Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoe trailerladen

Uit Bokt
Een paard loopt de trailer op

De eerste keer een paard vervoeren kan de basis worden van een goed vervoerbaar paard - of juist een onvervoerbaar paard. Het is dus zeer belangrijk dat de eerste ervaring een goede is en dat de tijd wordt genomen om een paard voor het eerst op de trailer te zetten. Zorg er dus voor dat het eerste vervoer geen haastklus wordt.


Uitgangspunten

In dit artikel wordt uitgegaan van een volwassen paard, dat vast kan staan, netjes meeloopt aan het halster en al wat dingen gezien heeft. Veulenvervoer wordt in een apart hoofdstuk behandeld. Het is verder mogelijk om met allerlei grondwerktechnieken, Parelli, Voest ed., een paard te leren langs en over obstakels te lopen. Door dit te oefenen leert een paard blindelings te vertrouwen op de begeleider. Tussen tuinstoelen, over grondzeil, langs grote tonnen: allemaal oefeningen die een paard leren dat 'enge' dingen niet eng zijn. Leer een paard ook voor je uit langs en over dergelijke obstakels te lopen. En leer je paard aan de hand achteruit te lopen. Al dit voorwerk zal straks bij het echte werk nuttig blijken te zijn.

Het klaarzetten van de trailer

Koppel de trailer aan de auto en draai eventueel het neuswieltje uit voor meer stabiliteit. Heeft je trailer poten aan de achterkant, gebruik deze dan ook. Zet de auto op de handrem. Zorg dat de trailer zo staat dat de achterkant van de klep over de volle breedte de grond raakt en dus niet kiept wanneer het paard op een hoek gaat staan. Leg eventueel wat stro of zaagsel op de klep en open het voordeurtje, zodat de trailer lichter lijkt van binnen. Zet bij een tweepaardstrailer het tussenschot schuin. Zorg dat er aan één kant van de trailer aanleuning is, bijvoorbeeld door de trailer langs een muur te parkeren. Zorg er daarbij wel voor dat het paard zich niet alsnog klem kan lopen/springen tussen trailer en muur!

Het oefenen van het laden

Oefenen zonder tussenschot

Doe je paard (zonodig en als je paard het gewend is) beenbescherming om. Loop eerst een paar keer met het paard langs de combinatie. Laat het alles goed bekijken. Meestal is het dan een kwestie van zelf vol overtuiging op de trailer aflopen, het paard de gelegenheid geven even te snuffelen en dan gewoon door te lopen.

Mocht dit toch niet meteen werken, dan geen paniek, en zeker geen zenuwen, heb geduld!

Regel 1 is dat het paard nooit ongeïnteresseerd stil mag staan vlak voor de klep. Stilstaan en snuffelen aan de klep is OK, stilstaan en een beetje rondkijken niet. Houd het paard dus in beweging. Gaat hij achteruit, dan laat je hem nog eens 10 meter extra achteruit lopen. Draai een volte en zet hem opnieuw recht voor de trailer. Houd net voldoende druk op het halstertouw om hem bij de les te houden, maar niet zoveel dat hij ertegenin gaat. Zodra hij een stap in de goede richting doet, druk van het touw af: dit is z'n beloning. Je zult merken dat, als je er maar voor zorgt dat het punt 'ertegenin gaan' nooit opgezocht wordt, dat je paard 9 van de 10 keer het binnen een kwartier zat is, dat gedraai en gezeur, en je de trailer in zal volgen. Laat iemand het tussenschot rechtzetten in het geval van een 2-paardstrailer, de achterbalk vastzetten en zet dan pas het paard vast. Beloon hem, geef hem wat te eten en laat hem een paar minuten staan. Laad je paard vervolgens weer uit en oefen nogmaals. Het achteruit de trailer uitlopen kan ook erg eng zijn de eerste keer. Je paard voelt tenslotte dat de grond achter hem, die hij niet kan zien, achteroverhelt, en dus in principe onbetrouwbaar en gevaarlijk is. Kom niet in de verleiding je paard in een tweepaardstrailer zonder tussenschot aan te leren dat hij kan omdraaien. Als je paard schuin achteruit loopt, draai zijn hoofd dan in de richting dat zijn achterhand uitwijkt. Op die manier stuur je hem weer bij. Laat eventueel bij het uitladen iemand achter naast de trailer staan, maar pas op dat je paard niet schrikt wanneer een voor je paard onzichtbaar iemand opeens een hand op de kont legt om je paard bij te sturen. Oefen niet meer dan 2 of 3 keer inladen achter elkaar, het moet wel leuk blijven. De tweede of derde oefendag ga je je paard leren om halverwege het in- of uitladen even te stoppen op de klep, en dan weer door te lopen. Dit is een erg nuttige oefening, waarbij je je paard uiteindelijk iedere stap de trailer in of uit kunt 'sturen'. Het leert je paard gecontroleerd in en uit te stappen, en voorkomt erin of eruit stormen.

Nu ben je klaar voor de allereerste rit. Wanneer het enigszins mogelijk is zou dat een kort ritje moeten zijn, van een kwartier hooguit.

Tips & trics

Til de voorbenen één voor één op de klep wanneer een paard die stap niet uit zichzelf durft te zetten. Beloon uiteraard uitbundig wanneer het paard één of beide voorbenen op de klep heeft staan en er ook blijft staan en gewicht op durft te zetten. Is het paard erg angstig, dan is het een goed moment te stoppen met oefenen wanneer het paard met beide benen op de klep durft te staan. Knijpen in de zwilwrat zorgt voor reflexmatig optillen van de benen, waardoor het paard bijna vanzelf z'n voeten optilt. Dit kan een erg handig hulpmiddel zijn, vooral bij de achterbenen. Een 'kontje geven' is ook een manier om een paard een trailer in te 'duwen'. Twee mensen staan hierbij ieder bij een achterbeen en geven elkaar achterlangs het paard een hand en geven vervolgens druk. In het verlengde hiervan ligt de bekende longe achterlangs. Bij het eerste inladen van een paard zouden dergelijke trucs echter niet noodzakelijk moeten zijn.

Het is verleidelijk om af te spreken dat je om 3 uur op stal bent, om kwart over 3 gaat laden, om 10 voor half 4 wegrijdt en dan om kwart voor 4 op je afspraak kunt zijn. Plan altijd echter ruim de tijd. Door de tijd te nemen ben je zelf rustiger, wat ook weer een rustgevende invloed op het paard heeft. Lukt het laden even niet, bel dan liever dat de afspraak een tijdje verschoven wordt, dan dat je gaat proberen het paard snel te laden.

Moeilijk laadbare paarden

Trailerprobleem.jpeg

Heeft een paard eenmaal laadproblemen, dan is het vaak erg moeilijk dit te verbeteren. In principe zou het hele bovenbeschreven trainingsprogramma opnieuw doorlopen moeten worden, in hele kleine stapjes. Grondwerk is hierbij verder een onmisbaar hulpmiddel.

Er zijn altijd omstandigheden waarbij de tijd nemen niet mogelijk is - bijvoorbeeld wanneer een paard met spoed naar een kliniek moet. Helaas is er niet één foolproof truc om in een noodgeval een onlaadbaar paard te laden. Sedatie (eventueel door een dierenarts) is een optie, evenals blinddoeken. Ook het gebruik van één of twee longes kan in zo'n geval noodzakelijk zijn. Laat je nooit verleiden tot het gebruik van zwepen - je wil je paard niet nog banger voor de trailer maken dan hij al is. Ook een dominant paard dat de trailer niet in wil zal dit uit angst doen.

Opeens niet willen

Sommige paarden hebben er last van: altijd braaf laden en ineens de trailer niet meer op willen. Vaak gebeurt dit op een wedstrijd of keuring, als de spanningen hoog zijn geweest of als je 'snel' naar huis wil. Mocht het paard dit doen, laat je dan nooit verleiden tot schreeuwen, slaan of onrustig gedrag. Een veel gezien probleem in dit soort situaties is, dat er steeds meer mensen bij komen staan die (overigens vaak goed bedoeld) advies geven, of willen helpen. Verzoek deze mensen vriendelijk door te lopen, het paard zal alleen maar meer gestresst raken door alle ophef. Blijf altijd zelf rustig en probeer de handleiding hierboven voor een eerste keer laden te volgen.

Ten slotte

Vergeet één ding nooit: een paard is een vluchtdier, geen holendier. Wij mensen verwachten dat een paard het normaal vindt opgesloten te staan in een nauwe ruimte, die bovendien gaat bewegen en herrie maakt. Grote, bedreigende voorwerpen (zoals toeterende vrachtwagens) komen hem achterop en hij kan geen kant uit. Goed beschouwd is het rustig in een trailer staan voor een paard een teken van een ongelooflijk vertrouwen in de mens en een totale overgave aan iets doodengs. Houd dat altijd in het achterhoofd: een trailer is een van de meest onnatuurlijke dingen die wij een paard kunnen aandoen. Wat dus ook heel belangrijk is: rijd rustig. Ben je constant bewust van het feit dat er een paard in die trailer staat. Hij ziet die verkeersdrempels niet aankomen!

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.