Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Instructeur

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een instructeur (m/v) is iemand die lesgeeft in de paardensport. Voor elke tak van paardensport die beoefend wordt zijn ook instructeurs te vinden, sommigen alleen wat moeilijker dan anderen. Voor dressuur en springen zijn er veel instructeurs te vinden, maar voor western en Natural Horsemanship zal je misschien wat langer moeten zoeken.

Hoe vind ik een instructeur?

De makkelijkste manier om aan een instructeur te komen is via een manege. Deze hebben vaak een aantal vaste instructeurs in dienst, waartussen je ook kunt wisselen als een bepaalde stijl van lesgeven je meer aanspreekt. Deze lessen zijn meestal groepslessen. Als je geen eigen paard hebt kun je gebruik maken van de manegepaarden. Wanneer je je eigen paard op een manege hebt staan, zijn de lessen meestal iets goedkoper. Als je je paard ergens anders hebt staan, kan je vaak ook naar de manege toe komen om les te volgen. Tenslotte kan je ook je instructeur naar jou toe laten komen om privéles te geven. Dit is ook weer wat duurder.

Via Bokt kun je veel informatie vinden over verschillende instructeurs. Belangrijk is dat je een goede klik hebt: als je niet door één deur kunt met je instructeur, is de kans klein dat je plezierig les zult hebben van deze persoon. Daarnaast moeten jij en je instructeur op één lijn zitten wat betreft rijden. Iemand die liefst met een zachte hand rijdt zal waarschijnlijk geen fijne lessen kunnen volgen van iemand die erg streng is naar de paarden toe.

Een goede instructeur geeft niet alleen les, maar geeft je ook handvaten aan waar je totaan de volgende les zelf mee aan de slag kunt.

Daarnaast zegt het niveau van de instructeur vaak ook wat over wat hij of zij je kan leren. Iemand die zelf lichte tour heeft gereden (met succes) zal vermoedelijk meer kennis en ervaring op dressuurgebied bezitten dan iemand die niet verder is gekomen dan de L.

Instructeur worden

De opleiding tot instructeur is op MBO-niveau. Afhankelijk van welke discipline je aanspreekt, kun je een opleiding zoeken die bij je past.

Een bekende instructeursopleiding is gevestigd in Deurne [1]. Het komt echter ook wel voor dat mensen door een ervaren instructeur zelf worden opgeleid.

Bronnen, referenties en voetnoten

  1. http://www.helicon.nl/mbo/Scholen/NHB_Deurne


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van een instructeur tijdens de les

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.