Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Kür op muziek

Uit Bokt

Een kür op muziek is een vrije dressuurproef die gereden wordt op muziek. Vanaf de klasse L bestaan verplichte onderdelen. Deze onderdelen mogen op eigen wijze in de proef verwerkt worden.

Werkwijze

Als je zelf je eigen kür op muziek maakt, begin dan op tijd en niet een week van te voren. Hierdoor vermijd je stress, want het is nog niet zo makkelijk als het lijkt! Begin met het schrijven van een proef. Denk hierbij aan de verplichte onderdelen (zie kopje verplichte onderdelen) en muziek die bij je paard of pony past. Na het schrijven van je proef ga je deze rijden en opnemen op video. Zoek je muziek erbij en dan kan je aan de hand van de video je kür maken. Kijk na het filmen of je proef van groet tot groet binnen de 4.30 en 5 minuten valt.

Verplichte onderdelen

Een kür op muziek start je in principe in de klasse waarin je normaal ook start en telt niet mee voor winstpunten. Je wordt beoordeeld op je artistieke en technische presentatie. Onder de artistieke presentatie vallen bijvoorbeeld de impuls, harmonie tussen ruiter en paard, choreografie, verdeling over de rijbaan, inhoud van het programma, moeilijkheidsgraad, muzikale interpretatie en muziekkeuze. De technische presentatie is de beoordeling van de verplichte onderdelen op jouw niveau.

De verplichte onderdelen kan je o.a. vinden op de site van de KNHS en dressuurproeven. Ook je eigen ‘proevenboekje’ vermeldt voor verschillende klassen de verplichte onderdelen.

Muziekkeuze en tips

Denk bij het uitzoeken van je muziek aan een correct ritme. Zorg ervoor dat de muziek van verschillende gangen bij elkaar past (dus niet trance voor de draf en popmuziek voor de galop). Kies of bedenk één thema en zoek daar je muziek bij. Past de muziek bij elkaar? Ga na of het bij je paard of pony past! Aan een te snel ritme heb je niks, maar te langzaam ook niet. Zorg voor vloeiende overgangen. Probeer te vermijden dat je in een ‘refrein’ van een nummer knipt.

In de wedstrijdring

startsein

Als je een deelneemt aan een kür op muziek wedstrijd is het belangrijk dat je op tijd twee exemplaren van je CD inlevert op het secretariaat. Dit tweede exemplaar dient als reserve mocht er een probleem zijn met de eerste CD. Voor een kür op muziek wedstrijd hoef je geen startcoupons aan te leveren, de score wordt vaak bijgehouden op papieren protocollen. Wanneer je een startsein van de hoofdjury hebt ontvangen ga je naar de plaats van waaraf jouw kür start. Om aan te geven dat de muziek gestart mag worden steek je je rechterhand op.


De beoordeling van de kür gaat alsvolgt. Voor de verplichte onderdelen krijg je een cijfer, net zoals tijdens een normale dressuurproef. Dit aantal punten is het totaal van de technische presentatie. Vervolgens komt er een beoordeling voor de algemene impressie. Hierbij gaat het om onderdelen als impuls, regelmaat en soepelheid van de gangen, de choreografie en verdeling over de rijbaan, moeilijkheidsgraad en de muziekale interpretatie en muziekkeuze. Ook hiervoor worden cijfers gegeven die elk vier maal meetellen. Bijzonder is dat bij de algemene impressie gewerkt mag worden met halve punten. Het totaal van de punten is de totale artistieke presentatie. Vervolgens worden er, indien van toepassing, strafpunten afgetrokken voor bijvoorbeeld het overschrijden van de maximale tijdsduur of een oefening die boven de moeilijkheidsgraad ligt. De technische en algemene impressie worden door 2 gedeeld en bij elkaar opgeteld, en vormen uiteindelijk je eindscore.

Als er sprake is van een ex-aequo plaatsing is de artistieke presentatie doorslaggevend.