de onderste kruk, en het rechterbeen over de bovenste. Bij sommige zadels is de positie van de onderste kruk aan te passen aan de wensen van de amazone. De krukken, en met name de onderste kruk, zijn vooral bedoeld voor situaties waarin extra grip noodzakelijk is, bij een sprong in een jachtrit of als het paard een onverwachte beweging maakt. Normaal gesproken zit de amazone in balans rechtop, het linkerbeen een handbreedte onder de onderste kruk.

Bronnen, referenties en/of voetnoten